Što je kontracepcija i koje sve metode postoje?

U ne tako davnoj prošlosti, kontracepcija nije bila vrlo dostupna, a ni izbor opcija nije bio velik. U današnje vrijeme postoji mnogo veći broj metoda za zaštitu, a kontracepcija se više ne smatra tabu temom pa je mnogo pristupačnija za oba spola.

Kontracepcija uključuje razne metode zaštite, a one se razlikuju s obzirom na to koliki je nivo zaštite koji pružaju, koliko su sigurne i pristupačne, a ovise i o potrebama i željama žene. Mora se uzeti u obzir i zdravstveno stanje žene jer ono često utječe na izbor metode zaštite.

kontracepcija
FOTO: UNSPLASH

Većini je žena kontracepcija vrlo važna tema, a iznimno im je bitno dobiti sve potrebne informacije koje će im omogućiti donošenje najbolje odluke. Posebnu pozornost posvećuju razini sigurnosti koju kontracepcija pruža, kao i načinu na koji ona utječe na njihovo tijelo.

U nastavku teksta ćemo vam otkriti različite vrste kontracepcije, kako one djeluju te koje su njihove prednosti i mane.

Što je kontracepcija?

Kontracepcija je zajednički naziv za sve metode čiji je glavni nazivnik sprječavanje trudnoće. Postoji mnogo vrsta kontracepcije, s različitim učinkom, načinom korištenja i pristupačnošću.

Postoji nekoliko vrsta kontracepcije, a to su prirodna, mehanička, kemijska i intrauterina kontracepcija, te razne hormonske i trajne metode kontracepcije. 

Što je prirodna kontracepcija?

Ovo je sve popularnije metoda zaštite među parovima koji žele osigurati zaštitu od trudnoće, ali ne žele koristiti kontracepcijska sredstva. Ona se temelji na prepoznavanju plodnih i neplodnih dana žene čime se zapravo stvara raspored održavanja spolnih odnosa jer je u vrijeme ženinih plodnih dana potrebno suzdržavanje od spolnog odnosa.

Način na koji se ova metoda koristi uključuje praćenje tijeka menstrualnog ciklusa, promatranje i bilježenje tjelesnih promjena koji govore u prilog plodnosti tj. plodnih dana, što uključuje i praćenje porasta tjelesne temperature (mjerenje temperature svako jutro) i promjene izgleda cervikalne sluzi.

Ovo također uključuje kalendarsku metodu, mjerenje metabolita u mokraći, a gotovo uvijek i prekinuti snošaj.

Kalendarska metoda kojom se mjere plodni dani važeća je samo za žene s urednim menstrualnim ciklusom jer inače dolazi do promjene u razdoblju ovulacije. 

Promatranje cervikalne sluzi bazirano je promjenama u boji, konzistenciji i količini sluzi. Primjerice „najsigurniji“ dani za snošaj su dani neposredno nakon mjesečnice kada cervikalne sluzi gotovo niti nema, nekoliko dana nakon ovulacije kada je iscjedak ljepljiv, žućkast i gust, te nekoliko dana prije menstruacije kada je sluz oskudna i vodenasta.

Pouzdanost ovih metoda prirodne kontracepcije bazira se na pridržavanju uputa i razini sudjelovanja oba partnera stoga je metoda vrlo učinkovita kod partnera koji su strpljivi i koji se strogo drže uputa.

Moramo napomenuti i da ova metoda ne štiti od spolno prenosivih bolesti, te da se parametri po kojima se ženi mjeri ovulacija mogu promijeniti pod utjecajem stresnih situacija, bolesti i slično. 

Mehanička kontracepcija – koje su vrste?

Mehanička kontracepcija uključuje određene barijerne metode zaštite čija je uloga spriječiti oplodnju i trudnoću. Funkcioniraju sprječavanjem susreta spermija i jajne stanice čime se u potpunosti otklanja mogućnost začeća. 

Njihova je učinkovitost prilično visoka, ali je potrebno voditi brigu da se ispravno koriste i da su sami po sebi napravljeni od učinkovitog materijala.

1. Kondom ili prezervativ

Ova metoda kontracepcije najraširenija je na svijetu i vrlo je učinkovita ako se kondomi koriste na ispravan način. Također je vrlo važno naglasiti da je kondom odlična zaštita od spolno prenosivih bolesti za oba partnera.

Kondomi se proizvode od plastičnih materijala ili lateksa, a kontracepcija je usmjerena na muškarca. On navlači kondom na penis prije kontakta sa sluznicom rodnice i upravo će kondom zadržati spermije i spriječiti ih da tijekom ejakulacije prodru u rodnicu i oplode jajnu stanicu.

prezervativi
FOTO: UNSPLASH

Velika prednost kondoma, osim zaštite od bolesti, su i njegova pristupačnost i cijena. Muškarcima odgovara jednostavnost upotrebe i činjenica da ga moraju koristiti samo za vrijeme spolnog odnosa. 

Ipak, ponekad kondomi ne odgovaraju partnerima zbog svog sastava, a riječ je o ljudima koji imaju razvijenu alergiju na lateks. 

2. Ženski kondom ili femidom

Ovo je jedna od najmanje upotrebljavanih metoda kontracepcije što je zapravo šteta jer je riječ o metodi koja vrlo učinkovito štiti od neželjene trudnoće i koja također štiti od zaraze spolno prenosivim bolestima.

Ženski kondom je načinjen od nitrila ili poliuretana i napravljen je u obliku savitljive i tanke cijevi koja je premazana spermicidnom kremom. Na svakom kraju ima dva elastična obruča koji je na jednoj strani zatvoren. Femidom je potrebno postaviti što dublje u vaginu, a koristi se samo jedanput, baš kao i muški kondom.

Ova vrsta kondoma je izrađena od materijala koji ne mogu uzrokovati alergijsku reakciju pa je dobar izbor za ljude koji su alergični na lateks. 

Razlog zašto je kontracepcija femidomom rijetka leži u njegovoj slabijoj dostupnosti i višoj cijeni, a ponajviše u načinu uporabe koji je malo zahtjevniji pa ga žene često smatraju nepraktičnim. 

3. Dijafragma

Dijafragma je još jedna vrsta mehaničke kontracepcije namijenjene ženama, ali njeno korištenje zahtijeva disciplinu. Dijafragma je kapica napravljena od tanke gume, a uvijek se koristi zajedno s spermicidnim sredstvom.

Pravilnim postavljanjem dijafragma će pokriti vrat maternice i spriječiti spermije da uđu u maternicu i oplode ju. Kupuje se u ljekarni, ali postoji nekoliko veličina stoga se treba dobro raspitati ili pitati svog ginekologa o tome koju kupiti. Svaka nepravilnost može stvoriti mogućnost trudnoće, ali i pružiti nelagodu tijekom spolnog odnosa.

Dijafragmu se može postaviti i nekoliko sati prije odnosa, ali se ne smije vaditi odmah nakon odnosa jer postoji mogućnost da spermicid još nije obavio sav posao. 

Dijafragma se, za razliku od kondoma, može koristiti više puta, ali s obzirom na to da se koriste zajedno s spermicidima neke ju žene ne mogu koristiti zbog alergijske reakcije.

Mana korištenja dijafragme je ta što ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

4. Cervikalna kapa

Kontracepcija u obliku cervikalne kape nije pretjerano zastupljena, iako je riječ o metodi koja datira još od početka 19. stoljeća. Funkcionira na principu sprječavanja ulaska spermija u maternicu.

Izgledom podsjeća na dijafragmu, ali postoje i neke bitne razlike. Cervikalna kapa je izrađena od lateksa ili silikona, a također se koristi sa spermicidom no za razliku od dijafragme kapa je manja i čvršće prianja uz vrat maternice te se mnogo duže može zadržati u vagini (najmanje 6 sati). 

Prednost cervikalne kape je što se jedna kapa može koristiti i do 12 mjeseci, što je financijski vrlo isplativa kontracepcija. Također, u tijelu može ostati i do 24 sata. Nakon toga ju je potrebno odstraniti jer postoji mogućnost pojave infekcije.

Kontracepcija pomoću cervikalne kape ima i određene mane. Najozbiljnija je upravo ona zbog koje je žene vrlo rijetko koriste: može lako skliznuti za vrijeme spolnog odnosa. Druga mana leži u ispravnom postavljanju cervikalne kape koja se često pogrešno stavi i time postaje nefunkcionalna.

Treća stvar na koju treba obratiti pažnju je da ona ne funkcionira ako se ne koriste spermicidi. Kao posljednji nedostatak napomenut ćemo da kapa može izazvati razne vaginalne ili urinarne infekcije, te alergijske reakcije te da ne štiti od spolno prenosivih bolesti. 

Kemijska kontracepcija – što je to?

Kemijska kontracepcija uključuje korištenje raznih kemijskih kontracepcijskih sredstava ili spermicida, ali s obzirom na svoju slabiju učinkovitost ona se rijetko koriste sama. Obično se koriste kao dodatna zaštita prilikom korištenja mehaničkih metoda poput kondoma ili dijafragme. 

Kontracepcijsko sredstvo u sebi sadrži neutralnu bazu koja mehanički ometa spermije u njihovom prodoru do maternice i aktivne tvari koja onesposobljava spermije u njihovoj funkciji. 

Učinkovitost ove vrste kontracepcije je mala, ali ipak u ponudi ima velik broj proizvoda u raznim oblicima. Tako je moguće kupiti spermicid u obliku kreme, gela i pjene, a postoje i takozvane spermicidne spužvice i tablete koje se guraju duboko u rodnicu prije stupanja u odnos. 

Spermicidno sredstvo potrebno je u rodnicu unijeti netom prije odnosa, a funkcionalnost se smanjuje nakon 1 sata zbog čega je potrebno ponovno unijeti spermicid.

Prednost korištenja spermicida je jednostavnost upotrebe, pristupačnost i činjenica da se koriste samo za vrijeme odnosa, a mane su niska razina učinkovitosti, mogućnost alergijske reakcije i pojava čestih urinarnih infekcija.

Intrauterina kontracepcija – što je spirala?

Ovo je kontracepcija koja uključuje postavljanje spirale u šupljinu maternice i jedna je od popularnijih metoda jer traje dulji vremenski period, a reverzibilna je što znači da se može bilo kada ukloniti. Obično se postavlja na vremenski period od 3 do 5 godina.

Kako izgleda spirala?  Spirala je mali metalni ili plastični uložak izrađen u T-obliku čija je duljina tek nekoliko centimetara. U njoj se nalazi mala količina progestinskog hormona koji se otpušta postepeno što je za razliku od klasične hormonske kontracepcije mnogo zdravije jer u krv dospijeva tek minimalna količina hormona, dok se većina zadržava tamo gdje su potrebni, lokalno. 

Dodatni plus u sprječavanju trudnoće daje i njegova sposobnost da zgruša cervikalnu sluz pa na taj način onemogućuje spermijima da dođu do maternice. Još jedna prednost spirale je i da stanjuje sluznicu maternice zbog čega se oplođeno jajašce ne može smjestiti u maternicu.

spirala
FOTO: UNSPLASH

Mnoge žene koje imaju pretjerana menstrualna krvarenja koriste spiralu kao metodu liječenja tog krvarenja, a u Hrvatskoj ju je moguće dobiti besplatno preko HZZO-a ako je krvarenje izuzetno jako. 

Spirala je izuzetno praktična metoda kontracepcije jer se može staviti u bilo kojoj dobi i bilo kada. Postoji više vrsta spirala a svaka od njih cilja određenu skupinu žena. Tako je Mirena najpreporučljivija ženama koje su rađale te traje do 5 godina, a Jaydess je namijenjena mlađim ženama koje nisu rađale te traje 3 godine.

Kontracepcija koja uključuje korištenje spirale je vrlo popularna iz nekoliko razloga. Spirala je u prosjeku učinkovita 99% što je iznimno visoki postotak. Može se početi koristiti vrlo brzo nakon poroda, a može se koristiti i tijekom dojenja. 

Jednostavno se postavlja, omogućuje dugotrajnu zaštitu i u potpunosti je reverzibilna što znači da je žena nakon njenog uklanjanja ponovno plodna. 

Postoji i stariji oblik spirale koju mnogi znaju pod nazivom bakrena spirala. Ona je obložena bakrom, a upravo ti bakreni ioni stvaraju laganu upalu koja maternicu čini nepovoljnom sredinom za spermije.

Koje su hormonske metode kontracepcije? 

Kontracepcijska pilula je uz kondom najpoznatija vrsta kontracepcije, ali nije jedina. Postoje i kontracepcijski flaster, kontracepcijski implantat te vaginalni prsten.

1. Kontracepcijska pilula

Kontracepcijske pilule prvi su se puta pojavile sredinom 60-ih godina 20. stoljeća. Danas su u širokoj upotrebi, a njihova učinkovitost je prilično visoka ako se pravilno koriste.

Postoje dva tipa pilula: progestinske pilule ili kombinirane pilule. U prvima se nalazi isključivo hormon progestin dok se u drugima nalazi kombinacija koja uključuje progesteron i estrogen. 

Funkcioniraju tako da onemogućuju ljuštenje endometrija i čine ga tankim te povećavaju gustoću cervikalne sluzi. Na taj način se istovremeno onemogućuje ovulacija i stvara se mehanička barijera koja sprječava spermije da dođu do maternice. 

Kontracepcijska pilula se ne koristi samo za prevenciju neželjene trudnoće već i za rješavanje problema s menstrualnim ciklusom. Također pomaže kod uklanjanja problema kod žena koje imaju razne simptome zbog policističnih jajnika. 

kontracepcijska pilula
FOTO: UNSPLASH

Neželjene nuspojave su pojava akni, pretjerana dlakavost te pretjerana senzibilnost. Ponekad se javljaju i simptomi poput mučnine i točkastog krvarenja između mjesečnica, ali ovi simptomi nestaju nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Kontracepcija u obliku hormonalnih pilula nije preporučljiva ženama koje imaju problema sa srcem i krvožilnim sustavom jer one povećavaju rizik od tromboze. 

Mnoge žene misle da će korištenje kontracepcijskih pilula dovesti do debljanja, ali to nije slučaj i niti jedno od mnogih istraživanja nisu pronašla poveznicu između to dvoje. 

2. Kontracepcijski flaster

Kontracepcija pomoću kontracepcijskog flastera nije jako uobičajena iako oni djeluju na gotovo isti način poput kontracepcijskih tableta. Razlika je u tome da se hormoni unose kroz kožu, a ne oralno. Flaster se aplicira na jedan od sljedeća četiri dijela tijela: trbuh, stražnjicu, nadlakticu ili neki dio prednje strane tijela izuzev grudi. 

Kontracepcijski flaster je tanak epidermalni flaster napravljen u boji kože kako bi bio što manje zamjetan. Jedno pakiranje čine tri flastera koji u sebi sadrže aktivnu tvar koja se u tijelo oslobađa 24 sata dnevno. Riječ je o kombiniranom hormonskom pripravku, a djelatne se tvari oslobađaju tijekom 7 dana i to u vrlo niskoj hormonskoj dozi.

Prednost kontracepcijskog flastera naspram pilule je što tijelo cijelo vrijeme dobiva ravnomjernu dozu hormona, dok kod pilula ta razina raste i pada, ovisno o uzimanju pilula. Dodatnu prednost čini i izbjegavanje prvog kontakta s jetrom jer aktivna tvar prvo dolazi u druge organe a tek onda u jetru čime se smanjuje koncentracija koju ona prima. 

Kontracepcija pomoću flastera je vrlo praktična. Flaster se mora mijenjati samo jednom tjedno, a ako ga se zaboravi promijeniti on štiti barem još 24 – 48 sati. Ako se slučajno odlijepi, zaštita traje do 24 sata. Nakon 3 flastera i 3 tjedna korištenja radi se pauza od tjedan dana u kojoj će nastupiti redovno menstrualno krvarenje. 

Kontracepcijski flaster u prosjeku ima učinkovitost od 99%, a nuspojave su slične kao o kod svih hormonalnih kontraceptivnih sredstava. Riječ je o glavoboljama, mučnini i napetim dojkama, a može doći i do poremećaja raspoloženja, povraćanja, proljeva, pojave akni i osipa, te osjećaja umora. 

Kao i kod svih hormonalnih pripravaka i ovaj povećava mogućnost razvoja tromboze stoga nije preporučljiv za osobe koje imaju problema s tim. 

3. Kontracepcijski implantat

Ovaj u Hrvatskoj vrlo rijedak oblik kontracepcije uključuje korištenje kapsula ili štapića koji u sebi sadrže hormone koji onemogućavaju oplodnju, a princip se bazira djelovanju koje je slično onom kod pilula. 

Kontracepcija implantatom djeluje na cervikalnu sluz koja se zgušnjava i postaje nepropusna za spermije i na stanjivanju endometrija koji postaje nepovoljna okolina za implantaciju jajašca. 

Kontracepcija pomoću implantata preporučuje se ženama raznih skupina, osobito onima kod kojih druge vrste zaštite nisu moguće ili nisu pouzdane. 

Često je koriste žene koje već uzimaju neke druge lijekove, a koje na ovaj način štite jetru, zatim duševno bolesne žene ili one koje su razvile ovisnost o lijekovima, drogi ili alkoholu. 

Kontracepcijski implantat se postavlja pod kožu, s unutarnje strane nadlaktice, a zahvat se vrši u lokalnoj anesteziji. Implantat se ne vidi kroz kožu, ali se osjeća na dodir. Implantat se vadi nakon 3 godine. 

Što se tiče razine zaštite implantati su vrlo učinkovito sredstvo zaštite, a nuspojave su slične onima koje imaju pacijentice na ostalim hormonskim metodama, a to su glavobolje, pojava akni, povećani apetit i promjene raspoloženja.

Neka istraživanja pokazuju da je kod žena koje koriste ovu metodu kontracepcije povećan rizik od tromboze. 

4. Vaginalni prsten

Vaginalni prsten kao kontracepcija je također manje zastupljen iako je riječ o prilično praktičnom i nezahtjevnom načinu kontracepcije.

Kombinirani vaginalni prsten promjera je oko 5 centimetara, proziran je i vrlo fleksibilan. Postavlja se u vaginu na prvi dan menstrualnog ciklusa, a postavljanje je vrlo jednostavno i može ga savladati svaka žena.

Ne mora biti postavljen na točno određenu poziciju, bitno je da se uvede u vaginu i ostane u njoj neprekidno tijekom 3 tjedna, nakon čega se vadi i napravi tjedan dana stanke u kojem dolazi do oskudne menstruacije. Nakon toga se ponovno postavlja novi prsten.

U prstenu se nalaze vrlo niske doze hormona, a velika mu je prednost izbjegavanje prvog prolaza u jetru jer se apsorbira direktno u krvotok. 

I vaginalni prsten, kao i slični hormonski kontraceptivi može povećati rizik od stvaranja ugruška. 

Koje su trajne metode kontracepcije?

Kontracepcija može biti i trajna, za što se većinom odlučuju roditelji s djecom koji ne žele veću obitelj, osobe koje ne žele djecu ili ne smiju ostati trudne i slično.

Postupak kojim se osigurava trajna kontracepcija kod žene i muškaraca zove se sterilizacija. Riječ je o trajnoj metodi koja uzrokuje neplodnost, iako postoje slučajevi povratka plodnost, ali vrlo teško.

Sterilizaciji se ne mogu podvrgnuti osobe mlađe od 35, ali mogu žene kojima bi trudnoća ugrozila život ili kod kojih je dokazano da bi rodila dijete s teškim prirođenim manama.

Podvezivanje jajnika je trajna metoda kontracepcije za žene, dok je vazektomija namijenjena muškarcima.

1. Što je podvezivanje jajnika tj. jajovoda?

Podvezivanje jajovoda je kontracepcija namijenjena ženama, a vodi do trajnog gubitka sposobnosti začeća. Ovim se postupkom oba jajovoda režu ili zatvaraju što u potpunosti onemogućuje spajanje jajne stanice i spermija pa ne postoji nikakva mogućnost oplodnje.

Podvezivanje jajnika je jednostavan i niskorizičan zahvat i ni u kojem slučaju ne utječe na lučenje spolnih hormona niti na seksualni užitak. Menstruacija i menstrualni ciklus ostaju nepromijenjeni, a ulazak u menopauzu se događa kao što je uobičajeno.

Oporavak od ove vrste kontracepcije je bez većih problema, uz rijetko i oskudno krvarenje. Neke skupine žena ne mogu napraviti sterilizaciju na ovaj način, a to su one koje imaju akutne upale, srčane bolesti ili probleme sa zgrušavanjem krvi.

Ako se žena odluči za podvezivanje jajnika vrlo je važno da prikupi sve potrebne informacije ta da bude svjesna posljedica tog postupka. Potrebno je biti siguran u odluku s obzirom na to da je riječ o trajnoj metodi kontracepcije te nije naodmet zatražiti medicinske i psihološke savjete.

Zahvat u velikom broju slučajeva nije moguće poništiti, ali u određenim slučajevima je i to moguće.

2. Što je vazektomija?

Vazektomija je operativni zahvat koji se izvodi na muškarcima i spada u vrstu trajne kontracepcije. Riječ je o podvezivanju sjemenovoda čime se onemogućuje izlazak spermija iz mošnji. Nakon vazektomije muškarac više ne može dobiti dijete prirodnim putem. 

Sam zahvat je niskog rizika, traje oko 30 minuta, a oporavak je vrlo brz, tek nekoliko dana. Tijekom oporavka je potrebno uzimati lijekove protiv bolova i stavljati hladne obloge na mošnje u slučaju nelagode. 

Ovaj zahvat nikako ne utječe na erekciju i orgazme. Mnogi muškarci misle da neće imati pravilnu erekciju ili da neće ejakulirati. Ejakulacija će, baš kao i erekcija, i dalje biti prisutna samo što se u ejakulatu neće nalaziti spermiji. 

Važno je napomenuti da se neko kratko vrijeme nakon zahvata ipak preporučuje kontracepcija u nekom obliku jer postoji mogućnost da zaostanu neki spermiji. 

Pilula za dan poslije – hitna postkoitalna kontracepcija

Rijetko koja osoba nije čula za ovu metodu zaštite od trudnoće koja se koristi nakon spolnog odnosa bez zaštite. Popularno se naziva “plan B“.

Koriste ju žene koje su imale nezaštićeni spolni odnos ili čija je kontracepcija iz nekog razloga zatajila. Najčešći razlozi zatajenja su pucanje kondoma, skliznuće kondoma, prekasno prekinuti snošaj ili propuštanje uzimanja tablete za redovnu kontracepciju. 

plan B
FOTO: UNSPLASH

Pilula za dan poslije sadrži hormone, a potrebno ju je uzeti što ranije nakon nezaštićenog odnosa, najkasnije 72 sata nakon. Ukoliko se pilula uzme unutar 24 sata od spolnog odnosa bez zaštite rizik trudnoće je vrlo malen, tek 0,4%. 

Pilula ima jako malo nuspojava koje uključuju mučninu, glavobolju, proljev, žgaravicu i slično.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!