Kako izgleda infarkt? (5 simptoma)

Infarkt je izaziva veliku zabrinutost u medicini, upravo zbog toga što nastaje kao rezultat brojnih medicinskih stanja, a često može imati smrtonosni ishod. Posljedice infarkta mogu biti duboke, dovesti do oštećenja tkiva, gubitka funkcije organa i, u teškim slučajevima, do situacije opasne po život. 

infarkt srca
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom ćemo članku istražiti infarkt te njegove vrste, uzroke, simptome, dijagnozu, mogućnosti liječenja i preventivne mjere. Potrebno je razumjeti barem osnove ovog medicinskog fenomena, pogotovo ako ste netko s kardiovaskularnim problemima, kako biste mogli prevenirati, ali i prepoznati infarkt u slučaju da se dogodi. U tom slučaju, nije loše surađivati s kardiologom!

Što je infarkt?

Infarkt se koristi za opisivanje područja tkiva koje je pretrpjelo oštećenje ili staničnu smrt zbog nedostatka opskrbe krvlju. Do ovog nedostatka krvi i, posljedično, kisika i esencijalnih hranjivih tvari može doći iz raznih razloga, kao što su začepljenje krvnih žila, embolija ili drugi čimbenici koji ograničavaju ili potpuno prekidaju protok krvi. 

Infarkti se mogu pojaviti u različitim dijelovima tijela, uključujući srce, mozak, bubrege i druge vitalne organe, a mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, ovisno o mjestu i težini. Pojam “infarkt” obično se povezuje sa stanjima poput srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara (moždani infarkt).

Što uzrokuje infarkt?

Infarkti su uzrokovani iznenadnim prekidom ili smanjenjem dotoka krvi u određeno područje tijela.

Jedan od najčešćih uzroka je stvaranje krvnih ugrušaka unutar krvnih žila. Kada se krvni ugrušak (tromb) formira i začepi krvnu žilu, on ometa protok krvi u tkiva zbog nastalog začepljenja, što dovodi do oštećenja tkiva.

Infarkt može biti uzrokovan i embolijom. Embolija nastaje kada krvni ugrušak ili drugi strani materijal, poput masti ili zraka, putuje krvotokom i zaglavi se u manjoj krvnoj žili, uzrokujući infarkt.

Nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama može smanjiti protok krvi i, u nekim slučajevima, rezultirati infarktom. Ateroskleroza je kronično stanje koje može dovesti do postupnog sužavanja krvnih žila koje su stoga znatno podložnije začepljenju.

Iznenadno, privremeno suženje krvnih žila, poznato kao vazospazam, može smanjiti dotok krvi u određeno područje i dovesti do infarkta. To se može dogoditi zbog različitih čimbenika, uključujući određene lijekove ili ozbiljna medicinska stanja.

Fizička ozljeda ili trauma krvne žile koja rezultira u njenom ozbiljnom oštećenju može dovesti do smanjenog protoka krvi i razvoja infarkta.

Stanja poput vaskulitisa (upala krvnih žila) mogu uzrokovati sužavanje ili začepljenje žila, što rezultira infarktima.

Također, neke infekcije, poput endokarditisa, mogu dovesti do stvaranja infektivnih masa u srčanim zaliscima, koje mogu izazvati embolizaciju i uzrokovati infarkt u različitim organima.

Tumori ponekad mogu stisnuti ili zahvatiti krvne žile, ometajući protok krvi i uzrokujući infarkt u obližnjim tkivima.

Specifični uzrok infarkta može varirati ovisno o zahvaćenom organu ili tkivu. Najčešće vrste infarkta su infarkt miokarda (srčani udar), cerebralni infarkt (moždani udar) i bubrežni infarkt. 

Koje su različite vrste infarkta?

Infarkti se mogu pojaviti u različitim dijelovima tijela, a obično se kategoriziraju na temelju njihove lokacije i zahvaćenog organa ili tkiva. 

Infarkt miokarda (srčani udar) nastaje u srčanom mišiću zbog začepljenja jedne ili više koronarnih arterija, što dovodi do nedostatka opskrbe krvlju i kisikom. Infarkt miokarda je stanje opasno po život te zahtijeva trenutnu medicinsku intervenciju.

infarkt srca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Cerebralni infarkt (moždani udar) nastaje u mozgu kada je krvna žila začepljena, lišavajući dio mozga krvi i kisika. Moždani udari mogu rezultirati različitim neurološkim simptomima i mogu biti ishemijski (uzrokovani ugruškom) ili hemoragijski (uzrokovani krvarenjem).

Plućni infarkt (plućna embolija)  nastaje u plućima kada krvni ugrušak začepi plućnu arteriju. To može dovesti do bolova u prsima, otežanog disanja i drugih respiratornih simptoma.

Bubrežni infarkt je uzrokovan začepljenjem bubrežnih arterija. Ovo dovodi do disfunkcije bubrega, boli u bokovima i drugih povezanih simptoma.

Slezena također može doživjeti infarkt zbog embolije ili tromboze u slezenskoj arteriji. To rezultira u jakim bolovima u gornjem lijevom dijelu trbuha.

Infarkti u crijevima mogu se pojaviti kada je dotok krvi u crijevo ugrožen. Ovo može dovesti do jake boli u trbuhu i zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Koji su simptomi infarkta?

Simptomi infarkta mogu varirati ovisno o mjestu i težini oštećenja tkiva. Evo nekih uobičajenih simptoma povezanih s različitim vrstama infarkta:

Infarkt miokarda (srčani udar):

1. Jaka bol ili nelagoda u prsima, koja se često širi u lijevu ruku, vrat ili čeljust

2. Kratkoća daha

3. Mučnina ili povraćanje

4. Hladan znoj

5. Umor i slabost

Cerebralni infarkt (moždani udar):

1. Iznenadna utrnulost ili slabost u licu, ruci ili nozi, obično na jednoj strani tijela

2. Iznenadna zbunjenost, problemi s govorom ili poteškoće s razumijevanjem govora

3. Iznenadni problemi s vidom na jedno ili oba oka

4. Iznenadna jaka glavobolja

5. Vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili poteškoće pri hodanju

Plućni infarkt (plućna embolija):

1. Iznenadna, oštra bol u prsima, koja se često pogoršava dubokim udisajem ili kašljanjem

2. Brzo i plitko disanje

3. Iskašljavanje krvi

4. Ubrzan rad srca

5. Znojenje i tjeskoba

Simptomi infarkta mogu biti iznenadni i ozbiljni u mnogim slučajevima, osobito u stanjima poput srčanog udara, moždanog udara i plućne embolije. Ako vi ili netko koga poznajete doživite simptome koji mogu upućivati ​​na infarkt, odmah potražite liječničku pomoć. 

Kako se dijagnosticira infarkt?

Pružatelj zdravstvene skrbi će započeti uzimanjem detaljne anamneze, uključujući sve čimbenike rizika, i provođenjem fizičkog pregleda za procjenu simptoma i znakova povezanih s infarktom. Ova početna procjena pomaže u daljnjim dijagnostičkim koracima.

Elektrokardiogram (EKG) se obično koristi za dijagnosticiranje infarkta miokarda (srčanog udara). Bilježi električnu aktivnost srca i može otkriti abnormalne obrasce koji ukazuju na oštećenje srčanog mišića.

Rendgenski snimak prsnog koša može pomoći u prepoznavanju promjena na srcu i plućima povezanih sa srčanim ili plućnim infarktima.

Kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) mogu dati detaljne slike različitih organa za otkrivanje infarkta u mozgu, abdomenu ili drugim područjima.

Za infarkt miokarda, krvni testovi kao što su troponin i kreatin kinaza mogu ukazivati ​​na oštećenje srčanog mišića. Test krvi za D-dimer koristi se za procjenu vjerojatnosti plućne embolije. Kompletna krvna slika  može otkriti znakove infekcije ili upale.

Ultrazvuk (Doppler) koristi se za procjenu protoka krvi u žilama, što može biti od pomoći u dijagnosticiranju raznih infarkta, kao što su infarkti ekstremiteta ili bubrega.

Invazivni postupci poput koronarne angiografije (za srce) ili cerebralne angiografije (za mozak) uključuju ubrizgavanje kontrastne boje u krvne žile kako bi se vizualizirale blokade ili abnormalnosti.

Ultrazvuk srca koji daje slike strukture i funkcije srca, često se koristi u dijagnosticiranju infarkta srca.

bolesti srca
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nekim slučajevima može se uzeti uzorak tkiva (biopsija) za pregled kako bi se potvrdila dijagnoza, posebno u slučajevima infarkta specifičnih za organe poput slezene.

Koje bolesti i medicinska stanja dovode do razvitka infarkta?

Ateroskleroza, ili nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama, značajan je čimbenik rizika za razne vrste infarkta, uključujući srčane i moždane udare. Visoke razine kolesterola u krvi doprinose aterosklerozi i sužavanju krvnih žila. Pušenje je glavni čimbenik rizika za aterosklerozu i može dovesti do infarkta u različitim organima.

Povišeni krvni tlak može s vremenom oštetiti krvne žile, povećavajući rizik od infarkta, osobito u srcu i mozgu.

Ljudi s dijabetesom imaju povećani rizik od razvoja infarkta zbog utjecaja visokog šećera u krvi na krvne žile.

Prekomjerna tjelesna težina može doprinijeti stanjima poput dijabetesa i hipertenzije, koji su čimbenici rizika za infarkt. Nedostatak tjelesne aktivnosti i sjedilački način života mogu pridonijeti pretilosti i drugim čimbenicima rizika za infarkt.

Stanja poput hiperkoagulabilnosti, gdje krv ima veću sklonost stvaranju ugrušaka, mogu dovesti do infarkta.

Fibrilacija atrija može dovesti do krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždane infarkte (moždane udare).

Kronična bolest bubrega može biti faktor rizika za bubrežne infarkte.

Određene autoimune bolesti ili upalna stanja mogu povećati rizik od vaskulitisa, što može dovesti do infarkta.

Može li se infarkt spriječiti?

Prevencija infarkta ovisi o specifičnoj vrsti i uzrocima nastanka infarkta. Ipak, psotoje opće preventivne mjere i strategije koje mogu pomoći u smanjenju rizika od infarkta.

Ako pušite, prestanak je jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje rizika od ateroskleroze i povezanih infarkta.

Postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine kroz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost može pomoći u sprječavanju infarkta povezanih s pretilošću.

Bavite se redovitom tjelesnom aktivnošću kako biste poboljšali zdravlje kardiovaskularnog sustava, kontrolirali težinu i snizili krvni tlak.

Konzumirajte prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima dok ograničavate zasićene i trans masti, natrij i dodane šećere.

Održavajte zdravu razinu kolesterola dijetom i lijekovima ako je potrebno.

Pratiti i upravljati hipertenzijom kroz promjene načina života i lijekove prema propisu liječnika.

Upravljanje dijabetesom:

Održavajte razinu šećera u krvi unutar ciljnog raspona ako imate dijabetes lijekovima, dijetom i tjelovježbom.

Nekim pojedincima mogu koristiti lijekovi kao što su razrjeđivači krvi (antikoagulansi) ili antitrombocitni lijekovi za smanjenje rizika od krvnih ugrušaka i infarkta.

Statini se mogu propisati za kontrolu razine kolesterola i smanjenje rizika od infarkta uzrokovanog aterosklerozom.

Podvrgavajte se redovitim pregledima za praćenje i upravljanje čimbenicima rizika kao što su krvni tlak, razina kolesterola i dijabetes.

Kronični stres može pridonijeti kardiovaskularnim problemima. Upravljanje stresom tehnikama opuštanja i strategijama za smanjenje stresa može biti korisno.

Postoje li dugoročne komplikacije povezane s infarktom?

Da, infarkti mogu dovesti do raznih dugotrajnih komplikacija.

Teško oštećenje srčanog mišića može dovesti do zatajenja srca, stanja u kojem srce ne može učinkovito pumpati krv. Nepravilni srčani ritmovi, poput ventrikularnih aritmija, mogu se pojaviti kao posljedica srčanog udara.

Nakon srčanog udara, neki pojedinci mogu osjetiti smanjenu sposobnost bavljenja tjelesnim aktivnostima.

Osobe koje su preživjele moždani udar mogu imati dugotrajne neurološke nedostatke, kao što su paraliza, slabost, poteškoće u govoru ili kognitivna oštećenja. Emocionalni i psihološki učinci, uključujući depresiju i anksioznost, česti su nakon moždanog udara.

Osobe koje su doživjele jedan moždani udar imaju povećan rizik od budućih moždanih udara.

bol u prsima
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nekim slučajevima, infarkti pluća mogu dovesti do kronične plućne hipertenzije, što može utjecati na funkciju pluća.

Ovisno o opsegu oštećenja, bubrežni infarkti mogu dovesti do poremećene funkcije bubrega ili kronične bolesti bubrega.

Važno je napomenuti da rano i učinkovito liječenje i rehabilitacija često mogu ublažiti neke od ovih dugoročnih komplikacija. Na primjer, osobe koje su preživjele moždani udar mogu imati koristi od fizikalne terapije i govorne terapije kako bi poboljšale svoje funkcioniranje. 

Pridržavanje medicinskih preporuka može pomoći u prevenciji ili smanjenju rizika od ponovljenih infarkta i povezanih komplikacija. Pojedinci koji su doživjeli infarkt trebali bi blisko surađivati ​​s liječnicima kako bi razvili i slijedili sveobuhvatan plan skrbi prilagođen njihovim specifičnim potrebama i okolnostima.

Koja je uloga rehabilitacije u oporavku od infarkta?

Rehabilitacija igra ključnu ulogu u procesu oporavka za osobe koje su doživjele infarkt, kao što je moždani udar ili srčani udar. Cilj rehabilitacije je pomoći pacijentima da povrate funkcionalne sposobnosti, poboljšaju kvalitetu života i minimiziraju dugotrajnu invalidnost. 

Rehabilitacija je usmjerena na vraćanje izgubljenih ili oslabljenih fizičkih, kognitivnih i funkcionalnih sposobnosti. To uključuje aktivnosti poput hodanja, korištenja udova, govora i obavljanja svakodnevnih zadataka.

Fizikalna terapija pomaže osobama koje su preživjele moždani udar vratiti snagu i koordinaciju, poboljšati ravnotežu i poboljšati mobilnost. Programi rehabilitacije srca mogu uključivati ​​vježbe za poboljšanje kardiovaskularne kondicije i snage mišića.

Radni terapeuti pomažu pojedincima u ponovnom učenju i razvijanju vještina potrebnih za dnevne aktivnosti, kao što su odijevanje, jedenje i osobna njega.

Logopedi rade s osobama koje su preživjele moždani udar kako bi poboljšali govor, jezik i poteškoće s gutanjem.

Suočavanje s emocionalnim i psihološkim učinkom infarkta je ključno. Savjetovanje i terapija mogu pomoći pojedincima da upravljaju osjećajima depresije, tjeskobe i prilagodbe životnim promjenama.

Ovisno o vrsti i mjestu infarkta, pojedincima mogu trebati pomoćni uređaji kao što su invalidska kolica, hodalice ili komunikacijska pomagala za povećanje njihove neovisnosti.

Rehabilitacija je proces koji dugo traje i može trajati tjednima, mjesecima ili čak godinama, ovisno o potrebama pojedinca i stupnju invaliditeta uzrokovanog infarktom. Važno je započeti rehabilitaciju što je prije moguće nakon infarkta kako bi se povećali izgledi za oporavak. Specifičan plan rehabilitacije je visoko individualiziran, s ciljevima i pristupima prilagođenima jedinstvenoj situaciji pacijenta. Suradnja s liječnicima i aktivno sudjelovanje u rehabilitacijskim programima ključni su za postizanje najboljih mogućih ishoda.

Kako dob utječe na rizik od razvoja infarkta?

Dob je značajan faktor koji utječe na rizik od razvoja infarkta, kao što su srčani i moždani udar. 

Rizik od srčanog udara općenito raste s godinama. Starije osobe, osobito starije od 65 godina, izložene su većem riziku.

Dob je glavni faktor u razvoju ateroskleroze koja je čest uzrok srčanog udara. Tijekom vremena, nakupljanje masnih naslaga u arterijama (ateroskleroza) može suziti i začepiti krvne žile.

Rizik od ishemijskih moždanih udara, koji su uzrokovani nedostatkom dotoka krvi u mozak, također se značajno povećava s godinama. Rizik od moždanog udara udvostručuje se sa svakim desetljećem nakon 55. godine života.

Dob je čimbenik rizika za fibrilaciju atrija, nepravilan rad srca koji može dovesti do krvnih ugrušaka i moždanog udara, a češća je kod starijih osoba.

Dok je dob značajan čimbenik rizika za infarkt, važno je napomenuti da mnogi drugi čimbenici, poput genetike, načina života i cjelokupnog zdravlja, također igraju ulogu u određivanju rizika pojedinca. Štoviše, preventivne mjere i rana intervencija ključni su u upravljanju rizikom od infarkta, bez obzira na dob. Starije osobe trebale bi biti proaktivne u održavanju zdravog načina života, upravljanju čimbenicima rizika i traženju redovitih liječničkih pregleda kako bi smanjile rizik od infarkta.

Postoje li lijekovi koji mogu pomoći u prevenciji ili liječenju infarkta?

Da, postoje lijekovi koji mogu pomoći u sprječavanju ili liječenju infarkta, ovisno o vrsti infarkta i njegovom uzroku. Izbor lijeka i pristup liječenju ovisit će o specifičnoj situaciji. 

Antitrombocitni lijekovi smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i često se propisuju za sprječavanje infarkta. Uobičajeni antitrombocitni lijekovi uključuju aspirin i klopidogrel.

Antikoagulansi, lijekovi za razrjeđivanje krvi, poput varfarina ili izravnih oralnih antikoagulansa, koriste se za prevenciju i liječenje stanja koja mogu dovesti do infarkta, poput duboke venske tromboze i fibrilacije atrija.

Statini se koriste za snižavanje razine kolesterola i smanjenje rizika od ateroskleroze, koja može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Antihipertenzivi, lijekovi za kontrolu visokog krvnog tlaka, ključni su za prevenciju infarkta, posebice moždanog udara i infarkta miokarda.

Za osobe s nepravilnim srčanim ritmovima poput fibrilacije atrija mogu se propisati antiaritmici kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.

Trombolitici (lijekovi za otapanje ugrušaka) poput tkivnog aktivatora plazminogena koriste se za otapanje krvnih ugrušaka u stanjima kao što su ishemijski moždani udar i infarkt miokarda.

Za srčani udar, lijekovi poput nitroglicerina mogu se koristiti za ublažavanje bolova u prsima.

Beta-blokator se mogu propisati nakon srčanog udara kako bi se smanjilo opterećenje srca i smanjio rizik od ponovljenih infarkta.

ACE inhibitori se koriste za kontrolu visokog krvnog tlaka i zatajenja srca, pomažući u sprječavanju daljnjeg oštećenja srca.

aritmija srca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Diuretici se mogu koristiti za kontrolu krvnog tlaka i smanjenje rizika od moždanog ili srčanog udara.

Lijekovi za snižavanje kolesterola kao što su statini i sekvestranti žučne kiseline mogu se koristiti za upravljanje razinama kolesterola i smanjenje rizika od infarkta povezanih s aterosklerozom.

U nekim slučajevima, antikoagulansi poput heparina mogu se koristiti za liječenje ili prevenciju stanja poput plućne embolije ili duboke venske tromboze.

Ovisno o vrsti i mjestu infarkta, liječnici  mogu propisati lijekove za upravljanje simptomima i ublažavanje nelagode kako bi se osoba osjećala bolje.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!