Što je tinitus? Uzroci, simptomi i liječenje

Tinitus je medicinski termin koji se koristi za opisivanje percepcije zvuka u uhu ili glavi koji nema stvaran izvor zvuka iz okoline. Osobe koje pate od tinitusa često opisuju zvuk kao zviždanje, zujanje, cviljenje, brujanje ili drugu vrstu kontinuiranog ili povremeno prisutnog zvuka. 

Tinitus kao medicinski pojam i stanje postoji već dugi niz godina. Naziv “tinitus” potječe od latinske riječi “tinnire”, što znači “zujanje”. Iako se sam tinitus spominje još u drevnim medicinskim tekstovima, prva formalna opisivanja i klasifikacija tinitusa pojavila su se u suvremenim medicinskim izvorima.

Tinitus može biti subjektivan, što znači da samo osoba koja ga doživljava može čuti zvuk, ili može biti objektivan, što znači da zvuk može biti čujan i od strane drugih osoba, kao što je liječnik koji koristi posebne instrumente.

Iako tinitus nije bolest sama po sebi, već simptom nekog drugog problema, postoji niz tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. To može uključivati ​​upotrebu slušnih aparata, maskiranje zvuka, terapiju zvukom, terapiju ponašanja, lijekove za ublažavanje simptoma anksioznosti ili depresije, kao i izbjegavanje izloženosti jakom buku i upravljanje stresom. 

Tinitus je relativno čest problem, a prema nekim procjenama oko 10-15% populacije iskusilo je tinitus u određenom trenutku svog života. U nekim slučajevima, tinitus može biti privremen i prolazan, dok u drugima može biti kroničan i dugotrajan. Starosna skupina koja češće iskusi tinitus je starija populacija, ali može se javiti u bilo kojoj dobi, uključujući i mlade ljude.

tinitus
FOTO: SHUTTERSTOCK

Važno je napomenuti da tinitus može biti simptom drugih osnovnih zdravstvenih stanja ili faktora, kao što su izloženost buci, gubitak sluha, oštećenje uha, ozljede glave, poremećaji krvotoka, određeni lijekovi ili stres. Stoga je važno utvrditi uzrok tinitusa kako bi se pristupilo adekvatnom liječenju i upravljanju simptomima.

Koji su uzroci pojave tinitusa?

Postoji mnogo uzroka pojave tinitusa, a ovdje ćemo nabrojati najvažnije:

1. Izloženost buci

Produljena izloženost glasnom buku, poput buke na radnom mjestu, koncertima, glasnoj glazbi ili eksplozijama, može oštetiti osjetljive stanice unutar uha i uzrokovati tinitus.

2. Oštećenje sluha

Gubitak sluha, posebno povezan s procesom starenja, može dovesti do pojave tinitusa. Oštećenje sluha može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući buku, traumu, genetske predispozicije ili bolesti poput Meniereove bolesti.

3. Problemi s ušima

Infekcije uha, upala srednjeg uha, cerumen (ušna masnoća) ili preostala tekućina u uhu mogu uzrokovati tinitus. Oštećenje slušnog živca povezano s tim stanjima može dovesti do pojave tinitusa.

4. Trauma

Ozljeda glave ili ozljeda vrata može utjecati na živčani sustav i uzrokovati tinitus. Ovaj oblik tinitusa često se naziva somatski tinitus.

5. Oštećenje ili promjene u unutarnjem uhu

Promjene u unutarnjem uhu, poput otoskleroze (stvrdnjavanje kostiju u unutarnjem uhu), neuroma ili tumora mogu uzrokovati tinitus.

6. Nuspojava lijekova

Određeni lijekovi, poput određenih antibiotika, diuretika, kemoterapije i visokih doza aspirina, mogu izazvati tinitus kao nuspojavu.

7. Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu pogoršati simptome tinitusa. Tinitus može biti i posljedica emocionalnih poremećaja.

8. Meniereova bolest

Meniereova bolest je unutarnje uho stanje koje uzrokuje vrtoglavicu, gubitak sluha i tinitus. Njeni točni uzroci nisu potpuno razumljivi, ali se smatra da su povezani s poremećajem ravnoteže tekućine unutar unutarnjeg uha.

9. Temporomandibularni poremećaj

Problemi s temporomandibularnim zglobom (zglobom koji povezuje čeljust s lubanjom) mogu izazvati tinitus. Nepravilan zagriz, škripanje zubima ili napetost u mišićima čeljusti mogu iritirati strukture koje su bliske uhu i izazvati tinitus.

10. Promjene u krvnom tlaku

Nagle promjene krvnog tlaka, poput hipertenzije (visokog krvnog tlaka) ili hipotenzije (niskog krvnog tlaka), mogu utjecati na protok krvi u unutarnjem uhu i izazvati tinitus.

11. Otoskleroza

Otoskleroza je stanje u kojem se kosti u unutarnjem uhu počinju stvrdnjavati, što može uzrokovati tinitus i gubitak sluha.

12. Infekcije

Infekcije uha mogu uzrokovati tinitus kao simptom upale. U tom se slučaju isti najčešće povlači zajedno s upalom, stoga nema velikog razloga za brigu.

13. Autoimune bolesti

Neke autoimune bolesti, poput sistemskog lupusa ili reumatoidnog artritisa, mogu utjecati na uho i uzrokovati tinitus.

14. Hormonalne promjene

Hormonske promjene, poput menopauze kod žena, mogu povezati s pojavom tinitusa.

Vrste tinitusa – koje su i o čemu ovise

Tinitus je stanje koje se kod različitih ljudi različito manifestira, osobito kada je riječ o različitim uzrocima. Svaki tinitus je drugačiji jer je povezan s nekim drugim faktorom i ovisi o njemu. Evo koje su najčešće vrste tinitusa:

 • Subjektivni tinitus je najčešći oblik tinitusa i opisuje zvuk koji samo osoba koja ga doživljava može čuti. To je individualno iskustvo i može se razlikovati po intenzitetu, frekvenciji i vrsti zvuka.
 • Objektivni tinitus je rijedak oblik tinitusa u kojem liječnik ili druga osoba mogu čuti zvuk koji potječe iz uha pacijenta. To je obično posljedica fizičkog stanja, poput mišićnih kontrakcija, vaskularnih problema ili mišićno-tetivnih sustava. 
 • Pulsirajući tinitus je vrsta tinitusa u kojoj osoba doživljava zvuk koji pulsira u ritmu otkucaja srca. Ovo može biti povezano s promjenama u protoku krvi u blizini uha.
 • Somatski tinitus je vrsta tinitusa koja je povezana s promjenama u položaju ili pokretima glave, čeljusti ili vrata. Može se pogoršati ili poboljšati ovisno o određenim položajima ili pokretima.
 • Neurološki tinitus je povezan s oštećenjem ili poremećajima u živčanom sustavu, poput problema s mozgom, kralježnicom ili slušnim živcem. Može biti uzrokovan traumom, tumora ili drugih neuroloških stanja.
 • Somatični tinitus je povezan s promjenama u mišićima, kostima ili vratnoj kralježnici koje mogu utjecati na percepciju zvuka.
 • Akustički traumatski tinitus je vrsta tinitusa javlja se nakon izloženosti iznenadnom ili dugotrajnom glasnom zvuku, poput eksplozija, pucnjeva, ili dugotrajne buke na radnom mjestu. Može se pojaviti kao rezultat oštećenja slušnih stanica.
 • Određeni lijekovi, kao što su neki antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), diuretici ili kemoterapija, mogu uzrokovati tinitus kao nuspojavu.
 • Vaskularni tinitus je povezan s promjenama u protoku krvi unutar krvnih žila u blizini uha. To može uključivati ​​probleme poput ateroskleroze (sužavanje arterija), proširenja vena  ili arteriovenske malformacije (nenormalna veza između arterija i vena)
 • Psihogeni tinitus se povezuje s psihološkim ili emocionalnim stanjima, kao što su stres, anksioznost ili depresija. Iako zvuk nije fizički prisutan, osoba ga doživljava zbog emocionalnih čimbenika.
 • Tinitus povezan s problemima u vratnoj kralježnici ili mišićima vrata koji mogu izazvati promjene u percepciji zvuka.

Kako tinitus utječe na svakodnevni život?

Tinitus može značajno utjecati na svakodnevni život pojedinca. Evo nekoliko načina na koje tinitus može utjecati na osobu koja pati od njega:

1. Poteškoće sa spavanjem

Zvukovi tinitusa mogu ometati spavanje i uzrokovati nesanicu. Ovo može dovesti do umora, nedostatka koncentracije i smanjenja produktivnosti tijekom dana.

Korištenje bijelog šuma, poput ventilatora ili uređaja za emitiranje umirujućih zvukova, može pomoći preusmjeriti pažnju s tinitusa i olakšati spavanje.

2. Emocionalni utjecaj

Tinitus može izazvati osjećaj frustracije, tjeskobe, depresije i ljutnje. Konstantni zvukovi mogu biti vrlo ometajući i stvarati emocionalni stres.

liječenje tinitusa
FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Problemi s koncentracijom

Zvukovi tinitusa mogu ometati koncentraciju i fokusiranje na zadatke. Osoba može imati teškoće u obavljanju posla, učenju ili izvršavanju svakodnevnih aktivnosti.

4. Socijalni izazovi

Osobe s tinitusom mogu izbjegavati društvene situacije, javna okupljanja ili bučna mjesta zbog poteškoća s percipiranjem zvuka i pogoršavanja simptoma tinitusa. To može dovesti do osjećaja izolacije i smanjene kvalitete života.

5. Promjene raspoloženja

Tinitus može izazvati promjene raspoloženja, kao što su razdražljivost, nervoza i nisko samopouzdanje. Osoba se može osjećati emocionalno nestabilno zbog stalne prisutnosti neželjenog zvuka.

6. Problemi sa sluhom

Tinitus može biti praćen gubitkom sluha ili poteškoćama u slušanju. Ovo može dodatno otežati komunikaciju i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

7. Poteškoće sa konverzacijom

Zvukovi tinitusa mogu ometati razumijevanje govora i praćenje razgovora. Osoba može imati poteškoća s praćenjem razgovora u bučnom okruženju, što može dovesti do osjećaja izolacije i frustracije.

Kako dijagnosticirati tinitus?

Dijagnosticiranje tinitusa uključuje medicinsku procjenu simptoma i provođenje određenih testova kako bi se utvrdio uzrok i isključili drugi mogući problemi. 

Prvi korak je posjetiti liječnika, obično obiteljskog liječnika ili stručnjaka za uho, nos i grlo (otorinolaringolog). Liječnik će razgovarati s vama o vašim simptomima, povijesti bolesti i provesti opći fizički pregled.

Liječnik će razgovarati s vama o prirodi tinitusa, intenzitetu zvuka, učestalosti pojavljivanja i drugim povezanim simptomima. Ovo će pomoći u razumijevanju vašeg iskustva tinitusa i utvrđivanju potencijalnih uzroka.

Provest će temeljit slušni pregled kako bi isključio druge uzroke gubitka sluha ili drugih problema u uhu. To može uključivati audiometriju (testiranje sluha), timpanometriju (testiranje funkcije bubnjića) i druge specifične testove sluha.

tinitus dijagnosticiranje
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nekim slučajevima, liječnik može naručiti dodatne testove kako bi se utvrdili uzroci tinitusa ili isključili drugi zdravstveni problemi. To mogu uključivati ​​slikovne pretrage, kao što su CT ili MRI skeniranje, ili krvne pretrage radi provjere hormonalnih ravnoteža ili prisutnosti infekcija.

Liječenje tinitusa

Liječenje tinitusa ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. Budući da tinitus može imati različite uzroke, nema univerzalnog tretmana koji bi odgovarao svakoj osobi. Međutim, postoje neki općeniti pristupi i metode koje se koriste u upravljanju tinitusom. Evo nekoliko uobičajenih strategija i tretmana:

 • Ako je tinitus uzrokovan drugim zdravstvenim stanjima, kao što su infekcija uha, vosak u uhu, ili visok krvni tlak, liječenje tih stanja može pomoći u smanjenju tinitusa.
 • Terapija zvukom, poput upotrebe bijelog šuma, prirodne zvukove okoline ili posebnih uređaja za tinitus, može pomoći u maskiranju ili smanjivanju percepcije tinitusa. Ovi zvukovi mogu pomoći u preusmjeravanju pažnje i smanjenju nelagode povezane s tinitusom.
 • Kognitivno-bihevioralna terapija može biti korisna u pomoći pacijentima da promijene negativna razmišljanja i emocionalne reakcije vezane uz tinitus. Ova terapija može pomoći u razvijanju strategija suočavanja, smanjenju stresa i poboljšanju kvalitete života.
 • U nekim slučajevima, liječnici mogu propisati lijekove za smanjenje simptoma tinitusa, kao što su antidepresivi, anksiolitici ili lijekovi protiv bolova. Međutim, važno je napomenuti da ne postoji specifičan lijek koji će u potpunosti izliječiti tinitus.
 • Neki ljudi pronalaze olakšanje od tinitusa putem alternativnih terapija poput akupunkture, akupresure, refleksologije ili homeopatije. Međutim, učinkovitost ovih terapija nije znanstveno dokazana, pa je važno biti oprezan i konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom prije upuštanja u takve terapije.
 • Smanjenje stresa, dobar san, vježbanje redovite tjelesne aktivnosti, izbjegavanje izlaganja preglasnim zvukovima i ograničavanje upotrebe kofeina i alkohola mogu pomoći u smanjenju intenziteta simptoma tinitusa.

Kako tinitus utječe na radnu svakodnevicu?

Tinitus može imati utjecaj na radno okruženje i sposobnost obavljanja određenih poslova, posebno u situacijama kada zahtijevaju koncentraciju, komunikaciju ili izlaganje buci. Evo nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir u vezi s tinitusom i poslom:

1. Ako radite u bučnom okruženju, poput građevinske industrije, industrije glazbe ili na mjestima s bučnim strojevima, tinitus može dodatno pogoršati otežavajući vam čujnost ili koncentraciju. U takvim slučajevima, važno je razmotriti upotrebu zaštitnih slušalica ili drugih zaštitnih pomagala kako biste smanjili izloženost buci i zaštitili sluh.

2. Ako imate tinitus, možete iskusiti poteškoće u komunikaciji s kolegama ili klijentima, posebno u bučnim okruženjima. Informirajte svoje kolege o vašem stanju kako bi bili svjesni i mogli prilagoditi način komunikacije kako bi vam olakšali razumijevanje.

3. Tinitus može ometati koncentraciju i smanjiti produktivnost na radnom mjestu. Važno je pronaći strategije za upravljanje simptomima, poput upotrebe terapije zvukom ili promjena radnog okruženja kako bi se smanjila distrakcija i poboljšala produktivnost.

4. Tinitus može izazvati emocionalni stres i poteškoće u upravljanju stresom na radnom mjestu. Važno je potražiti načine za smanjenje stresa, kao što su vježbe opuštanja, pauze tijekom radnog dana ili konzultacije s profesionalnim savjetnikom kako biste se nosili s emocionalnim izazovima.

5. Ako tinitus utječe na vašu sposobnost obavljanja posla, razmislite o razgovoru s nadređenima ili osobljem zaduženim za ljudske resurse kako biste razmotrili mogućnosti prilagodbe radnog okruženja ili rasporeda koji bi vam mogli pomoći da bolje upravljate simptomima tinitusa.

Važno je otvoreno razgovarati o svojem stanju s poslodavcem i surađivati u pronalaženju rješenja koja će vam omogućiti da obavljate svoje radne zadatke na najbolji mogući način.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!