Chia sjemenke, malene ali prepune hranjivih tvari, postale su neizostavni dio moderne kuhinje. Ove sjemenke, koje su nekada bile ključna hrana drevnih Maja i Azteka, danas su cijenjene zbog svoje visoke razine omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina i antioksidanata. U ovom članku istražit ćemo raznolikost i adaptabilnost chia sjemenki kroz različite recepte.
Recepti sa chia sjemenkama
Od osvježavajućih smoothieja i hranjivih doručaka do ukusnih deserata, chia sjemenke nude nevjerojatnu svestranost u pripremi zdravih i ukusnih jela. Pripremite se za otkrivanje kako ovaj superfood može obogatiti vašu svakodnevnu prehranu, uz recepte koji su jednostavni za pripremu, ali izuzetno bogati okusom i nutritivnim vrijednostima.
Recept 1: Chia puding s bobičastim voćem
Sastojci:
- 3 žlice chia sjemenki
- 250 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka po izboru)
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Svježe bobičasto voće (borovnice, maline, jagode…)
- Dodatno: listići svježe mente, kokosove pahuljice, narezani bademi
Upute za pripremu:
- U srednje velikoj zdjeli pomiješajte chia sjemenke, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i prstohvat soli.
- Dobro promiješajte sastojke pjenjačom ili žlicom kako bi se chia sjemenke ravnomjerno rasporedile.
- Pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći. Tijekom prvog sata, povremeno promiješajte smjesu kako bi se sjemenke ravnomjerno nabubrele.
- Nakon što je chia puding postigao željenu gustoću, promiješajte ga još jednom.
- Poslužite puding u čaše ili zdjelice, dodajte svježe bobičasto voće na vrh. Po želji, ukrasite listićima mente, posipajte kokosovim pahuljicama ili narezanim bademima.
Varijacije i dodatne točke:
- Varijacije u biljnom mlijeku: Možete koristiti kokosovo, sojino, zobeno ili rižino mlijeko umjesto bademovog.
- Za dodatnu kremoznost, u smjesu možete dodati žlicu grčkog jogurta ili kokosovog jogurta.
- Ako volite slatko, prilagodite količinu meda/javrovog sirupa prema svom ukusu.
- Možete eksperimentirati s dodatkom začina poput cimeta ili kardamoma.
- Za više teksture, dodajte orašaste plodove ili sjemenke poput suncokreta ili buče.
- Chia puding možete napraviti u većim količinama i čuvati u hladnjaku do 5 dana, što ga čini odličnom opcijom za unaprijed pripremljene doručke.
Recept 2: Chia kruh
Sastojci:
- 500 g integralnog pšeničnog brašna
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 paketić suhog kvasca (oko 7 g)
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 300 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Upute za pripremu:
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno pšenično brašno, chia sjemenke, suhi kvasac, sol i šećer.
- Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje u suhe sastojke i miješajte dok se tijesto ne počne formirati.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.
- Nakon što se tijesto udvostručilo, ponovno ga kratko premijesite i oblikujte u željeni oblik (kruh, peciva, štruca).
- Stavite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Pecite kruh u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi.
- Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.
Varijacije i dodatne točke:
- Dodajte razne sjemenke (suncokretove, bundeve, sezama) ili orašaste plodove za dodatnu teksturu i okus.
- Možete eksperimentirati s različitim vrstama brašna poput raženog ili zobenog za različite okuse i teksture.
- Ako volite aromatičan kruh, dodajte začine poput ružmarina ili timijana.
- Za mekši kruh, možete dodati malo više maslinovog ulja ili malo mlijeka.
- Chia sjemenke možete natopiti u vodi 10-15 minuta prije dodavanja u tijesto kako bi postale gelatinaste i dodale dodatnu vlažnost tijestu.
- Ovaj kruh je izvrstan za sendviče, tostiranje ili jednostavno s maslacem i džemom.
Recept 3: Chia smoothie s bananom i špinatom
Sastojci:
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 zrela banana
- 1 šaka svježeg špinata (oko 30 g)
- 250 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka po izboru)
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu)
- 1/2 žličice cimeta
- Neobavezno: nekoliko kockica leda
Upute za pripremu:
- Chia sjemenke potopite u malo vode ili bademovog mlijeka i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta dok ne nabubre.
- U blender stavite nabubrele chia sjemenke, narezanu bananu, špinat, bademovo mlijeko, med (ili javorov sirup) i cimet.
- Ako koristite led, dodajte ga u blender.
- Blendajte na visokoj brzini dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Provjerite konzistenciju i po potrebi dodajte više tekućine za rjeđi smoothie.
- Poslužite odmah.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto banane, možete koristiti druge zrele voćke poput manga, breskve ili kruške.
- Dodajte druge zeleniše poput kelja ili rukole umjesto špinata za različite nutritivne profile.
- Za dodatni proteinski boost, dodajte žlicu prirodnog proteina u prahu poput graška, konoplje ili riže.
- Ako želite dodatni okus, isprobajte dodavanje vanilije ili svježeg đumbira.
- Za više antioksidanata, dodajte nekoliko bobica poput borovnica ili malina.
- Za dodatnu slatkoću, koristite zrele banane ili dodajte više meda/javrovog sirupa.
- Ovaj smoothie je idealan za brz i hranjiv doručak ili kao osvježavajući međuobrok.
Recept 4: Chia džem s malinama
Sastojci:
- 3 šalice svježih ili smrznutih malina (oko 375 g)
- 3 žlice chia sjemenki
- 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Sok od 1/2 limuna
Upute za pripremu:
- Stavite maline u srednje veliku šerpu i zagrijavajte ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i počnu ispuštati sok, oko 5-10 minuta.
- Zgnječite maline vilicom ili pireom kako biste dobili željenu teksturu džema.
- Dodajte chia sjemenke, med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i sok od limuna u šerpu s malinama. Dobro promiješajte.
- Smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne, povremeno miješajući.
- Maknite šerpu s vatre i ostavite džem da se ohladi na sobnoj temperaturi. Džem će se dodatno zgusnuti kako se hladi.
- Prebacite ohlađeni džem u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto malina, možete koristiti druge vrste voća poput jagoda, borovnica, breskvi ili mješavine voća.
- Prilagodite količinu sladila prema vašem ukusu i slatkoći voća.
- Ako želite glatku teksturu džema, voće možete izblendati prije kuhanja.
- Za dodatnu aromu, eksperimentirajte s dodavanjem začina poput cimeta ili kardamoma.
- Ovaj džem možete koristiti kao namaz na kruhu, dodatak jogurtu ili kao umak za desert.
- Chia džem se može čuvati u hladnjaku do 1 tjedna. Također, pogodan je za zamrzavanje.
Recept 5: Energetske kuglice s chia sjemenkama
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica (oko 100 g)
- 1/2 šalice chia sjemenki (oko 60 g)
- 1/2 šalice naseckanih datulja (oko 85 g)
- 1/2 šalice prirodnog maslaca od kikirikija ili badema (oko 125 ml)
- 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa (oko 60 ml)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Neobavezno: kokosove pahuljice, nasjeckani orašasti plodovi, kakao prah za oblaganje
Upute za pripremu:
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i chia sjemenke.
- U procesoru za hranu ili blenderu nasjeckajte datulje dok ne postanu ljepljive i formiraju se u kuglu.
- Dodajte nasjeckane datulje, maslac od kikirikija (ili badema), med (ili javorov sirup), ekstrakt vanilije i prstohvat soli u zdjelu sa zobenim pahuljicama i chia sjemenkama. Dobro promiješajte dok se sve ne spoji.
- Ako je smjesa previše suha, dodajte malo više maslaca od kikirikija ili meda. Ako je previše ljepljiva, dodajte više zobenih pahuljica.
- Oblikujte smjesu u kuglice veličine zalogaja. Koristite oko 1 žlicu smjese za svaku kuglicu.
- Ako želite, uvaljajte kuglice u kokosove pahuljice, nasjeckane orašaste plodove ili kakao prah za dodatni okus i teksturu.
- Stavite kuglice na tanjur ili u posudu i ostavite ih u hladnjaku da se stegnu, najmanje 30 minuta.
Varijacije i dodatne točke:
- Umjesto maslaca od kikirikija, možete koristiti bilo koji drugi orašasti maslac poput bademovog, lješnjakovog ili kremastog tahinija.
- Za vegansku varijantu, koristite javorov sirup umjesto meda.
- Dodajte dodatke poput sušenog voća, sjemenki bundeve, ili čokoladnih mrvica za različite okuse i teksture.
- Energetske kuglice su idealne za brzi snack, posebno prije ili poslije vježbanja.
- Kuglice se mogu čuvati u hladnjaku do 1 tjedna ili se mogu zamrznuti za dulje čuvanje.
Chia sjemenke su iznimno svestran sastojak koji može obogatiti razne recepte, od jednostavnih doručaka do slasnih deserata. Njihova visoka nutritivna vrijednost i sposobnost da se lako kombiniraju s različitim okusima čine ih idealnim za eksperimentiranje u kuhinji. Kroz ove recepte, chia sjemenke dokazuju da zdrava hrana može biti i ukusna i praktična za svakodnevnu pripremu.