znakovi trudnoce
Foto: Pixabay

Koji su prvi znakovi trudnoće? (Simptomi po tromjesečjima)

Trudnoća je iznimno osjetljivo stanje za svaku ženu i uvijek ju prate mnoga pitanja, ali i strahovi.   Trudnoća je stanje na kojega moramo obratiti pažnju od samog početka te je bitno da znamo koje se promjene događaju u tijelu. Nažalost, mnoge žene još uvijek ne znaju prepoznati promjene u svom tijelu jer im nitko nije objasnio koje se promjene mogu desiti ili jer se same nisu informirale o tome. Kako biste bili sigurni postoji li šansa da ste trudni i kako biste znali koji su znakovi trudnoće ukoliko se ona dogodi, potanko ćemo objasniti sve što treba znati o simptomima trudnoće po tromjesečjima.

Naravno da ćete trudnoću prepoznati već u prvom tromjesečju jer postoje neki vrlo očiti simptomi, ali dobro je znati i koji su ostali znakovi trudnoće koji će vam se javiti kroz samu trudnoću te što možete očekivati. Kad otkrijete što sve možete očekivati, možete zaključiti i što nije normalno u trudnoći te što bi trebalo biti prijavljeno doktoru opće medicine ili vašem ginekologu. Znanje o trudnoći može biti ključno u rješavanju opasnih situacija s kojima se trudnica ponekad mora suočiti.

Svakako dobro slušajte svoje tijelo i nemojte se oslanjati isključivo na informacije koje dobivate od drugih ljudi. Svako tijelo je drukčije i svakako morate osluškivati svoje promjene te testirati svoje tijelo ukoliko sumnjate na trudnoću.

Simptomi po tromjesečjima

Znakovi trudnoće i njezini simptomi podijeljeni su po tromjesečjima kako biste imali bolji uvid u napredak svoje trudnoće. Vjerujemo da će zapravo najteže biti primijetiti znakove trudnoće iz prvog tromjesečja jer tada još ne znate da ste trudni i mislite kako se možda radi o simptomima vezanim uz neka druga stanja. Ipak, dobro je posvetiti se svom tijelu i slušati ga.

Prvo tromjesečje trudnoće

znakovi trudnoće u prvom tromjesecju
Foto: Canva

Često se spominje kako je prvo tromjesečje najturbulentnije. Većini žena treba neko vrijeme da primijete razne promjene na svom tijelu pa ponekad tegobe u ovom periodu pripisujemo nekim drugim zdravstvenim stanjima. Uvijek je dobro razmisliti postoji li šansa da ste trudni, pogotovo s obzirom na to da trudnoća zahtijeva puno brige i fokusa.

Dakle, u prvom je tromjesečju tijelo pod najvećim pritiskom što se tiče brzine hormonalnih promjena. Gotovo svaki sustav organa u vašem tijelu će se adaptirati na novonastalu situaciju. Ove promjene postaju značajnije nakon prve preskočene menstruacije, ali se daju rano primijetiti ako dobro pazite na njih.

Za početak, konstantan umor znak je da vaše tijelo sada ima novu funkciju koju mora zadovoljiti. Ako vas pritom bole grudi i čini vam se kao da su natekle, to je također znak trudnoće. Ipak, lakše ćete uvidjeti promjene na bradavicama – one će postati krute i izbočenije kao priprema za dojenje.

Prvi znakovi trudnoće koje svakako nećete moći promašiti jest jutarnje mučnine. Većina žena ima određene probleme s probavom, ali sve će vam biti jasno ako su vaša jutra ispunjena mučninama koje vas tjeraju na povraćanje ili uzrokuju grčeve. Ovaj simptom zaista je teško ignorirati, pogotovo kad se ponavlja kroz nekoliko dana i dominantno se javlja ujutro. Nerijetko se javlja u kombinaciji sa zatvorom.

Promjene u prehrani i raspoloženju

Uz navedene simptome javljaju se i čudne promjene u prehrambenim navikama. Neke ubrajaju nasumične nalete apetita te favoriziranje čudnih prehrambenih kombinacija ili specifičnih namirnica, dok druge pak pokazuju koliko nam neka hrana može postati odbojna. Ove promjene, u kombinaciji s hormonalnim promjenama mogu uzrokovati nagli gubitak kilograma ili pak pretjerano debljanje.

Promjene u raspoloženju također su česte u ovom periodu. Silne hormonalne promjene kroz koje žena prolazi svakako će napraviti veliku promjenu u njenoj svakodnevici i možemo vidjeti koliko je teško održati konstantu.

Ukoliko sad češće mokrite, to nije neobično – kroz trudnoću žena krene skupljati višak vode u tijelu i vrlo rano se ta voda krene izbacivati kako ne bi bila štetna za organizam. Svakako pijte više vode ukoliko primjećujete da sad urinirate češće. Trudnoća je vrijeme kada se treba paziti na zdravlje, a urinarna infekcija svakako nije dobrodošla.

Mnogo žena se već na početku trudnoće krene žaliti na glavobolje, ali i na žgaravicu. Ovi simptomi ponavljaju se bez nekog uzorka, ali ih je vrlo lako pridružiti nekoj drugoj dijagnozi – zbog toga morate biti posebno prisutni i iskreni sami sa sobom.

Drugo tromjesečje trudnoće

znakovi trudnoce u drugom tromjesecju
Foto: Canva

U drugom tromjesečju javljaju se znakovi trudnoće i simptomi koje je puno teže ignorirati. U ovom trenutku tijelo prolazi kroz promjene koje su jasno vidljive i ne možemo više sumnjati u trudnoću. Do sada ste također preskočili nekoliko menstruacija, što je prilično jasan znak da se u vašem tijelu dešava značajna promjena. Drugo tromjesečje je također period u kojem beba najviše raste, stoga će vaše tijelo fizički doživjeti najviše promjena, ali svi hormonalni mehanizmi već su odradili svoje.

Bolovi se mogu javljati u leđima, predjelu trbuha, butova, ali i u preponama, s obzirom na to da se vaše tijelo mijenja i vaša zdjelica će se širiti. Nerijetko ćete osjećati kao da vaše tijelo više nije isto i kao da je kretanje ponešto drukčije. Svaka je beba drugačije veličine i položaja te raste drugačijim tempom, tako da vaše tijelo možda neće doživjeti iste promjene kao kod neke druge trudnice.

Također možete primijetiti kako se koža oko vaših bradavica te rub samih bradavica potamnjuje. Neke žene također će se u trudnoći osjećati kao da su dlakavije nego ikada, jer se određene hormonalne promjene mogu manifestirati i u pojačanoj dlakavosti. Pigmentaciju također može promijeniti i okomita tamna crta između pupka i prepona.

Trudnička maska

Nemojte da vam bude neobično ako vam se u trudnoći jave područja tamnije kože na čelu, nosu,  usnama ili pak obrazima. Takozvana trudnička maska, nerijetko se javlja ženama koje proživljavaju jake hormonalne promjene ili i često su ovo znakovi trudnoće kod žena koje nose prvo dijete. Nipošto nemojte sanirati ove mrlje kozmetičkim preparatima bez da se konzultirate s liječnikom, a pogotovo izbjegavajte sve derivate vitamina A kao što su tretinoin ili retinol. Takvi su sastojci jako loši za plod.

Drugo tromjesečje također je period u kojem vaši živci doživljavaju pritisak od strane kralježnice i u području vrata. To može uzrokovati igle, odnosno škakljanje u području ruku, pogotovo oko zglobova. Osjećaj ukočenosti također se javlja ako nakupljate vodu. Konzultirajte se s liječnikom opće prakse ili ginekologom ukoliko vam ovi simptomi smetaju toliko da ne možete obavljati svoje svakodnevne funkcije.

Jedan od neobičnih dermatoloških simptoma koji se potencijalno može javiti jest svrbež. Svrbež se može javiti na različitim područjima tijela, ali prvenstveno se javlja na tabanima i dlanovima. Može se javiti i na vašem trbuhu koji se širi i na kojem se koža rasteže. Ovi simptomi sami po sebi nisu ozbiljni, ali ukoliko se javljaju u kombinaciji s povraćanjem, umorom i gubitkom apetita, svakako se konzultirajte s doktorom jer je moguće da se radi o nekom problemu u radu jetre.

Nakupljanje vode

Svaka trudnica zasigurno vas je bar jednom prepala činjenicom da kroz trudnoću nakuplja vodu. Naticanje se većinom javlja oko zglobova, zaista nije rijetko i javit će se kako vaš plod raste i kako postajati teži, ali imajte na umu da nije dobro kada se uz takav simptom javi simptom gubitka ili dobivanja kilograma u jako kratkom vremenu. Ako imate osjećaj kao da vam zglobovi prstiju i lice natiču više nego što bi trebali svakako se konzultirajte s doktorom. Najvjerojatnije ovo nisu neki ozbiljni simptomi i znakovi trudnoće, ali vrlo rijetko se može dogoditi preeklampsija koja je jako ozbiljna i za vas i za vaše dijete.

Treće tromjesečje trudnoće

Foto: Canva

Zadnje tromjesečje je obilježeno raznim tjelesnim promjenama i uglavnom se radi o stvarima koje nisu previše ugodne. One same po sebi nisu strašne, ali primijetit ćete kako vam je u zadnjem tromjesečju dosta teško naći položaj spavanja koji vam je ugodan i koji vam omogućuje bezbrižan san. Većina žena u ovom periodu ima neke respiratorne probleme i čini im se kao da ništa ne mogu raditi na duge staze. Posjećuju kupaonicu svako malo zbog toga što stalno moraju urinirati s obzirom na to da je dijete sve veće i stavlja pritisak na druge organe i to može dovesti do čestog mokrenja i bolova.

Žgaravica je u ovom periodu svakako jedan od najpoznatijih simptoma s obzirom da dijete tada toliko veliko da ometa probavni sustav i kad ležite, pa je vrlo lako iskusiti vraćanje želučane kiseline u područje jednjaka. Budite oprezni s lijekovima za žgaravicu koje koristite tijekom trudnoće jer se uvijek morate konzultirati s liječnikom.

Simptomi

Neki simptomi i znakovi trudnoće kao što su oticanje, umor i promjena kožnih stanja se ponavljaju, a neki su novi. Jedan od novijih problema koji se često javlja u trećem tromjesečju jest pojava hemeroida. S obzirom na to da ste dobili na težini i da dijete stvara pritisak, nerijetko će se javiti bolni hemeroidi. Oni se često ne izliječe tijekom same trudnoće, već kad trudnoća prođe.

Vaše grudi u ovom periodu mogu biti povećane. Vaše žlijezde su u punom pogonu i moguće je da osjetite ili vidite kolostrum. Kolostrum je vodenasto mlijeko koje se javlja u funkciji mlijeka koje ćete koristiti kad se dijete rodi. Ne mora se javiti kod svake žene, ali ne treba vas plašiti ukoliko vas ne smeta, svrbi ili boli. Ako imate osjećaj da je neka žlijezda začepljena, onda se konzultirajte s doktorom jer začepljene žlijezde bole i uglavnom otiču. One mogu formirati kvrge što jako plaši žene u trudnoći.

Zbog veličine trbuha vidjet ćete kako se vaš pupak mijenja. Iskusit ćete određene probleme u spavanju jer ne možete naći ugodne položaje. Javljaju se i druge zdravstvene tegobe koje otežavaju san. Beba će se u zadnjem tromjesečju također spustiti i okrenut će se u položaj u kojem se može lakše roditi, što će prouzrokovati promjenu izgleda vašeg trbuha. Također možete imati trudove koji ne moraju biti znak pravog poroda, već su sličniji grčevima.

Kako koristiti test za trudnoću?

test za trudnoću
Foto: Canva

Svaka žena trebala bi imati osnovno znanje o tome kako funkcionira kućni test za trudnoću. Naravno da ćete trudnoću potvrditi kod doktora i kako ćete ići ginekologu da vodi vašu trudnoću, ali za početak uvijek prvo uzimate kućni test koji će vam dati smjernice. Ono što je zanimljivo jest da od samog početka naše trudnoće potiče stvaranje hormona HCG. HCG ili humani CG je hormon koji se može detektirati putem mokraće. To značajno olakšava detekciju trudnoće već u ranim periodima.

Kako se trudnoća razvija, tako se mijenja i razina HCG-a. Razina postepeno raste od 1 tjedna te doživljava svoj vrhunac negdje u devetom ili desetom tjednu trudnoće. Nakon toga se krene polako smanjivati. Danas postoje vrlo osjetljivi testovi za trudnoću koji mogu detektirati vrlo niske razine ovog hormona te se testovi mogu raditi i prije prve propuštene menstruacije. Ukoliko želite da test bude u potpunosti pouzdan i želite maksimalnu efektivnost, onda morate napraviti test poslije prve propuštene menstruacije.

Testovi danas

Testovi za trudnoću u Europskoj uniji zasad nisu podvrgnuti jednakim i neovisnim testiranjima, što znači da nisu svi testovi isti. U svakom slučaju se posavjetujte s farmaceutom i nemojte kupovati kućne testove za trudnoću s interneta. Lažno negativni testovi zapravo su rijetkost, a lažno pozitivni testovi gotovo se nikad ne javljaju. Bitno je da provjerite valjanost testa putem datuma koji je na pakiranju jer je moguće da test predugo stoji u samoposluzi i da je skladišten godinama.

Danas postoje testovi koji pokazuju trudnoću putem crta, ali i oni s digitalnim ekranima. Cijena testova uglavnom se penje do 15 eura, a možda najpoznatiji test za trudnoću današnjice je ClearBlue koji u svojoj ponudi nudi digitalni test, test za rano utvrđivanje trudnoće, klasični test za trudnoću te EASY test za utvrđivanje trudnoće s vrhom koji mijenja boju.

Ipak, većina testova za trudnoću se više-manje obavljaju jednako. Test za trudnoću u obliku trakice ili štapića valja umočiti u mokraću (najbolje da ta mokraća bude prva jutarnja mokraća). Nemojte prije samog testiranja piti velike količine vode, jer će to značajno razrijediti mokraću i otežati testiranje. Vaš urin i test mogu biti lažno negativni. Dobro pročitajte upute koje dobivate uz proizvod jer nije svaki test za trudnoću jednak.

Simptomi trudnoće dosta se razlikuju po tromjesečjima. U 1. tromjesečju najteže ih je detektirati jer ih je najlakše pripisati nekim drugim tegobama. Drugo tromjesečje prilično je konkretno, javljaju se razne tjelesne promjene, dok je treće tromjesečje ono u kojem je svaka promjena zaista velika. To je tako prvenstveno zato što ste već preživjeli jako velik broj promjena i ne vjerujete da se može dogoditi još nešto dodatno. Test za trudnoću prilično je pouzdan ako se pravilno koristi, stoga se držite uputa na pakiranju. Provedite ga nakon 1. izostale menstruacije korištenjem prve jutarnje mokraće. Detekcija HCG hormona bit će jednoznačno prikazana crticama ili plusevima.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!