Je li GERB izlječiv? 13 savjeta

Kad se noću budite s osjećajem pečenja u prsima, vjerujemo da se pitate je li GERB izlječiv ili ste osuđeni na ove simptome. Možda mislite da je to samo neugodna posljedica neumjerene i preobilne večere, ali znate da se zavaravate. Međutim, kada se ti simptomi često ponavljaju, velika je mogućnost da se suočavate s GERB-om, gastroezofagealnom refluksnom bolešću. 

Uz detaljnu analizu simptoma, uzroka i mogućih komplikacija, u ovom ćemo članku pokušati pronaći odgovor na jedno od najčešćih pitanja koje muči mnoge: je li GERB izlječiv? 

je li GERB izlječiv
FOTO: UNSPLASH

Postoje li efikasne metode liječenja? Koje su najnovije strategije za upravljanje GERB-om? Koliko je opasan? GERB je bolest kojom se može upravljati i postoje razne strategije za sve one koji su odlučili smanjiti njegove simptome. Ako vas zanima kako izliječiti GERB ostanite s nama.

Što je i je li GERB izlječiv?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) predstavlja značajan zdravstveni problem i u Hrvatskoj, ali i u svijetu te ima veliki utjecaj na različite aspekte života pojedinca. Kako bi se bolje razumjela ova bolest, važno je istražiti njezine simptome, uzroke i utjecaj na svakodnevni život.

GERB je stanje u kojem želučana kiselina ili, ponekad, sadržaj želuca, teku natrag u jednjak (cijev koja povezuje grlo i želudac).

Simptomi GERB-a variraju, ali neki od najčešćih uključuju sljedeće:

 • Najpoznatiji simptom je osjećaj pečenja u prsima, često opisivan kao “žgaravica”. Ovaj simptom može biti posebno izražen nakon obroka ili noću, kada je osoba u ležećem stavu.
 • Posebno neugodan simptom je i vraćanje kiseline, tj. osjećaj da kiselina iz želuca ulazi u usta ili grlo, što dovodi do neugodnog okusa.
 • Neki ljudi s GERB-om imaju osjećaj kao da im je hrana “zaglavljena” u grlu ili prsima.
 • Kronični kašalj, promuklost i druge promjene u glasu mogu biti povezane s GERB-om, posebice ako su simptomi češći ujutro.
 • Ponekad može biti teško razlikovati bol u grudima uzrokovanu GERB-om od srčanih problema jer bol koja prati GERB može biti prilično jaka.

Uzroci GERB-a su složeni što dovodi u pitanje je li GERB izlječiv, ali se često povezuju s nekoliko ključnih faktora:

 • Disfunkcija donjeg ezofagealnog sfinktera čest je uzrok ove bolesti. Ovaj prstenasti mišić djeluje kao vrata između želuca i jednjaka. Ako ne funkcionira ispravno, kiselina iz želuca vraća se u jednjak.
 • Višak tjelesne mase može povećati pritisak na želudac, potičući refluks kiseline.
 • Određena hrana i pića, poput masne hrane, kofeina, alkohola i čokolade, mogu pogoršati simptome GERB-a.
 • Pušenje oslabljuje sfinkter na ulazu u želudac i tako povećava rizik od povrata kiseline.
 • Tijekom trudnoće, promjene u tijelu mogu povećati pritisak na želudac i oslabiti isti sfinkter.

Kako izliječiti GERB?

GERB ne samo da utječe na kvalitetu života pojedinca, već može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi. Zbog toga je potrebno znati je li GERB izlječiv, kako liječiti GERB i kako maksimalno smanjiti simptome koje uzrokuje.

1. Promjene u prehrani i stilu života.

Unatoč raspoloživosti različitih farmakoloških tretmana, promjene u prehrani i stilu života ostaju temelj u liječenju ove bolesti. 

Prvi korak u upravljanju GERB-om je prilagođavanje prehrane: 

 • Izbjegavajte određenu hranu i pića, poput masne hrane, čokolade, kofeina, alkohola i pikantnih jela, jer mogu pogoršati simptome GERB-a. 
 • Umjesto velikih obroka, preporučuju se manji, češći obroci. Ovo smanjuje pritisak na donji ezofagealni sfinkter, čime se smanjuje vjerojatnost refluksa.
 • Zadnji obrok konzumirajte najmanje tri sata prije odlaska u krevet.

Pored prehrane, promjene u stilu života igraju ključnu ulogu:

 • Prekomjerna tjelesna težina povećava pritisak na trbuh, što može potaknuti vraćanje kiseline. Gubitak težine može značajno smanjiti simptome GERB-a.
 • Pušenje oslabljuje donji ezofagealni sfinkter, olakšavajući povrat kiseline. Prestanak pušenja može poboljšati funkciju DES-a.
 • Tijesna odjeća može povećati pritisak na trbuh i potaknuti simptome. 
 • Podizanjem glave kreveta za nekoliko centimetara možete ublažiti noćne simptome i spriječiti podizanje kiseline. 

Kroz prilagodbu svakodnevnih navika, moguće je postići dugoročnu kontrolu nad simptomima GERB-a, čime se značajno poboljšava kvaliteta života.

2. Antacidi i druge vrste lijekova koji smanjuju kiselost želuca.

U odgovoru na pitanje da li je GERB izlječiv veliku ulogu imaju antacidi i ostali lijekovi koji smanjuju kiselost želuca. Ovi lijekovi ne samo da pružaju trenutno olakšanje od simptoma, već mogu i dugoročno pomoći u zaštiti jednjaka od oštećenja uzrokovanih kiselinom.

simptomi GERB-a
FOTO: UNSPLASH

Antacidi su lijekovi koji brzo neutraliziraju želučanu kiselinu i pružaju trenutno olakšanje od simptoma poput žgaravice. Oni su dostupni bez recepta i često se koriste kao prva linija obrane protiv blagih simptoma GERB-a. 

H2 blokatori su lijekovi koji smanjuju količinu kiseline koju želudac proizvodi. Oni djeluju blokirajući histaminske receptore u želucu, odgovorne za poticanje proizvodnje kiseline. Ovi lijekovi su učinkoviti u smanjenju učestalosti i intenziteta simptoma GERB-a. 

Inhibitori protonske pumpe (IPP) predstavljaju napredniji oblik liječenja GERB-a. Oni djeluju tako da blokiraju molekulu u želucu koja je odgovorna za sekreciju kiseline, čime značajno smanjuju proizvodnju želučane kiseline. IPP su posebno učinkoviti u liječenju kroničnih oblika GERB-a i često se koriste kada H2 blokatori nisu dovoljno efikasni. 

3. Lijekovi koji poboljšavaju rad mišića jednjaka.

Postoje i lijekovi koji ciljaju na poboljšanje funkcije mišića jednjaka i koji se također koriste za liječenje GERB-a. Ovi lijekovi su važni jer ne samo da pomažu u ublažavanju simptoma GERB-a, već i direktno utječu na jedan od temeljnih mehanizama koji doprinose nastanku bolesti.

Prokinetici su vrsta lijekova koji povećavaju pokretljivost gastrointestinalnog trakta, uključujući i jednjak. Oni rade na poboljšanju koordinacije i snage mišićnih kontrakcija jednjaka, što može pomoći u efikasnijem transportu hrane iz jednjaka u želudac. Osim toga, prokinetici mogu pomoći u jačanju donjeg ezofagealnog sfinktera (DES), smanjujući tako mogućnost refluksa kiseline. 

Lijekovi koji poboljšavaju rad mišića jednjaka mogu biti korisni u dugotrajnom upravljanju GERB-a, posebno u slučajevima gdje su standardni tretmani, poput inhibitora protonske pumpe, nedovoljno efikasni. Međutim, njihova upotreba mora biti pažljivo nadzirana zbog potencijalnih nuspojava.

4. Kirurški zahvati.

Da li je GERB izlječiv ako je izuzetno napredovao? Jest, i to u slučajevima gdje konvencionalne terapije lijekovima i promjene u načinu života nisu dale nikakve rezultate. Kirurgija nudi dugoročno rješenje, usmjereno na otklanjanje temeljnih anatomskih i funkcionalnih problema koji doprinose GERB-u.

Najčešći kirurški zahvat je fundoplikacija, posebno Nissenova fundoplikacija. Ovaj zahvat uključuje omatanje gornjeg dijela želuca oko donjeg dijela jednjaka kako bi se ojačao donji ezofagealni sfinkter (DES) i spriječio refluks kiseline. Ova metoda može biti vrlo učinkovita u smanjenju simptoma GERB-a, uključujući žgaravicu i regurgitaciju.

Laparoskopska fundoplikacija je postala standardni pristup zbog svojih prednosti, uključujući manju invazivnost, kraće vrijeme oporavka i manje ožiljaka. Ovaj zahvat koristi nekoliko malih rezova umjesto jednog velikog, a kirurg upravlja instrumentima pomoću video kamere.

Linx refluksni sustav je relativno noviji postupak koji uključuje postavljanje malog prstena magnetskih kuglica oko donjeg dijela jednjaka. Ovi magneti pomažu u zadržavanju kiseline u želucu, ali dopuštaju normalan prolazak hrane.

TIF je manje invazivna opcija koja koristi endoskopsku tehniku za stvaranje barijere protiv refluksa kiseline. Ovaj zahvat se izvodi kroz usta, bez potrebe za vanjskim rezovima.

Iako kirurgija može biti učinkovita, nije primjerena za sve pacijente s GERB-om. Važno je da pacijenti prolaze temeljitu evaluaciju i razgovaraju sa svojim liječnicima o mogućim rizicima i koristima. 

Također, pacijenti trebaju biti svjesni da i nakon operacije mogu biti potrebne promjene u prehrani i životnom stilu jer je to također dio koji osigurava kvalitetno liječenje GERB-a.

5. Prirodno liječenje GERB-a

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) nije samo medicinski izazov, već i životni problem koji utječe na svakodnevne aktivnosti i dobrobit pojedinca. U potrazi za alternativama standardnim farmaceutskim tretmanima, mnogi se okreću prirodi tražeći olakšanje. 

Iako se GERB ne može izliječiti na prirodan način, uz pomoć sastojaka iz prirode se mogu smanjiti njegovi simptomi. Za to su najviše zaslužni đumbir, aloe vera i menta.

13 savjeta za liječenje GERB-a

GERB je gotovo u potpunosti izlječiv kada se osoba koja pati od njega pridržava važnih naputaka liječnika i vodi brigu o svojoj prehrani i stilu života. Pridržavanje savjeta iz nastavka može umanjiti simptome GERB-a do te mjere da će osoba zaboraviti da je ikada imala problema s tim.

Je li GERB izlječiv ako se osoba pridržava savjeta liječnika i pravovremeno uzima svoje lijekove? Da, jer će se većina simptoma povući, a kod mnogih i u potpunosti.

1. Izbjegavajte određene namirnice

Masna hrana igra značajnu ulogu u pogoršanju GERB-a. Zbog svoje teške probavljivosti, masna hrana može zadržati želudac punim dulje vrijeme. To povećava pritisak unutar želuca, što može dovesti do refluksa kiseline natrag u jednjak. Stoga, smanjenje unosa masne hrane može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta simptoma GERB-a.

Čokolada sadrži sastojke poput kofeina i teobromina koji mogu oslabiti funkciju donjeg ezofagealnog sfinktera. Kada je ovaj sfinkter opušten, lakše dolazi do refluksa kiseline iz želuca u jednjak, što dovodi do simptoma poput žgaravice.

zdrava hrana za GERB
FOTO: UNSPLASH

Kofein, prisutan u kavi, čaju i nekim gaziranim pićima, također može opustiti donji ezofagealni sfinkter. Izbjegavanje ili ograničavanje unosa kofeinskih napitaka može značajno pridonijeti smanjenju simptoma GERB-a.

Alkohol ima sličan učinak na opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera te također može iritirati sluznicu jednjaka. Smanjenje ili izbjegavanje alkohola može pomoći u upravljanju GERB-om.

2. Jedite manje obroke

Veliki obroci mogu povećati pritisak u želucu, što dovodi do preopterećenja donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). Kada je DES pod pritiskom, postoji veća vjerojatnost da će se želučana kiselina vratiti natrag u jednjak, uzrokujući simptome GERB-a. 

Manji obroci smanjuju pritisak na želudac i DES, čime se smanjuje rizik od refluksa kiseline. Manji, češći obroci također olakšavaju probavu, što može smanjiti opterećenje probavnog sustava i pomoći u održavanju stabilnije razine kiselosti u želucu.

Podijelite dnevni unos hrane tako da umjesto tri velika obroka pojedete pet do šest manjih obroka tijekom dana.

3. Birajte namirnice koje se lako probavljaju

Osim manjih obroka, važno je odabrati namirnice koje su lakše probavljive i manje vjerojatno da će izazvati simptome GERB-a.

Teška, masna hrana i obroci bogati začinima mogu povećati proizvodnju želučane kiseline, što dovodi do veće vjerojatnosti refluksa. 

Lako probavljiva hrana, s druge strane, zahtijeva manje probavnih sokova i manje vremena za probavljanje, smanjujući rizik od refluksa.

Jedan od prvih koraka u prilagodbi prehrane je uključivanje namirnica koje su prirodno niske u kiselosti. To uključuje svježe voće poput banane i dinje, koje su ne samo niske u kiselosti, već i bogate vlaknima, što doprinosi boljem probavnom zdravlju. Također, voće poput jabuka i krušaka može biti korisno, ali ih je potrebno konzumirati bez kore, jer kora može biti teže probavljiva.

Osim voća, uključivanje visokokvalitetnih proteina je također važno. Nemasni proteini, poput piletine, puretine i ribe, su izvrsna opcija jer su manje vjerojatno da će izazvati simptome GERB-a u usporedbi s masnijim mesom. Također, priprema ovih proteina na zdrav način, kao što je pečenje ili kuhanje na pari, može dodatno pomoći u smanjenju simptoma.

Stoga za sve one koji su se pitali da li je GERB izlječiv moramo napomenuti da je za to potrebno i malo truda za kuhinjskim štednjakom. 

4. Jedite polako i pažljivo žvačite hranu. 

Sporije jedenje i temeljito žvakanje pomažu u boljoj probavi. Kada hse hrana temeljito žvače to olakšava rad želuca. Manji komadi hrane i temeljito žvakanje smanjuju potrebu za želučanim kiselinama, čime se smanjuje rizik od refluksa kiseline u jednjak. Osim toga, temeljito žvakanje potiče i bolju proizvodnju sline koja ima alkalna svojstva i može pomoći neutralizirati želučanu kiselinu.

Također, sporije jedenje omogućava bolje prepoznavanje signala sitosti. Jedenje u žurbi često dovodi do prejedanja, što može povećati pritisak u želucu i potaknuti refluks kiseline. Kada osoba jede polako, tijelo ima vremena prepoznati osjećaj sitosti, što smanjuje vjerojatnost prejedanja.

5. Nemojte jesti neposredno prije spavanja

Kada jedemo, hrana putuje kroz jednjak u želudac gdje se miješa s probavnim sokovima, uključujući želučanu kiselinu. Ako ležimo neposredno nakon obroka, posebno ako ležimo na leđima, povećava se rizik od refluksa kiseline natrag u jednjak. To je zato što gravitacija više ne pomaže u održavanju hrane i kiseline u želucu.

Stručnjaci obično preporučuju da se posljednji obrok dana konzumira najmanje tri sata prije odlaska u krevet. Ovo omogućava tijelu dovoljno vremena da procesuira hranu prije nego što gravitacijski utjecaj postane manje povoljan za probavu.

6. Podignite uzglavlje

Ova jednostavna, ali efikasna metoda može značajno doprinijeti smanjenju noćnih simptoma GERB-a, kao što su žgaravica i refluks kiseline.

Kada ležimo ravno, gravitacija više ne pomaže zadržati želučane sadržaje u želucu, što olakšava njihov povratak u jednjak. Podizanjem gornjeg dijela tijela, gravitacija pomaže smanjiti refluks kiseline natrag u jednjak. 

Podizanje uzglavlja za 15 do 20 centimetara često se preporučuje kao efikasan način za smanjenje noćnih simptoma GERB-a. To se može postići upotrebom posebnih klinova za krevet ili postavljanjem blokova ispod nogu kreveta na strani gdje se nalazi glava.

7. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina ili gojaznost mogu značajno doprinijeti pojavi i pogoršanju simptoma GERB-a, stoga je fokus na zdravoj težini ne samo koristan za opće zdravlje, već i za specifično upravljanje ovim stanjem.

Višak tjelesne težine, posebno u abdominalnom području, može povećati pritisak unutar trbušne šupljine. Ovaj povećani pritisak može potisnuti želučani sadržaj natrag u jednjak, uzrokujući simptome kao što su žgaravica i kiseli refluks.

Gojaznost može oslabiti donji ezofagealni sfinkter, što je ključno u sprječavanju refluksa. Slabiji sfinkter olakšava povratak kiseline iz želuca u jednjak.

8. Prestanite pušiti

Pušenje nije samo štetno za opće zdravlje, već specifično pogoršava simptome i stanje povezano s GERB-om. 

Nikotin i druge kemikalije u cigaretama mogu oslabiti sfinkter, što povećava rizik od refluksa kiseline iz želuca natrag u jednjak.

pušenje
FOTO: UNSPLASH

Pušenje također stimulira proizvodnju želučane kiseline, što dodatno pogoršava simptome GERB-a.

Mnoge osobe s ovom bolešću ne znaju da cigareta smanjuje proizvodnju sline koja pomaže neutralizirati želučanu kiselinu i čistiti jednjak.

9. Smanjite stres

Je li GERB izlječiv ako samo promijenimo prehranu? Nije. Stres je veliki faktor kad je u pitanju liječenje GERB-a i može povećati percepciju bolova u grudima i žgaravice, uobičajenih simptoma GERB-a, čineći ih intenzivnijim. Također utječe na probavni sustav, potičući proizvodnju kiseline u želucu i utječući na mišićnu aktivnost probavnog trakta.

Smanjenjem stresa, pacijenti često doživljavaju ublažavanje simptoma GERB-a, poput žgaravice i refluksa kiseline. Za to mogu pomoći prakse poput dubokog disanja, meditacije i joge mogu pomoći u smanjenju stresa.

Vježbanje također može smanjiti stres i poboljšati opće zdravlje, što indirektno može pomoći u upravljanju GERB-om.

10. Povećajte unos vlakana

Vlakna igraju ključnu ulogu u probavnom zdravlju, a njihovo povećanje u prehrani može doprinijeti smanjenju simptoma GERB-a. 

Vlakna pomažu u regulaciji probavnog sustava, što može smanjiti pritisak u želucu i smanjiti rizik od refluksa kiseline. Također doprinose osjećaju sitosti i pomoći u kontroli težine, što je važno jer prekomjerna tjelesna težina može pogoršati bolesti tada dolazi u pitanje je li GERB izlječiv?

Pronalaze se u namirnicama poput zobenih pahuljica, jabuka, orašastih plodova i mahunarki. Topiva vlakna mogu pomoći smanjiti razinu kiselosti u želucu. Ima ih i u namirnicama poput cjelovitih žitarica, povrća i sjemenki. Ova vlakna potiču rad crijeva, smanjujući pritisak na želučani sustav.

11.  Pijte čaj od đumbira

Za sve one koji se pitaju da li je GERB izlječiv na prirodan način otkrivamo namirnicu koja može učiniti čuda za želudac. 

Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti da ublažava mučninu i potiče zdravu probavu, što može biti korisno u smanjenju nekih simptoma GERB-a. Također sadrži spojeve koji imaju protuupalni učinak, što može pomoći u smanjenju upale u probavnom sustavu povezane s GERB-om.

Đumbirov čaj se može pripremiti od svježeg đumbira tako da se tanko narezani komadi đumbira preliju vrelom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta.

Budite umjereni, jer iako je đumbirov čaj koristan, prekomjerno konzumiranje može iritirati želudac. 

12. Koristite sok aloe vere

Ovaj sok, izvađen iz listova biljke aloe vera, poznat je po svojim smirujućim i ljekovitim svojstvima, što ga čini privlačnim izborom za one koji traže prirodne metode za upravljanje GERB-om.

Aloe vera sadrži spojeve koji mogu pomoći u smirivanju upale i iritacije u probavnom traktu, što može biti posebno korisno za ublažavanje simptoma GERB-a.

Redovna konzumacija aloe vera soka može poticati zdravu probavu i pomoći u održavanju integriteta sluznice probavnog trakta.

Preporučuje se umjereno konzumiranje aloe vera soka, idealno prije obroka, kako bi se umanjili simptomi GERB-a.

Važno je odabrati aloe vera sok koji je namijenjen za oralnu upotrebu i ne sadrži dio biljke koji može biti iritantan i uzrokovati probavne smetnje.

13. Jedite bademe

Da li je GERB izlječiv na način da i dalje ukusno jedete? Da. A najbolji primjer za to su ukusni bademi.

Bademi su dobar izvor dijetalnih vlakana, što je korisno za probavu. Redovita konzumacija vlakana može pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema i smanjenju simptoma GERB-a.

Bademi su po svojoj prirodi alkalni. Teorije sugeriraju da konzumiranje alkalnih namirnica može pomoći u neutraliziranju želučane kiseline, što bi moglo biti korisno za osobe s GERB-om.

Konzumiranje badema nakon obroka može pomoći u smanjenju osjećaja žgaravice ili nelagode u prsima, koji su česti simptomi GERB-a.

Kao zdravi međuobrok, bademi mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i spriječiti prejedanje, što može biti korisno za osobe koje pokušavaju održati zdravu tjelesnu težinu – važan faktor u upravljanju GERB-om.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!