Čime se liječi hidradenitis? 12 savjeta

U svijetu dermatologije, hidradenitis suppurativa  ostaje jedan od najizazovnijih i najmanje razumljivih poremećaja. Čime se liječi hidradenitis? Možemo li ga trajno izliječiti? Ovo kronično upalno stanje kože, često nazvano i akne inversa, predstavlja mnogo više od površinskog kožnog problema. U dubinama znojnih žlijezda i folikula dlake, ovaj poremećaj vodi tihu, ali bolnu bitku koja značajno utječe na kvalitetu života oboljelih.

Iako se točan uzrok bolesti još uvijek istražuje, stručnjaci vjeruju da je temeljni problem u blokadi i upali folikula dlake. Ova blokada dovodi do stvaranja bolnih čvorova, apscesa, pa čak i fistula – tunela koji se formiraju ispod kože. 

čime se liječi hidradenitis
FOTO: SHUTTERSTOCK

Genetika igra važnu ulogu; oni s obiteljskom poviješću oboljenja imaju veći rizik za razvoj stanja. Hormoni također mogu utjecati, s nekim ženama koje doživljavaju pogoršanje simptoma tijekom menstrualnog ciklusa. Dodatno, faktori poput prekomjerne težine i pušenja mogu pogoršati ili doprinijeti razvoju poremećaja.

Simptomi nisu samo fizički bolni, već nose i emocionalnu težinu. Pacijenti često doživljavaju crvene, bolne čvorove koji se mogu razviti u gnojne apscese, uzrokujući sram i nelagodu. Ovo stanje može eskalirati do stvaranja fistula i ožiljaka, ostavljajući trajne tragove na koži i psihi oboljelih. Recidivi su uobičajeni, gdje periodi smirivanja simptoma često završavaju iznenadnim i bolnim pogoršanjima.

Dijagnosticiranje također može biti komplicirano. U mnogim slučajevima, pacijenti prolaze kroz dugotrajan proces prije nego što dobiju točnu dijagnozu, često zbog sličnosti simptoma s drugim kožnim stanjima. Dijagnoza se obično postavlja na temelju kliničke slike i povijesti simptoma, bez potrebe za invazivnim testovima.

Liječenje je složeno i često zahtijeva kombinaciju pristupa jer ne postoji univerzalni lijek za hidradenitis. Od upotrebe antibiotika, bioloških lijekova, hormonalnih terapija, do kirurških intervencija u težim slučajevima, strategija liječenja mora biti prilagođena svakom pojedincu. Osim medicinskog tretmana, promjene u načinu života, poput smanjenja tjelesne težine i prestanka pušenja, mogu značajno doprinijeti upravljanju simptomima.

Čime se liječi hidradenitis u modernoj medicini?

Kada razmatramo liječenje hidradenitisa, moramo uzeti u obzir nekoliko ključnih aspekata: težinu bolesti, mjesto zahvaćenih područja, i individualne karakteristike pacijenta.

U početnim fazama, lijek za hidradenitis često uključuje upotrebu antibiotika. Ovi lijekovi pomažu u borbi protiv infekcija i smanjenju upale. Za blaže oblike hidradenitisa, lokalni antibiotici mogu biti dovoljni, dok su za ozbiljnije slučajeve potrebni oralni ili čak intravenozni antibiotici.

Za slučajeve otporne na standardnu antibiotsku terapiju, liječnici mogu preporučiti biološke lijekove. Ovi lijekovi djeluju na imunološki sustav kako bi smanjili upalu i spriječili nastanak novih lezija. Biološka terapija se pokazala posebno korisna u težim slučajevima hidradenitisa.

Hormonska terapija također može biti dio liječenja, posebno ako se vjeruje da hormonske promjene utječu na stanje. Na primjer, oralni kontraceptivi i antiandrogeni lijekovi mogu pomoći u stabilizaciji hormonalnih fluktuacija koje mogu pogoršati simptome.

U slučajevima gdje konzervativne metode ne donose poboljšanje, kirurški zahvati postaju relevantni. Ovi postupci mogu uključivati drenažu apscesa ili širu kiruršku eksciziju zahvaćenih tkiva. Iako kirurgija može pružiti značajno olakšanje, važno je naglasiti da hidradenitis može recidivirati čak i nakon kirurškog liječenja.

Pored medicinskih i kirurških tretmana, važna komponenta u liječenju hidradenitisa je i samoupravljanje. To uključuje mjere poput održavanja higijene, upotrebe antiseptičkih sredstava, izbjegavanja iritirajućih tvari, i održavanja zdrave težine. Promjene u načinu života, kao što su prestanak pušenja i smanjenje stresa, također mogu imati pozitivan utjecaj na tijek bolesti.

Čime se liječi hidradenitis u tradicionalnoj medicini?

Kada govorimo o tradicionalnoj medicini, pristupi liječenju hidradenitisa mogu biti različiti od onih u modernoj medicini. U tradicionalnim praksama, fokus je često na prirodnim metodama i holističkom pristupu zdravlju pa je takav i tradicionalni lijek za hidradenitis.

To obuhvaća primjenu biljnih lijekova, promjene u prehrani i načinu života, te korištenje prirodnih masti i obloga. Na primjer, biljni lijekovi koji imaju protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih s hidradenitisom. Osim toga, lijek za hidradenitis u tradicionalnoj medicini može uključivati i upotrebu prirodnih antiseptika za čišćenje zahvaćenih područja.

Liječenje hidradenitisa također uključuje promjene u prehrani, poput uvođenja antiupalne hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, smanjenje unosa šećera i prerađene hrane, te povećanje unosa voća i povrća. Vjeruje se da takve promjene mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu.

Fizičke metode poput toplih obloga mogu također biti korisne u ublažavanju simptoma. Toplina može pomoći u smanjenju boli i potaknuti cirkulaciju, što može ubrzati proces zacjeljivanja.

Važno je napomenuti da iako tradicionalne metode mogu ponuditi olakšanje, one možda neće biti dovoljne za upravljanje težim oblicima hidradenitisa. Stoga je uvijek preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim radnikom prije primjene bilo kojeg tradicionalnog tretmana. 

U mnogim slučajevima, kombinacija tradicionalnih i modernih pristupa može biti najučinkovitija u upravljanju stanjem.

12 savjeta za liječenje hidradenitisa

Kada govorimo o tome čime se liječi hidradenitis, postoji niz korisnih savjeta koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i upravljanju ovim stanjem. Ne postoji savršeni i učinkoviti lijek za hidradenitis ali postoje postupci koji mogu olakšati poremećaj. 

1. Održavanje dobrih higijenskih navika

Za sve one koje zanima čime se liječi hidradenitis ne možemo dovoljno naglasiti dobre higijenske navike. Osnova dobrih higijenskih navika uključuje redovito pranje zahvaćenih područja blagim, nemasnim sapunima. Važno je izbjegavati sapune koji sadrže iritirajuće sastojke ili parfeme, jer oni mogu pogoršati stanje.

Nakon pranja, važno je nježno osušiti kožu mekim ručnikom umjesto trljanja. Trljanje može iritirati kožu i pogoršati simptome.

U nekim slučajevima, uporaba blagih antiseptičkih proizvoda može pomoći u održavanju čistoće kože i smanjenju rizika od infekcija. Ovi proizvodi trebaju biti nježni i bez alkohola kako ne bi dodatno iritirali kožu.

Važno je izbjegavati kozmetičke proizvode koji mogu iritirati kožu, kao što su određeni losioni, parfemi, ili proizvodi koji sadrže alkohol.

Redovita promjena i pranje odjeće i posteljine može pomoći u smanjenju akumulacije bakterija i drugih iritansa koji mogu pogoršati hidradenitis.

U područjima sklonim hidradenitisu, važno je održavati kožu suhom kako bi se smanjila mogućnost iritacije i infekcija. U tu svrhu može se koristiti blagi puder ili proizvodi koji pomažu u apsorpciji vlage.

Ove higijenske navike su važan dio liječenja hidradenitisa. Iako možda neće u potpunosti eliminirati simptome, mogu značajno pridonijeti smanjenju učestalosti i težine izbijanja. Uz ove mjere, važno je redovito konzultirati se s dermatologom kako bi se prilagodio tretman i po potrebi uvele dodatne metode liječenja.

2. Primjena toplih obloga

Čime se liječi hidradenitis u vlastitoj kući? Primjena toplih obloga može biti izuzetno korisna kad je u pitanju liječenje hidradenitisa. Ovaj pristup pomaže u ublažavanju boli, smanjenju upale, te poticanju cirkulacije krvi u zahvaćenim područjima, što može ubrzati proces ozdravljenja. 

Topli oblog može biti jednostavno pripremljen kod kuće. Uobičajeno se koristi čista krpa ili mali ručnik koji se umoči u toploj vodi. Temperatura vode treba biti ugodna i ne prevruća kako ne bi došlo do opekotina kože.

Nakon što je krpa umočena u toploj vodi i lagano ocijeđena, pažljivo se postavlja na zahvaćeno područje. Važno je biti nježan kako se ne bi dodatno iritirala koža.

Topli oblog treba držati na zahvaćenom području oko 10 do 20 minuta. Ovo se može ponoviti nekoliko puta dnevno, posebno kada su simptomi izraženi.

Toplina može pomoći u otvaranju pora, smanjenju upale i ublažavanju boli. Osim toga, toplina potiče cirkulaciju krvi, što može pridonijeti bržem zacjeljivanju i smanjenju lokalizirane upale. Nakon primjene toplog obloga, važno je nježno očistiti kožu kako bi se uklonile bilo kakve izlučevine ili znoj koji se mogao nakupiti.

kako izgleda hidradenitis
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako postoji otvorena rana ili ako je koža jako osjetljiva i oštećena, potrebno je biti posebno oprezan pri primjeni toplog obloga. U takvim slučajevima, savjetovanje s liječnikom prije primjene može biti potrebno.

Primjena toplih obloga može biti jednostavan, ali učinkovit način za ublažavanje simptoma hidradenitisa. Kao dio šireg plana liječenja, ova metoda može pružiti znatno olakšanje i pomoći u upravljanju stanjem. Ipak, uvijek je preporučljivo konzultirati se s dermatologom ili zdravstvenim stručnjakom prije uvođenja bilo kakve nove metode liječenja.

3. Nošenje labave odjeće

Nošenje labave odjeće igra značajnu ulogu kad je u pitanju liječenje hidradenitisa. Ovaj pristup može znatno smanjiti iritaciju kože i poboljšati opće stanje osoba koje se bore s ovim kožnim poremećajem. 

Tijesna odjeća može uzrokovati trenje, što može pogoršati iritaciju kože i simptome hidradenitisa. Nošenjem labave odjeće, smanjuje se trenje i iritacija, posebno u područjima gdje se koža dodiruje, kao što su pazuha, prepone i područje ispod grudi.

Labava odjeća omogućava bolju prozračnost kože, smanjujući zadržavanje vlage i topline koje mogu stvoriti povoljno okruženje za bakterije i pogoršati upalne procese.

Pri odabiru labave odjeće, preporučuje se izbjegavati sintetičke materijale koji mogu zadržati vlagu i toplinu. Umjesto toga, bolje je birati prirodne tkanine poput pamuka, koje su nježnije prema koži i omogućuju bolju prozračnost.

Izbjegavanje tijesnog rublja je posebno važno. Tijesno rublje može uzrokovati dodatno trenje i iritaciju, stoga je preporučljivo odabrati prostranije i udobnije opcije. Odjeća s grubim ili istaknutim šavovima može dodatno iritirati kožu. Biranje odjeće s glatkim šavovima ili šavovima koji ne dolaze u direktan kontakt s osjetljivim područjima može biti od pomoći.

Iako može biti potrebno prilagoditi stil odijevanja kako bi se smanjili simptomi hidradenitisa, postoji mnogo stilskih opcija koje su i udobne i moderne.

4. Izbjegavanje pušenja i održavanje zdrave težine

Izbjegavanje pušenja i održavanje zdrave težine su dva ključna aspekta kad se postavlja pitanje čime se liječi hidradenitis. Oba faktora igraju značajnu ulogu u smanjenju rizika od pogoršanja simptoma i poboljšanju općeg zdravlja kože. 

Pušenje je poznato po tome što negativno utječe na cirkulaciju i opće zdravlje kože. Kod osoba s hidradenitisom, pušenje može pogoršati simptome i doprinijeti češćim i težim izbijanjima bolesti. Stoga, prestanak pušenja može značajno pomoći u smanjenju učestalosti i težine epizoda hidradenitisa. Prestankom pušenja poboljšava se cirkulacija krvi, što je ključno za zdravlje kože. Osim toga, prestanak pušenja smanjuje upalne procese u tijelu, što može direktno utjecati na smanjenje simptoma hidradenitisa.

Prekomjerna težina ili debljina mogu povećati rizik od hidradenitisa i pogoršati postojeće simptome. To je zbog povećanog trenja i pritiska na kožu u područjima gdje se koža dodiruje, što može potaknuti upalu i stvaranje novih lezija. Smanjenjem težine može se smanjiti trenje kože, čime se umanjuje iritacija i rizik od novih izbijanja hidradenitisa. Također, mršavljenje može poboljšati opće zdravlje i smanjiti sistemsku upalu, što može imati pozitivan učinak na simptome bolesti.

Održavanje zdrave težine često zahtijeva promjene u prehrani i povećanje fizičke aktivnosti. Važno je usvojiti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskim udjelom obrađene hrane. Redovita fizička aktivnost također može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i općem zdravlju.

5. Upravljanje stresom

Upravljanje stresom je ključni element kad se spomene liječenje hidradenitisa. Stres može imati značajan utjecaj na tijelo, uključujući pogoršanje simptoma kožnih stanja poput hidradenitisa. 

Stres može utjecati na imunološki sustav i potaknuti upalne procese u tijelu, što može pogoršati simptome hidradenitisa. Prepoznavanjem kako stres utječe na tijelo, možete poduzeti korake za njegovo učinkovito upravljanje.

Tehnike poput dubokog disanja, meditacije, i mindfulnessa mogu biti izuzetno korisne u smanjenju stresa. Redovita praksa ovih tehnika može pomoći u smanjenju tjelesne reakcije na stres i smanjiti njezin utjecaj na hidradenitis.

Vježbanje je poznato po svojim sposobnostima smanjenja stresa. Aktivnosti poput brze šetnje, joge, plivanja ili biciklizma mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg zdravlja.

Kvalitetan san je ključan za upravljanje stresom. Poboljšanje higijene spavanja, kao što su redoviti rasporedi spavanja i izbjegavanje plavih svjetala prije spavanja, može pomoći u postizanju boljeg sna i smanjenju stresa.

U nekim slučajevima, razgovor s psihologom ili savjetovanje može biti korisno. Profesionalna podrška može pomoći u razvijanju strategija suočavanja sa stresom i učinkovitijem upravljanju emocionalnim aspektima hidradenitisa.

6. Redovite konzultacije s dermatologom

Redovite konzultacije s dermatologom su neizostavan dio kad je u pitanju liječenje hidradenitisa, pružajući ključnu podršku i stručnost za učinkovito upravljanje ovim stanjem. 

Dermatolog može redovito pratiti napredak i reakcije kože na liječenje. Ovo omogućuje prilagođavanje tretmana kako bi se osiguralo da su oni što učinkovitiji i da pacijent dobiva najbolju moguću skrb.

Hidradenitis je kompleksan i često varira od osobe do osobe. Dermatolog može prilagoditi liječenje prema specifičnim potrebama i reakcijama svakog pacijenta, bilo da se radi o promjeni medikamenta, uvođenju novih terapija, ili savjetovanju oko kirurških opcija.

Dermatolozi mogu dati važne savjete o svakodnevnom upravljanju hidradenitisom, uključujući preporuke za higijenske prakse, izbor odjeće, prehranu i druge faktore koji mogu utjecati na simptome.

Redoviti pregledi mogu pomoći u ranoj identifikaciji bilo kakvih komplikacija ili promjena u stanju kože, što omogućuje brzu intervenciju i sprječavanje pogoršanja stanja.

Dermatolozi ne samo da pružaju medicinsku skrb, već mogu biti i važan izvor emocionalne podrške i vođenja. Razgovor s stručnjakom može pomoći pacijentima da se osjećaju manje izolirano sa svojim stanjem.

7. Pravilna prehrana

Pravilna prehrana je velik dio odgovora na pitanje čime se liječi hidradenitis, pružajući tijelu neophodne nutrijente za borbu protiv upala i promicanje općeg zdravlja kože. 

Prehrana bogata antiupalnim namirnicama može pomoći u smanjenju upale povezane s hidradenitisom stoga je također lijek za hidradenitis. To uključuje hranu poput masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja, voća i povrća bogatog antioksidansima.

borba s hidradenitisom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Određena hrana može pogoršati upalu, pa je preporučljivo izbjegavati prerađenu hranu, visoko šećerne proizvode, rafinirane ugljikohidrate i zasićene masnoće. Također, neki ljudi mogu primijetiti da im određena hrana pogoršava simptome, poput mliječnih proizvoda ili glutena, te bi mogli razmotriti smanjenje ili eliminaciju takve hrane iz prehrane.

Prehrana koja podržava održavanje zdrave tjelesne težine je važna, jer prekomjerna težina može povećati trenje i pritisak na kožu, što može pogoršati simptome hidradenitisa.

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja kože. Pijenje dovoljno vode tijekom dana pomaže u održavanju hidratacije kože i potpomaže uklanjanje toksina iz tijela.

Općenito, usvajanje uravnotežene prehrane koja obuhvaća širok spektar hranjivih tvari, vitamina i minerala je ključno za opće zdravlje i može pomoći u upravljanju hidradenitisom.

Za individualizirane prehrambene savjete, konzultacije s nutricionistom ili dijetetičarom mogu biti korisne. Oni mogu pomoći u izradi plana prehrane koji odgovara specifičnim potrebama i ciljevima zdravlja.

8. Izbjegavanje znojenja i trenja

Lijek za hidradenitis je i izbjegavanje znojenja i trenja, koje ima značajnu ulogu kad se spominje liječenje hidradenitisa, jer oba faktora mogu pogoršati simptome i doprinijeti upali kože.

Prvo, važno je odabrati odjeću koja minimizira trenje, posebno u područjima sklonim hidradenitisu, kao što su pazuha, prepone i ispod grudi, preporučuje se nošenje labave i prozračne odjeće izrađene od prirodnih materijala poput pamuka, koji dopuštaju koži da diše i smanjuju akumulaciju vlage.

U kontekstu fizičke aktivnosti, izbjegavajte dugotrajne aktivnosti koje uzrokuju prekomjerno znojenje, nakon vježbanja ili bilo koje aktivnosti koja uzrokuje znojenje, važno je odmah se presvući u suhu odjeću i oprati zahvaćena područja kako bi se smanjila vlažnost kože.

Također, koristite proizvode za tijelo koji pomažu u upravljanju znojenjem, kao što su antiperspiranti, i izbjegavajte proizvode koji mogu blokirati pore ili uzrokovati iritaciju, poput teških krema ili losiona.

U situacijama gdje je trenje neizbježno, kao što je sjedenje ili hodanje, korisno je koristiti zaštitne barijere kao što su posebni jastučići ili odjeća sa zaštitnim slojevima kako bi se smanjilo trenje izravno na koži.

Redovito mijenjanje položaja tijela i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja na jednom mjestu također može pomoći u smanjenju pritiska i trenja na osjetljivim područjima.

9. Korištenje antiseptika

Korištenje antiseptika jedno je od ključnih odgovora na pitanje čime se liječi hidradenitis, jer pomaže u održavanju čistoće kože i smanjenju rizika od infekcija koje mogu pogoršati stanje. 

Prvo, redovito korištenje blagih antiseptičkih sredstava može pomoći u smanjenju broja bakterija na koži, što je posebno važno u područjima sklonim hidradenitisu poput pazuha, prepone i ispod grudi. Važno je odabrati antiseptičke proizvode koji su prikladni za osjetljivu kožu kako bi se izbjeglo dodatno iritiranje kože.

Antiseptički proizvodi mogu se koristiti nakon tuširanja ili kupanja, kako bi se osiguralo da je koža čista i zaštićena od bakterijskog rasta. Neke od preporučenih opcija uključuju antiseptičke otopine ili losione koji se mogu nježno nanositi na zahvaćena područja.

Pri izboru antiseptičkih proizvoda, važno je izbjegavati one koji sadrže agresivne kemikalije ili alkohol, jer mogu isušiti kožu i uzrokovati dodatnu iritaciju. Proizvodi koji sadrže blage i koži prijateljske sastojke, kao što su čajevac ili aloe vera, mogu biti bolji izbor.

Korištenje antiseptika može biti posebno korisno prije i nakon bilo kakvih medicinskih postupaka, kao što su incizije ili drenaže, kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Također je važno održavati redovitu higijenu ruku, jer to pomaže u smanjenju prijenosa bakterija na kožu, što je ključno u prevenciji infekcija.

10. Praćenje znakova infekcije

Praćenje znakova infekcije je esencijalno kad je u pitanju liječenje hidradenitisa, jer infekcije mogu značajno pogoršati simptome i dovesti do dodatnih komplikacija. Prepoznavanje ranih znakova infekcije i brzo reagiranje mogu pomoći u smanjenju rizika od težih posljedica. 

Prvo, osobe koje pate od hidradenitisa trebaju biti svjesne uobičajenih znakova infekcije, koji mogu uključivati crvenilo, toplinu, oticanje, bol, i ispuštanje gnoja ili drugih tekućina iz zahvaćenih područja. Također, groznica i povećanje lokalnih ili općih simptoma mogu ukazivati na infekciju. Iako postoje crvene točkice, one su velike i zapravo su više kao kvrge.

Redovito samopregledavanje zahvaćenih područja može pomoći u ranoj identifikaciji promjena koje bi mogle ukazivati na infekciju. Ovo uključuje promjene u boji, veličini ili obliku lezija, kao i pojavu novih simptoma.

U slučaju sumnje na infekciju, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Dermatolog ili drugi zdravstveni stručnjak može procijeniti stanje i po potrebi preporučiti liječenje, koje može uključivati antibiotike ili druge terapije.

Osim toga, održavanje dobrih higijenskih praksi i korištenje antiseptika može pomoći u smanjenju rizika od infekcije. Važno je izbjegavati dodirivanje ili stiskanje lezija, jer to može potaknuti širenje infekcije.

Upravljanje drugim faktorima rizika, kao što su pušenje, nezdrava prehrana, i stres, također može pridonijeti smanjenju vjerojatnosti infekcija.

11. Korištenje prirodnih sredstava za ublažavanje boli

Korištenje prirodnih sredstava za ublažavanje boli može biti dragocjen dio liječenja hidradenitisa, pružajući olakšanje od simptoma bez potrebe za jakim lijekovima. Ovi prirodni pristupi mogu pomoći u smanjenju boli i nelagode povezane s hidradenitisom. 

Prvo, topli oblozi mogu biti vrlo učinkoviti u ublažavanju boli i upale. Kao što je ranije spomenuto, primjena toplih obloga na zahvaćena područja može smanjiti bol i potaknuti cirkulaciju, što može ubrzati proces zacjeljivanja.

Biljni losioni i ulja mogu također pružiti olakšanje. Primjerice, ulje čajevca, aloe vera, i lavanda poznati su po svojim smirujućim i protuupalnim svojstvima. Ovi proizvodi se mogu nježno nanositi na zahvaćena područja kako bi se smanjila upala i smirila koža.

Također, upotreba biljnih dodataka koji imaju protuupalna svojstva može biti korisna. Primjeri uključuju kurkumu, đumbir, i riblje ulje, koji se mogu uzimati oralno za smanjenje sistemskih upala.

Akupunktura i masaža su druge alternativne metode koje mogu pomoći u ublažavanju boli povezane s hidradenitisom. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i promicanju opuštanja, što može imati pozitivan učinak na upravljanje bolom.

Joga i meditacija također mogu biti korisne u upravljanju boli i stresom. Ove prakse pomažu u smanjenju mentalnog stresa, koji može biti faktor u pogoršanju simptoma hidradenitisa.

Važno je napomenuti da, iako prirodni pristupi mogu pružiti olakšanje, oni ne bi trebali zamijeniti standardne medicinske tretmane koje preporučuje dermatolog. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije uvođenja bilo kakvih novih tretmana ili suplemenata.

12. Razgovor s psihologom ili terapeutom

Razgovor s psihologom ili terapeutom može biti iznimno važan u liječenju hidradenitisa, posebno kada se uzme u obzir emocionalni i psihološki utjecaj koji ovo stanje može imati na pojedinca. Psihološka podrška može pružiti ključne alate za suočavanje s izazovima povezanima s hidradenitisom. 

Prvo, hidradenitis može imati značajan utjecaj na kvalitetu života, uključujući emocionalnu dobrobit i samopouzdanje. Razgovor s psihologom može pomoći u obradi osjećaja tuge, frustracije ili srama koji su često povezani s ovim stanjem.

Mnogi oboljeli koji nisu uspješno implementirali odgovore na pitanje čime se liječi hidradenitis nose u sebi osjećaj frustracije koji se može negativno ispoljiti na njihovo zdravlje. 

Psihoterapija može pružiti strategije za upravljanje stresom i anksioznošću, što može biti posebno korisno jer stres može doprinijeti pogoršanju simptoma hidradenitisa. Tehnike kao što su kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) mogu biti učinkovite u mijenjanju negativnih misaonih obrazaca i ponašanja.

Grupna terapija ili podrška mogu također biti korisni, jer omogućavaju razmjenu iskustava s drugima koji prolaze kroz slične izazove. To može pomoći u smanjenju osjećaja izolacije i pružanju osjećaja zajedništva.

Razgovor s terapeutom može pomoći u razvijanju osobnih strategija suočavanja koje su prilagođene individualnim potrebama i okolnostima. Ovo može uključivati tehniku postavljanja ciljeva, pronalaženje aktivnosti koje povećavaju samopoštovanje, ili učenje kako se nositi s teškim situacijama.

Za osobe s hidradenitisom koji se suočavaju s kroničnom boli i još uvijek traže lijek za hidradenitis, psihološka podrška može pomoći u upravljanju percepcijom boli i pružanju strategija za njezino ublažavanje.

Važno je naglasiti da je psihološka podrška komplementarna medicinskom liječenju, a ne zamjena za to. Integriranje psihološke skrbi sa standardnim medicinskim tretmanima može pružiti sveobuhvatniji pristup liječenju hidradenitisa.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!