marelica
Foto: Shutterstock

Marelica – 16 razloga zbog kojih je poželjno ljetno voće

Marelica, poznata i kao Prunus armeniaca, vrsta je koštuničavog voća koja ima niz zdravstvenih prednosti i esencijalnih nutrijenata. Upotrebljava se za njegu kože, ali i jačanje imuniteta kroz visoki sadržaj vlakana, vitamina i antioksidansa. Najbolje od svega je što se može konzumirati na razne načine: svježa, sušena ili kuhana. Idealno je sezonsko voće koje tijekom ljeta možete iskoristiti od doručka do deserta. Izdvojili smo 16 razloga zbog kojih ju svakako morate uvrstiti u svoj jelovnik.

Porijeklo i povijest marelica

Podrijetlo i povijesno putovanja marelica daje nam uvid u njihov kulturni značaj i globalni utjecaj ovog divnog voća.

Drevno podrijetlo

  • Rani tragovi: Vjeruje se da marelica (Prunus armeniaca) potječu iz Kine prije više od 4000 godina, gdje su bile visoko cijenjene zbog svog okusa i ljekovitih svojstava.
  • Put svile : Uzgoj marelica proširio se trgovačkim putem Puta svile, dopirući do Perzije (današnji Iran) i mediteranske regije.

Širenje na Mediteran

  • Grčki i rimski utjecaj: Grci i Rimljani upoznali su se s marelicama oko 70.-60. godine prije Krista. Uzgajali su i slavili voće zbog njegovog izvrsnog okusa i nutritivnih prednosti.
  • Rimski uzgoj: Rimljani su igrali značajnu ulogu u širenju marelica po svom carstvu, uključujući regije poput Italije, Španjolske i Francuske.

Kulturni značaj

  • Simbolika: Marelice su se često povezivale s temama plodnosti, obilja i dugovječnosti u raznim kulturama.
  • Kineska tradicija: U Kini marelice simboliziraju sreću, sreću i slavlje novih početaka. Također su povezane s romantikom i ljubavlju.

Dolazak u Ameriku

  • Španjolska kolonizacija: Marelice su u Ameriku donijeli španjolski istraživači tijekom 17. stoljeća. Donijeli su stabla marelica u regije poput Kalifornije i jugozapada Sjedinjenih Država.

Suvremeni uzgoj marelica

  • Globalna proizvodnja: Marelice se danas uzgajaju u mnogim zemljama diljem svijeta, uključujuć Tursku, Iran, Italiju i Uzbekistan.
  • Razvoj sorti: Tijekom stoljeća razvijene su brojne sorte marelica, svaka sa svojim posebnim karakteristikama u smislu okusa, veličine i boje.

Nutritivni profil marelica

Marelice su izvrstan izvor hranjivih tvari i sadrže nekoliko bitnih vitamina, minerala i vlakana. Imaju malo kalorija i visok udio vode, što ih čini izvrsnim međuobrokom za one koji žele održavati zdravu prehranu.

Vitamini

Marelica je bogata vitaminima B kompleksa, vitaminom E i posebno vitaminom A i C. Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, vida i imunološke funkcije, dok je vitamin C neophodan za zdrav imunološki sustav i proizvodnju kolagena. Samo dvije svježe marelice sadrže 34 mcg vitamina A i 3,4 mg vitamina C.

Minerali

Marelica je također dobar izvor nekoliko minerala, uključujući kalij, fosfor i kalcij. Kalij je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka, dok je fosfor važan za zdrave kosti i zube. Kalcij je važan i za zdrave kosti i zube. Jedna svježa marelica sadrži 90,6 mg kalija, 8,1 mg fosfora i 3,1 mg kalcija.

Udio vlakana i proteina

Marelica je dobar izvor vlakana, a jedna svježa voćka sadrži 0,7 grama vlakana. Vlakna su važna za održavanje zdrave probave, a također mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola. Marelica sadrži i malu količinu proteina, oko 0,5 grama po porciji.

Kalorijska vrijednost

Marelica je niskokalorična i sadrži oko 17 kalorija. Ima malo šećera, oko 3,2 grama prirodnog šećera po marelici. To ju čini izvrsnim međuobrokom za one koji se žele zdravo hraniti.

foto: shutterstock

Zdravstvene dobrobiti marelica

Marelice su ukusno voće koje nudi niz zdravstvenih prednosti. Niskokalorične su, a bogate esencijalnim vitaminima i mineralima, što ih čini izvrsnim dodatkom svakoj prehrani.

Antioksidativna i protuupalna svojstva

Marelice su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i pridonijeti razvoju kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca. Marelice također sadrže protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Dobrobiti za zdravlje probave

Marelice su izvrstan izvor vlakana koja su važna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu regulirati rad crijeva, sprječavaju zatvor i smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Marelice također sadrže sorbitol, prirodni šećerni alkohol koji može pomoći u ublažavanju zatvora.

Dobrobiti za zdravlje očiju

Marelice su bogate vitaminom A koji je neophodan za zdravlje očiju. Vitamin A pomaže u održavanju zdravog vida i sprječava makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem, čest uzrok sljepoće kod starijih osoba.

Potencijal za prevenciju raka

Marelice sadrže niz spojeva za koje se pokazalo da imaju svojstva protiv raka. Ovi spojevi uključuju beta-karoten, kvercetin i katehine. Istraživanja su pokazala da konzumacija marelica može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća i prostate.

Dobrobiti za kardivaskularni sustav

Marelice su bogate kalijem koji je važan za zdravlje srca. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Marelice također sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Podrška imunološkom sustavu

Marelice su dobar izvor vitamina C, koji je važan za rad imunološkog sustava. Vitamin C pomaže u poticanju proizvodnje bijelih krvnih stanica, koje su odgovorne za borbu protiv infekcija i bolesti.

Spriječava oštećenje jetre

Marelice sadrže antioksidanse koji mogu spriječiti oštećenje jetre uzrokovano slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i tkiva. Antioksidansi u marelicama neutraliziraju te slobodne radikale, sprječavajući ih da oštete jetru.

Dobar izbor tijekom trudnoće

Marelice su dobar izvor folata, nutrijenta koji je neophodan za razvoj fetusa tijekom trudnoće. Folat pomaže u sprječavanju urođenih mana i osigurava zdrav rast djeteta.

Pomaže kod anemije

Marelice su bogate željezom, što ih čini odličnom namirnicom za osobe koje pate od anemije. Anemija je stanje u kojem tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica, što može uzrokovati umor, slabost i nedostatak zraka. Konzumiranje marelica može pomoći u povećanju proizvodnje crvenih krvnih stanica i dotoka kisika u tijelu, smanjujući simptome anemije.

Prirodan lijek protiv uhobolje

Ulje marelice prirodni je lijek protiv bolova u uhu. Ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i boli u uhu. Jednostavno zagrijte nekoliko kapi ulja marelice i stavite ih u bolno uho za olakšanje.

Marelica i prehrana

Marelica je voće koje je dobrodošlo u svakodnevnoj prehrani, osobito tijekom toplih ljetnih dana. Kad prođe njihova sezona, možete ih konzumirati kao suho voće ili u kompotu.

Kalij i krvni tlak

Marelica je dobar izvor kalija, esencijalnog minerala koji može pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Kalij može pomoći u suzbijanju učinaka natrija u prehrani, koji može pridonijeti visokom krvnom tlaku. Uključivanje marelica u vašu prehranu može vam pomoći u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Kontrola šećera u krvi

Marelice su također dobar izbor za ljude koji žele kontrolirati razinu šećera u krvi. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da neće uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi. Marelice su također dobar izvor vlakana koja mogu usporiti apsorpciju šećera u krvotok.

Mjere opreza i potencijalne nuspojave

Marelice su općenito sigurne za većinu ljudi. Međutim, postoje neke mjere opreza i potencijalne nuspojave koje treba uzeti u obzir prije konzumiranja marelica.

Rizik od alergije

Marelice pripadaju rodu Prunus porodice Rosaceae, koja uključuje drugo voće kao što su breskve, šljive i trešnje. Ako znate da ste alergični na bilo koje od ovog voća, možda ste alergični i na marelice. Simptomi alergijske reakcije na marelice mogu uključivati svrbež, oticanje usana, jezika i grla, osip i otežano disanje. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja marelica, odmah potražite liječničku pomoć!

Rizik od trovanja cijanidom

Koštice marelice sadrže amigdalin, spoj koji se u tijelu može pretvoriti u cijanid. Jedenje previše koštica marelice odjednom može dovesti do trovanja cijanidom, što može biti kobno. Simptomi trovanja cijanidom uključuju glavobolju, vrtoglavicu, smetenost, povraćanje i gubitak svijesti. Preporučuje se da izbjegavate jesti koštice marelice u velikim količinama.

Marelica i breskva – u čemu je razlika?

Marelice i breskve su koštunjavo voće, ali imaju neke razlike u pogledu okusa, teksture i nutritivne vrijednosti.

Okus i tekstura

Breskve su općenito slađe od marelica i imaju sočniju teksturu. S druge strane, marelice su kiselije i nešto čvršće teksture. Obje voćke su ukusne i mogu se koristiti u raznim jelima, ali imaju malo drugačije profile okusa.

Nutritivni sadržaj

Kada je u pitanju nutritivni sadržaj, marelice i breskve imaju neke sličnosti, ali i razlike. Obje imaju malo kalorija i puno vlakana, što ih čini izvrsnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu. Međutim, marelice imaju nešto više vitamina i minerala od breskvi. Marelice su dobar izvor vitamina A, dok breskve nemaju tu količinu vitamina.

Upotreba

I marelice i breskve mogu se koristiti u raznim jelima, uključujući deserte, džemove i slana jela. Međutim, imaju malo različite profile okusa, tako da možda neće biti zamjenjivi u svim receptima. Marelice se često koriste u bliskoistočnoj kuhinji, dok se breskve češće koriste u američkoj kuhinji.

Prednosti za kožu

Marelice i breskve sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, visok sadržaj vitamina A u marelicama može poboljšati zdravlje kože i spriječiti znakove starenja. Ekstrakt breskve također se često koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih hidratantnih i protuupalnih svojstava.

foto: shutterstock

Marelica i zdravlje kože

Marelice su prepune hranjivih tvari koje blagotvorno djeluju na kožu. Mogu se koristiti za njegu lica i poticanje proizvodnje kolagena.

Vitamin A

Marelice su bogat izvor vitamina A, nutrijenta koji je neophodan za održavanje zdrave kože. Vitamin A pomaže u održavanju vlažnosti kože i može spriječiti suhoću i perutanje. Također potiče rast novih stanica kože, što može pomoći u poboljšanju izgleda kože.

Vitamin E

Marelice su također dobar izvor vitamina E, koji je snažan antioksidans koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu oštetiti stanice kože, što dovodi do preranog starenja i drugih problema s kožom.

Sprečavanje bora

Marelice sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u sprječavanju bora i drugih znakova starenja. Antioksidansi u marelicama mogu neutralizirati slobodne radikale, što može pomoći u sprječavanju oštećenja stanica kože. To može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora.

Proizvodnja kolagena

Marelice su također dobar izvor vitamina C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u koži i pomaže da ona ostane čvrsta i elastična. Kako starimo, proizvodnja kolagena se usporava, što može dovesti do opuštene kože i bora. Konzumiranje marelica može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena, što može pomoći da koža ostane mladolika i zdrava.

Ulje marelice u njezi kože

Ulje marelice popularan je sastojak mnogih proizvoda za njegu kože, poput losiona, krema i seruma. Bogata je vitaminima A i E koji pomažu hraniti i vlažiti kožu. Možr se koristiti kao ulje za lice koje pomaže hidratizirati i omekšati kožu ili za hidrataciju suhe kože koja se peruta. Ulje marelice također se može koristiti kao ulje za masažu za ublažavanje bolnih mišića i zglobova.

Marelica u raznim jelima

Marelice su popularan sastojak u mnogim kuhinjama, posebno u jelima Mediterana i Bliskog istoka. Mogu se koristiti i za slatka i za slana jela, poput džemova, ajvara, variva i umaka. Suhe marelice također su čest sastojak pekarskih proizvoda, poput kolača, muffina i keksiju.

Svježa konzumacija

U marelicama možete uživati tako da ih jedete svježe. Slatkastog su i blago trpkog okusa s nježnom aromom. Birajte zrele marelice koje su blago mekane na dodir i uživajte u njima kao zdravom međuobroku ili u voćnoj salati.

Pečenje

Marelice su popularan sastojak za razne pečene slastice. Mogu se uključiti u širok raspon recepata, uključujući torte, torte, muffine, pite i kekse. Suhe marelice često se koriste u pekarskim proizvodima kako bi im se dodala prirodna slatkoća i tekstura za žvakanje.

Džemovi i marmelade

Zbog svoje prirodne slatkoće i visokog sadržaja pektina, od marelica se pripremaju izvrsni džemovi, želei i marmelade. Mogu se kuhati sa šećerom i drugim sastojcima kako bi se napravio namaz u kojem možete uživati na tostu, pogačicama ili ga koristiti kao nadjev za peciva.

Umaci i kompoti

Marelice se mogu kuhati u umake i kompote koji se koriste kao dodaci raznim jelima. Umak od marelica dobro se slaže s pečenim mesom poput svinjetine ili piletine, dok kompot od marelica može biti ukusan dodatak palačinkama, vaflima ili jogurtu.

Doručak

Svježe marelice možete jesti kao međuobrok ili ih dodati smoothiejima i zobenim kašama. Suhe marelice se mogu dodati i u granolu za povećanje energije.

Chutney

Marelice se mogu koristiti za izradu ukusnih chutneya, kombinirajući njihovu slatkoću sa začinima, octom i drugim sastojcima. Chutney od marelice može biti dodatak siru, mesu s roštilja ili curryju, dodajući slatki i pikantni element jelu.

Napitci

Od marelica se mogu napraviti i osvježavajući napitci. Mogu se umiješati u smoothieje, koristiti za aromatiziranje ledenih čajeva i limunada ili čak dodati u koktele. Nektar marelice, napravljen od pasiranih marelica, popularna je baza za mnoga voćna pića.

Marelica – recepti

Uživajte u procesu stvaranja ovih recepata i jedinstvenim okusima koje marelice daju svakom jelu.

  • Klasični džem od marelica: Kako biste napravili domaći džem od marelica, počnite s pranjem i uklanjanjem koštica svježih marelica. Nasjeckajte ih na sitne komade i prebacite u veliki lonac. Dodajte šećer i limunov sok pa smjesu kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok se marelice ne raspadnu i smjesa ne zgusne. Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i ostavite da se ohlade. Uživajte u slatkim i pikantnim okusima domaćeg džema od marelica na tostu ili kao preljev za deserte.
  • Salata od marelica na žaru: Napravite osvježavajuću salatu od marelica na žaru zagrijavanjem grill tave ili vanjskog roštilja. Prepolovite svježe marelice i premažite ih maslinovim uljem. Pecite marelice dok ne dobiju tragove žara i dok malo ne omekšaju. Pomiješajte miješano povrće, pržene orašaste plodove i ljuti vinaigrette u zdjeli, a zatim nadjenite salatu pečenim polovicama marelica. Ova salata nudi izvrsnu ravnotežu okusa i tekstura, savršenu za lagani i zadovoljavajući jetni obrok.
  • Punjene marelice: Istražite kreativnu stranu recepata s marelicama tako što ćete napraviti punjene marelice. Uzmite svježe marelice i svaku nježno zarežite. Napunite marelicu nadjevom po izboru, poput kozjeg sira ili paste od badema. Za slani štih, omotajte pršut oko punjene marelice. Kombinacija slatke marelice, kremastog nadjeva i slanog pršuta stvara neodoljivo predjelo koje će vas sigurno oduševiti.
  • Piletina u kombinaciji s marelicom: Pripremite ukusnu piletinu s glazurom od marelice mariniranjem komada piletine u mješavini marelica, soja umaka, đumbira i češnjaka. Pustite piletinu da se marinira nekoliko sati da upije okuse. Zatim pecite piletinu na roštilju dok ne bude pečena, podlijevajući dodatnom glazurom od marelica za ljepljiv i slatki završetak. Rezultat je mekana, sočna piletina s divnim okusom marelice koja se savršeno slaže s prilogom od riže ili pečenog povrća.
  • Smoothie od marelice: Za osvježavajući smoothie od marelice, pomiješajte zrele marelice s grčkim jogurtom, malo soka od naranče, malo meda i šaku kockica leda. Miješajte dok ne postane glatki i kremasti. Ovaj hladan i energizirajući smoothie savršen je za doručak ili kao osvježenje za vrućeg dana. Prilagodite ga dodavanjem drugog voća poput jagoda ili banana za dodatnu slatkoću i okus.
  • Sladoled od marelice: Prepustite se domaćem sladoledu od marelice tako što ćete svježe marelice pasirati sa šećerom i limunovim sokom. U posebnoj posudi umutite vrhnje, mlijeko, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Pomiješajte pire od marelica sa smjesom od vrhnja i mutite u aparatu za sladoled dok ne dobijete meku i kremastu konzistenciju. Premjestite sladoled u posudu i zamrznite dok se ne stegne. Izvadite ukusni sladoled od marelice i uživajte u kremastoj, voćnoj poslastici.
  • Tart od marelica: Za divan tart od marelica, počnite tako što ćete prethodno zagrijati pećnicu i pripremiti koru za tart. Razvaljajte tijesto i prebacite ga u kalup za tart. Svježe polovice marelica posložiti po kori, prerezanom stranom prema dolje. Pospite ih šećerom i pecite dok korica ne porumeni, a marelice omekšaju. Pustite da se tart ohladi prije posluživanja. Kombinacija korice s maslacem i slatkog nadjeva od marelica zasigurno će oduševiti vaše ukućane.
foto: shutterstock

FAQ – Često postavljana pitanja

Mogu li jesti koštice marelica?

Koštice marelica sadrže amigdalin, koji se može razgraditi u otrovni cijanid. Preporučuje se izbjegavanje konzumacije koštica.

Mogu li marelice uzrokovati alergije?

Marelice mogu uzrokovati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na koštičavo voće. Simptomi mogu uključivati svrbež usta i grla.

Koliko dugo mogu čuvati svježe marelice?

Svježe marelice mogu se čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Najbolje je konzumirati ih dok su još sočne i mekane.

Kako odabrati zrele marelice?

Zrele marelice su meke na dodir i imaju intenzivnu boju. Izbjegavajte voće s oštećenjima ili pretvrde marelice.