Recepti sa chia sjemenkama: 5 ukusnih varijacija
Shutterstock

Recepti sa chia sjemenkama: 5 ukusnih varijacija

Chia sjemenke, malene ali prepune hranjivih tvari, postale su neizostavni dio moderne kuhinje. Ove sjemenke, koje su nekada bile ključna hrana drevnih Maja i Azteka, danas su cijenjene zbog svoje visoke razine omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina i antioksidanata. U ovom članku istražit ćemo raznolikost i adaptabilnost chia sjemenki kroz različite recepte.

Recepti sa chia sjemenkama

Od osvježavajućih smoothieja i hranjivih doručaka do ukusnih deserata, chia sjemenke nude nevjerojatnu svestranost u pripremi zdravih i ukusnih jela. Pripremite se za otkrivanje kako ovaj superfood može obogatiti vašu svakodnevnu prehranu, uz recepte koji su jednostavni za pripremu, ali izuzetno bogati okusom i nutritivnim vrijednostima.

Recept 1: Chia puding s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 3 žlice chia sjemenki
  • 250 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka po izboru)
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Svježe bobičasto voće (borovnice, maline, jagode…)
  • Dodatno: listići svježe mente, kokosove pahuljice, narezani bademi

Upute za pripremu:

  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte chia sjemenke, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i prstohvat soli.
  2. Dobro promiješajte sastojke pjenjačom ili žlicom kako bi se chia sjemenke ravnomjerno rasporedile.
  3. Pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći. Tijekom prvog sata, povremeno promiješajte smjesu kako bi se sjemenke ravnomjerno nabubrele.
  4. Nakon što je chia puding postigao željenu gustoću, promiješajte ga još jednom.
  5. Poslužite puding u čaše ili zdjelice, dodajte svježe bobičasto voće na vrh. Po želji, ukrasite listićima mente, posipajte kokosovim pahuljicama ili narezanim bademima.

Varijacije i dodatne točke:

  • Varijacije u biljnom mlijeku: Možete koristiti kokosovo, sojino, zobeno ili rižino mlijeko umjesto bademovog.
  • Za dodatnu kremoznost, u smjesu možete dodati žlicu grčkog jogurta ili kokosovog jogurta.
  • Ako volite slatko, prilagodite količinu meda/javrovog sirupa prema svom ukusu.
  • Možete eksperimentirati s dodatkom začina poput cimeta ili kardamoma.
  • Za više teksture, dodajte orašaste plodove ili sjemenke poput suncokreta ili buče.
  • Chia puding možete napraviti u većim količinama i čuvati u hladnjaku do 5 dana, što ga čini odličnom opcijom za unaprijed pripremljene doručke.
Recepti sa chia sjemenkama

Recept 2: Chia kruh

Sastojci:

  • 500 g integralnog pšeničnog brašna
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 paketić suhog kvasca (oko 7 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute za pripremu:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte integralno pšenično brašno, chia sjemenke, suhi kvasac, sol i šećer.
  2. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje u suhe sastojke i miješajte dok se tijesto ne počne formirati.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  4. Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.
  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, ponovno ga kratko premijesite i oblikujte u željeni oblik (kruh, peciva, štruca).
  6. Stavite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta.
  7. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  8. Pecite kruh u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi.
  9. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.

Varijacije i dodatne točke:

  • Dodajte razne sjemenke (suncokretove, bundeve, sezama) ili orašaste plodove za dodatnu teksturu i okus.
  • Možete eksperimentirati s različitim vrstama brašna poput raženog ili zobenog za različite okuse i teksture.
  • Ako volite aromatičan kruh, dodajte začine poput ružmarina ili timijana.
  • Za mekši kruh, možete dodati malo više maslinovog ulja ili malo mlijeka.
  • Chia sjemenke možete natopiti u vodi 10-15 minuta prije dodavanja u tijesto kako bi postale gelatinaste i dodale dodatnu vlažnost tijestu.
  • Ovaj kruh je izvrstan za sendviče, tostiranje ili jednostavno s maslacem i džemom.
Chia sjemenke u desertu
Shutterstock

Recept 3: Chia smoothie s bananom i špinatom

Sastojci:

  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 zrela banana
  • 1 šaka svježeg špinata (oko 30 g)
  • 250 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka po izboru)
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu)
  • 1/2 žličice cimeta
  • Neobavezno: nekoliko kockica leda

Upute za pripremu:

  1. Chia sjemenke potopite u malo vode ili bademovog mlijeka i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta dok ne nabubre.
  2. U blender stavite nabubrele chia sjemenke, narezanu bananu, špinat, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup) i cimet.
  3. Ako koristite led, dodajte ga u blender.
  4. Blendajte na visokoj brzini dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  5. Provjerite konzistenciju i po potrebi dodajte više tekućine za rjeđi smoothie.
  6. Poslužite odmah.

Varijacije i dodatne točke:

  • Umjesto banane, možete koristiti druge zrele voćke poput manga, breskve ili kruške.
  • Dodajte druge zeleniše poput kelja ili rukole umjesto špinata za različite nutritivne profile.
  • Za dodatni proteinski boost, dodajte žlicu prirodnog proteina u prahu poput graška, konoplje ili riže.
  • Ako želite dodatni okus, isprobajte dodavanje vanilije ili svježeg đumbira.
  • Za više antioksidanata, dodajte nekoliko bobica poput borovnica ili malina.
  • Za dodatnu slatkoću, koristite zrele banane ili dodajte više meda/javrovog sirupa.
  • Ovaj smoothie je idealan za brz i hranjiv doručak ili kao osvježavajući međuobrok.
Chia smoothie
Shutterstock

Recept 4: Chia džem s malinama

Sastojci:

  • 3 šalice svježih ili smrznutih malina (oko 375 g)
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Sok od 1/2 limuna

Upute za pripremu:

  1. Stavite maline u srednje veliku šerpu i zagrijavajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i počnu ispuštati sok, oko 5-10 minuta.
  2. Zgnječite maline vilicom ili pireom kako biste dobili željenu teksturu džema.
  3. Dodajte chia sjemenke, med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i sok od limuna u šerpu s malinama. Dobro promiješajte.
  4. Smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne, povremeno miješajući.
  5. Maknite šerpu s vatre i ostavite džem da se ohladi na sobnoj temperaturi. Džem će se dodatno zgusnuti kako se hladi.
  6. Prebacite ohlađeni džem u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.

Varijacije i dodatne točke:

  • Umjesto malina, možete koristiti druge vrste voća poput jagoda, borovnica, breskvi ili mješavine voća.
  • Prilagodite količinu sladila prema vašem ukusu i slatkoći voća.
  • Ako želite glatku teksturu džema, voće možete izblendati prije kuhanja.
  • Za dodatnu aromu, eksperimentirajte s dodavanjem začina poput cimeta ili kardamoma.
  • Ovaj džem možete koristiti kao namaz na kruhu, dodatak jogurtu ili kao umak za desert.
  • Chia džem se može čuvati u hladnjaku do 1 tjedna. Također, pogodan je za zamrzavanje.
Chia napitak
Shutterstock

Recept 5: Energetske kuglice s chia sjemenkama

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica (oko 100 g)
  • 1/2 šalice chia sjemenki (oko 60 g)
  • 1/2 šalice naseckanih datulja (oko 85 g)
  • 1/2 šalice prirodnog maslaca od kikirikija ili badema (oko 125 ml)
  • 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa (oko 60 ml)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Neobavezno: kokosove pahuljice, nasjeckani orašasti plodovi, kakao prah za oblaganje

Upute za pripremu:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i chia sjemenke.
  2. U procesoru za hranu ili blenderu nasjeckajte datulje dok ne postanu ljepljive i formiraju se u kuglu.
  3. Dodajte nasjeckane datulje, maslac od kikirikija (ili badema), med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i prstohvat soli u zdjelu sa zobenim pahuljicama i chia sjemenkama. Dobro promiješajte dok se sve ne spoji.
  4. Ako je smjesa previše suha, dodajte malo više maslaca od kikirikija ili meda. Ako je previše ljepljiva, dodajte više zobenih pahuljica.
  5. Oblikujte smjesu u kuglice veličine zalogaja. Koristite oko 1 žlicu smjese za svaku kuglicu.
  6. Ako želite, uvaljajte kuglice u kokosove pahuljice, nasjeckane orašaste plodove ili kakao prah za dodatni okus i teksturu.
  7. Stavite kuglice na tanjur ili u posudu i ostavite ih u hladnjaku da se stegnu, najmanje 30 minuta.

Varijacije i dodatne točke:

  • Umjesto maslaca od kikirikija, možete koristiti bilo koji drugi orašasti maslac poput bademovog, lješnjakovog ili kremastog tahinija.
  • Za vegansku varijantu, koristite javorov sirup umjesto meda.
  • Dodajte dodatke poput sušenog voća, sjemenki bundeve, ili čokoladnih mrvica za različite okuse i teksture.
  • Energetske kuglice su idealne za brzi snack, posebno prije ili poslije vježbanja.
  • Kuglice se mogu čuvati u hladnjaku do 1 tjedna ili se mogu zamrznuti za dulje čuvanje.

Chia sjemenke su iznimno svestran sastojak koji može obogatiti razne recepte, od jednostavnih doručaka do slasnih deserata. Njihova visoka nutritivna vrijednost i sposobnost da se lako kombiniraju s različitim okusima čine ih idealnim za eksperimentiranje u kuhinji. Kroz ove recepte, chia sjemenke dokazuju da zdrava hrana može biti i ukusna i praktična za svakodnevnu pripremu.