Napravite zdravi namaz od slanutka uz ovih 7 recepata

U današnje vrijeme, kada smo sve više okrenuti zdravom načinu života i prehrani, potraga za ukusnim, ali istovremeno nutritivno bogatim obrocima postala je svakodnevica mnogih. Jedna od namirnica koja zadovoljava sve te kriterije, a pritom nudi širok spektar kulinarskih mogućnosti, definitivno je slanutak.

Ovaj malen, ali moćan zrnat plod, bogat je proteinima, vlaknima te nizom vitamina i minerala, što ga čini idealnom osnovom za pripremu raznih zdravih jela. Jedno od popularnih i praktičnih jela koje možete pripremiti s ovom svestranom namirnicom svakako su namazi od slanutka. Osim što su brzi i jednostavni za pripremu, ovi namazi od slanutka pružaju nebrojene mogućnosti za eksperimentiranje okusima.

Kako napraviti zdravi namaz od slanutka?

U ovom članku donosimo vam 7 ukusnih recepata kako biste i sami mogli napraviti zdravi namaz od slanutka koji će obogatiti vaše obroke i zadovoljiti vaše nepce. Otkrijte nove, zdrave kombinacije i uživajte u svakom zalogaju!

Recept 1: Klasični namaz od slanutka

Klasični namaz od slanutka
Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g konzerviranog slanutka (ili oko 240 g kuhanog)
  • 2 žlice tahinija (sezamova pasta)
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 60 ml maslinovog ulja
  • Sol i crni papar po ukusu
  • Malo vode (po potrebi za teksturu)
  • Paprika u prahu za posipanje (opcionalno)

Upute za pripremu:

  1. Slanutak ocijedite i isperite pod tekućom vodom. Ako koristite slanutak kuhan kod kuće, pobrinite se da je dobro ocijeđen.
  2. U blender ili procesor za hranu dodajte ocijeđeni slanutak, tahini, limunov sok, sitno nasjeckani češnjak, sol i crni papar. Blendajte dok ne postane glatko.
  3. Dok blendate, postupno dodavajte maslinovo ulje. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  4. Po potrebi prilagodite okus dodavanjem više soli, papra ili limunovog soka.
  5. Prije posluživanja, namaz od slanutka prebacite u posudu i po želji pospite paprikom u prahu za dodatni okus i dekoraciju.

Varijacije i dodatne točke:

  • Ako želite više teksture, možete ostaviti malo slanutka sa strane i dodati ga na kraju miješanja.
  • Za dodatni okus, možete dodati sjeckani peršin, kumin, crvenu papriku ili druge začine po vašem izboru.
  • Namaz od slanutka možete poslužiti s kriškama svježeg povrća, kruhom ili kao dodatak jelima.
  • Čuvajte namaz u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolje je konzumirati ga unutar 5 dana.

Recept 2: Namaz od slanutka i tune

Namaz od slanutka i tune
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 150 g tune iz konzerve (u vlastitom soku ili ulju)
  • 1 srednja crvena paprika, sitno nasjeckana
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i crni papar po ukusu
  • Sjeckani peršin ili kopar za dekoraciju

Upute za pripremu:

  1. Slanutak dobro ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite tunu, sačuvajte malo soka ili ulja za kasnije ako je iz konzerve u ulju.
  2. U veću zdjelu dodajte ocijeđeni slanutak i tunu. Pomoću vilice lagano zgnječite sastojke dok ne postanu djelomično izmiješani s nekim cijelim komadima za teksturu.
  3. Dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku i crveni luk u smjesu. Dobro promiješajte.
  4. Umiješajte maslinovo ulje i limunov sok. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je smjesa suha, dodajte malo soka ili ulja iz konzerve tune.
  5. Pustite da se smjesa ohladi u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja. To će omogućiti da se okusi prožmu.
  6. Poslužite ohlađeni namaz od slanutka, posipan s malo sjeckanog peršina ili kopra za dekoraciju.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatni okus možete dodati malo sjeckanih maslina, kapara ili svježeg bosiljka.
  • Ako preferirate glađu teksturu, smjesu možete dodatno izblendati u procesoru za hranu.
  • Ovaj namaz od slanutka odlično ide uz integralni tost, krekere ili kao dio hladnog buffet stola.
  • Namaz čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana.
  • Za zdraviju varijantu, koristite tunu u vlastitom soku umjesto u ulju i smanjite količinu dodanog maslinovog ulja.

Recept 3: Namaz od slanutka i avokada

Namaz od slanutka i avokada
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 1 zreli avokado
  • 1 žlica tahinija (sezamove paste)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Sjeckani korijander ili peršin za posipanje

Upute za pripremu:

  1. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
  2. Avokado prerežite na pola, uklonite košticu i izvadite meso žlicom.
  3. U blender ili procesor za hranu dodajte slanutak, meso avokada, tahini, limunov sok, zgnječeni češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
  4. Sve sastojke blendajte dok ne postanete glatka i kremasta smjesa. Po potrebi, tijekom blendanja, možete dodati malo vode da se dobije željena konzistencija.
  5. Probajte namaz i po potrebi dodatno začinite solju, paprom ili limunovim sokom.
  6. Prebacite namaz od slanutka u posudu za serviranje i pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatnu pikantnost, možete dodati malo sjeckanog svježeg čilija ili kapljicu tabasca.
  • Namaz možete obogatiti i dodavanjem malo sjeckane crvene paprike ili proljetnog luka za dodatnu teksturu i okus.
  • Ovaj namaz je savršen kao namaz na tostiranom kruhu, kao dip za povrće ili kao dodatak salatama.
  • Čuvajte namaz u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i upotrijebite unutar 2 dana zbog avokada koji brzo tamni.
  • Prije posluživanja možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja za bogatiji okus.

Recept 4: Namaz od slanutka i paprike

Namaz od slanutka i paprike
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 2 pečene crvene paprike (može i iz staklenke)
  • 2 žlice tahinija (sezamove paste)
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Malo dimljene paprike (opcionalno, za dodatni okus)

Upute za pripremu:

  1. Ako koristite svježe crvene paprike, prvo ih pecite u pećnici na 200°C dok koža ne postane crna i mjehurićasta. Zatim ih stavite u plastičnu vrećicu na nekoliko minuta, nakon čega ćete lako moći oguliti kožu. Ako koristite paprike iz staklenke, dovoljno ih je samo ocijediti.
  2. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
  3. U blender ili procesor za hranu dodajte ocijeđeni slanutak, očišćene pečene paprike, tahini, limunov sok, zgnječeni češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i po želji dimljenu papriku.
  4. Blendajte sve sastojke dok ne postignete glatku i kremastu teksturu. Ako je namaz previše gust, dodajte malo vode ili više maslinovog ulja.
  5. Probajte namaz i prilagodite začine prema vlastitom ukusu.
  6. Gotovi namaz prebacite u posudu za serviranje i, ako želite, pospite malo dimljene paprike ili svježeg peršina za dekoraciju.

Varijacije i dodatne točke:

  • Ako volite pikantniji namaz, možete dodati malo sjeckanog svježeg čilija ili kapljicu ljutog umaka.
  • Namaz od slanutka možete obogatiti dodavanjem sjeckanih maslina, kapara ili sjeckanog svježeg peršina.
  • Ovaj namaz je odličan kao dio raznih predjela, poslužen s pita kruhom, tostom ili kao dip za svježe povrće.
  • Čuvajte namaz u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite ga unutar 3-4 dana.
  • Ako želite više teksture, slanutak možete manje blendati ili ručno izgnječiti vilicom prije miješanja s ostalim sastojcima.

Recept 5: Namaz od slanutka i sezama

Namaz od slanutka i sezama
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 4 žlice tahinija (sezamove paste)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • 2 žlice tostiranih sezamovih sjemenki za ukrašavanje
  • Malo vode za prilagodbu teksture

Upute za pripremu:

  1. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
  2. U blender ili procesor za hranu dodajte ocijeđeni slanutak, tahini, limunov sok, zgnječeni češnjak i maslinovo ulje.
  3. Blendajte sve sastojke dok ne postignete glatku i kremastu teksturu. Ako je namaz previše gust, dodajte malo vode dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  4. Probajte namaz i po potrebi prilagodite okus dodavanjem soli, papra ili više limunovog soka.
  5. Gotovi namaz od slanutka prebacite u posudu za serviranje. Pospite tostiranim sezamovim sjemenkama na vrh za dodatnu teksturu i okus.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatnu dimenziju okusa, možete dodati malo dimljene paprike ili kumina prije blendanja.
  • Namaz možete obogatiti dodavanjem sjeckanih svježih začinskih biljaka poput peršina ili cilantra.
  • Ovaj namaz je izvrstan na tostu, kao dio sendviča ili kao umak za svježe povrće.
  • Čuvajte namaz u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i upotrijebite ga unutar 5 dana.
  • Ako želite više sezamovog okusa, možete u namaz dodati dodatne žlice tahinija ili još sezama.

Recept 6: Namaz od slanutka i graha

Namaz od slanutka i graha
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 200 g konzerviranog bijelog graha (npr. cannellini ili navy)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Sjeckani peršin ili kopar za dekoraciju

Upute za pripremu:

  1. Slanutak i grah ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
  2. U blender ili procesor za hranu dodajte ocijeđeni slanutak, ocijeđeni bijeli grah, maslinovo ulje, limunov sok, zgnječeni češnjak i mljeveni kumin.
  3. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako je namaz previše gust, dodajte malo vode ili dodatno maslinovo ulje dok ne postignete željenu konzistenciju.
  4. Probajte namaz i po potrebi prilagodite okus dodavanjem soli, papra ili dodatnog limunovog soka.
  5. Prebacite namaz u posudu za serviranje i ukrasite sjeckanim peršinom ili koprom.

Varijacije i dodatne točke:

  • Za dodatnu začinjenost, možete dodati malo sjeckanog čilija ili kapljicu ljutog umaka.
  • Ako želite više teksture, možete ručno izgnječiti dio graha i slanutka prije dodavanja u blender.
  • Ovaj namaz od slanutka odlično se slaže s tostom, pita kruhom ili kao umak za povrće.
  • Za varijantu bez češnjaka, možete isprobati dodavanje malo svježeg ili sušenog vlasca umjesto češnjaka.
  • Namaz čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i najbolje je upotrijebiti ga unutar 4-5 dana.

Recept 7: Namaz od slanutka i sira

Namaz od slanutka i sira
Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g konzerviranog slanutka
  • 100 g krem sira (po izboru, može biti i svježi sir ili sir s plavom plijesni za jači okus)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Sjeckani vlasac ili peršin za dekoraciju

Upute za pripremu:

  1. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite.
  2. U blender ili procesor za hranu dodajte ocijeđeni slanutak, krem sir, maslinovo ulje, limunov sok i zgnječeni češnjak.
  3. Blendajte sve sastojke dok ne postanete glatka i kremasta smjesa. Ako je namaz previše gust, dodajte malo vode ili dodatnog maslinovog ulja kako biste postigli željenu konzistenciju.
  4. Probajte namaz i prilagodite okus dodavanjem soli, papra ili dodatnog limunovog soka.
  5. Prebacite namaz u posudu za serviranje i pospite sjeckanim vlascom ili peršinom za dodatni okus i dekoraciju.

Varijacije i dodatne točke:

  • Možete koristiti različite vrste sira za različite okuse; na primjer, kozji sir za kremastu teksturu i bogat okus ili feta sir za slaniji dojam.
  • Za dodatni sloj okusa, razmislite o dodavanju sjeckanih maslina, kapara ili sušenih rajčica.
  • Namaz može poslužiti kao odličan dodatak sendvičima, tostovima ili kao dip za povrće.
  • Ako želite pikantniji namaz, možete dodati malo sjeckanog svježeg čilija ili nekoliko kapi ljutog umaka.
  • Namaz čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku i upotrijebite unutar 3-4 dana za najbolje rezultate.

U ovom članku istražili smo raznovrsne i ukusne načine pripreme namaza od slanutka, kombinirajući ga s različitim sastojcima poput tune, avokada, paprike, sezama, graha i sira. Svaki recept nudi jedinstvenu kombinaciju okusa i tekstura, omogućujući vam da pronađete savršeni namaz za vaše nepce.

Bilo da tražite nešto klasično ili avanturističko, ovi recepti su osmišljeni kako bi zadovoljili različite ukuse i prehrambene potrebe, a pritom su i zdravi. Isprobajte ih i uživajte u svježim, domaćim namazima koji će obogatiti vaše obroke i učiniti ih još ukusnijima.