Tikvice poput krastavaca pripadaju obitelji Cucurbitaceae, a mogu biti različitih oblika, duljina, ali i boja: od bijele do tamno zelene. Čuvaju zdravlje i vitku liniju te su bogate hranjivim tvarima, a posebno su bogate vitaminima A, C i B6, manganom i kalijem; također su bogate dijetalnim vlaknima i vodom.
Podrijetlo tikvice nije u potpunosti određeno, pa postoje zapisi da su izvorno porijeklom iz Srednje Amerike i Indije. Tikvice se mogu pripremiti na mnogo različitih načina — pečene, pržene, pirjane ili na žaru, a mogu se dodati i u složence. Izvrstan su dodatak svakoj dijeti jer su dobrog okusa i niskokalorične: jedna mala tikvica sadrži samo 29 kalorija!
Uzgoj tikvice
Tikvice su voće koje se lako uzgaja i ne zahtijeva veliku brigu, a mogu se uzgajati u posudama na terasi ili u vašem povrtnjaku. Jedna biljka proizvest će više nego što jedna osoba može pojesti u tjednu, što je čini vrijednom kao usjev za poticanje samodostatnosti. Tikvica zahtijeva puno vode i ne smije se uzgajati s biljkama koje imaju slične potrebe za tlom ili hranjivim tvarima.
Na primjer, ne smije se saditi s biljkama koje su iz iste porodice, ali će se odlično slagati s povrćem kao što je špinat. Ako planirate uzgajati tikvice u stakleniku, prvi korak je sijanje sjemena. Stavite sjeme na toplo mjesto i održavajte temperaturu oko 20 stupnjeva. To će omogućiti biljkama da brže proklijaju. Toplo okruženje također potiče raniju žetvu.
Hranjiva i ljekovita svojstva tikvica
Osim što su dobar izvor vlakana, tikvice sadrže niz nutrijenata koji su korisni za ljudski organizam. Također je bogata vitaminom A, kalijem, magnezijem, fosforom i folnom kiselinom. Također je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, kalcija, cinka i niacina, a svi oni mogu doprinijeti njegovim zdravstvenim prednostima. Neke od njegovih zdravstvenih prednosti uključuju snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje probave.
Hrana bogata vlaknima, poput tikvica, potiče dobru probavu i može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Također su bogate antioksidansima koji pomažu u snižavanju razine šećera u krvi. Podupiru imunološki sustav, a samo jedna tikvica srednje veličine sadrži više od polovice preporučene dnevne doze vitamina C, važnog antioksidansa koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Kao rezultat toga, tikvice mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput raka i astme. Štoviše, hrana bogata vitaminom C štiti od upala, začepljenja arterija i krvnog tlaka.
Sjemenke tikve i buče od davnina se koriste u narodnoj i tradicionalnoj medicini. Vjerovalo se da djeluju antiparazitski, a mnoge su populacije vjerovale da konzumacija povrća ima pozitivne učinke na probavni sustav. Isto vrijedi i za pektinska vlakna, koja su povezana s poboljšanjem zdravlja arterija i smanjenjem upale koja uzrokuje bolesti.
Iako tikvice nisu uobičajeni alergeni u hrani, kod nekih ljudi mogu izazvati reakcije. Sadržaj bjelančevina sličan je peludu ambrozije, a ljudi s alergijom na ambroziju trebali bi izbjegavati jesti sirove tikvice. Konzumacija sirovih tikvica također može uzrokovati oralni alergijski sindrom, koji uzrokuje svrbež jezika, usana i grla.
Tikvice su ukusno povrće za razne namjene. Može se jesti sirova ili kuhana, a odličan je dodatak salatama i varivima. Također se može dodati smoothiejima ili pekarskim proizvodima kako bi se povećao njihov nutritivni sadržaj.
Još jedna zdrava korist od tikvica je to što sadrže velike količine folata, željeza i magnezija. Ove hranjive tvari potiču zdrav razvoj crvenih krvnih stanica i neuralne cijevi. Smanjuju rizik od prijevremenog poroda, a također su korisne za srce. Osim toga, tikvice su bogate vitaminom K i aminokiselinama koje pomažu u održavanju zdravih kostiju i mišića.
Tikvice imaju malo masti, natrija i kolesterola. Bogat vlaknima i kalijem potiču zdravu cirkulaciju i zdravlje srca. Također sadrži lutein i zeaksantin koji su neophodni za zdravlje očiju. Ovi fitonutrijenti bore se protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od bolesti očiju povezanih sa starenjem.
Savjeti za kuhanje i pripremu tikvice
Tikvice su popularna i svestrana namirnica koja se doista može pripremati na bezbroj načina. Pečene tikvice s češnjakom i maslinovim uljem ili na žaru, pohane, u piti sa svježim sirom i ostalim povrćem, u pestu ili dinstane u šalšu s rajčicom, kombinacija su beskonačne. Na kraju sve ovisi o tome koliko ste kreativni i naravno, vašim gastro preferencijama. Danas savjetujemo da pripremite dva odlična i jednostavna recepta: rezanci od tikvica i krem juha od tikvica.
Rezanci od tikvica
Zoodles ili rezanci od tikvica su bezglutenska alternativa špagetima koja se osobito preporučuje ljudima koji pate od celijakije. Ako vam je potrebna zdravija alternativa standardnoj tjestenini bez žitarica, ovo svakako trebate probati. Rezanci od tikvica su jednostavni za napraviti i izvrsnog su okusa. Evo što trebate učiniti kako biste ih pripremili.
Odlučite hoćete li guliti tikvice ili ne. Ako želite rezance koji više liče na tjesteninu, ogulite tikvice prije nego što ih napravite u rezance. Međutim, za nešto šareniju varijantu, ostavite koru. Kora od tikvica ima brojne zdravstvene prednosti. Prepuna je dijetalnih vlakana koji mogu pomoći u regulaciji vašeg probavnog sustava.
Odrežite jedan kraj tikvice tako da imate ravnu površinu za polaganje na radnu površinu. Gulilicom ili posebnom spiralnom reznicom za povrće napravite rezance. Rezance od tikvica možete skuhati ili ih jesti sirove. Tikvice su pune vode, pa ih ocijedite čak i ako ćete rezance konzumirati sirove. Stavite rezance u cjedilo i ostavite ih da se osuše 15-20 minuta. Nakon što ste to učinili, zamotajte ih u papirnati ubrus i lagano ih stisnite da upiju što više viška vlage. Servirajte uz salate ili umak po izboru, kao što je umak od rajčica.
Krem juha od tikvica
Sastojci
- 2 manje tikvice
- 1 veći krumpir
- 1 srednji luk
- 1 režanj češnjaka
- 500 ml temeljca od povrća
- 30 ml vrhnja za kuhanje
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema
Luk narežite na trakice i popržite s malo maslinovog ulja. Po želji možete dodati i režanj oguljenog češnjaka. Pustite da se luk pirja na laganoj vatri. Za to vrijeme nasjeckajte tikvice, a krumpir ogulite i narežite na manje komade. U lonac dodajte nasjeckane tikvice i krumpir. Sve skupa lagano pirjajte desetak minuta.
Nakon isteka tog vremena, dodajte temeljac od povrća i ostavite da sve zajedno kuha još 20 minuta. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Popaprite i posolite po želji i juhu od tikvica vratite na štednjak. Dodajte tekuće vrhnje tako da bude kremasta tekstura da kuha još pet minuta prije posluživanja. Juha od tikvica će biti najbolja servirate li ju toplu uz posipani svježi peršin. Dobar tek!