vitamini za djecu
Foto: Shutterstock

Vitamini za djecu: 5 važnih za rast, razvoj i zdravi imunitet

Vitamini su organske tvari koje su tijelu potrebne za funkcioniranje punim kapacitetom. Oni su uključeni u bitne kemijske reakcije kako bi osigurali pravilan rast i razvoj stanica. Vitamini su od velike važnosti za djecu od rođenja, a prirodno se nalaze u hrani. Preporučeni način dobivanja vitamina je putem uravnotežene prehrane, no nisu svi vitamini isti niti imaju istu funkciju. Vitamini za djecu bave se jačanjem aspekta njihovog zdravlja, a poznavanje svakog od njih pomoći će vam da odaberete hranu ili suplemente koji su nužni za razvoj djeteta.

Uloga vitamina u zdravlju djece

Vitamini za djecu nisu samo dodaci prehrani, već bitni sastavni dijelovi koji pokreću njihov rast i razvoj. Ove sićušne hranjive tvari imaju snažan učinak, omogućujući djeci da napreduju u raznim aspektima svog života. Osim podrške osnovnim tjelesnim funkcijama, vitamini igraju ključnu ulogu u jačanju njihovog imunološkog sustava, jačanju protiv bolesti i osiguravanju zdravog početka života.

 • Potiču rast djeteta: Od trenutka kada se dijete rodi, vitamini postaju njihovi pouzdani saveznici, pridonoseći njegovom rastu i razvoju na bezbroj načina. Ove hranjive tvari pomažu u proizvodnji enzima i hormona potrebnih za pravilnu probavu, metabolizam i popravak tkiva. Osim toga, vitamini olakšavaju apsorpciju drugih esencijalnih hranjivih tvari, poput minerala, dodatno poboljšavajući njihovo opće dobro.
 • Štite imunitet: Snažan imunološki sustav najvažniji je za djecu dok istražuju svijet oko sebe. Vitamini za djecu djeluju štiti njihova osjetljiva tijela od štetnih napadača. Jačanjem imunoloških odgovora, vitamini pomažu u obrani od infekcija, alergija i uobičajenih dječjih bolesti, promičući zdrav, aktivan stil života.
 • Razvijaju kosti: Djeci koja rastu trebaju čvrste kosti koje će poduprijeti njihova tijela u cvatu. Vitamini za djecu, posebice vitamin D, igraju ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Ova bitna hranjiva tvar pomaže u apsorpciji i korištenju kalcija i fosfora, kritičnih elemenata za formiranje kostiju. Osiguravajući optimalnu gustoću i snagu kostiju, vitamini postavljaju temelje za cjeloživotni zdrav razvoj kostura.
 • Hrane kožu i tkiva: Dječja koža je osjetljiva i stalno izložena čimbenicima iz okoline. Vitamini za djecu, poput vitamina E i vitamina C, hrane kožu i štite je od oštećenja. Ovi antioksidansi neutraliziraju štetne slobodne radikale, podupiru proizvodnju kolagena i pomažu u zacjeljivanju rana. Njegujući zdravu kožu i tkiva, vitamini potiču živahan izgled i pomažu u obrani tijela od vanjskih prijetnji.
 • Uravnotežuju organizam: Kao što je za simfoniju potreban skladan raspored različitih instrumenata, zdravlje djeteta ovisi o uravnoteženom unosu raznih vitamina. Svaki vitamin ima jedinstvenu ulogu u poticanju rasta, razvoja i snažnog imunološkog sustava. Roditelji moraju osigurati da djeca dobiju raznoliku prehranu koja uključuje hranu bogatu vitaminima ili, ako je potrebno, vitaminske dodatke prema preporuci liječnika.

Vitamini za djecu u fazi rasta

Iako su vitamini neophodni za bilo koje životno razdoblje, razvoj djece može se odvijati samo uz odgovarajuće hranjive tvari. Tijekom ove faze potrebni su vitamini za djecu koja rastu. Dobra vijest za roditelje je da se svi vitamini za djecu osim vitamina D mogu dobiti prehranom. Loša vijest? Da ne postoji hrana koja ih sve osigurava u isto vrijeme! Zato moramo znati koji su najbolji vitamini za djecu i kako ih učinkovito uključiti u svakodnevnu prehranu.

Vitamin A: Promicanje zdravog vida i imuniteta

Kada je u pitanju zdravlje djece, vitamin A zauzima središnje mjesto kao nutrijent superjunak, igrajući ključnu ulogu u održavanju dobrog vida i jačanju imunološkog sustava. Ovaj moćni vitamin pruža dvostruku korist, osiguravajući da djeca imaju alate za jasno opažanje svijeta oko sebe dok istovremeno osnažuje njihova tijela da se brane od infekcija i bolesti.

Vitamin A neophodan je za održavanje dobrog vida i poticanje optimalnog razvoja vida kod djece. Pridonosi proizvodnji pigmenta rodopsina koji je ključan za funkcioniranje mrežnice, dijela oka odgovornog za pretvaranje svjetlosti u električne signale koje mozak tumači kao vid. Odgovarajuće razine vitamina A osiguravaju da djeca mogu percipirati boje, razlikovati objekte u uvjetima slabog osvjetljenja i iskusiti ukupnu vizualnu jasnoću, osnažujući ih da istražuju i uče iz svoje okoline.

Vitamin A igra ključnu ulogu u podržavanju snažnog imunološkog sustava, služeći kao ključni saveznik u borbi protiv infekcija i bolesti. Jača prirodne obrambene mehanizme tijela promicanjem proizvodnje i rada bijelih krvnih stanica, koje su odgovorne za prepoznavanje i uklanjanje štetnih patogena. Štoviše, vitamini za djecu poput vitamina A podržavaju integritet kože i sluznice, djelujući kao fizička barijera protiv mikroorganizama koji napadaju. Jačanjem imunološkog odgovora, vitamin A pomaže djeci da ostanu otporna, smanjujući rizik od bolesti i olakšavajući zdrav, aktivan način života.

 • Hrana bogata vitaminom A: Kako bi osigurali da djeca primaju dovoljno vitamina A, važno je u njihovu prehranu uključiti namirnice koje su bogate ovim vitalnim nutrijentom. Vitamin A postoji u dva oblika: preformirani vitamin A (retinol) i provitamin A karotenoidi. Retinol se može naći u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su jetra, mliječni proizvodi i jaja. Karotenoidi provitamina A, poput beta-karotena, mogu se naći u različitom voću i povrću, posebno onom živih boja poput mrkve, slatkog krumpira, špinata, manga i marelica. Uključivanje raznovrsne hrane bogate hranjivim tvarima u dječje obroke može osigurati obilje vitamina A za podršku njihovom rastu, razvoju i imunološkoj funkciji.
 • Preporučeni dnevni unos: Unos vitamina A za djecu ovisi o dobi i spolu. Za djecu u dobi od 1-3 godine preporučuje se dnevni unos od 300-400 mikrograma. Djeca u dobi od 4-8 godina trebala bi težiti 400-500 mikrograma dnevno. Kako djeca ulaze u adolescenciju, preporučeni unos se povećava na 600-900 mikrograma za dječake u dobi od 9-13 godina i 600-700 mikrograma za djevojčice u istoj dobnoj skupini. Osiguravanje da djeca ispunjavaju ove smjernice pomaže u održavanju njihovog zdravlja vida i otpornosti imunološkog sustava, promičući njihovu opću dobrobit.
Foto: shutterstock

Vitamin B: proizvodnja energije i zdravlje živčanog sustava

Vitamini B skupine obuhvaćaju skupinu esencijalnih nutrijenata, uključujući B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin) i B12 (kobalamin), od kojih svaki ima jedinstvenu ulogu u zdravlju djece. Ovi su vitamini za djecu ključni za proizvodnju energije, pravilno funkcioniranje živčanog sustava i podršku rastu, razvoju i imunološkoj funkciji. Svojom zajedničkom snagom, vitamini B postaju energetski pokretači, potiču vitalnost i njeguju dobrobit djece.

Vitamini za djecu, poput B vitamina djeluju kao esencijalni koenzimi u različitim metaboličkim putevima, otključavajući energiju u hrani koju djeca konzumiraju. B1, B2, B3, B6 i B12 rade zajedno kako bi olakšali pretvorbu ugljikohidrata, masti i proteina u iskoristivu energiju. Oni igraju ključnu ulogu u razgradnji tih makronutrijenata i izvlačenju energije iz njih, osiguravajući stalnu opskrbu tjelesnim stanicama gorivom. Podržavajući proizvodnju energije, vitamini B omogućuju djeci da ostanu aktivna, angažirana i puna vitalnosti.

Osim za proizvodnju energije, vitamini B skupine ključni su za održavanje zdravog živčanog sustava. Vitamini B skupine, posebice B1, B6 i B12, doprinose sintezi neurotransmitera, kemijskih glasnika koji olakšavaju komunikaciju između živčanih stanica. Ovi vitamini za djecu igraju vitalnu ulogu u podržavanju kognitivnih funkcija, regulaciji raspoloženja i cjelokupnom neurološkom zdravlju. Adekvatan unos vitamina B osigurava pravilan rad živčanog sustava, potiče optimalan razvoj mozga i podupire kognitivne sposobnosti djece.

 • Hrana bogata vitaminom B : Dobro uravnotežena prehrana bogata raznolikom hranom ključna je za osiguravanje dovoljne količine vitamina B skupine za djecu. Svaki vitamin B ima specifične prehrambene izvore koji doprinose njihovom unosu. B1 se može naći u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i obogaćenim žitaricama. B2 ima u izobilju u mliječnim proizvodima, nemasnom mesu i lisnatom zelenom povrću. B3 se može dobiti iz peradi, ribe, kikirikija i cjelovitih žitarica. B6 je prisutan u hrani poput banana, avokada, piletine i ribe. B12 se pretežno nalazi u hrani životinjskog podrijetla kao što su meso, jaja i mliječni proizvodi. Uključivanje ovih namirnica bogatih hranjivim tvarima u dječje obroke osigurava im pouzdanu opskrbu vitaminima B skupine.
 • Preporučeni unos vitamina B: Dnevni nos vitamina B varira ovisno o dobi i spolu. Na primjer, djeca u dobi od 1-3 godine općenito trebaju oko 0,5-0,6 miligrama (mg) B1, 0,5-0,6 mg B2, 6-8 mg B3, 0,5-0,6 mg B6 i 0,9-1,2 mikrograma (μg) ) B12 dnevno. 

Vitamin C: Jačanje imuniteta i proizvodnje kolagena

Vitamin C pojavljuje se kao dinamična sila u zdravlju djece, igrajući dvostruku ulogu u jačanju imunološkog sustava i podržavanju proizvodnje kolagena — vitalne komponente za zdravu kožu, kosti i vezivna tkiva. Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima i višestrukim dobrobitima, vitamini za djecu poput vitamina C postaje superherojska hranjiva tvar koja djeci daje snagu da napreduju uz snažan imunitet i blistavu dobrobit.

Kada je riječ o zaštiti djece od uobičajenih infekcija i bolesti, vitamin C zauzima središnje mjesto kao moćan saveznik. Ovaj esencijalni vitamin potiče proizvodnju i funkciju bijelih krvnih stanica, pješadije imunološkog sustava, povećavajući njihovu sposobnost da identificiraju i eliminiraju štetne patogene. Jačanjem imunološkog odgovora vitamini za djecu kao vitamin C jačaju obrambene mehanizme organizma, smanjujući rizik od infekcija i potičući brži oporavak od bolesti. Redoviti unos hrane ili dodataka bogatih vitaminom C podržava cjelokupno zdravlje dječjeg imunološkog sustava, osiguravajući da ostanu aktivni, energični i bolje opremljeni da se nose s izazovima koji im se nađu na putu.

Utjecaj vitamina C proteže se izvan imunološke podrške—on također igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji čini temelj zdrave kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kolagen djeluje kao skela koja podržava strukturu tijela, održava elastičnost kože, potiče zacjeljivanje rana i osigurava snagu i fleksibilnost kostiju, zglobova i tetiva. Vitamini za djecu kao što je vitamin C služe kao vitalni kofaktor u sintezi kolagena, olakšavajući stvaranje ovog esencijalnog proteina. Optimiziranjem proizvodnje kolagena, vitamin C pomaže djeci u održavanju glatke, gipke kože, potiče zdrav razvoj kostiju i podržava otpornost i fleksibilnost njihovih vezivnih tkiva.

 • Hrana bogata vitaminom C: Priroda nudi široku lepezu ukusne hrane koja je puna vitamina C, što je čini lako dostupnom za dnevne prehrambene potrebe djece. Agrumi poput naranči, limuna i grejpa dobro su poznati izvori vitamina C. Osim toga, jagode, kivi, mango, ananas, paprike, brokula i lisnato zeleno povrće značajno doprinose sadržaju vitamina C u dječjoj prehrani. Uključivanje voća i povrća u njihove obroke i međuobroke osigurava dovoljnu opskrbu ovim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet i kolagen, omogućujući djeci da iskoriste sve prednosti.
 • Preporučeni unos vitamina C: Kako bi se iskoristio puni potencijal vitamina C, ključno je zadovoljiti preporučeni dnevni unos za djecu. Preporučena količina varira ovisno o dobi i spolu, ali općenito, djeca u dobi od 1-3 godine trebala bi unositi oko 15-30 miligrama vitamina C dnevno. Za djecu od 4-8 godina preporučeni unos se povećava na 25-40 miligrama dnevno. Kako djeca prelaze u adolescenciju, dječaci u dobi od 9-13 godina trebaju otprilike 45-60 miligrama dnevno, dok je djevojčicama iste dobi potrebno 45-55 miligrama. 
foto: shutterstock

Vitamin D: za zdravlje kostiju i imunološku funkciju

Vitamin D je u središtu pozornosti kao ključna hranjiva tvar za djecu, igrajući ključnu ulogu u promicanju jakih kostiju i zuba, dok također podržava imunološku funkciju i štiti od kroničnih bolesti. Često nazivan “vitaminom sunca”, vitamin D se pojavljuje kao vitalna komponenta u zdravlju djece, osnažujući ih s robusnim skeletnim sustavom, pojačanom imunološkom obranom i općim osjećajem vitalnosti.

Kada je riječ o poticanju zdravog razvoja kostiju, vitamini za djecu poput vitamina D pravi su šampioni. Pomaže u apsorpciji i korištenju kalcija i fosfora, dva bitna minerala za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba. Vitamin D djeluje sinergistički s ovim mineralima, osiguravajući njihovu učinkovitu ugradnju u koštano tkivo i pomažući u prevenciji stanja poput rahitisa i osteoporoze. Optimizirajući mineralizaciju kostiju, vitamin D omogućuje djeci da rastu s čvrstim strukturama kostura, smanjujući rizik od prijeloma i podržavajući njihovu tjelesnu aktivnost i opću dobrobit.

Vitamini za djecu kao vitamin D ne ograničavaju svoj utjecaj na zdravlje kostiju – on također igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Djeluje kao modulator, utječe na rad različitih imunoloških stanica i pojačava njihovu sposobnost obrane od patogena. Odgovarajuće razine vitamina D podržavaju urođene i adaptivne imunološke reakcije, osiguravajući snažnu obranu od infekcija i bolesti. Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D može povećati osjetljivost na infekcije dišnog trakta, autoimune bolesti i kronične upale. Održavanjem optimalne razine vitamina D djeca mogu ojačati svoj imunološki sustav i razviti otpornost na uobičajene bolesti.

 • Vitamin D i kronične bolesti: Osim zdravlja kostiju i imunološke funkcije, vitamin D pokazuje potencijal u zaštiti od kroničnih bolesti. Istraživanja sugeriraju da odgovarajuće razine vitamina D mogu smanjiti rizik od stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, određenih vrsta raka i autoimunih poremećaja. Protuupalna svojstva vitamina D i njegov utjecaj na regulaciju gena doprinose njegovoj sposobnosti da podupre cjelokupno zdravlje i potencijalno ublaži rizik od razvoja kroničnih bolesti kasnije u životu. Osiguravanje djeci adekvatnog unosa vitamina D od rane dobi postavlja pozornicu za zdraviju budućnost i postavlja temelje za cjeloživotno blagostanje.
 • Hrana bogata vitaminom D: Iako izlaganje sunčevoj svjetlosti ostaje primarni izvor sinteze vitamina D u tijelu, izvori u prehrani također doprinose zadovoljavanju potreba djece za vitaminom D. Masna riba poput lososa i skuše, obogaćeni mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt i sir) i žumanjci služe kao izvrsni prehrambeni izvori vitamina D. Osim toga, neke gljive mogu prirodno sintetizirati vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti. U slučajevima kada je izloženost sunčevoj svjetlosti ograničena ili prehrambeni izvori nisu dovoljni, može pomoći suplementacija pod medicinskim vodstvom i osigurati da djeca primaju odgovarajuće razine vitamina D za optimalno zdravlje.
 • Preporučeni unos vitamina D: Dnevni unos vitamina D za djecu varira ovisno o dobi i smjernicama za pojedinu zemlju. Općenito, dnevni unos od 600 međunarodnih jedinica (IU) ili 15 mikrograma (μg) često se preporučuje za djecu u dobi od 1 do 18 godina. Međutim, posebne preporuke mogu varirati i važno je konzultirati se s pedijatrom za individualne potrebe.

Vitamin E: snažan antioksidans i zaštitnik stanica

Vitamin E se pojavljuje kao moćan nutrijent, ima snažna antioksidativna svojstva i služi kao štit stanicama od oštećenja. Ovaj esencijalni vitamin ne samo da štiti građevne blokove tijela od oksidativnog stresa, već također igra ključnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava i promicanju zdrave kože. Sa svojim višestrukim dobrobitima, vitamin E stoji kao čuvar dobrobiti djece, čuva zdravlje stanica i njeguje njihovu vitalnost.

Vitamini za djecu poput vitamina E djeluju kao snažan antioksidans, neutralizirajući štetne slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati oksidativno oštećenje stanica i pridonijeti raznim bolestima i starenju. Kao antioksidans, vitamin E donira elektrone za stabilizaciju tih slobodnih radikala, učinkovito prekidajući lančanu reakciju oštećenja i čuvajući stanične komponente poput DNK, proteina i lipida. Štiteći stanice od oksidativnog stresa, vitamin E pomaže u održavanju njihovog integriteta i podupire cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

Vitamin E igra vitalnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava, osiguravajući da djeca imaju snažnu obranu od infekcija i bolesti. Jača imunološku funkciju pojačavanjem aktivnosti imunoloških stanica i promicanjem njihove optimalne komunikacije. Dodatno, antioksidacijska svojstva vitamina E štite imunološke stanice od oksidativnog oštećenja, omogućujući im da učinkovito funkcioniraju suočene s izazovima. Njegujući snažan imunološki odgovor, vitamin E pomaže djeci da ostanu zdrava, smanjujući rizik od bolesti i promičući njihovo opće dobro.

Prednosti vitamina E nadilaze zaštitu stanica—također igra ključnu ulogu u održavanju zdrave kože. Kao snažan antioksidans, pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, zagađivačima iz okoliša i drugim vanjskim čimbenicima. Hidratantna i protuupalna svojstva vitamina E pomažu umirivanju i hranjenju kože, podupiru njezine prirodne procese zacjeljivanja i potiču mladolik izgled. Pružajući njegujući dodir, vitamini za djecu poput vitamina E pomažu djeci da održe meku, podatnu kožu i podržava njihovo cjelokupno zdravlje kože.

 • Hrana bogata vitaminom E: Da biste uključili vitamin E u dječju prehranu, važno je uključiti hranu bogatu ovim vitalnim nutrijentom. Orašasti plodovi i sjemenke, poput badema, sjemenki suncokreta i kikirikija, izvrsni su izvori vitamina E. Ostali izvori hrane uključuju biljna ulja (kao što su suncokretovo), avokado, špinat i brokulu. Uključivanjem ove hrane bogate hranjivim tvarima u dječje obroke i grickalice, roditelji mogu osigurati dovoljnu opskrbu vitaminom E za podršku njihovom rastu, razvoju i imunološkoj funkciji.
 • Preporučeni dnevni unos vitamina E: Preporučeni dnevni unos vitamina E za djecu ovisi o dobi i spolu. Općenito, dnevni unos od 4-7 mg vitamina E preporučuje se za djecu u dobi od 1-3 godine, dok djeca u dobi od 4-8 godina trebaju ciljati na 7-11 mg dnevno. Kako djeca ulaze u adolescenciju, preporučeni unos se povećava na 11-15 mg za dječake u dobi od 9-13 godina i 11-15 mg za djevojčice u istoj dobnoj skupini. Osiguravanje da djeca ispunjavaju ove smjernice pomaže u podršci njihove stanične zaštite, otpornosti imunološkog sustava i zdravlja kože.
foto: shutterstock

Bolesti u djetinjstvu zbog nedostatka ili viška vitamina

Odgovarajući unos vitamina ključan je tijekom djetinjstva, jer nedostaci ili višak mogu dovesti do niza problema i bolesti. Dok su vitamini za djecu neophodni za rast, razvoj i imunitet, neravnoteža može imati negativne učinke na zdravlje djece. Nedostaci vitamina mogu rezultirati stanjima poput rahitisa (nedostatak vitamina D), beri-beri (zbog nedovoljnog vitamina B1) ili skorbuta (uzrokovanog nedostatkom vitamina C).

Ovi nedostaci mogu ugroziti razvoj kostiju, oslabiti imunološki sustav i dovesti do umora, slabosti i odgođenog rasta. S druge strane, prekomjeran unos određenih vitamina također može predstavljati rizike. Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu A, što dovodi do simptoma poput mučnine, vrtoglavice, pa čak i potencijalnog oštećenja organa.

Slično tome, višak vitamina D može dovesti do hiperkalcijemije, stanja koje karakterizira visoka razina kalcija u krvi, što može negativno utjecati na rad bubrega i zdravlje kostiju. Uspostavljanje ravnoteže kroz dobro zaokruženu prehranu bogatu hranjivim tvarima i odgovarajuću suplementaciju (kada je potrebna), ključno je razvoj djece. Važno je da djeca primaju odgovarajuće, ali ne pretjerane količine vitamina za njihovo optimalno zdravlje i dobrobit.

FAQ – Često postavljena pitanja

Kako mogu znati da moje dijete dobiva dovoljno vitamina?

Redoviti pedijatrijski pregledi i testovi krvi mogu otkriti nedostatak vitamina. Također, obratite pažnju na simptome kao što su umor, slabost i promjene na koži.

Koje namirnice sadrže više od jednog važnog vitamina za djecu?

Mnoge namirnice, poput tamnozelenog lisnatog povrća, plodova mora i cjelovitih žitarica, bogate su više od jednim esencijalnim vitaminom.

Mogu li vitamini pomoći djeci s alergijama?

Određeni vitamini, poput vitamina C, mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Što ako moje dijete odbija jesti voće i povrće?

Razmislite o kreativnim načinima uvođenja voća i povrća u prehranu, poput smoothieja ili “skrivenih” sastojaka u omiljenim jelima.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!