Bol u grudima pri gutanju: 15 razloga pojave
Shutterstock

Bol u grudima pri gutanju: 15 razloga pojave

Osjećaj boli u grudima pri gutanju može biti izuzetno zabrinjavajući i neugodan simptom. Ovaj članak pruža uvid u moguće uzroke, dijagnostičke postupke i tretmane povezane s ovim stanjem.

Zašto se pojavljuje bol u grudima pri gutanju?

Bol u grudima pri gutanju nije neobična pojava i može biti uzrokovana različitim stanjima, od manje ozbiljnih, kao što su gastrointestinalni problemi, do ozbiljnijih zdravstvenih stanja poput bolesti srca. Važno je razumjeti simptome i znati kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Ovaj članak cilja informirati čitatelje o različitim aspektima ovog simptoma, uključujući njegove moguće uzroke, dijagnostičke metode i dostupne opcije liječenja.

1. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest je stanje u kojem kiselina iz želuca povratno ulazi u jednjak, što može uzrokovati bol u grudima pri gutanju. Ovo stanje često prati žgaravica, a uzrok je slabljenje donjeg ezofagealnog sfinktera, mišićnog prstena koji sprječava povratak želučane kiseline. GERB može uzrokovati osjećaj pečenja ili pritiska u grudima, što često pogrešno može biti tumačeno kao srčani problem.

Liječenje obuhvaća promjene u prehrani, izbjegavanje određene hrane i pića te upotrebu lijekova koji smanjuju kiselost želuca. Dugotrajni GERB može dovesti do oštećenja sluznice jednjaka, što može uzrokovati dodatne simptome kao što su poteškoće pri gutanju. Preporučuje se izbjegavanje obroka prije spavanja i održavanje zdrave tjelesne težine. U težim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija. Dijagnostika uključuje endoskopiju, testove kiselosti jednjaka i rendgensko snimanje.

Bol u grudima pri gutanju
Shutterstock

2. Ezofagitis

Ezofagitis predstavlja upalu jednjaka, koja može uzrokovati bol u grudima prilikom gutanja. Upala može biti posljedica više faktora, uključujući dugotrajni refluks želučane kiseline, infekcije ili uzimanje određenih lijekova. Simptomi uključuju bol pri gutanju, osjećaj kao da hrana zapinje u grlu i opću nelagodu u grudima. U nekim slučajevima, ezofagitis može dovesti do stvaranja ožiljaka ili suženja jednjaka, što dodatno otežava gutanje.

Liječenje obuhvaća izbjegavanje iritanata, upotrebu lijekova za smanjenje kiselosti želuca i, u nekim slučajevima, antibiotike. Dijagnostika se obično vrši endoskopijom, gdje se pregledava unutrašnjost jednjaka. U težim slučajevima može biti potrebna dilatacija jednjaka. Važno je prepoznati i liječiti ezofagitis jer nepravilno liječenje može dovesti do komplikacija.

3. Ahalazija

Ahalazija je rijetko stanje u kojem mišići jednjaka ne funkcioniraju ispravno, otežavajući normalno kretanje hrane prema želucu. To dovodi do teškoća pri gutanju i bolova u grudima. Kod ahalazije, donji ezofagealni sfinkter ne opušta se adekvatno, što sprječava hranu da ulazi u želudac. Simptomi uključuju povraćanje neprobavljene hrane, gubitak težine i bolove u grudima.

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, radioloških snimaka i manometrije jednjaka, koja mjeri mišićnu aktivnost. Liječenje može uključivati balonsku dilataciju, gdje se sfinkter širi balonom, ili kiruršku miotomiju. Ahalazija zahtijeva dugoročno praćenje zbog rizika od komplikacija kao što je aspiracija hrane. Ovo stanje se ne može izliječiti, ali simptomi se mogu kontrolirati.

4. Peptički ulkus jednjaka

Peptički ulkus jednjaka je rana ili erozija sluznice jednjaka koja može uzrokovati bol u grudima prilikom gutanja. Ulkus može nastati zbog dugotrajnog izlaganja želučanoj kiselini ili upotrebe određenih lijekova, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi. Simptomi uključuju oštru ili pekuću bol u grudima, koja se može pogoršavati prilikom gutanja, osobito vruće ili začinjene hrane.

Dijagnoza se postavlja endoskopijom, koja omogućuje direktan uvid u stanje jednjaka. Liječenje obuhvaća upotrebu lijekova koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline i promjene u prehrani. U rijetkim slučajevima, ulkus može izazvati krvarenje ili perforaciju, što zahtijeva hitno liječenje. Važno je rano prepoznati i liječiti peptički ulkus kako bi se izbjegle komplikacije. Promjene u životnom stilu, kao što su prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola, također su preporučene.

5. Mišićni spazam jednjaka

Mišićni spazam jednjaka je stanje u kojem dolazi do nepravilnih, često bolnih kontrakcija mišića jednjaka. To može uzrokovati oštru bol u grudima pri gutanju, koja se često opisuje kao slična srčanom udaru. Spazam može biti uzrokovan stresom, prehrambenim navikama ili može biti posljedica drugih gastrointestinalnih problema. Simptomi uključuju iznenadne, intenzivne bolove u grudima, poteškoće pri gutanju i osjećaj knedle u grlu.

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma i testova kao što su endoskopija i manometrija. Liječenje se fokusira na ublažavanje simptoma, a može uključivati mišićne relaksante, promjene u prehrani i tehnike upravljanja stresom. Važno je napomenuti da mišićni spazam jednjaka može imitirati simptome srčanih problema, stoga je bitno isključiti kardiološke uzroke. U nekim slučajevima može biti potrebno dugotrajno liječenje i praćenje.

6. Simptomatski difuzni spazam

Diffuse ezofagealni spazam je rijedak poremećaj motiliteta jednjaka, gdje se javljaju nepravilne, nekoordinirane kontrakcije mišića jednjaka. Ovo stanje može uzrokovati bol u grudima i otežano gutanje. Bol se često opisuje kao jak, grčevit i može se pogrešno shvatiti kao srčana bol. Simptomi uključuju i regurgitaciju (vraćanje hrane u usta), osjećaj hrane koja zapinje u jednjaku i kašalj.

Dijagnoza se postavlja endoskopijom, rendgenskim snimkama i manometrijom. Liječenje može uključivati lijekove koji opuštaju mišiće jednjaka, promjene u prehrani i upravljanje stresom. U rijetkim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija. Važno je pravilno dijagnosticirati i liječiti ovaj poremećaj kako bi se izbjegle daljnje komplikacije i poboljšala kvaliteta života pacijenata.

7. Bolesti srca

Iako bol u grudima prilikom gutanja često ima gastrointestinalni uzrok, ne smije se zanemariti mogućnost srčanih problema. Angina pektoris, stanje uzrokovano smanjenim protokom krvi u srčanom mišiću, može uzrokovati bol u grudima koja se pojačava fizičkim naporom, uključujući i gutanje. Ova bol često se osjeća kao pritisak ili stezanje i može se širiti u ruke, vrat ili leđa.

Dijagnoza srčanih problema obuhvaća EKG, testove opterećenja i koronarnu angiografiju. Liječenje uključuje lijekove koji poboljšavaju protok krvi u srčanom mišiću, promjene u životnom stilu i, u nekim slučajevima, kirurške zahvate. Važno je brzo reagirati na simptome koji mogu ukazivati na srčane probleme. Redoviti kardiološki pregledi preporučuju se osobama s visokim rizikom od srčanih bolesti.

Bolesti srca
Shutterstock

8. Hiatalna hernija

Hiatalna hernija nastaje kada gornji dio želuca prolazi kroz otvor u dijafragmi u prsni koš, što može uzrokovati bol u grudima prilikom gutanja. Ovo stanje je često povezano s refluksom kiseline, što dodatno pojačava simptome. Bol u grudima može biti praćena žgaravicom, regurgitacijom i osjećajem punoće nakon obroka.

Dijagnoza uključuje endoskopiju, rendgensko snimanje i manometriju. Liječenje se obično fokusira na upravljanje simptomima refluksa, uključujući promjene u prehrani i stilu života. U težim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija. Redoviti pregledi i praćenje su važni za sprječavanje komplikacija povezanih s hiatalnom hernijom.

9. Esofagealne strikture

Esofagealne strikture predstavljaju suženje jednjaka koje može otežavati gutanje i uzrokovati bol u grudima. Suženje može biti posljedica kronične upale uzrokovane refluksom kiseline, oštećenja od radioterapije, ili dugotrajne uporabe određenih lijekova. Simptomi uključuju poteškoće pri gutanju, osjećaj hrane koja zapinje u grlu i povraćanje.

Dijagnoza se postavlja endoskopijom i rendgenskim snimkama. Liječenje uključuje dilataciju jednjaka i liječenje osnovnog uzroka. U nekim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija. Rano liječenje i praćenje su ključni za sprječavanje daljnjeg sužavanja jednjaka i očuvanje normalne funkcije gutanja.

10. Esofagealni rak

Esofagealni rak, iako rijedak, može uzrokovati bol u grudima pri gutanju. Rak jednjaka obično se razvija iz stanica sluznice jednjaka, a rizični faktori uključuju pušenje, konzumaciju alkohola, dugotrajni GERB i Barretov jednjak. Simptomi mogu uključivati bol pri gutanju, gubitak težine, povraćanje i promjene u glasu.

Dijagnoza se postavlja endoskopijom i biopsijom. Liječenje ovisi o stadiju raka i može uključivati kirurgiju, kemoterapiju i radioterapiju. Rano otkrivanje esofagealnog raka ključno je za uspješno liječenje. Redoviti medicinski pregledi i praćenje simptoma su važni, posebno za osobe s visokim rizikom.

11. Esofagealne varice

Esofagealne varice su proširene vene u donjem dijelu jednjaka, često povezane s kroničnom bolesti jetre, kao što je ciroza. Ove proširene vene mogu uzrokovati bol u grudima prilikom gutanja, a posebno su opasne zbog rizika od krvarenja. Simptomi mogu uključivati povraćanje krvi, crnu stolicu (koja ukazuje na krvarenje u probavnom sustavu) i umor.

Dijagnoza se postavlja endoskopijom. Liječenje uključuje lijekove koji smanjuju pritisak u venama, a u težim slučajevima može biti potrebna endoskopska terapija ili operacija. Redovito praćenje i liječenje osnovne bolesti jetre su ključni. Esofagealne varice su ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pažnju u slučaju krvarenja.

Esofagealne varice
Shutterstock

12. Bolesti jednjaka (Nutcracker jednjaka)

“Nutcracker” jednjak je stanje karakterizirano izuzetno jakim kontrakcijama jednjaka. Ovo može rezultirati bolnom i otežanom gutanjem, uz bol u grudima. Bol se često opisuje kao snažna i stiskajuća, a može se pojačati prilikom gutanja čvrste hrane.

Dijagnoza se postavlja manometrijom jednjaka, koja mjeri jačinu i koordinaciju mišićnih kontrakcija. Liječenje može uključivati lijekove za opuštanje mišića jednjaka, promjene u prehrani i upravljanje stresom. U nekim slučajevima, simptomi se mogu poboljšati s vremenom bez aktivnog liječenja. “Nutcracker” jednjak je rijedak poremećaj, ali može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenta.

13. Plummer-Vinsonov sindrom

Plummer-Vinsonov sindrom je rijetko stanje koje uključuje kombinaciju anemije uzrokovane nedostatkom željeza, suženja u gornjem dijelu jednjaka i poteškoća u gutanju. Bol u grudima prilikom gutanja može biti jedan od simptoma. Ovo stanje se češće javlja kod žena srednje dobi. Simptomi također uključuju umor, bljedilo i slabost.

Dijagnoza uključuje laboratorijske testove na anemiju i endoskopiju za pregled jednjaka. Liječenje se sastoji od nadoknade željeza i, u nekim slučajevima, dilatacije suženog dijela jednjaka. Pravovremeno liječenje je važno jer Plummer-Vinsonov sindrom može povećati rizik od razvoja raka jednjaka.

14. Zenkerov divertikulum

Zenkerov divertikulum je džep ili izbočenje koje se formira na stražnjem zidu gornjeg dijela jednjaka. Ovo stanje može uzrokovati poteškoće pri gutanju, regurgitaciju neprobavljene hrane i bol u grudima. Simptomi mogu uključivati kašalj, promuklost i loš zadah.

Dijagnoza se postavlja radiološkim snimkama i endoskopijom. Liječenje obično uključuje endoskopsku ili kiruršku intervenciju kako bi se uklonio divertikulum. Rana dijagnoza i liječenje su važni jer Zenkerov divertikulum može dovesti do komplikacija kao što su aspiracija hrane i upale.

15. Eozinofilni ezofagitis

Eozinofilni ezofagitis je upalna bolest jednjaka uzrokovana visokom razinom eozinofila, vrste bijelih krvnih stanica. Ovo stanje može uzrokovati bol u grudima, poteškoće pri gutanju, osjećaj knedle u grlu i povraćanje. Eozinofilni ezofagitis često se povezuje s alergijama na hranu i astmom.

Dijagnoza se postavlja biopsijom jednjaka uzetom tijekom endoskopije. Liječenje uključuje isključivanje alergena iz prehrane, upotrebu steroidnih sprejeva za jednjak i, u nekim slučajevima, dilataciju jednjaka. Redovito praćenje je važno zbog rizika od kroničnih promjena u jednjaku. Eozinofilni ezofagitis je kronično stanje koje zahtijeva dugotrajno upravljanje.

Bol u grudima
Shutterstock

Bol u grudima pri gutanju može biti simptom širokog spektra medicinskih stanja, od relativno benignih gastrointestinalnih poremećaja do ozbiljnijih kardioloških i strukturalnih problema. Važno je ne ignorirati ovaj simptom i potražiti medicinsku pomoć za točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

Liječenje varira ovisno o uzroku i može uključivati promjene u prehrani, lijekove, endoskopske procedure ili čak kirurške zahvate. Pravovremeno prepoznavanje i liječenje mogu spriječiti potencijalne komplikacije i znatno poboljšati kvalitetu života pacijenata. Također, ovaj simptom ističe važnost sveobuhvatnog pristupa u dijagnostici i liječenju, uzimajući u obzir i fizičke i psihološke aspekte zdravlja pacijenta.