zuc, zucna dijeta, upala zuci simptomi
Foto: Shutterstock

Mali i važan organ: Kako žuč pomaže u probavnom procesu?

Jeste li se ikada zapitali kako vaše tijelo razgrađuje hranu koju jedete i pretvara je u energiju? Dok se najčešće usredotočujemo na ulogu želuca i crijeva u probavi, postoji još jedan važan igrač u procesu: žuč. Ova tjelesna izlučevina igra ključnu ulogu u razgradnji masti i apsorpciji hranjivih tvari. Zapravo, bez žuči naše bi tijelo puno teže probavilo i apsorbiralo masti i vitamine topive u mastima koji su nam potrebni da ostanemo zdravi. Upoznajmo njezine funkcije u tijelu i ključne komponente koje pomažu u probavi. 

Što je žuč i gdje se proizvodi?

To je tekućina koju proizvodi jetra i pohranjuje u žučnom mjehuru. Zelenkasto-žute je boje i bitan dio probavnog procesa, jer pomaže u razgradnji masti i pomaže u apsorpciji vitamina topivih u mastima. Jetra proizvodi oko 500 do 600 mililitara žuči dnevno, ovisno o prehrani pojedinca i drugim čimbenicima.

Organ se sastoji od nekoliko različitih komponenti, uključujući vodu, žučne soli, kolesterol, bilirubin i fosfolipide. Jetra kontinuirano proizvodi žuč, ali se ona pohranjuje u svom mjehuru između obroka. Kada pojedemo obrok koji sadrži masti, mjehur se steže i ispušta žuč u tanko crijevo kroz zajednički kanal. Ona zatim pomaže razgraditi masnoću u hrani koju smo pojeli, omogućujući joj da se apsorbira u tijelo.

Osim uloge u probavi, ovaj važan organ ima i druge funkcije u tijelu. Pomaže eliminirati otpadne tvari iz jetre i može se izlučiti stolicom. Također igra ulogu u apsorpciji vitamina topivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K.

Sastav žuči: komponente i funkcije

Žučne kiseline jedna su od najvažnijih komponenti, jer pomažu u emulgiranju masti i olakšavaju njihovu probavljivost. Potječu iz kolesterola u jetri, a njihova sinteza i izlučivanje su strogo regulirani kako bi se osiguralo da tijelo ima odgovarajuću opskrbu žuči kada je to potrebno.

Kolesterol je prekursor za sintezu žučnih kiselina. Višak kolesterola u tijelu može dovesti do stvaranja kamenaca, što može uzrokovati bolove i druge komplikacije. Međutim, vrijedi napomenuti da nije sav kolesterol u tijelu loš – dapače, potrebno nam je nešto kolesterola kako bismo proizvodili žuč i obavljali druge važne funkcije.

Bilirubin je otpadni produkt koji nastaje kada se crvena krvna zrnca raspadnu. Transportira se u jetru, gdje se konjugira s drugim tvarima i izlučuje u žuč. Bilirubin joj daje karakterističnu žuto-zelenu boju, a visoke razine bilirubina u krvi mogu uzrokovati stanje koje se naziva žutica.

Elektroliti poput natrija, kalija i bikarbonata također su prisutni i pomažu u održavanju odgovarajuće pH ravnoteže u tankom crijevu. Voda čini većinu žuči, a pomaže u održavanju tekućine u tekućem stanju i olakšava njeno kretanje kroz probavni trakt.

žučna dijeta
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uloga žuči u probavi i apsorpciji masti

Ovaj maleni organ ima presudnu ulogu u probavi i apsorpciji masti u tankom crijevu. Kada konzumiramo hranu koja sadrži masnoće, ona se izlučuje u tanko crijevo kako bi pomogla razgraditi masti u manje kapljice. Četiri načina na koje pomaže u probavi i apsorpciji masti su:

 1. Emulgiranje masti: žuč sadrži kiseline, koje su amfipatske molekule koje imaju hidrofilna i hidrofobna svojstva. Ova jedinstvena struktura omogućuje njenim kiselinama interakciju s mastima i vodom, pomažući u emulgiranju masti i njihovoj razgradnji u manje kapljice koje su lakše probavljive.
 1. Olakšavanje enzimske aktivnosti: nakon što se masti razgrade u manje kapljice, enzimi kao što je gušteračna lipaza mogu lakše pristupiti mastima i razgraditi ih na svoje sastavne masne kiseline i glicerol. Žučne kiseline također pomažu aktivirati te enzime, dodatno olakšavajući razgradnju masti.
 1. Prijenos masnih kiselina: kada se masti razgrade na svoje sastavne dijelove, moraju se transportirati preko crijevne stijenke i u krvotok. Žučne kiseline pomažu u stvaranju micela, koje su male kuglaste strukture koje inkapsuliraju masne kiseline i čine ih topivijima u vodi. To omogućuje masnim kiselinama da se transportiraju preko crijevne stijenke i u krvotok, gdje se mogu koristiti za energiju ili pohraniti kao mast.
 1. Održavanje zdravlja crijeva: osim svoje uloge u probavi masti, žuč također pomaže u održavanju zdravlja tankog crijeva. Njene kiseline mogu potaknuti stvaranje sluzi u crijevima, što pomaže u zaštiti crijevne sluznice od oštećenja probavnim enzimima i drugim štetnim tvarima.

Problemi povezani sa žuči i kako ih riješiti

Žuč ima ključnu ulogu u probavi i apsorpciji masti u tijelu. Međutim, problemi mogu nastati kada se ne proizvodi, skladišti ili otpušta pravilno, što dovodi do nekoliko zdravstvenih problema.

Jedan od najčešćih problema vezanih je stvaranje kamenaca koji mogu uzrokovati jaku bol u gornjem desnom dijelu trbuha, mučninu, povraćanje i druge probavne probleme. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija uklanjanja žučnog mjehura. Međutim, mnogi se slučajevi mogu riješiti promjenama načina života kao što su gubitak težine, prehrana s niskim udjelom masti i redovita tjelovježba.

Refluks žuči nastaje kada ona teče unatrag iz tankog crijeva u želudac, uzrokujući iritaciju i upalu sluznice želuca. Simptomi refluksa uključuju bolove u trbuhu, žgaravicu i mučninu. Mogućnosti liječenja mogu uključivati lijekove koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline, promjene načina života, a u teškim slučajevima i operaciju.

U nekim slučajevima, može doći do infekcije zbog čeka se javlja stanje poznato kao kolangitis. Kolangitis može uzrokovati groznicu, žuticu, bolove u trbuhu i druge simptome. Liječenje kolangitisa obično uključuje antibiotike za uklanjanje infekcije i druge potporne mjere.

Primarni bilijarni kolangitis (PBC) je kronično stanje u kojem žučni kanali u jetri postaju oštećeni i upaljeni, što dovodi do problema s protokom žuči. PBC može uzrokovati umor, svrbež, žuticu i druge simptome. Liječenje PBC-a može uključivati lijekove za kontrolu simptoma i usporavanje napredovanja bolesti.

žuč
foto: shutterstock

Što je upala žuči?

To je termin koji se koristi za upalu žučnog mjehura zbog nastanka kamenaca, a stručno se naziva kolelitijaza. Kolelitijaza je medicinsko stanje poznato kao žučni kamenci koji mogu biti poput zrnca pijeska ili veličine loptice za golf, te varirati u veličini, obliku i sastavu.

Kamenci su prisutni u 20 % populacije, a stanje je češće kod žena, osoba starijih od 40 godina te onih s prekomjernom tjelesnom težinom ili problemima s pretilošću. Ostali čimbenici rizika uključuju obiteljsku povijest kamenaca, brzi gubitak težine i prehranu bogatu mastima i kolesterolom.

Simptomi kolelitijaze mogu biti različiti i uključivati bol u gornjem desnom dijelu trbuha, u leđima između lopatica, mučninu, povraćanje i nadutost. Neki ljudi možda neće osjetiti nikakve simptome, a kamenci se otkriju tek tijekom rutinskog medicinskog pregleda ili snimanja.

U većini slučajeva kamenci ne zahtijevaju liječenje i mogu se kontrolirati promjenom načina života i zdravom prehranom. Međutim, ako kamenci uzrokuju teške simptome ili komplikacije, poput upale ili začepljenja, može biti potrebna operacija.

Postoji nekoliko vrsta operacija koje se mogu izvesti, uključujući laparoskopsku kolecistektomiju, koja je danas najčešća kirurška metoda. Ovaj postupak uključuje pravljenje malih rezova u abdomenu i umetanje laparoskopa, koji je tanka cijev s pričvršćenom kamerom i svjetlom. Kirurg zatim uklanja žučni mjehur i eventualno prisutne kamence.

Upala žuči – simptomi

Bolest žučnog mjehura može biti uzrokovana upalom, što može dovesti do niza simptoma. Upala može biti akutna, što znači da se javlja iznenada i traje kratko, ili kronična, što znači da traje duže vrijeme. Uobičajeni simptomi uključuju:

 • Bolovi u trbuhu: ovo je najčešći simptom upale žučnog mjehura. Obično se javlja u gornjem desnom dijelu abdomena i može biti ozbiljan ili povremen.
 • Mučnina i povraćanje: Ovi se simptomi mogu pojaviti zajedno s bolovima u trbuhu ili sami.
 • Vrućica: visoka temperatura može biti prisutna tijekom akutne epizode upale.
 • Žutica: Ovo je žutilo kože i očiju koje se javlja kada dođe do nakupljanja bilirubina u krvi. To može biti znak ozbiljnije upale.
 • Promjene u radu crijeva: upala može uzrokovati proljev ili zatvor, kao i promjene boje stolice.

Upalu mogu uzrokovati različiti čimbenici, uključujući kamence, infekcije i začepljenja u kanalima. Važno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, jer neliječena upala može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su infekcija, apscesi ili čak puknuća žučnog mjehura.

Liječenje upale ovisit će o temeljnom uzroku stanja. U nekim slučajevima mogu se propisati lijekovi poput antibiotika ili lijekova protiv bolova. Ako je upala uzrokovana kamencem, može biti potrebna operativni zahvat.

upala žuči
FOTO: SHUTTERSTOCK

Žučna dijeta: Što treba jesti?

Ako imate kamence važno je slijediti prehranu s malo masti i puno vlakana. To može pomoći u smanjenju opterećenja žučnog mjehura i spriječiti stvaranje novih kamenaca. Žučna dijeta ima specifične preporuke, a neke od njih su:

 • Ograničite zasićene i trans masti: zasićene i trans masti mogu povećati razinu kolesterola u tijelu i pridonijeti stvaranju kamenaca. Kako biste smanjili unos ovih masti, izbjegavajte prženu hranu, prerađene grickalice i masno meso poput slanine, kobasica, svinjetine i govedine. Umjesto toga, odaberite nemasne proteine kao što su teletina, piletina, puretina i riba.Priprema hrane mora se bazirati na kuhanju ili dinstanju na minimalnoj količini masnoće.
 • Povećajte unos vlakana: hrana bogata vlaknima može pomoći u reguliranju probave i spriječiti zatvor. Neke namirnice bogate vlaknima koje treba uključiti u svoju prehranu su voće, povrće i cjelovite žitarice. Voće je najbolje konzumirati bez kore, kuhano ili u obliku zdravih sokova. Od povrća se preporučuje cvjetača, brokula, mrkva, tikva, rajčice… Povrće je preporučljivo pripremati u varivima ili kuhano na lešo.
 • Birajte zdrave masti: iako biste trebali ograničiti unos zasićenih i trans masti, važno je uključiti zdrave masti u svoju prehranu. To uključuje mononezasićene i polinezasićene masti, koje se mogu naći u namirnicama poput lososa koji obiluje vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama.
 • Izbjegavajte nagli gubitak težine: nagli gubitak težine može povećati rizik od razvoja žučnih kamenaca. Ako trebate smršavjeti, pokušajte to učiniti postupno unoseći zdrave promjene u svoju prehranu i rutinu vježbanja. Ova vrsta prehrane se ne preporučuje za mršavljenje, već je isključivo način prehrane za bolesnike koji imaju problema sa žučnim bolestima.
 • Ostanite hidrirani: Pijenje puno vode može pomoći u ispiranju toksina i spriječiti dehidraciju, koja može doprinijeti stvaranju kamenaca. Od pića je još dozvoljen čaj, kava i mlijeko, ali u ograničenim količinama. Kofein i tein dehidriraju tijelo, zato je važna nadoknada tekućine u svježoj vodi najmanje osam čaša dnevno.

Uz uputstva koja dijeta nalaže , važno je izbjegavati alkohol i duhan, budući da oboje mogu pridonijeti razvoju kamenaca i drugih problema sa žučnim mjehurom. Ako su vam dijagnosticirani, važno je da sa svojim liječnikom razvijete personalizirani plan liječenja koji uzima u obzir vaše individualne potrebe i povijest bolesti.

žučna dijeta
foto: shutterstock

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!