Ispadanje kose kod žena – 3 oblika i kako ga spriječiti

Iako je ispadanje kose kod žena normalna i periodična pojava tijekom godine, gubitak velike količine kose može biti alarmantan znak da se u našem tijelu događa nešto loše. 

Kod žena se može raditi o nekim zdravstvenim stanjima, ali i hormonalnim promjenama i oscilacijama koje su iznimno česte u ženskom tijelu. Gubitak kose je naravno povezan i sa stresom i drugim vanjskim čimbenicima, od čega podjednako pate i muškarci i žene.

Mnogi muškarci su naslijedili gene zbog kojih će s vremenom izgubiti kosu, a takvo ispadanje kose zaista nije moguće spriječiti osim lijekovima.

Koji su znakovi gubitka kose?

Vaša kosa može ispadati na različite načine ovisno o uzroku. Gubitak kose može biti brz i drastičan, ali i polagan i trajati duži period vremena. 

Najčešće se radi o tome da ćete primijetiti sveukupno stanjivanje kose. Kada češljate kosu ona ispada, ali ne u velikim količinama. Ipak, tijekom vremena ćete primijetiti da vam je kosa manje gusta, pogotovo tijekom vezanja repa kada možete primijetiti da dijelovi glave nemaju dovoljno kose. 

ispadanje kose
foto: unsplash

Drugi način ispadanja kose jest takva da stvara ćelave točke, većinom veličine otprilike novčića. Kod ovakvog ispadanja kose normalno je i osjetiti određenu iritaciju ili svrbež na dijelu gdje je uklonjena kosa. 

Ako tijekom pranja i češljanja primjećujete gubitak velike količine kose (otprilike šake kose) radi se o vrlo iznenadnom gubitku. On je najčešće uzrokovan velikom fizičkom ili čak emocionalnom traumom. 

Ispadanje kose može rezultirati i u punom gubitku kose. Ovo se događa kod određenih medicinskih tretmana (primjerice kemoterapija). Ovakvo ispadanje kose kod žena uvijek je uzrokovano zdravstvenim problemom i većinom ne možemo ništa poduzeti oko njega. 

Dakle, kada bismo napravili tri kategorije ispadanja kose:

  1. Ispadanje na cijelom vlasištu.
  2. Ispadanje u krugovima (alopecija).
  3. Ispadanje tijekom češljanja.

Što je alopecija?

Alopecija jest medicinski termin za gubitak kose. Ovisno o uzroku, možemo razlikovati alopeciju genetičke prirode, alopeciju uzrokovanu nepravilnim tretiranjem kose, alopeciju izazvanu imunološkim promjenama i tako dalje.  Stres također može biti velik uzrok alopeciji, zbog čega je strah od ispadanja kose samo dodatni aktivator ovog problema.

Kako hormoni utječu na našu kosu?

Gubitak kose kod žena iznimno je čest u menopauzi. U tom periodu života tijelo proizvodi manje estrogena i progesterona. Ovo rezultira nepravilnim menstrualnim ciklusom, debljanjem, suhoćom kože i ispadanjem kose. 

Također, stres može biti okidač za ispadanje kose te tako menopauza može indirektno rezultirati gubitkom kose. 

Ono što se također ponekad događa jest da žene primijete gubitak kose nakon što prestanu konzumirati kontracepcijske pilule. Prestanak konzumacije rezultira padom estrogena te se životni ciklus kose mijenja. 

Isto vrijedi i za žene koje su rodile. Mnoge žene nakon poroda doživljavaju gubitak kose koji može trajati i po nekoliko mjeseci. Iako vrlo šokantan on je kratkotrajan i žene se ubrzo oporave.

Dakle, bilo kakva drastična hormonalna promjena kod žena može uzrokovati ispadanje kose. Ovaj gubitak kose većinom je privremen, sve dok se hormoni ne uravnoteže.

Kako prehrana utječe na gubitak kose?

Nedostatak minerala i vitamina u našem tijelu često su uzrok stanjivanja kose. Nedovoljna konzumacija mesa ili vegetarijanizam često su uzrok gubitka kose ako nisu popraćeni suplementima za unos tvari koje bismo unosili kroz životinjske proizvode, a koje naš organizam treba.

Crveno meso i druga životinjska hrana bogati su željezom koje je jako važno za rast kose. Žene su općenito sklonije nedostatku željeza zbog velikog gubitka krvi tijekom menstruacije (puno željeza se nalazi upravo u krvi) te je stoga nedovoljno unošenje ovog minerala za njih još opasnije. 

Poremećaji prehrane također uzrokuju gubitak kose. Osoba općenito neće unositi dovoljno hranjivih tvari ako ima poremećaj poput anoreksije, bulimije ili slično. Tu se najčešće radi o nedostatku cinka kao i aminokiseline lizina te vitamina B-6 i B-12. 

Na ovakav gubitak kose može se vrlo lako utjecati kroz promjenu prehranu i unos raznih vrsta namirnica koje nedostaju našem organizmu, ali i uzimanjem raznih suplemenata. 

Može li frizura uzrokovati gubitak kose?

Svakodnevno uređivanje kose i frizure definitivno može istanjiti kosu. Ako je kosa složena u rep ili bilo koju frizuru koja jako vuče kosu, ovo će rezultirati u ispadanju kose koju uklanjate iz korijena.

Dugoročno, ovo može oštetiti korijen koji više neće stvarati dlaku. Upravo zato osobe koje imaju kosu u čvrstim repovima ili pletenicama često primjećuju gubitak kose, ali i njezino pucanje na prednjem dijelu glave. 

Stoga obratite pozornost na način na koji se brinete o svojoj kosi, i pokušajte biti nježniji prema njoj.

Kako zaustaviti ispadanje kose?

Ispadanje kose može biti privremeno, pogotovo ako je uzrok stres ili hormonalne promjene. Ovakav gubitak kose ne zahtijeva nikakvo tretiranje ili liječenje već će kosa sama povratiti gustoću nakon određenog perioda vremena, nakon što se tijelo prilagodilo na nove uvjete. 

Ako se radi o gubitku kose uzrokovanom lošom prehranom, jednostavno uzimanje suplemenata kombinirano s raznolikom prehranom trebalo bi riješiti vaš problem. Na tržištu se nalazi velik broj takvih proizvoda, na vama je samo da izaberete koji želite. Neki od njih već u svom nazivu sadržavaju uputu da je riječ o proizvodu koji pomaže rast kose.

Za alopeciju uzrokovanu zdravstvenim stanjem mora se tretirati uzrok kako bi se povratila kosa. Ipak, za one koji nisu sigurni u uzrok, a primijetili su da im kosa jako ispada, postoje tretmani i kućni lijekovi koji mogu pomoći u liječenju folikule i obnavljanju kose. 

Ovisno o tretmanu, vidjet ćete promjenu kroz dulji period vremena, većina tretmana nisu rješenje preko noći. Uporabom lijekova i kortikosteroida, kao i hormonalna terapija pokazat će brže rezultate, ali se koriste samo za jače slučajeve i potrebno se konzultirati s liječnikom prije korištenja. 

Ako vam je kosa ispala zbog oštećenja kose, potrebno je samo dobro se pobrinuti i potaknuti folikule da izađu nove dlake. Donosimo vam par načina na koje možete potaknuti ponovni rast kose. Jednostavni su, a najvažnija stvar vezana za njih je da budete dosljedni prilikom primjene. 

Kako potaknuti kosu na ponovni rast?

Najjednostavniji način za potaknuti rast kose jest masaža tjemena. Ona stimulira vlasište i potiče rast kose što rezultira poboljšanom gustoćom kose. Smatra se da se tijekom ove masaže poboljšava protok krvi u vlasištu što stimulira folikule kose. Masaža vlasišta uvijek se radi vršcima prstiju, a nikada noktima (ne želite dodatno oštetiti gornji sloj kože vlasišta. 

Postoje brojne tvari koje možete naći u svakom dućanu, a stimuliraju rast kose. Jedna od njih je aloe vera koja umiruje vlasište i njeguje kosu. Ona će također smanjiti i perut na vašoj kosi i ukloniti nakupine masnoće koje se mogu nalaziti u folikuli. Potrebno je čisti gel aloe vere nanijeti na vlasište nekoliko puta tjedno kako biste primijetili razliku. 

Kokosovo ulje također je vrlo učinkovito jer sadrži razne masne kiseline koje prodiru duboko unutar vlasi i smanjuju gubitak proteina. Kokosovo ulje koristi se kao maska prije pranja kose ili nakon pranja kose, ovisno o tome imate li kovrčavu kosu ili ne. 

Iako zna biti neugodnog mirisa, riblje ulje sadrži brojne omega masne kiseline koje će poboljšati vašu kosu iznutra i njegovati folikule. Omega masne kiseline iznimno su važne jer pomažu stanicama u njihovom radu što rezultira čvršćom i gušćom kosom. 

Ginseng je također dobar odabir za sve koji žele poboljšati rast kose. On će pomoći u rješavanju problema s rastom kose, ali će biti od pomoći i kod mnogih drugih stvari, kao što su pamćenje i koncentracija.

Popularan izbor je ružmarin i njegovo ulje ili vodica. Potvrđeno je da ružmarin ima ljekovit učinak na folikule naše kose. Ako koristite ulje možete ga koristiti kao tretman ili dodati u šampone i regeneratore, a ulje koje možete i sami napraviti kuhanjem ružmarina koristite za ispiranje kose, i dobro ga umasirajte u vlasište. 

Prilikom kupovine bilo kojeg proizvoda za rast kose morate obratiti pozornost na to o kakvim je proizvodima riječ te koji im je sastav, a u svim slučajevima kada sami radite tretman iz nekog bilja prilikom nabave bilja svakako birajte samo organski uzgojeno bilje, koje nije tretirano pesticidima. 

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!