tempura, tempura recepti
Foto: Shutterstock

Tempura: Hrskavi japanski užitak u 11 recepata

Tempura je popularno japansko jelo koje je steklo popularnost diljem svijeta. Riječ je o jelu prženom u dubokom ulju koje se priprema umakanjem plodova mora, povrća ili sushija u lagano tijesto od brašna, jaja i hladne vode. Jelo je poznato po laganoj i hrskavoj teksturi koja se postiže korištenjem ledeno hladne vode u tijestu i prženjem sastojaka na visokoj temperaturi.

Priprema ovog jela kod kuće može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali relativno je lako kada naučite pravila. Uz malo vježbe, svatko može kod kuće napraviti ukusnu tempuru i impresionirati svoje prijatelje i obitelj. Kako bi vam to uspjelo, pripremili smo 11 ukusnih recepata.

Povijest i podrijetlo

Tempura je popularno jelo koje uključuje miješanje i prženje plodova mora, mesa i povrća. Ovo jelo su u Japan izvorno predstavili Portugalci u Nagasakiju kroz tehnike kuhanja pomfrita tijekom 16. stoljeća. Portugalski katolički misionari u Japan su sa sobom donijeli zapadnjački način kuhanja premazivanja hrane brašnom i zatim prženja. Tako je započela povijest tempure u Japanu.

Izvorno se pripremala od okruglica od mljevenog mesa, povrća i ribe. Negdje oko 18. stoljeća japanski su kuhari eksperimentirali s prženjem ribe i povrća u cijelosti. Ovo se jelo prvi put pojavilo u 16. stoljeću u lučkom gradu Nagasakiju, ali je kasnije postalo specijalitet Eda, današnjeg Tokija.

Danas je tempura glavna namirnica japanske kuhinje. Često se poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog. Japanski kuhari razvili su mnogo različitih recepata od kojih svaki ima svoj jedinstveni okus i teksturu. Neki od najpopularnijih sastojaka koji se koriste u tempuri su škampe, lignje, riba, patlidžan, slatki krumpir i bundeva.

U Japanu se često poslužuje s umakom od soja umaka, mirina i dashija. Jelo se obično ukrašava naribanom daikon rotkvicom i poslužuje s kriškom limuna. Također je uobičajeno poslužiti tempuru s prilogom od riže ili rezanaca.

Sastojci

Glavni sastojci

Tempura je jelo je poznato po svojoj laganoj, hrskavoj teksturi i nježnom okusu. Da biste napravili tempuru, morate imati prave sastojke.

Plodovi mora

Tempura se tradicionalno pravi od plodova mora kao što su škampi, lignje i bijela riba. Plodovi mora se izrežu na male komadiće, a zatim istuku i prže u dubokom ulju. Plodovi mora koji se koriste u tempuri trebaju biti svježi i visoke kvalitete kako bi se osigurao najbolji okus.

Povrće

Tempura se također može napraviti s raznim povrćem kao što je slatki krumpir, patlidžan, bundeva i paprika. Povrće se reže na tanke ploške ili komade veličine zalogaja, a zatim se istuče i prži u dubokom ulju.

Sastojci za tijesto

Brašno

Glavni sastojak tijesta za tempura je brašno. Višenamjensko brašno, brašno za kolače i brašno s niskim sadržajem proteina obično se koriste u tijestu za tempura. Brašno pomaže u stvaranju hrskave teksture tijesta.

Škrob

Škrob se također dodaje tijestu za tempura kako bi se stvorila lagana i hrskava tekstura. Kukuruzni škrob, krumpirov škrob i rižino brašno obično se koriste u tijestu. Škrob pomaže apsorbirati vlagu i stvoriti hrskavu teksturu.

Jaje

Jaje se dodaje tijestu za tempuru kako bi se sastojci povezali. Jaje također pomaže u stvaranju lagane i prozračne teksture tijesta.

Voda

U tijesto za tempura dodaje se voda kako bi se stvorila rijetka i tekuća konzistencija. Za izradu svjetlijeg i hrskavijeg tijesta koristi se hladna voda ili seltzer voda.

Šećer

U tijesto za tempuru ponekad se dodaje mala količina šećera kako bi se prženi sastojci dobili zlatno smeđu boju.

Foto: Shutterstock

Vrste tempure

Postoje razne vrste tempure, od morskih plodova do piletine u tijestu.

Plodovi mora

Tempura s plodovima mora jedna je od najpopularnijih vrsta tempure u Japanu. Pravi se oblaganjem morskih plodova kao što su škampi, tigrasti škampi, bakalar, kamenice i lignje u tempura tijestu i prženjem u dubokom ulju dok ne postane hrskavo. Plodovi mora obično se poslužuju s laganim umakom od soja umaka, mirina i dashija.

Povrće

Tempura od povrća je još jedna popularna vrsta tempure koja se pravi premazivanjem povrća poput patlidžana, gljiva, krumpira, slatkog krumpira, brokule, kabocha tikve, korijena lotosa i bamije u tijestu za tempura i prženjem u dubokom ulju dok ne postane hrskavo. Tempura od povrća obično se poslužuje s laganim umakom od soja umaka, mirina i dashija.

Piletina

Pileća tempura manje je uobičajena vrsta, ali je još uvijek popularna u nekim regijama Japana. Priprema se tako da se mali komadi piletine oblože tempura tijestom i prže dok ne postanu hrskavi. Pileća verzija obično se poslužuje s laganim umakom od soja umaka, mirina i dashija.

Osim ovih vrsta tempure, postoje i varijante koje koriste korjenasto povrće, poput slatkog krumpira i shiitake gljiva. Ove vrste manje su uobičajene, ali ipak nude jedinstveni okus i teksturu. Kada je tempura u pitanju, bitno je koristiti svježe namirnice i visokokvalitetno ulje za postizanje najboljih rezultata.

Priprema

Priprema tempure zahtijeva delikatnu ravnotežu sastojaka, temperature i tehnike kako bi se postigao savršeni hrskavi premaz i nježna unutrašnjost. Proces pripreme uključuje dva glavna koraka: pripremu tijesta i prženje.

Priprema tijesta

Tijesto je temelj svakog dobrog jela s tempurom. Dobro tijesto mora biti lagano, hrskavo i imati nježan okus koji nadopunjuje sastojke. Da biste napravili tijesto, prosijte zajedno 1 šalicu višenamjenskog brašna i 1/2 šalice kukuruznog škroba u zdjelu za miješanje.

Zatim dodajte 1 tučeno jaje i 1 šalicu ledeno hladne vode u zdjelu i lagano miješajte dok se tijesto ne sjedini. Pazite da ne premiješate tijesto jer to može dovesti do tvrdog premaza koji se lako žvače.

Prije upotrebe tijesto je važno ostaviti ga da odstoji u hladnjaku najmanje 15 minuta. To će omogućiti da se tijesto zgusne i dobije bolju konzistenciju. U međuvremenu pripremite sastojke za prženje.

Postupak prženja

Za duboko prženje tempure zagrijte lonac ili wok napunjen neutralnim uljem na 175 do 190°C. Važno je koristiti neutralno ulje poput biljnog ili uljane repice jer imaju visoku točku dimljenja i ne daju nikakve neželjene okuse jelu.

Kako biste bili sigurni da je temperatura ulja ispravna, testirajte je tako da u ulje ubacite malu količinu tijesta. Ako tijesto potone na dno, a zatim se digne na površinu, ulje je na odgovarajućoj temperaturi. Ako tijesto potone i ne naraste, ulje je prehladno, a ako se odmah digne, ulje je prevruće.

Kad je ulje na odgovarajućoj temperaturi, umočite sastojke u tijesto, a zatim ih pažljivo stavite u vruće ulje. Nemojte pretrpati lonac jer će to sniziti temperaturu ulja i rezultirati vlažnom tempurom. Pržite sastojke u malim obrocima dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi, otprilike 2 do 3 minute.

Kad je tempura kuhana, izvadite je iz ulja šupljikavom žlicom i stavite na rešetku da se ocijedi sav višak ulja. Poslužite odmah dok je jelo još vruće i hrskavo.

Posluživanje

Tempura je ukusno japansko jelo koje se može poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.

Umak

Tempura se tradicionalno poslužuje s umakom koji se zove tentsuyu. Ovaj umak se pravi kombinacijom dashija (vrsta ribljeg temeljca), soja umaka i mirina (slatko rižino vino). Neki ljudi također vole dodati ribanu daikon rotkvicu ili đumbir u umak za dodatni okus.

Da biste uživali u tempuri s tentsuyuom, jednostavno umočite hrskave komadiće tempure u umak prije nego što zagrizete. Umak pomaže u poboljšanju okusa i dodaje pikantnost jelu.

Predjelo

Tempura se može poslužiti kao predjelo prije sushi večere ili kao samostalno jelo. Kada servirate tempuru kao predjelo, najbolje je odabrati razne morske plodove i povrće kako biste stvorili šareni i aromatični tanjur.

Neka popularna predjela uključuju škampe, lignje, slatki krumpir, korijen lotosa i zelene mahune. Ti se sastojci obično režu na komade veličine zalogaja, a zatim stavljaju u tijesto za tempura prije prženja.

Glavno jelo

Tempura se može poslužiti i kao glavno jelo, uz rižu i druge priloge. Kada ju servirate kao glavno jelo, najbolje je odabrati izdašnije sastojke koji mogu podnijeti teži obrok.

Nutritivni profil

Tempura je ukusno i popularno jelo, ali je važno upoznati i nutritivni sadržaj.

Kalorije

Tempura je visokokalorično jelo zbog metode prženja u dubokom ulju. Tipično serviranje tempure od povrća u restoranu može sadržavati do 1580 kalorija. Porcija tempure od škampi sadrži 187 kalorija, što je oko 9,4 posto dnevne vrijednosti kalorija. Ova dnevna vrijednost pretpostavlja standardnu prehranu od 2000 kalorija dnevno.

Sadržaj masti

Tempura također ima visok udio masti. Tipično serviranje tempure od povrća u restoranu može sadržavati čak 60 posto ukupne masti, što je oko 963 kalorije, a dolazi iz 107 grama ukupne masti. Porcija tempure sadrži 16 g ukupne masti, što je 21% dnevne preporučene vrijednosti. To uključuje 2 g zasićene masti i 0,4 g trans masti.

Nutritivna vrijednost

Unatoč visokom sadržaju kalorija i masti, tempura ipak ima određenu nutritivnu vrijednost. 1 šalica sadrži 45,4 miligrama fosfora, 109 miligrama kalija , i skromnih 22 miligrama kalcija.

Ugljikohidrati, dijetalna vlakna, natrij i kolesterol

Porcija tempure sadrži 47 g ukupnih ugljikohidrata, što je 17% dnevne preporučene vrijednosti. Također sadrži 5,2 g dijetalnih vlakana i 1150 mg natrija, što je 50% dnevne preporučene vrijednosti. Sadrži i 213 mg kolesterola, što je 71% dnevne preporučene vrijednosti.

Savjeti i trikovi

Postizanje savršene hrskavosti

Kada je riječ o tempuri, postizanje savršene hrskavosti je ključno. Da biste dobili pravu teksturu, ulje mora biti dovoljno vruće. Trebala bi biti oko 170 do 180°C za najbolje rezultate. Korištenje štapića za jelo za umakanje hrane u tijesto, a zatim u ulje može pomoći u osiguravanju ravnomjernog premaza.

Kako tijesto ne bi postalo pregusto i teško, važno ga je držati na hladnom. U tome može pomoći korištenje ledene vode za izradu tijesta. Što je tijesto hladnije, to će biti svjetlije i hrskavije. Također je važno izbjegavati pretjerano miješanje tijesta jer to može dovesti do stvaranja glutena i čvrste teksture.

Kako bi tempura ostala hrskava, najbolje ju je kuhati u serijama i izbjegavati pretrpan lonac za prženje. To omogućuje da se tempura ravnomjerno peče i osigurava da ulje ostane vruće. Nakon što je gotova, stavite je na papirnati ubrus ili rešetku kako biste lakše apsorbirali višak ulja i zadržali hrskavu.

Dovoljno prostora tijekom prženja

Kada pržite tempuru u dubokom ulju, važno je izbjeći pretrpavanje posude za prženje. To može uzrokovati pad temperature ulja, što rezultira masnom i vlažnom tempurom. Najbolje je kuhati tempuru u serijama, pazeći da između svakog komada ostane dovoljno prostora.

Kako se tempura ne bi slijepila, važno je prije prženja otresti višak tijesta. Korištenje šupljikave žlice ili pauka za uklanjanje tempure iz ulja također može spriječiti njeno lijepljenje.

Kako bi ostala hrskava, važno ju je dobro ocijediti nakon prženja. Također je važno poslužiti tempuru odmah nakon prženja jer s vremenom može izgubiti svoju hrskavost.

Tempura recept

Klasična tempura od povrća

Pripremite lagano i prozračno tijesto za tempura miješanjem ledeno hladne vode i višenamjenskog brašna. Umočite asortiman svježeg povrća kao što je slatki krumpir, paprika, tikvice i brokula u tijesto, a zatim ih pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatne i hrskave. Poslužite odmah s umakom od soja umaka, mirina i ribane daikon rotkvice.

Tempura rolada od kozica

Napravite izvrsnu sushi roladu s dodatkom tempure od škampa. Kuhajte velike, oguljene škampe u tijestu za tempura dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Sastavite roladu sa sushi rižom, avokadom, krastavcem i hrskavim škampima, a zatim sve zamotajte u list norija. Narežite roladu na komade veličine zalogaja i uživajte uz ukiseljeni đumbir i wasabi za fuziju tekstura i okusa.

Tempura Sushi Burrito

Kombinirajte najbolje od oba svijeta uz tempura sushi burrito. Položite list sushi nori na bambusovu podlogu za valjanje i na njega rasporedite sloj sushi riže. Dodajte ribu ili tofu prženu na tempuri, julien mrkvu, zelenu salatu i malo začinjene majoneze. Sve to čvrsto smotajte i vaš zadovoljavajući tempura sushi burrito spreman je za rezanje i uživanje u hodu.

Tempura kamenice sa Sriracha Aioli

Unaprijedite svoju ponudu plodova mora s kamenicama u tijestu od tempure. Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob i hladnu gaziranu vodu kako biste dobili lagano i prhko tijesto. Svježe kamenice obložite tijestom i pržite ih dok ne postanu zlatne i neodoljive. Poslužite ove slane užitke s ljutim sriracha aioli umakom za navalu okusa koji će impresionirati svakog ljubitelja plodova mora.

Tempura avokado tacos

Dajte trendovski štih tempuri s ovim divnim tacosima od avokada. Zreli avokado narežite na kriške, umočite u tijesto za tempura i pržite dok ne postane zlatno i hrskavo. Tople tortilje napunite tempura avokadom, nasjeckanom zelenom salatom, rajčicama narezanim na kockice i malo ljute kreme od limete za fuziju japanskih i meksičkih okusa u svakom zalogaju.

Tempura sladoled

Prepustite se slatkom i hrskavom desertu pripremajući sladoled pržen u tempuri. Izvadite kuglice omiljenog sladoleda i zamrznite dok se ne stvrdnu. Svaku kuglicu sladoleda umočite u tijesto za tempura i pržite u dubokom ulju samo nekoliko sekundi dok izvana ne postane zlatno smeđa. Poslužite odmah sa šećerom u prahu i prelivom čokoladnog umaka za ukusnu poslasticu koja će zasigurno oduševiti vaše nepce.

Tempura punjene gljive

Impresionirajte svoje goste ovim slanim gljivama punjenim tempura. Velikim šampinjonima uklonite peteljke i napunite ih mješavinom krem sira, češnjaka i svježih začina. Punjene gljive umočite u tijesto za tempura i pržite dok premaz ne porumeni. Poslužite ove divne poslastice veličine zalogaja kao ukusno predjelo ili zalogaj za zabavu.

Tempura zeleni grah s umakom od sezama

Uzdignite skromne zelene mahune pretvarajući ih u hrskavu tempura užitak. Pripremite jednostavno tijesto za tempura i premažite zelene mahune prije prženja dok ne porumene. Za umak za umakanje pomiješajte soja umak, rižin ocat, med i pržene sjemenke sezama za izvrsnu ravnotežu slatkih i slanih okusa.

Tempura šparoge s aiolijem od limuna

Proslavite živopisne okuse proljeća uz tempura šparoge. Odrežite šparoge i umočite ih u lagano tijesto za tempura. Pržite ih do savršenstva dok ne postanu hrskavi i omekšani. Napravite ljuti aioli od limuna kombiniranjem majoneze, korice limuna, češnjaka i prstohvata kajenskog papra. Poslužite tempura šparoge s ljutim aiolijem za predjelo koje će zasigurno impresionirati.

Tempura piletina s glazurom od slatkog čilija

Dajte pečat tradicionalnoj prženoj piletini tako što ćete pripremiti piletinu u stilu tempure. Piletinu bez kosti narežite na komade veličine zalogaja i obložite ih tijestom za tempura. Pržite piletinu dok ne postane zlatna i hrskava, a zatim ubacite komadiće u slatku glazuru od čilija napravljenu od meda, soja umaka, češnjaka i listića crvene paprike. Poslužite ovo divno fusion jelo s kuhanom rižom i prilogom od ukiseljenog povrća za potpuni obrok.

Tempura kolutići luka s dimljenim umakom od roštilja

Nadogradite klasične kolutove luka dodatkom tempure. Veće glavice luka narežite na kolutove, odvojite ih i svaki kolut umočite u tijesto za tempuru. Pržite dok ne postane hrskavo i zlatno. Napravite zadimljeni BBQ umak miješanjem umaka za roštilj s daškom tekućeg dima i meda. Ovi hrskavi i aromatični kolutići luka tempura bit će hit na svakom okupljanju ili kao ukusan međuobrok.

Foto: Shutterstock