Što je miokarditis? Simptomi, lijekovi i uzroci

Miokarditis, tihi napadač srca, stanje je koje ne dobiva dovoljno pozornosti, a može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. U ovom članku razotkrivamo misterije miokarditisa, otkrivajući njegove uzroke i simptome te iznosimo sve bitne informacije koje bi vas mogle zanimati. 

Što je miokarditis?

Miokarditis je medicinsko stanje karakterizirano upalom miokarda, mišićnog tkiva srca odgovornog za kontrakcije i pumpanje krvi kroz tijelo. Upala srčanog mišića može smanjiti sposobnost srca da učinkovito pumpa krv i može dovesti do različitih srčanih simptoma i komplikacija.

miokarditis
FOTO: SHUTTERSTOCK

Miokarditis mogu uzrokovati različiti čimbenici, uključujući virusne infekcije, bakterijske infekcije, autoimune bolesti te izloženost određenim lijekovima i toksinima. Upala miokarda može poremetiti normalni električni sustav srca, što dovodi do nepravilnog srčanog ritma (aritmije) i, u teškim slučajevima, do zatajenja srca. Simptomi miokarditisa uvelike variraju te mogu uključivati bol ili nelagodu u prsima, otežano disanje, umor, palpitacije, oticanje i simptome slične gripi.

Što uzrokuje miokarditis?

Miokarditis ima raznovrsne uzroke, a ti se uzroci općenito mogu kategorizirati u nekoliko skupina:

1. Infekcije

U mnogim slučajevima, virusne infekcije su vodeći uzrok miokarditisa. Uobičajeni virusi povezani s miokarditisom su Enterovirusi (kao što su koksaki virus i echovirus), Adenovirusi (respiratorni virusi koji također utječu na srce), Epstein-Barr virus (EBV, Herpesvirus odgovoran za infektivnu mononukleozu), Citomegalovirus (CMV, još jedan član obitelji herpesvirusa) i HIV (virus koji uzrokuje AIDS). 

Bakterijske infekcije, poput onih povezanih s lajmskom bolešću ili određenim streptokoknim infekcijama, također mogu uzrokovati miokarditis. Gljivične i parazitarne infekcije su rijetko uzrok miokarditisa.

2. Autoimune reakcije

Ponekad, imunološki sustav tijela pogrešno cilja i napada srčani mišić. Ovaj autoimuni odgovor može dovesti do upale i posljedično miokarditisa. Stanja poput lupusa i reumatoidnog artritisa primjeri su autoimunih bolesti koje se ponekad povezuju s miokarditisom.

3. Otrovne tvari

Izloženost određenim toksinima ili kemikalijama može dovesti do miokarditisa. Ti toksini mogu biti lijekovi, teški metali (kao što su olovo ili živa) i određene industrijske kemikalije.

4. Lijekovi i alergijske reakcije

Neki lijekovi, osobito oni koji se koriste za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja, mogu izazvati alergijsku reakciju koja dovodi do miokarditisa.

5. Terapija zračenjem

U rijetkim slučajevima, terapija zračenjem koja se koristi za liječenje raka u području prsnog koša može oštetiti srce i rezultirati miokarditisom.

Koji su uobičajeni simptomi miokarditisa?

Miokarditis se može manifestirati nizom simptoma, a ozbiljnost simptoma može varirati od osobe do osobe. Neki uobičajeni simptomi miokarditisa jesu: 

Bol ili nelagoda u prsima – Karakteristična, tupa bol u prsima je čest simptom miokarditisa te može biti slična boli kod srčanog udara.

Kratkoća daha – Osobe s miokarditisom mogu imati poteškoće s disanjem, osobito tijekom tjelesne aktivnosti ili kada leže.

Umor – Generalizirani umor i osjećaj neuobičajene slabosti ili umora česti su kod miokarditisa.

Ubrzani ili nepravilni otkucaji srca – Osoba s miokarditisom može doživljavati palpitacije (osjećaj nepravilnog kucanja srca). Simptomi uključuju ubrzano lupanje srca, preskakanje otkucaja ili osjećaj titranja u prsima.

Oticanje (edem) – Miokarditis ponekad uzrokuje zadržavanje tekućine u nogama, gležnjevima i stopalima.

Simptomi slični gripi – Neki pojedinci s miokarditisom mogu doživjeti simptome koji podsjećaju na gripu, kao što su vrućica, bolovi u tijelu, glavobolja i upaljeno grlo.

Neobjašnjivo povećanje tjelesne težine – Zadržavanje tekućine može dovesti do neobjašnjivog povećanja tjelesne težine.

Kašalj – Uporan kašalj, često praćen bijelim ili ružičastim pjenastim ispljuvkom, može biti simptom miokarditisa.

Slabost – Može se javiti opći osjećaj slabosti, ponekad do točke nesvjestice ili sinkope.

Kako se dijagnosticira miokarditis?

Dijagnosticiranje miokarditisa obično uključuje procjenu povijesti bolesti, fizički pregled i razne dijagnostičke testove za procjenu funkcije i stanja srca.

Prvi korak u dijagnosticiranju miokarditisa jest da pružatelj zdravstvene skrbi uzme detaljnu anamnezu i provede osnovni fizički pregledi. Tijekom ove procjene moraju se uzeti u obzir simptomi koje osjećate (kao što su bol u prsima, otežano disanje i umor), sve nedavne bolesti ili infekcije, lijekovi koje uzimate, bilo koja relevantna obiteljska povijest bolesti srca ili miokarditisa, faktori rizika (pušenje, visoki krvni tlak, povijest srčanih problema). 

Zatim se izvode krvni testovi kako bi pomogli u dijagnosticiranju miokarditisa (srčani biomarkeri, upalni markeri, kompletna krvna slika). Osoba zatim može napraviti EKG i MRI srca te čak biopsiju.

EKG se koristi za snimanje električne aktivnosti srca. Može otkriti aritmije i promjene u električnom obrascu srca koje mogu upućivati na miokarditis. Ehokardiogram može pomoći u procjeni veličine i funkcije srčanih komora, kao i prisutnosti bilo kakvih abnormalnosti kao što je tekućina oko srca.

hrana za miokarditis
FOTO: SHUTTERSTOCK

MRI srca pruža detaljne slike srčanog mišića i koristi se za pronalazak područja upale ili oštećenja na srcu. Često se smatra najtočnijim neinvazivnim testom za dijagnosticiranje miokarditisa.

U nekim slučajevima može se uzeti mali uzorak tkiva (biopsija) srčanog mišića kako bi se potvrdila dijagnoza miokarditisa i identificirao specifični uzrok. Ovaj invazivni postupak uključuje prolazak katetera kroz krvnu žilu kako bi se dobio uzorak tkiva.

Koliko je miokarditis ozbiljan?

Miokarditis može varirati od blagog oblika do stanja koje je potencijalno opasno po život. U nekih osoba miokarditis može izazvati samo blage simptome ili čak biti asimptomatski. Ti se slučajevi mogu riješiti sami od sebe bez značajnih dugoročnih posljedica.

Miokarditis se također može manifestirati umjerenim simptomima, poput boli u prsima, blage srčane disfunkcije i umora. Uz odgovarajuću medicinsku skrb i liječenje, osobe s umjerenim miokarditisom se mogu oporaviti bez većih dugotrajnih komplikacija.

Teški miokarditis karakterizira značajna upala srčanog mišića, što dovodi do ozbiljnijih simptoma, uključujući zatajenje srca, aritmije (nepravilan srčani ritam), pa čak i kardiogeni šok (stanje opasno po život u kojem srce ne može pumpati dovoljno krvi da ispuni potrebe tijela). Ovakvi slučajevi miokarditisa su vrlo ozbiljni i zahtijevaju intenzivno medicinsko liječenje, ponekad čak i transplantaciju srca.

Neke osobe nakon prvotne upale mogu razviti kronični ili rekurentni oblik miokarditisa, što može dovesti do trajnih srčanih problema i ozbiljnijih dugoročnih izgleda. Miokarditis općenito može dovesti do komplikacija čak i nakon povlačenja početne epizode. Te komplikacije uključuju zatajenje srca, dilatiranu kardiomiopatiju (povećane i oslabljene srčane komore) i aritmiju, a sve to može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca i oslabiti njihovo tijelo.

Kako se liječi miokarditis?

Liječenje miokarditisa ovisi o uzroku bolesti, težini stanja i specifičnim simptomima i komplikacijama koje pojedinac doživljava. Cilj jest smanjiti upalu, kontrolirati simptome, podržati rad srca i eliminirati uzrok koji je doveo do same upale.

Kod blagog oblika miokarditisa ili tijekom akutne faze stanja, liječenje se bazira na mirovanju i izbjegavanju fizičkog napora kako bi se smanjilo opterećenje srca. Naglasak je stavljen i na pravilnu hidrataciju tijela.

Ovisno o simptomima i uzroku miokarditisa, mogu se propisati različiti lijekovi: protuupalni lijekovi (za smanjenje upale), lijekovi za srce (za upravljanje radom srca i krvnim tlakom), diuretici (za smanjenje zadržavanja tekućine i edema).

Ako je virusna ili bakterijska infekcija uzrok miokarditisa, koristite se antivirusni ili antibiotski lijekovi za liječenje infekcije. U slučajevima kada je riječ o autoimunoj reakciji, mogu se propisati imunosupresivni lijekovi za prigušivanje imunološkog odgovora. Ako se određeni uzročnik infekcije ili toksin identificira kao uzrok miokarditisa, liječenje će biti usmjereno na eliminaciju tog temeljnog uzroka.

Za osobe sa zatajenjem srca zbog miokarditisa, liječenje može uključivati dodatne lijekove kao što su diuretici te inotropna sredstva za poboljšanje rada srca. U teškim slučajevima mogu se razmotriti mehanički potporni uređaji za poboljšanje cirkulacije (uređaj pumpa krv).

U liječenje su uključene i modifikacije prehrane, ograničenja tjelovježbe i prestanak pušenja, kako bi se smanjio pritisak na srce i promicalo cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Može li se spriječiti miokarditis?

Sprječavanje miokarditisa bazira se na smanjenju rizika od infekcija i drugih čimbenika koji dovode do ovog upalnog stanja. Iako možda neće biti moguće u potpunosti spriječiti miokarditis, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od njegova razvitka.

Mnogi slučajevi virusnog miokarditisa rezultat su uobičajenih virusnih infekcija. Kako biste smanjili rizik od razvitka bolesti, prakticirajte dobre higijenske mjere, uključujući redovito pranje ruku sapunom i vodom te izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju zarazne bolesti.

Ako planirate putovati u područja gdje su određene infekcije, poput lajmske bolesti ili tropskih bolesti, češće poduzmite odgovarajuće mjere opreza. To može uključivati korištenje repelenata za insekte, nošenje zaštitne odjeće i uzimanje propisanih lijekova ili cjepiva ako se preporučuje.

Neki virusi, poput koksaki virusa B, mogu se prenijeti seksualnim kontaktom. Prakticiranje sigurnog seksa korištenjem zaštitnih metoda poput kondoma može smanjiti rizik od razvitka miokarditisa.

Smanjite svoju izloženost toksinima, kemikalijama i lijekovima koji mogu oštetiti srce. Izbjegavanje opasnih droga i korištenje propisanih lijekova prema uputama glavni su načini za prevenciju miokarditisa.

Implementacija zdravog načina života pomaže u održavanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja i smanjuje rizik od stanja povezanih sa srcem pa tako i od razvitka upale. Važno je imati uravnoteženu prehranu, biti tjelesno aktivan, kontrolirati stres i izbjegavati pušenje.

Ako razvijete simptome infekcije, odmah potražite liječničku pomoć. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje infekcije će spriječiti njezinu progresiju u miokarditis.

Ako imate temeljna zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik od miokarditisa, kao što su autoimuni poremećaji, važno je surađivati sa svojim liječnikom kako biste učinkovito upravljali tim stanjima.

Redoviti posjeti liječniku pomažu u otkrivanju i upravljanju svim novonastalim zdravstvenim problemima, uključujući one koji mogu dovesti do miokarditisa.

Koliko dugo traje oporavak od miokarditisa?

Vrijeme oporavka od miokarditisa može uvelike varirati među pojedincima i ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući uzrok i težinu bolesti, brzinu dijagnoze i efektivnost liječenja te individualne čimbenike kao što su opće zdravlje i dob. 

U slučajevima blagog miokarditisa ili onog s minimalnim simptomima, oporavak može biti relativno brz, često traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Mnogi ljudi s blagim oblikom se vraćaju svojim normalnim aktivnostima odmah nakon što se simptomi povuku.

bol u prsima
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osobe s umjerenim miokarditisom zahtijevaju dulje razdoblje oporavka koje može potrajati i do nekoliko mjeseci. Tijekom tog vremena možda će morati ograničiti tjelesnu aktivnost i strogo slijediti preporuke svog liječnika.

Teški miokarditis, osobito kada dovodi do značajne srčane disfunkcije ili komplikacija poput zatajenja srca, rezultira produljenim i zahtjevnijim procesom oporavka. U nekim slučajevima oporavak može potrajati nekoliko mjeseci do godinu dana ili duže. Neki pojedinci nastavljaju osjećati dugotrajne probleme sa srcem čak i nakon što je akutna faza prošla.

U slučajevima kroničnog ili rekurentnog miokarditisa, oporavak može biti složeniji i zahtijeva kontinuirano liječenje i praćenje razvitka bolesti. Te osobe trebaju dugotrajnu medicinsku terapiju i naknadnu skrb.

Da li je miokarditis zarazan?

Sam miokarditis nije zarazan. To je stanje karakterizirano upalom srčanog mišića, koja je često posljedica virusne ili bakterijske infekcije, autoimune reakcije, toksina ili drugih čimbenika. Miokarditis se ne širi izravno s jedne osobe na drugu povremenim kontaktom ili respiratornim kapljicama, poput nekih zaraznih bolesti.

Međutim, temeljne infekcije koje mogu dovesti do miokarditisa često jesu zarazne. Mnogi slučajevi miokarditisa povezani su s virusnim infekcijama, kao što su enterovirusi, adenovirusi, EBV ili koksaki virusi. Ovi virusi jesu zarazni i šire se s osobe na osobu respiratornim sekretom, fekalno-oralnim prijenosom ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Određene bakterijske infekcije, poput onih koje uzrokuju streptokokne infekcije ili lajmsku bolest, također mogu dovesti do miokarditisa. Ovakve bakterijske infekcije su zarazne i prenose se sa zaražene na osjetljivu osobu.

Dakle, iako sam miokarditis nije zarazan, osnovne infekcije koje ponekad izazivaju miokarditis jesu zarazne. Sprječavanje širenja ovih infekcija dobrim higijenskim praksama, cijepljenjem (ako je dostupno) i izbjegavanjem bliskog kontakta sa zaraženim osobama može pomoći smanjiti rizik od razvitka miokarditisa. Ako sumnjate da imate zaraznu bolest ili ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je ima, neophodno je pridržavati se odgovarajućih higijenskih mjera kako biste spriječili prijenos infekcije.

Može li se miokarditis ponoviti?

Da, miokarditis se može ponoviti kod nekih osoba, iako to nije uobičajeno. Rekurentni miokarditis odnosi se na stanje koje se ponovno javlja nakon što ga je osoba jednom doživjela, a može imati različite uzroke i manifestirati se na različite načine.

Neki pojedinci s autoimunim bolestima ili kroničnim upalnim stanjima mogu biti izloženi većem riziku od ponovnog miokarditisa. U tim slučajevima, stalna aktivnost imunološkog sustava može dovesti do ponovljenih epizoda upale koja utječe na srčani mišić.

Ponavljajući miokarditis također se može pojaviti kada pojedinac doživi nove virusne ili bakterijske infekcije koje utječu na srce. Ako je osoba u prošlosti imala miokarditis, njezin srčani mišić može biti osjetljiviji na oštećenja od naknadnih infekcija.

Neodgovarajući ili nepotpuni oporavak od prve epizode miokarditisa ponekad može dovesti do ponovne pojave simptoma. Ako se temeljni uzrok ne riješi u potpunosti, upala i oštećenje srčanog mišića mogu potrajati.

bol od miokarditisa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Određeni lijekovi ili tretmani koji se koriste za liječenje miokarditisa ili drugih medicinskih stanja ponekad imaju nuspojave koje potencijalno mogu doprinijeti ponovnom razvoju upale srčanog mišića.

Trebam li promijeniti način života ako imam miokarditis?

Ako vam je dijagnosticiran miokarditis ili ste doživjeli epizodu miokarditisa, vaš liječnik će vam vjerojatno preporučiti određene promjene načina života kako bi podržali zdravlje vašeg srca i smanjili rizik od komplikacija. One mogu varirati ovisno o težini vašeg stanja, vašem cjelokupnom zdravlju i temeljnom uzroku vašeg miokarditisa.

Ako vam liječnik propisuje lijekove za liječenje vašeg miokarditisa ili njegovog uzroka (kao što su protuupalni lijekovi, lijekovi za srce ili imunosupresivi), bitno je da ih uzimate točno prema uputama. Preskakanje doza ili prekid uzimanja lijekova bez liječničkog savjetovanja može utjecati na učinkovitost vašeg liječenja.

Vaš će vam liječnik pružiti smjernice o tjelesnoj aktivnosti na temelju vašeg specifičnog stanja. U nekim slučajevima će preporučiti izbjegavanje naporne tjelovježbe dok se rad vašeg srca ne poboljša. U drugim slučajevima, liječnik će pak potaknuti redovitu tjelovježbu umjerenog intenziteta kao dio vašeg oporavka i cjelokupnog zdravlja srca. Uvijek slijedite savjete svog liječnika u vezi s tjelesnom aktivnošću.

Implementacija prehrane zdrave za srce i krvožilni sustav može pomoći u upravljanju upalom i smanjiti rizik od komplikacija. Ovo često uključuje smanjenje unosa natrija (kontrola zadržavanja tekućine), smanjenje zasićenih i trans masti (snižavanje razine kolesterola), prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima, praćenje i kontrolu veličine porcija (održavanje zdrave težine) i slično.

Ako pušite, prestanak je ključan. Pušenje je glavni faktor rizika za bolesti srca i može pogoršati stanja povezana sa srcem. 

Ograničite konzumaciju alkohola jer prekomjerna konzumacija alkohola može opteretiti srce i pridonijeti srčanim problemima.

Kronični stres može negativno utjecati na zdravlje srca. Vježbanje tehnika za smanjenje stresa kao što su vježbe opuštanja i programi upravljanja stresom mogu biti korisni.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!