spirala
Foto: Shutterstock

Što je spirala i kome je namijenjena? 12 važnih informacija

Spirala ili intrauterini ulošci (IUD) popularan je oblik kontracepcije koji se umeću u maternicu kako bi se spriječila trudnoća. To je mali uređaj u obliku slova T izrađeni od plastike ili bakra koji radi tako što otpušta hormone ili stvara upalni odgovor koji je toksičan za spermu. Spirala je jedan od najučinkovitijih oblika kontrole rađanja, sa stopom uspjeha od 99%.

Spirale su siguran i pouzdan oblik kontrole rađanja koji može biti dobra opcija za žene koje žele dugoročnu zaštitu od trudnoće. Međutim, nisu prikladni za svakoga i ne preporučuju se djevojkama i ženama s određenim zdravstvenim stanjima. Pripremili smo vam opsežan vodič sa svim informacijama koje trebate znati prije nego se odlučite za ovaj oblik kontracepcije.

Što je spirala?

Spirala ili intrauterini uložak (IUD) je dugodjelujući reverzibilni kontraceptiv koji je vrlo učinkovit i može trajati nekoliko godina. Postoje dvije vrste spirala: hormonske i bakrene.

Hormonska spirala otpušta progestin, sintetski hormon, u maternicu kako bi spriječila trudnoću. Djeluje tako da zgušnjava cervikalnu sluz, što spermijima otežava dolazak do jajašca. Hormonska spirala također može stanjiti sluznicu maternice, čineći je manje pogodnom za implantaciju. Postoji nekoliko marki hormonalnih spirala, uključujući Mirena, Kyleena, Liletta i Skyla.

Bakrena spirala nije hormonalna i djeluju tako da otpušta bakar u maternicu. Bakar stvara upalni odgovor koji je toksičan za spermu, sprječavajući oplodnju. Bakrena spirala također se mogu koristiti kao hitna kontracepcija ako se umetne unutar pet dana od nezaštićenog spolnog odnosa.

Spirala je jedan od najučinkovitijih dostupnih oblika kontrole rađanja, sa stopom neuspjeha manjom od 1%. Također je praktična i ne zahtijevaju svakodnevno održavanje. Međutim, ona ne štite od spolno prenosivih infekcija, stoga je važno koristiti kondome ili druge zaštitne metode uz spiralu.

Spirala je siguran i učinkovit oblik kontrole rađanja za većinu ljudi. Međutim, postoje neki rizici i potencijalne nuspojave povezane s njihovom upotrebom. To može uključivati grčeve, nepravilno krvarenje i izbacivanje uređaja. U rijetkim slučajevima spirala također mogu probušiti maternicu ili uzrokovati infekciju.

foto: shutterstock

Kako se pripremiti za umetanje spirale?

Priprema za umetanje spirale je važna kako bi postupak bio što ugodniji. Evo nekih koraka koje treba poduzeti:

1. Odaberite pravo vrijeme

Važno je zakazati umetanje spirale u pravo vrijeme. Najbolje vrijeme za umetanje spirale je tijekom menstrualnog ciklusa. To je zato što je cerviks prirodno otvoreniji, što proces umetanja čini lakšim i manje bolnim.

2. Razgovarajte s ginekologom

Prije nego što ugradite spiralu, potrebno je razgovarati sa ginekologom o vrsti spirale koja će biti ugrađena tijekom postupka. Ginekolog će objasniti sve prednosti ili nedostatke dviju vrsta na tržištu: bakrene i hormonske.

3. Uzmite lijekove protiv bolova

Uzimanje lijekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput ibuprofena, prije postupka može pomoći u smanjenju nelagode tijekom umetanja. Važno je slijediti upute liječnika o tome koliko lijekova uzeti i kada ih uzeti.

4. Izbjegavajte seksualnu aktivnost

Preporuča se izbjegavati seksualnu aktivnost najmanje 24 sata prije umetanja spirale. Time se smanjuje rizik od infekcije.

5. Plan za prijevoz

Nakon umetanja spirale, uobičajeno je osjetiti grčeve i nelagodu. Preporučuje se da žena nakon zahvata ima pratnju koja će ju odvesti kući.

6. Nosite udobnu odjeću

Nošenje udobne odjeće na termin može pomoći u smanjenju tjeskobe i učiniti postupak udobnijim. Preporučuje se široka odjeća, kao i nošenje higijenskog uloška u slučaju krvarenja nakon zahvata.

Postupak umetanje spirale

Umetanje spirale je relativno jednostavan postupak koji se može izvesti u ginekološkoj ordinaciji. Postupak obično traje samo nekoliko minuta i može ga izvesti ginekolog. Prije zahvata, ginekolog će postaviti pitanja o povijesti bolesti i može obaviti pregled zdjelice kako bi provjerio veličinu i položaj maternice. Također može testirati pacijenticu na spolno prenosive infekcije.

Tijekom postupka, pacijentica leži na stolu za pregled. Ginekolog će umetnuti spekulum u vaginu kako bi je držao otvorenom i omogućio jasan pogled na cerviks. Potom će posebnim instrumentom izmjeriti duljinu cervikalnog kanala i odrediti dubinu šupljine maternice.

Spirala se u maternicu ugrađuje pomoću cjevčice za aplikator, te se postavlja u gornji dio maternice tako da krakovi uređaja u obliku slova T ostanu naslonjeni na stijenke maternice. Nakon što je spirala umetnuta, liječnik će odrezati niti koje vise kroz grlić maternice kako bi osigurao da ne ometaju seksualnu aktivnost ili uzrokuju nelagodu.

Pacijentica može osjetiti grčeve ili nelagodu tijekom i nakon zahvata, ali lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu pomoći u rješavanju neugode. Također je važno da se pacijentica nakon zahvata posavjetuju sa svojim liječnikom kako bi se uvjerila da je spirala ispravno postavljena i kako bi dobila odgovore na sve nedoumice ili pitanja koja se mogu pojaviti.

foto: shutterstock

Nuspojave i rizici

Kada je riječ o spirali, postoje neke nuspojave i rizici koje treba uzeti u obzir. Važno je razumjeti da iskustvo sa spiralom može biti različito, a neke žene i djevojke možda neće doživjeti nikakve nuspojave. Ipak, važno je biti svjestan mogućih rizika.

Nuspojave

Žene mogu osjetiti nuspojave nakon dobivanja spirale. Hormonske spirale i bakrene (nehormonske) spirale imaju različite nuspojave. Prema Planirano roditeljstvo, neke uobičajene nuspojave spirala su:

 • Grčevi
 • Uočavanje između mjesečnica
 • Nepravilno krvarenje
 • Obilno menstrualno krvarenje
 • Nelagoda tijekom seksa
 • Izbacivanje spirale

Ove nuspojave mogu se poboljšati nakon nekoliko mjeseci kako se tijelo prilagođava na spiralu. Međutim, ako nuspojave potraju ili postanu ozbiljne, važno je razgovarati s ginekologom.

Rizici

Osim nuspojava, postoje i neki rizici povezani sa spiralama. Potencijalni rizici spirale su:

 • Upalna bolest zdjelice
 • Infekcija
 • Perforacija maternice
 • Vaginalno krvarenje
 • Bol u zdjelici
 • Fibroidi

Važno je napomenuti da iako su navedeni rizici mogući, oni su vrlo rijetki. Većina žena koje koriste spiralu ne doživljavaju niti jednu od ovih komplikacija. Međutim, ako osjetite bilo kakve simptome poput jake boli, vrućice ili abnormalnog krvarenja, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Uklanjanje spirale

Uklanjanje spirale je jednostavan postupak koji se može obaviti u ginekološkoj ordinaciji ili u bolnici Liječnik će najprije locirati niti koje su spojene na spiralu. Te se niti koriste za uklanjanje spirale i mogu ih opipati pacijentice ili liječnik. Ako se niti ne vide, liječnik može upotrijebiti spekulum da ih locira.

Kada se uzice pronađu, liječnik će posebnim alatom uhvatiti uzice i nježno izvući spiralu iz maternice. Pacijentice mogu osjetiti određenu nelagodu tijekom postupka uklanjanja, ali obično je kratka i blaga.

Komplikacije uklanjanja spirale su rijetke, ali mogu uključivati infekciju, krvarenje ili perforaciju maternice. Pacijentice se trebaju javiti svom liječniku ako osjete bilo kakvu bol nakon zahvata.

Spirala i trudnoća

Spirala je učinkovit oblik kontracepcije koji može spriječiti trudnoću do 10 ili više godina, ovisno o specifičnom tipu. Iako nijedan oblik kontrole rađanja nije 100% učinkovit, spirale su jedna od najpouzdanijih dostupnih metoda.

Ako žena zatrudni dok koristi spiralu, važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Iako rijetko, može doći do trudnoće sa ugrađenom spiralom. Međutim, ako spirala ostane na mjestu, postoji veći rizik od komplikacija kao što su pobačaj, prijevremeni porod ili infekcija.

Ako žena sa spiralom zatrudni, postoji veći rizik od izvanmaternične trudnoće, do koje dolazi kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice. Ovo je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu pomoć.

Također je važno napomenuti da spirala nije oblik hitne kontracepcije. Ako je žena imala nezaštićeni spolni odnos i zabrinuta je zbog trudnoće, trebala bi razmotriti korištenje hitne kontracepcije kao što je pilula za dan poslije.

Spirala djeluju tako da sprječavaju oplodnju jajašca zgušnjavanjem cervikalne sluzi i mijenjanjem sluznice maternice. Neke vrste spirala ne utječu na menstrualni ciklus i ne smiju se koristiti kao oblik liječenja menstrualnih problema.

Spirala i druga zdravstvena pitanja

Kada razmatrate korištenje spirale za kontrolu rađanja, morate imati na umu i druga zdravstvena pitanja. Iako su spirale općenito sigurne i učinkovite, postoje određene situacije u kojima se ne preporučuju ili zahtijevaju dodatni oprez.

Dob

Spiralu mogu koristiti žene svih dobi, uključujući adolescentice i žene koje nikada nisu imale djecu. Međutim, mlađe žene mogu biti izložene malo većem riziku od izbacivanja spirale, što je slučaj kada uređaj ispadne iz maternice. Žene starije od 35 godina koje puše također bi trebale biti oprezne jer pušenje povećava rizik od određenih zdravstvenih komplikacija povezanih s upotrebom spirale.

Rak

Nema dokaza koji upućuju na to da uporaba spirale povećava rizik od raka dojke ili raka endometrija. Zapravo, neke su studije sugerirale da uporaba spirale zapravo može smanjiti rizik od raka endometrija. Međutim, žene koje imaju povijest raka dojke ili raka endometrija trebaju razgovarati o upotrebi spirale sa svojim liječnikom.

Spolno prenosive bolesti

Spirale ne štite od spolno prenosivih infekcija i bolesti. Iako su kondomi najučinkovitiji način za sprječavanje spolno prenosivih bolesti, mogu se koristiti u kombinaciji sa spiralom za dodatnu zaštitu.

Bolesti jetre

Žene s bolestima jetre ili tumorima jetre ne bi trebale koristiti hormonske spirale jer hormoni u uređaju mogu pogoršati funkciju jetre.

Endometrioza i ciste jajnika

Spirale mogu biti učinkovita opcija liječenja za žene s endometriozom ili cistama na jajnicima. Međutim, žene s ovim stanjima trebaju razgovarati o korištenju spirale sa svojim liječnikom kako bi utvrdili je li to najbolja opcija liječenja za njihove individualne potrebe.

Dojenje

Spirale mogu koristiti žene koje doje jer ne utječu na proizvodnju ili kvalitetu mlijeka. Međutim, žene koje doje trebaju pričekati najmanje 4 do 6 tjedana nakon poroda prije umetanja nove spirale.

Alergije i lijekovi

Žene koje su alergične na bakar ili određene lijekove ne bi trebale koristiti bakrene spirale. One koje uzimaju određene lijekove, poput razrjeđivača krvi, možda će također morati izbjegavati spirale ili ih koristiti s oprezom.

foto: shutterstock

Kako se riješiti tegoba nakon umetanja spirale?

Umetanje spirale može uzrokovati nelagodu i bol. Međutim, postoji nekoliko načina da se riješite tegoba i učinite proces ugodnijim.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Uzimanje lijekova protiv bolova prije zahvata može pomoći u smanjenju boli i nelagode povezane s umetanjem spirale. Prema studiji, uzimanje 50 mg tramadola oralno jedan sat prije zahvata može učinkovitije smanjiti bol od uzimanja 550 mg naproksena oralno. Ibuprofen je još jedan lijek protiv bolova koji se može uzeti prije zahvata. Međutim, studija je pokazala da nije imao značajan učinak na bol koju su prijavile pacijentice u usporedbi s placebom.

Lokalni anestetici

Lokalni anestetici mogu se primijeniti na vrat maternice kako bi se smanjila bol prilikom umetanja spirale. Lidokain-prilokain krema uobičajeni je lokalni anestetik koji se nanosi na cerviks prije zahvata. Sustavnim pregledom i mrežnom meta-analizom utvrđeno je da je krema lidokain-prilokain učinkovitija za ublažavanje boli od drugih intervencija kao što su mukozni lidokain, misoprostol, naproksen i paracervikalni blok.

Terapija toplinom

Primjena topline na donji dio trbuha može pomoći u smanjenju grčeva i nelagode povezane s umetanjem spirale. Prije i tijekom postupka na donji dio trbuha može se staviti grijaći jastučić ili topli oblog.

Pregled zdjelice

Pregled zdjelice prije umetanja spirale može pomoći u prepoznavanju potencijalnih problema koji mogu uzrokovati nelagodu ili bol tijekom postupka. Također može pomoći pružatelju zdravstvenih usluga da odredi najbolji položaj za umetanje spirale.

Bolovi u leđima

Bolovi u leđima mogu biti uobičajena nuspojava umetanja spirale. Međutim, obično se povuku unutar nekoliko sati nakon zahvata. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput acetaminofena ili ibuprofena, mogu pomoći u smanjenju bolova u leđima.

Koliko se često koriste spirale?

Spirale su popularan oblik dugodjelujuće reverzibilne kontracepcije. Upotreba spirale je češća među ženama u dobi od 25 do 34 godine, s oko 16,5% žena u ovoj dobnoj skupini koja koristi spiralu. Međutim, uporaba spirale također raste među mlađim ženama. Zapravo, među djevojkama i ženama u dobi od 15 do 24 godine porasla je s 0,6% u 2002. na 5,6% u 2015. Oko 8,5% žena koje koriste kontracepciju odlučuje se za hormonsku spiralu u usporedbi s 1,8% koje izaberu bakrenu spiralu.

Koliko dugo traje spirala?

Spirale su dugoročna kontracepcijska opcija koja pruža učinkovitu kontrolu rađanja nekoliko godina. Trajanje učinkovitosti ovisi o vrsti spirale i marki.

 • Bakrena spirala do 10 godina
 • Hormonska spirala (Mirena) Do 7 godina
 • Hormonska spirala (Kyleena) Do 5 godina
 • Hormonska spirala (Liletta) Do 6 godina
 • Hormonska spirala (Skyla) Do 3 godine

Iako spirale mogu trajati nekoliko godina, mogu se ukloniti u bilo kojem trenutku ako žena odluči da želi zatrudnjeti ili prijeći na drugu metodu kontracepcije. Također je važno pratiti datum isteka spirale i zakazati redovite preglede kod ginekologa kako biste bili sigurni da je spirala još uvijek na mjestu i ispravno funkcionira. Ako se spirala pomaknula, možda više neće biti učinkovita u sprječavanju trudnoće.

Kada možete imati spolni odnos nakon umetanja spirale?

Nakon umetanja spirale, mnoge se žene mogu zapitati kada je ponovno sigurno za spolni odnos. Općenito se preporučuje pričekati najmanje tjedan dana nakon umetanja spiral. Razlog je mali rizik od infekcije nakon što ginekolog poremeti zaštitnu sluznicu vagine i grlića maternice pomoću alata za umetanje spirale.

Važno je napomenuti da učinkovitost spirale ovisi o vrsti odabranog uređaja. Hormonske spirale, kao što su Mirena, Skyla i Liletta, učinkovite su odmah nakon umetanja, dok je za bakrene spirale, poput Paragarda, potrebno i do sedam dana da postanu učinkovite.

Stoga je važno s liječnikom razgovarati o tome koja je vrsta spirale najprikladnija za vaše potrebe. Normalno je osjetiti neku nelagodu ili grčeve tijekom sspolnog osnosa prvih nekoliko dana ili tjedana nakon umetanja, no to bi s vremenom trebalo nestati.

Hoće li se mjesečnica promijeniti?

Jedno od najčešće postavljanih pitanja o spiralama je kako će utjecati na menstrualni ciklus osobe. Odgovor ovisi o vrsti spirale koju žena odluči koristiti.

Hormonske spirale

Hormonske spirale, kao što su Mirena i Skyla, oslobađaju malu dozu progestina, sintetskog hormona, u maternicu. Ovaj hormon zgušnjava cervikalnu sluz, što otežava spermijima da dođu do jajašca. Također stanjuje sluznicu maternice, što kod nekih djevojaka i žena može dovesti do blijede mjesečnice ili njezinog izostanka. Oko 20% žena koje koriste hormonske spirale će potpuno prestati dobivati menstruaciju nakon godinu dana korištenja. Drugih 50% imat će puno blaže mjesečnice.

Bakrene spirale

Bakrene spirale, kao što je Paragard, ne sadrže hormone. Umjesto toga, omotane su bakrenom žicom koja stvara upalnu reakciju u maternici koja je toksična za spermu. Budući da bakrene spirale ne utječu na razinu hormona, obično ne uzrokuju promjene u obrascima menstrualnog krvarenja. Međutim, neke žene mogu imati obilnije i bolnije mjesečnice, osobito u prvih nekoliko mjeseci nakon umetanja.

Ostali čimbenici

Važno je napomenuti da spirale ne štite od spolno prenosivih infekcija i da neke od njih mogu uzrokovati promjene u uzorcima menstrualnog krvarenja. Također, drugi čimbenici kao što su stres, promjena težine i određeni lijekovi također mogu utjecati na menstrualne cikluse.

FAQ – Često postavljana pitanja

Mogu li koristiti spiralu ako nikada nisam rodila?

Da, spirale se mogu koristiti i kod žena koje nisu rodile. Važno je konzultirati se s ginekologom za individualnu procjenu.

Kako spirala utječe na menstrualni ciklus?

Hormonske spirale mogu smanjiti bol i obilnost menstruacije, dok bakrene spirale mogu povećati obilnost i bolnost menstruacije kod nekih korisnica.

Je li postupak uklanjanja spirale bolan?

Uklanjanje spirale obično je manje bolno od umetanja, a mnoge žene osjećaju samo blagu nelagodu.

Koje su alternativne metode kontracepcije ako spirala nije prikladna za mene?

Postoji više alternativa, uključujući oralne kontraceptive, implantate, kondome i prirodno planiranje obitelji.

Kako brzo mogu zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale?

Plodnost se obično brzo vraća nakon uklanjanja spirale, tako da je moguće zatrudnjeti već u prvom menstrualnom ciklusu nakon uklanjanja.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!