Što je postporođajna depresija? Uzroci, simptomi i liječenje

Postporođajna depresija ili poslijeporođajna depresija uključuje niz promjena koje se događaju u majčinom ponašanju nakon poroda, a čiji uzrok još nije u potpunosti poznat iako se provelo mnogo istraživanja na tu temu.

Riječ je o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje se mora nadgledati upravo zbog emocionalne i psihološke osjetljivosti majke. Od prvih znakova trudnoće do poroda, majka se susreće s raznim zdravstvenim brigama i tegobama, a sada ćemo upoznati one koje traju i poslije.

Postporođajna depresija – koji su uzroci?

Neka su istraživanja pokazala da je točan uzrok postporođajne depresije promjena u razini hormona koja se dogodi nakon poroda. Svaka trudnica tijekom trudnoće doživljava veliku hormonalnu promjenu pri čemu se razine estrogena i progesterona dižu na razinu koja je i do 10 puta veća od uobičajene. 

Porod donosi veliku promjenu u tom smislu jer se već par dana nakon poroda razina svih tih hormona vraća na razinu koja je bila prisutna prije poroda. Osim estrogena i progesterona naglo pada i razina ostalih važnih hormona poput endorfina, prolaktina i naravno kortizola. 

Sve ove biokemijske promjene koje se događaju u tijelu svake majke nakon poroda imaju veliki utjecaj na njeno fizičko, ali i psihičko stanje jer imaju veliki utjecaj na njene emocije. Upravo te psihološke promjene majke čine osjetljivijima, ranjivijima i sklonijima depresiji i promjenama raspoloženja. 

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti iscrpljenost koja je normalna posljedica poroda (osobito ako je porod bio težeg ili problematičnog karaktera), stres koji je vrlo često induciran strahom od poroda ili strahom zbog brige za novorođenče, ali i manjak sna. Manjak sna čest je okidač poslijeporođajne depresije, osobito kod žena koje su s njim imale problema i ranije ili u trudnoći.

Važno je reći i da se postporođajna depresija vrlo često ponavlja kod žena koje su je imale i u proteklim trudnoćama te kod žena koje se i inače bore s depresijom i napadajima tjeskobe. 

kako izliječiti postporođajnu depresiju
FOTO: SHUTTERSTOCK

Postoji nekoliko vrsta postporođajne depresije, a više o njima možete pročitati u nastavku teksta. One se razlikuju po intenzitetu, duljini trajanja, i što je najvažnije, po potencijalnoj opasnosti koju ta vrsta depresija nosi i za majku, ali i za novorođeno dijete.

Koje su vrste poslijeporođajne depresije?

Postporođajna depresija se može podijeliti na tri glavne vrste, od kojih je poslijeporođajna tuga najblaži oblik, a postporođajna psihoza najteži oblik depresije. U središtu se nalazi postporođajna depresija.

Postporođajna depresija ili baby blues

Baby blues je najmanje opasna vrsta postporođajne depresije koju doživljavaju majke nakon poroda i pojavljuje se kod gotovo 3/4 rodilja. Depresija se javlja brzo nakon poroda, obično traje od 7 do 10 dana i nema trajne posljedice po majku ili dijete. Vrhunac se javlja oko 5-og dana nakon poroda.

Simptomi baby bluesa su osjećaj tuge, tjeskoba, nemir, nesanica i česte epizode plakanje koje nemaju nikakav okidač u okolini. 

Simptomi se povlače sami od sebe, ne zahtijevaju medicinsko liječenje već jaku potporu i pažnju bliskih osoba i članova obitelji. Ovo ne uključuje samo emocionalnu podršku već i pomoć oko skrbi o djetetu, pomoć u kućanstvu i obavljanju kućnih poslova. Važno je da se majka ne osjeća usamljeno te da ima podršku i razumijevanje njoj važnih ljudi. 

Postporođajna depresija

Ako se simptomi baby bluesa koje smo gore naveli (tuga, tjeskoba, plač, nesanica) nastavljaju, a njihova jačina ne jenjava tada je važno posjetiti liječnika kako bi se što prije pružila adekvatna pomoć. 

U nekim slučajevima majke ne dožive baby blues odmah nakon poroda, ali se mjesecima kasnije javi postporođajna depresija, s određenim zakašnjenjem. Takva kasnija depresija se mora shvatiti jako ozbiljno jer se može vrlo brzo razviti u teži oblik.

Simptomi postporođajne depresije su razdražljivost i promjene raspoloženja, neuobičajeno ponašanje te stalni umor. Što se tiče psihološke strane, kod majki se često javlja osjećaj krivnje uzrokovan mišljenjem da se dobro ne skrbe za svoje dijete, da nisu kompetentne da budu majke, da dijete nije sigurno uz njih i u njihovim rukama. Zbog toga razvijaju duboku tjeskobu koja ih onemogućuje u normalnom funkcioniranju. 

Liječnik će u ovakvim slučajevima odlučiti što je najbolja terapija za majku, a obično je riječ o psihoterapiji i lijekovima protiv postoporođajne depresije, što se pokazalo kao učinkovita kombinacija.

Postporođajna psihoza

Ako se postporođajna depresija razvije u ozbiljnije medicinsko stanje koje može biti jako opasno i za majku i dijete tada to nazivamo postporođajnom psihozom.

Ovo je najteži oblik depresije poslije poroda i zahtijeva što bržu reakciju i medicinsku pomoć. Iako je ovaj oblik prilično rijedak i u prosjeku se javlja u omjeru 1:500 nije ništa manje važan jer može završiti velikom tragedijom.

Simptomi psihoze su krajnje ozbiljni, a uključuju izraženu razdražljivost, svadljivost i nervozu majke. Često se pojavljuje i nesanica. 

Među najozbiljnije simptome ubrajaju se i paranoja, haluciniranje i manija. Vrlo često se pojavljuje i hiperaktivnost, iako majka boluje od nesanice i kroničnog umora pa bi bilo za očekivati da je slaba. 

Takvo stanje je ozbiljna prijetnja i majci i djetetu jer povećava sklonost majke samoozljeđivanju pa čak i ubojstvu, a dovodi i do porasta opasnosti za dijete koje ne uključuje samo nebrigu već i nanošenje ozljeda djetetu. 

simptomi postporođajne depresije
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovakvim slučajevima se propisuje bolničko liječenje, a majka se liječi psihoterapijom i medikamentima. 

13 glavnih simptoma postporođajne depresije 

Bez obzira o kojoj je vrsti depresije riječ simptomi koji se javljaju mogu biti slabijeg i jačeg intenziteta, ali se mogu i akumulirati i napredovati u teže oblike postporođajne depresije koji mogu imati tragične posljedice. 

Evo o kojim je simptomima riječ:

1. Promjene raspoloženja

Vrlo očiti primjer postporođajne depresije su promjene raspoloženja koje se događaju u bilo koje vrijeme dana, bez obzira na to što se događa i tko se nalazi u blizini rodilje. Raspoloženje skače iz jedne krajnosti u drugu pa je tako majka u jednom trenutku vesela i nasmijana da bi nekoliko sati kasnije ušla u fazu duboke tuge i kontinuiranog plača.

2. Nesanica 

Nesanica je vrlo čest simptom postporođajne depresije nakon poroda i ima veliki utjecaj na majčino raspoloženje. Nesanica stvara umor i stres koji se razviju do te mjere da osoba ne može zaspati čime se stvara začarani krug koji može dovesti do prijelaza u ozbiljnije stanje.

Nekim rodiljama, ali ne toliko često, se događa suprotna situacija od nesanice koja uključuje pretjeranu potrebu za spavanjem. kojoj se majke priklanjaju čak i kada to znači da potencijalno zanemaruju vlastito dijete.

3. Umor i hiperaktivnost

Kao što je bio slučaj s nesanicom i pretjeranim spavanjem tako se može javiti kronični umor ili hiperaktivnost. Majka je ili kronično umorna i nije sposobna normalno i samostalno funkcionirati i brinuti se za dijete, ili je preaktivna i neumorna do te mjere da radi potpuno nepotrebne stvari poput preslagivanja ormara ili kuhanja više obroka odjednom i slično.

4. Slab ili pretjeran apetit

Krajnosti se događaju i kada je riječ o majčinoj prehrani. Postporođajni stres mnogim majkama utječe na apetit.

Neke majke izgube interes za hranu, do te mjere da same sebe moraju tjerati na jelo kako bi osigurale dojenje djeteta, do se kod nekih razvije ogroman apetit pa su stalno gladne.

5. Razdražljivost

Ovo je jedan od simptoma koji jako utječe na kućanstvo majke koja boluje od postpartum depresije jer utječe na svakog pojedinačnog člana tog kućanstva. Razdražljivost se vrlo često očituje u korištenju povišenog tona i sklonosti svađanju; majku smeta buka koju proizvode ukućani; sitnice mogu biti povod ozbiljnoj svađi, i slično. 

6. Osjećaj manjka vrijednosti

Postporođajna depresija može utjecati i na samopouzdanje majke. Ona dobiva dojam da nije sposobna voditi kućanstvo kako treba i istovremeno voditi brigu o bebi i ostalim članovima obitelji. Depresivna je jer smatra da je podbacila i da drugi to vide kao njenu veliku manu i nesposobnost.

poslijeporodna depresija
FOTO: SHUTTERSTOCK

7. Crne misli

Majke koje se bore s depresijom često su „bombardirane“ vlastitim crnim mislima koje kod njih stvaraju kronično nezadovoljstvo i strah od budućnosti. Boje se da će se nešto loše dogoditi, a posebno se boje da se nešto ne dogodi djetetu pod njihovom skrbi. 

Ovo se vrlo često događa kod majki čija se beba razboli vrlo brzo nakon poroda (temperatura, osip, proljev i slično) pri čemu su one uvjerene da je dijete ozbiljno bolesno i imaju veliku bojazan oko ozdravljenja.

8. Loša koncentracija

Zbunjenost i slaba koncentracija često prate majke nakon poroda. Znaju imati i poteškoća s pamćenjem, a vrlo često se dogodi i da se ne mogu koncentrirati na neku kompliciraniju radnju, zaboravljaju što su isplanirale ranije tog dana ili preskoče neke svakodnevne obaveze jer ih se ne sjete na vrijeme.

9. Plač

Jedan od vrlo iscrpljujućih  simptoma je plakanje bez razloga. Ono majku drži u stalnom stanju stresa, a nije lako ni za ostale članove kućanstva koji ne znaju kako reagirati na kontinuirano plakanje. Iako većinom imaju sućut za majku, ponekad dolazi do nerazumijevanja okoline što majku može gurnuti u još dublju depresiju.

10. Usamljenost

Postporođajna depresija donosi i probleme s okolinom koji se mogu ispoljiti na više načina. Ponekad je riječ o usamljenosti majke koja je cijeli dan kod kuće sama s djetetom i vodi brigu o njemu dok se zaposleni članovi obitelji ne vrate s posla, a ponekad je riječ o majci koja nije sama ali se tako osjeća jer joj se čini da ostali članovi nisu dovoljno usmjereni na nju i njene potrebe.

11. Osjećaj manjka ljubavi

Ovaj osjećaj je ponekad usmjeren prema djetetu, a ponekad prema obitelji. Žena ne pokazuje sentimentalnost i privrženost djetetu ili članovima obitelji, a ponekad se događa i da zanemari svoje starije dijete fokusirajući se samo na bebu.

12. Tjeskobnost

Tjeskobnost se vrlo često pojavljuje u kombinaciji s napadajima panike i može biti vrlo opasna za sve sudionike kućanstva, a posebice za majku i bebu. Tada može doći do pojave iracionalnih misli i gubitka logike koji mogu dovesti do ozbiljnih situacija.

13. Gubitak interesa

Vrlo čest simptom postpartum depresije je i gubljenje interesa za stvari u kojima je žena inače uživala. Tako majke često gube interes za hobije, druženje s prijateljicama, odlazak u kino, čitanje knjige i slično. 

Kako se liječi postporođajna depresija?

Postporođajna depresija se može i ne mora liječiti. U većini slučajeva simptomi nestanu vrlo brzo nakon poroda, najkasnije do 3 mjeseca. Obično su blagi i dovoljan je poticajna okolina puna podrške kako bi se majčine emocije ponovno stabilizirale i kako bi povratila svoje samopouzdanje i sigurnost u sebe. 

Međutim, ako su simptomi vrlo jaki ili se pojavljuju svakodnevno ili višekratno tijekom dana i ne jenjavaju s vremenom, tada postoji opasnost da baby blues preraste u nešto više i opasnije za mamu i bebu. 

Tada je ključna posjeta liječniku koji može pomoći u svladavanju postporođajne depresije i koji će pravovremeno započeti liječenje. Liječenje obično uključuje razgovor sa psihologom (kognitivna psihoterapija) i korištenje antidepresiva pri čemu se posebna pozornost stavlja na izbor lijeka, osobito ako majka doji jer tako lijek preko majčinog mlijeka pronalazi put i do dojenčeta. Zbog toga će liječnik pokušati pronaći najbolji izbor koji će odgovarati majci i neće naštetiti bebi.

Najčešći izbor antidepresiva koji se prepisuju majkama, ali i očevima (što možete pročitati kasnije u tekstu) su inhibitori ponovne pohrane serotonina tj, sertralin. 

Terapije se potrebno pridržavati jer lijekovima treba dulje vremena da počnu djelovati, zbog čega mnoge majke misle da nešto nije u redu jer im nije bolje iako su počele piti lijekove. 

Često se dogodi i da ih prestanu uzimati na svoju ruku. Misleći kako im više ne trebaju, nakon čega se depresija vrati, ali ponovno uzimanje lijekova neće dugo vremena pokazati korist upravo zbog prekida. Može doći i do pojave apstinentske krize.

7 savjeta za rodilje i njihovu obitelj

Svaka majka nakon poroda treba pomoć: ponekad će je sama zatražiti, a ponekad će obitelj trebati prepoznati da joj treba pomoć. Neke stvari koje se obitelji čine sitnicom majkama su važne, a isto vrijedi i obrnuto. Zbog toga je važno imati strpljenja za majku koja je pod utjecajem hormona i koja se nalazi u novoj ulozi.

Evo nekoliko savjeta da majka i njena obitelj lakše prevladaju probleme nakon rođenja djeteta:

  • Za majku je važno da svaki dan izađe na svježi zrak ili šetnju kako se ne bi osjećala zatvorenikom u vlastitom domu i kao da joj je netko ukrao njenu rutinu.
  • Majka bi trebala dopustiti članovima obitelji da joj pomognu na sve moguće načine, čak i ako to ne budu učinili savršeno, jer će se tako mnogo brže oporaviti.
  • Bilo koja vrsta umjerene tjelovježbe treba biti uključena u svakodnevicu, osim intenzivne. 
  • Važno je da se majka ne upušta u avanturu skidanja kilograma brzo nakon poroda jer stroga dijeta može imati loš utjecaj na zdravlje, na kvalitetu mlijeka kod dojilja i može majku učiniti nervoznom. Bilo je čak i slučajeva u kojima su majke na rigoroznoj dijeti izgubile mogućnost laktacije i slučajeva opasne pojave hipoglikemije.
  • Važno je odmarati. Ako se majci drijema neka drijema. Ako joj se spava, neka spava. Dok je god riječ o umjerenom spavanju to je dobro za majku i za dijete jer će majka biti odmornija i opuštenija. Nesanica je najgori neprijatelj svake rodilje. 
  • Potrebno je pomoći majci oko dojenja jer je ono veliki plus i za mamu i za dijete. Osim što je zdravo za oboje dojenje će im omogućiti da se brzo povežu te da uhvate ugodna svakodnevni ritam koji će biti sinkroniziran i omogućiti im odmor. 
  • Majci treba pomoći da pronađe vremena za sebe i svoje hobije stoga je važno da obitelj brigu o dojenčetu ponekad preuzme na sebe.

Očinska postporođajna depresija

Mnogima je krajnje nerealno da i očevi mogu bolovati od postporođajne depresije, ali to je itekako moguće i javlja se češće nego mislimo, u rasponu od 5-25%

postporođajna depresija
foto: shutterstock

Novopečeni očevi se često nalaze pod pritiskom svoje uloge, a ona ne započinje porodom već samom trudnoćom. Većina muškaraca će trudnoću svoje žene pozorno pratiti i biti joj na pomoć, a i kod njih se strah od poroda povećava kako se bliži termin poroda, baš kao i kod majke. 

Porod je također stresan za oca jer je u strahu za svoju ženu i dijete, a obaveze koje ima za to vrijeme mogu biti vrlo opterećujuće za njega. Dolazak majke i djeteta iz bolnice za oca je često i velika sreća i veliki stres jer se boji da neće moći ispuniti sve obaveze koje ga čekaju. 

Ova se depresija često javlja kod očeva koji su u financijskim problemima te se boje da neće moći osigurati sve što je potrebno za svoju ženu i dijete, te kod očeva koji su imali probleme u vezi ili u braku za koje se boje da će ponovno eskalirati. 

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!