sjemenke lana
Foto: Shutterstock

Sjemenke lana: Bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama

Sjemenke lana su jedan od najstarijih usjeva na svijetu i glavna hrana u mnogim kulturama. Bogat su izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina, što ih čini popularnim sastojkom u zdravoj prehrani.

Istraživanja su pokazala da sjemenke lana mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka. Također imaju protuupalna svojstva i pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Može se konzumirati u mnogo različitih oblika, mljevene, cijelo sjeme ili u obliku ulja. Može se dodati u smoothieje, zobene pahuljice, jogurt ili koristiti kao zamjena za jaja u pečenju. Iako je laneno sjeme općenito sigurno za većinu ljudi, važno je razgovarati s liječnikom prije nego što ga dodate u svoju prehranu ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili uzimate određene lijekove.

Nutritivni profil

Sjemenke lana su nutritivna snaga, prepune esencijalnih nutrijenata koji podržavaju cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Proteini

Sjemenke lana izvrstan su izvor biljnih proteina, što ih čini izvrsnim dodatkom vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. Jedna porcija lanenih sjemenki (3 žlice) sadrži otprilike 6 grama proteina. Ovaj protein neophodan je za izgradnju i popravak tkiva u tijelu, kao i za podržavanje imunološke funkcije i proizvodnju hormona.

Vlakna

Sjemenke lana bogate su topivim i netopivim vlaknima, što je važno za održavanje zdravlja probavnog sustava. Topiva vlakna pomažu u snižavanju razine kolesterola i reguliraju razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna potiču redovito pražnjenje crijeva i sprječavaju zatvor. Jedna porcija lanenih sjemenki sadrži približno 8 grama vlakana.

Masnoća

Sjemenke lana su bogat izvor zdravih masti, uključujući omega-3 masne kiseline. Te su masti važne za rad mozga, zdravlje srca i smanjenje upale u tijelu. Jedna porcija lanenih sjemenki sadrži približno 12 grama masti, sa samo 1 gramom zasićene masti.

Vitamini i minerali

Sjemenke lana također su dobar izvor vitamina i minerala, uključujući magnezij, kalij i fosfor. Ovi minerali važni su za održavanje zdravih kostiju, mišića i živaca. Sjemenke lana također imaju visok sadržaj vitamina B1 (tiamina), koji je neophodan za pretvaranje hrane u energiju. Osim ovih hranjivih tvari, sjemenke lana također sadrže lignane, koji su fitoestrogeni koji mogu imati svojstva protiv raka.

Zdravstvene dobrobiti

Sjemenke lana su sitne, zlatno ili smeđe boje i prepune brojnih zdravstvenih prednosti.

Zdravlje srca

Poznato je da sjemenke lana poboljšavaju zdravlje srca snižavanjem razine kolesterola i krvnog tlaka. Prema studiji objavljenoj u Nutrition & Metabolism, šestomjesečna konzumacija lanenih sjemenki može značajno smanjiti razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida u krvi. Drugo istraživanje pokazalo je da laneno sjeme može sniziti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom.

Zdravlje probave

Sjemenke lana izvrstan su izvor vlakana koja mogu pospješiti zdravlje probavnog sustava sprječavajući zatvor, nadutost i plinove. Vlakna u lanenom sjemenu također mogu hraniti zdrave bakterije u crijevima, što može poboljšati zdravlje crijeva.

Upravljanje dijabetesom

Sjemenke lana mogu pomoći u upravljanju dijabetesom poboljšanjem osjetljivosti na inzulin i smanjenjem razine šećera u krvi. Studije su otkrile da konzumacija sjemenki lana tijekom 12 tjedana može značajno smanjiti razinu šećera u krvi natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Prevencija raka

Poznato je i da sjemenke lana smanjuje rizik od raka. Lignani u lanenom sjemenu mogu blokirati proizvodnju estrogena, što može smanjiti rizik od raka dojke. Prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Oncology, konzumacija sjemenki lana može smanjiti rast stanica raka dojke. Drugo istraživanje pokazalo je da laneno sjeme može smanjiti rizik od raka prostate kod muškaraca.

Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline

Sjemenke lana su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). ALA je vrsta višestruko nezasićene masne kiseline koja je neophodna za ljudsko zdravlje jer je tijelo ne može samo proizvesti.

Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate ALA može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Zapravo, American Heart Association preporučuje konzumaciju najmanje dvije porcije masne ribe tjedno ili uključivanje drugih izvora omega-3 masnih kiselina, poput sjemenki lana, u vašu prehranu.

Jedna žlica mljevenih sjemenki lana sadrži otprilike 1,6 grama ALA. To znači da dodavanje samo male količine lanenih sjemenki vašoj prehrani može značajno povećati unos omega-3 masnih kiselina.

Važno je napomenuti da, iako su sjemenke lana izvrstan izvor ALA, one ne sadrže druge vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, poput eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Međutim, tijelo može pretvoriti ALA u EPA i DHA, iako je stopa konverzije relativno niska.

Sjemenke lana i zdravlje kostiju

Sjemenke lana su bogat izvor esencijalnih nutrijenata za kosti, uključujući magnezij i kalcij. Ovi esencijalni minerali potrebni su za održavanje zdravih kostiju. Sjemenke lana sadrže 27% preporučenog dnevnog unosa magnezija i 18% preporučenog dnevnog unosa kalcija na 100 grama porcije.

Magnezij je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Pomaže u apsorpciji i metabolizmu kalcija koji je neophodan za razvoj jakih kostiju. Lanene sjemenke izvrstan su izvor magnezija, a 100 grama porcije sadrži 392 mg magnezija.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu i neophodan je za razvoj i održavanje zdravih kostiju. Lanene sjemenke dobar su izvor kalcija, a 100 grama porcije sadrži 255 mg kalcija.

Osteoporoza je stanje koje karakterizira gubitak gustoće kostiju, što čini kosti krhkijima i sklonijima lomovima. To je čest problem među starijim osobama, osobito ženama. Redovita konzumacija sjemenki lana može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze osiguravajući potrebne hranjive tvari potrebne za zdravlje kostiju.

Sjemenke lana i razine hormona

Sjemenke lana sadrže lignane, koji su vrsta fitoestrogena koji ima sličnu kemijsku strukturu kao hormon estrogen. Dokazano je da fitoestrogeni imaju svojstva protiv raka, a mogu pomoći i u regulaciji razine hormona u tijelu.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija sjemenki lana može povećati razinu lignana u tijelu, što može pomoći u ravnoteži razina hormona. U studiji objavljenoj u Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su šest tjedana konzumirale sjemenke lana imale su znatno više razine lignana u krvi, kao i niže razine estradiola, oblika estrogena.

Međutim, učinci lanenih sjemenki na razinu hormona mogu varirati ovisno o pojedincu. U drugoj studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, žene u predmenopauzi koje su četiri mjeseca konzumirale lanene sjemenke nisu iskusile nikakve značajne promjene u razini hormona.

Važno je napomenuti da iako fitoestrogeni mogu imati neke učinke slične estrogenu u tijelu, oni nisu isti kao estrogen i nemaju iste učinke kao hormon. Umjerena konzumacija sjemenki lana kao dio uravnotežene prehrane općenito se smatra sigurnom za većinu ljudi.

Sjemenke lana i kontrola tjelesne težine

Sjemenke lana proučavane su zbog njihove potencijalne uloge u kontroli težine. Jedno je istraživanje pokazalo da sjemenke lana mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i poboljšati osjetljivost na inzulin kod pretilih osoba. Drugo istraživanje pokazalo je da konzumacija lanenih sjemenki može dovesti do smanjenja opsega struka.

Sjemenke lana dobar su izvor vlakana koja mogu pomoći u promicanju osjećaja sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Također sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), omega-3 masnu kiselinu koja se povezuje s gubitkom težine. ALA može pomoći u povećanju sagorijevanja masti i smanjenju skladištenja masti u tijelu.

Osim što potiču mršavljenje, sjemenke lana također mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. To je zbog visokog sadržaja vlakana koja mogu usporiti apsorpciju šećera u krvotok. To može spriječiti skokove u razini šećera u krvi, što može dovesti do žudnje za hranom i prejedanja.

Važno je napomenuti da iako sjemenke lana mogu imati potencijalne koristi za regulaciju tjelesne težine, no ne treba se oslanjati na njih kao na jedino rješenje za mršavljenje. Uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba i dalje su najučinkovitiji načini za postizanje i održavanje zdrave težine.

Sjemenke lana u prehrani

Dodavanje lanenih sjemenki vašoj svakodnevnoj prehrani može poboljšati probavu, smanjiti upalu i pospješiti zdravlje srca.

Pekarski proizvodi

Sjemenke lana mogu se dodati pekarskim proizvodima kao što su muffini, kruh i kolačići. Može se koristiti kao zamjena za jaja, ulje ili brašno. Da biste koristili sjeme lana kao zamjenu za jaja, pomiješajte jednu žlicu mljevenog sjemena lana s tri žlice vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne postane želatinasto. Ova se smjesa zatim može koristiti kao zamjena za jedno jaje u receptima.

Smoothiji

Sjemenke lana također se mogu dodati u smoothieje za dodatnu hranjivost. Jednostavno dodajte jednu ili dvije žlice mljevenih sjemenki lana u svoj omiljeni recept za smoothie. Sjemenke lana također se mogu koristiti kao zgušnjivač smoothieja, čineći ih zasitnijim i zasitnijim.

Vrste sjemenki lana

Sjemenke lana dolaze u različitim oblicima, a svaka ima svoj jedinstveni nutritivni profil i kulinarsku upotrebu.

Cijele sjemenke lana

Cijelo sjeme lana je netaknuto sjeme koje nije mljeveno ili drobljeno. Ima tvrdu vanjsku ovojnicu koja štiti unutarnju jezgru bogatu hranjivim tvarima. Cijelo sjeme lana može se čuvati do godinu dana na hladnom i suhom mjestu.

Cjelovite sjemenke lana odličan su izvor vlakana i lignana, fitoestrogena koji imaju antioksidativna svojstva. Međutim, tvrda vanjska ovojnica sjemena otežava tijelu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Da biste to prevladali, preporučuje se samljeti cijelo sjeme lana prije konzumiranja.

Mljevene sjemenke lana

Mljevene sjemenke lana dobivaju se mljevenjem cijelog sjemena lana u fini prah. Ovaj oblik lanenog sjemena lakše je probavljiv od cijelog lanenog sjemena i može se dodati raznim namirnicama, poput smoothieja, jogurta i zobenih pahuljica.

Mljevene sjemenke lana odličan su izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline za koju se pokazalo da ima brojne zdravstvene prednosti. Također sadrži lignane i vlakna koja mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava.

Ulje sjemenki lana

Ulje sjemenki lana dobiva se iz sjemenki biljke lana i bogat je izvor ALA. Obično se koristi kao dodatak prehrani i može se dodati smoothiejima ili preljevima za salate.

Ulje sjemenki lana dobar je izvor zdravih masti, ali mu nedostaju vlakna i lignani koji se nalaze u cijelom i mljevenom sjemenu lana. Također je kvarljivije od drugih oblika lanenog sjemena i treba ga čuvati u hladnjaku kako bi se spriječila oksidacija.

Foto: Shutterstock

Moguće nuspojave i mjere opreza

Sjemenke lana su sigurne zakonzumaciju ako se uzimaju u umjerenim količinama. Međutim, neki ljudi mogu doživjeti nuspojave ili moraju razmotriti određene mjere opreza prije nego što dodaju sjemenke lana svojoj prehrani.

Nuspojave

 • Probavni problemi: Sjemenke lana bogate su vlaknima, što kod nekih osoba može uzrokovati nadutost, plinove i proljev.
 • Alergijske reakcije: Neki ljudi mogu doživjeti alergijsku reakciju na sjemenke lana, što može uzrokovati simptome kao što su osip, svrbež i otežano disanje.
 • Promjene šećera u krvi: Sjemenke lana mogu sniziti razinu šećera u krvi, što može biti problematično za osobe s dijabetesom ili hipoglikemijom.
 • Hormonalne promjene: Sjemenke lana sadrže fitoestrogene, biljne spojeve koji mogu oponašati učinke estrogena u tijelu. Ovo može biti korisno za neke pojedince, no također štetno za druge. Osobe s poviješću hormonski osjetljivih karcinoma trebale bi izbjegavati sjemenke lana ili se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što ih konzumiraju.

Mjere opreza

Prije nego što dodate laneno sjeme svojoj prehrani, razmotrite sljedeće mjere opreza:

 • Trudnoća: Trudnice bi trebale izbjegavati konzumaciju velikih količina lanenog sjemena jer može povećati rizik od prijevremenog poroda ili pobačaja.
 • Estrogeni: Laneno sjeme može imati antiestrogenski učinak, što može utjecati na učinkovitost lijekova ili terapija na bazi estrogena. Osobe koje uzimaju ove vrste lijekova trebaju izbjegavati konzumaciju sjemenki lana ili se prije toga posavjetovati sa svojim liječnikom.
 • Fitoestrogen: Laneno sjeme sadrži fitoestrogene koji mogu imati i pozitivne i negativne učinke na tijelo. Jeste li idealna osoba za konumaciju ovih sjemenki ovisi o vašoj povijesti bolesti, pa je najbolje da se savjetujete s liječnikom.

Savjeti za skladištenje

Pravilno skladištenje lanenog sjemena ključno je za održavanje njegove svježine i nutritivne vrijednosti. Evo nekoliko savjeta o tome kako pohraniti laneno sjeme:

 • Kupujte lanene sjemenke u malim količinama kako biste bili sigurni da ih možete potrošiti prije nego se pokvare.
 • Čuvajte cijelo sjeme lana u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu, kao što je smočnica ili ormar. Za tu svrhu idealna je staklena posuda s poklopcem koji čvrsto prianja. Izbjegavajte skladištenje lanenog sjemena u plastičnim posudama jer one mogu uvući kemikalije u sjeme.
 • Ako sjemenke lana planirate iskoristiti u roku od nekoliko tjedana, možete ga čuvati u plastičnoj posudi u hladnjaku. Međutim, važno je napomenuti da sjeme lana u hladnjaku može užegnuti brže nego sjeme lana na sobnoj temperaturi.
 • Svježe samljevene sjemenke lana treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču. Mljevenje sjemena izlaže ga zraku i svjetlu, što može uzrokovati da brže užegne. Čuvanje u hladnjaku ili zamrzivaču može pomoći u produljenju roka trajanja.
 • Ako imate puno sjemenki lana koje ne planirate odmah upotrijebiti, možete ih pohraniti u zamrzivač. Stavite laneno sjeme u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci.

Prilikom skladištenja lanenog sjemena važno je imati na umu da se može pokvariti ako se ne skladišti pravilno. Znakovi da se sjeme lana pokvarilo uključuju užegao ili kiselkast miris, gorak okus i žutu ili smeđu boju. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, najbolje je ne konumirati i odmah baciti.

Najčešće postavljana pitanja

1. Mogu li sjemenke lana izgubiti nutritivnu vrijednost s vremenom?

Sjemenke lana mogu izgubiti svoju nutritivnu vrijednost s vremenom, posebno ako se ne čuvaju pravilno. Preporučuje se čuvanje u hladnom, suhom mjestu ili u hladnjaku u zatvorenoj posudi.

2. Kako utječe prženje sjemenki lana na njihove nutritivne sastojke?

Prženje može utjecati na neke nutritivne sastojke sjemenki lana, posebno na osjetljive omega-3 masne kiseline, koje mogu biti oštećene visokim temperaturama.

3. Postoje li alternative sjemenkama lana za one alergične na njih?

Za osobe alergične na sjemenke lana, chia sjemenke mogu biti dobra alternativa jer također sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina i vlakana.

4. Mogu li sjemenke lana utjecati na apsorpciju lijekova?

Sjemenke lana mogu utjecati na apsorpciju nekih lijekova zbog visokog sadržaja vlakana. Preporučuje se uzimati lijekove nekoliko sati prije ili poslije konzumacije sjemenki lana.