Bobičasto voće
Foto: Pixabay

Bobičasto voće – eksplozija okusa u službi zdravlja

Ljeto je već u punom zamahu, a naše misli još uvijek lete našem omiljenom voću koje ima iznimno veliku korist za naše tijelo i zdravlje, a to je bobičasto voće.

Bobičasto voće iznimno je popularno među svim generacijama, a često se koristi u pripremi slastica, izradi sladoleda, voćnih salata i mnogih drugih ukusnih delicija koji svi volimo. Ipak, najzdravija konzumacija bobičastog voća je u njegovom prirodnom elementu, bez dodatka šećera i sladila i bez termičke obrade koja djelomično ukloni njegove benefite.

Bobičasto voće je skupina raznih vrsta voća koje karakterizira malena veličina, iznimno jaka boja (u raznim crvenim, ljubičastim i modrim nijansama) te snažna aroma i miris.

U bobičasto voće ubrajaju se maline, kupine, jagode, brusnice, borovnice, ribiz, aronija još nekoliko vrsta voća. 

Po čemu se bobičasto voće razlikuje od ostalog?

Bobičasto voće iznimno je bogato flavonoidima, posebnom vrstom antioksidansa koji djeluju protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su na jako lošem glasu jer je riječ o spojevima koji  normalno sudjeluju u mnogim našim tjelesnim procesima, poput procesa dobivanja energije ili tijekom procesa stvaranjam, ali mogu postati veliki neprijatelj našeg organizma.

Iz mnogo razloga, od kojih je jedan od najbitnijih upravo ljudska prehrana, slobodni radikali se počinju gomilati sve do trenutka kada ih stanice više ne mogu razgrađivati. Takav višak slobodnih radikala koji narušava čitav organizam uzrokuje oksidacijski stres, pojavu narušavanja ravnoteže organizma koja negativno utječe na tjelesne stanice. Tjelesne stanice se pod utjecajem slobodnih radikala mijenjaju, ali na loš način, rezultirajući promjenama koje potiču razvoj raznih bolesti. 

Većina ozbiljnih i ugrožavajućih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili autoimunih bolesti, u svojoj podlozi ima oksidacijski stres i višak slobodnih radikala.

Upravo je bobičasto voće vrlo snažno oružje u borbi protiv tih bolesti stoga je bitno konzumirati ga što više, osobito u periodu kada je njegova sezona. 

Bobičasto voće je bogato antioksidansima

Bobičasto voće
Foto: Pixabay

U borbi protiv oksidativnog stresa ponajviše se ističu antioksidansi, kemijski spojevi koji pomažu našem tijelu da smanji oksidativni stres, i samim time smanji utjecaj loših slobodnih radikala na naš organizam. 

Kao zaštita stanica od oksidativnog stresa ističu se endogeni i egzogeni antioksidansi koje unosimo hranom ili koji nastaju u organizmu. 

Jako važan dio priče o antioksidansima čini upravo bobičasto voće. Bobičasto voće je iznimno bogato flavonoidima koji djeluju kao antioksidansi pa time imaju važnu ulogu u zaštiti našeg tijela od bolesti.

Osobito velik učinak imaju u zaštiti tijela od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma koji su trenutno pri vrhu najčešćih vrsta bolesti sa smrtnim ishodom u našoj zemlji. 

Iako znanstvenici još nisu utvrdili na koji to točno način antioksidansi pozitivno utječu na tijelo i sprječavaju pretjerani utjecaj loših slobodnih radikala, otkriveno je da su posebno korisni u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti zbog svoje sposobnosti da smanje nastanak ateroskelrotskog plaka koji uzrokuje začepljenje žila. Osim toga, antioksidansi iz bobičastog voća pomažu i u prevenciji od svih ostalih bolesti kardiovaskularnog sustava. 

Znanstvenici su uspjeli dokazati da bobičasto voće i antioksidansi u njemu imaju blagotvoran utjecaj na čitavi organizam, čime se smanjuje rizik za razvoj mnogih bolesti, uključujući dijabetes i visoki krvni tlak. 

Bobičasto voće – koje vrste poznajemo?

U bobičasto voće se ubraja mnogo vrsta voća, a najveći udio pripada malinama, jagodama, kupinama, borovnicama, ribizu, brusnicama i aroniji. Evo što sve trebate znati o njima.

Maline

Maline su bobičasto voće koje bismo preporučili za jelo svaki dan, a razloga je uistinu vrlo mnogo. Maline su bogate antioksidansima, od kojih je najpoznatiji antocijanin, spoj koji malini daje njenu prekrasnu crvenu boju, resveratrol, spoj koji usporava proces starenja stanica te elagitanin, spoj za kojeg znanstvenici tvrde da smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i pterostilben, spoj koji pozitivno utječe na naše moždane funkcije. 

Osim antioksidansa, malina je jako bogata vitaminom C pa sa samo 100 grama dnevne konzumacije osoba može unijeti gotovo polovicu preporučene dnevne doze ovog vitamina. Osim vitamina C tu su i vitamini B skupine te iznimno važan kalij. 

Veliki plus za malinu kojeg mnogi zaboravljaju spomenuti jest njeno bogatstvo vlakana što ju čini odličnim izborom hrane za zdravu i redovnu probavu. Problemi s probavom mogu dovesti do raznih neželjenih problema, među kojima su i neki kao bruh.

Maline imaju i sposobnost utjecaja na razinu šećera u krvi kojoj ne dozvoljavaju rast, a imaju utjecaj i na metabolizam masnoća u tijelu i krvnim žilama.

Ako ste ljubitelji prirodne kozmetike i volite za njegu tijela koristiti prirodne preparate tada možete posegnuti za ljekovitim čajem od suhih listova maline koji pozitivno djeluje na menstrualne tegobe, ali i ekstraktima maline koji su dobro rješenje za lijepu kosu i kožu.

Kupine

Da su kupine dobre za zdravlje potvrdit će vam svaki doktor. Ovo je bobičasto voće velik izvor vitamina i minerala, a posebno veliku korist donose imunitetu jer sadrže jako velike količine vitamina C. Time pomažu smanjiti visoki tlak i ublažiti anemiju.

Mnogi ljudi ne znaju da kupine sadrže jako veliku količinu vlakana, više nego bilo koja druga vrsta voća. U samo jednoj šaci kupina nalazi se gotovo 10 grama vlakana. Važan spoj koji se nalazi u kupinama je tanin, spoj koji pomaže u smanjivanju krvarenja. 

Kupine su i pravo skladište mangana, minerala koji pomaže kosti održati zdravima i čvrstima.

U kupinama se također pojavljuju famozni antocijani, antioksidansi koji su se pokazali iznimno učinkoviti u borbi protiv raka. Njih u kupinama ima mnogo više nego u ostalom voću. 

Folna kiselina, vitamin B9, također je važan vitamin kojeg se može pronaći u kupinama, a iznimno je važan za stvaranje novih krvnih stanica. 

Jagode

Jagode su ljekovitije nego što većina ljudi misli stoga bi bilo šteta ne iskoristiti sezonu jagoda i uživati u vom ukusnom niskokaloričnom voću i proizvodima kao što su džemovi i pekmez od jagode.

Jagode svoju crvenu boju duguju poznatom antocijaninu koji tijelu pomaže u topljenju masnoća, ali koji ima i veliki utjecaj na kratkoročno pamćenje. Ako svaki dan konzumirate jagode nakon nekog vremena ono će se drastično poboljšati.

Jagode su vrlo popularne jer ne sadrže mnogo kalorija: na 100 grama jagoda ima tek tridesetak kalorija. No koliko god malo kalorija imaju jagode toliko mnogo imaju vitamina C – na 100 grama jagoda dolazi pedesetak mg vitamina C što čini gotovo 100%-ni udio dnevnih potreba tijela za ovim vitaminom. Upravo je taj vitamin C dobra prevencija starenja jer se u njemu nalazi mnogo vitamina C. Mnoge ljude iznenadi činjenica da jagode imaju više vitamina od naranči ili limuna.

Jagode imaju i protuupalno djelovanje jer imaju sposobnost smanjiti razinu proteina koji potiče upalu u tijelu. Stoga su dobra preporuka za sve osobe koje boluju od kroničnih upala. 

U njima se nalaze i važni minerali poput magnezija koji je važan za kosti, a tu su i kalij i biotin te razni antioksidansi koji pomažu u prevenciji karcinoma.  

Borovnice

Borovnice su mnogima najdraže bobičasto voće, a osim finog ukusa jedan od razloga je i cjelogodišnja dostupnost borovnica. One su prava mala riznica vitamina i minerala stoga je jako važno unositi i njih u svoj organizam.

Borovnice su bogate mikronutrijentima poput željeza, kalcija, magnezija, cinka, mangana i fosfora, što su sve vitamini i minerali bez kojih naš organizam ne može funkcionirati. Oni su osobito bitni za zdravlje kostiju, koštanu strukturu i elastičnost. 

Bogate su i vitaminom C koji je esencijalni nutrijent vezano uz stvaranje kolagena i održavanje zdrave kože koja ne stari ubrzano. Vitamin C je osobito uspješan u smanjivanju lošeg utjecaja sunčevih zraka na kožu.

Za ljude koji se bore s hipertenzijom borovnice su od pomoći za snižavanje tlaka, a pokazale su korist i u kontroli dijabetesa. 

Svi nutrijenti koje sadrže borovnice, od kalija, vitamina C i B do vlakana, pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja te pomažu smanjiti rizik od razvoja te vrste bolesti. One su dobre i za probavu, zbog vlakana kojim su bogate. 

Kao i svako bobičasto voće, i borovnice sadrže mnogo antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala te pomažu u prevenciju tumora, sprječavaju njegov rast i smanjuju udio upalnih procesa u organizmu. 

Znanstvenici su proveli i nekoliko studija o utjecaju borovnica na mentalno zdravlje te utvrdili da one usporavaju mentalno propadanje i poboljšavaju kratkoročno pamćenje. 

Brusnice 

Brusnice su također poznate po svom snažnom antioksidativnom djelovanju pa je i ova crvena kiselkasta bobica vrlo cijenjena što se tiče pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Posebno je poznata po svojim benefitima vezano uz zdravlje bubrega, mjehura i čitavog mokraćnog sustava. 

Brusnicu se vrlo često naziva superhranom jer je iznimno bogata nutrijentima i antioksidansima pa ima protuupalna i antibakterijska svojstva.

Brusnica je poznata po svojoj lijepoj crvenoj boji koju dobiva od antocijanina i proantocijanidina, dva pigmenta koji imaju i jaka antioksidativna svojstva. Proantocijanidin je ovdje vrlo važan jer se upravo on ključan za prevenciju urinarnih infekcija, što je ono po čemu je brusnica najpoznatija. Ovaj pigment ne dozvoljava bakteriji E.coli da se nastani u mjehuru i razmnožava pa tako smanjuje mogućnost razvoja ove tvrdokorne urinarne infekcije. 

U njoj se nalazi i mnogo fitonutrijenata kao što su fenoli, polifenoli, tanini i flavonoidi koji su poznati po svojoj sposobnosti zaštite srca i kardiovaskularnog sustava. Tome doprinosi i činjenica da brusnice imaju jako malo šećera a mnogo vlakana čime su dobre i za srce, ali i za održavanje zdrave tjelesne težine koja je važan faktor za razvoj srčane bolesti.

Najpopularniji način konzumacije brusnica je u sušenom obliku i kao sok. Moramo upozoriti da je prilikom konzumacije soka jako važno pripaziti na njegovu kvalitetu jer se na tržištu nalazi jako velika količina zaslađenih verzija soka od brusnice koja je ukusna, ali u potpunosti poništava zdravo djelovanje ovog ukusnog bobičastog voća.

Ribiz 

Ribiz je vrlo ukusno i zdravo bobičasto voće koje se može pronaći u tri različita oblika: bijeli, crveni i crni ribiz. Svaka boja donijet će drugačiji okus, a ujedno i drugačije zdravstvene prednosti.

Najmanje ljekovit, a ujedno i najmanje sladak je bijeli ribiz koji se zbog toga ne može naći tako često jer su crni i crveni ribiz mnogo poznatiji po tome. 

Crveni ribiz je najčešći u ovom dijelu Europe i najpopularniji okusom koji ima kiselo-slatke note pa je stoga vrlo čest izbor za pripremu pekmeza i sokova. 

Crveni je ribiz vrlo bogat vitaminima, a u njemu se najviše nalazi vitamina C, vitamina A, B i K. ima i pregršt minerala od kojih svakako moramo spomenuti za tijelo važno željezo, kalij, kalcij i magnezij. 

Crveni ribiz je bobičasto voće koje je poznato po svojoj dobrobiti za srce i održavanje normalne razine tlaka. Od velike je pomoći i osobama koje boluju od gihta i reume jer ima diuretika svojstva što znači da pomaže ukloniti mokraćnu kiselinu iz organizma. 

Ako imate problema sa zatvorom, crveni ribiz je i tu od pomoći jer ima blaga laksativna svojstva.

Crni ribiz je izrazito bogat taninima što je normalno s obzirom na njegovu tamnu crnu boju, ali zbog toga je i pomalo „trpak“. No, ako tražite najljekovitiju vrstu ribiza tada je crni ribiz za vas prvi izbor.

U njemu se nalazi velika količina vitamina C i prirodnog pigmenta antocijanina koji mu daje boju. Ova dva sastojka su izrazito moćni i potpuno prirodni antioksidansi za koje se vjeruje da pomažu u suzbijanju karcinoma i zloćudnih stanica u tijelu. 

Tanini u crnom ribizlu ga čine i moćnim pomoćnikom u suzbijanju proljeva. 

Aronija

Aronija je bobičasto voće kojeg vrlo često nazivaju i supernamirnicom, a razlog za to je velika količina antioksidansa koja se nalazi u njoj. U bobicama aronije krije se nekoliko stotina vrsta raznih fitonutrijenata koji imaju jako pozitivan utjecaj na zdravlje.

U aroniji se nalazi velik udio antioksidansa antocijanina koji pomaže spriječiti loš utjecaj slobodnih radikala na organizam, ali ima i mnogo flavonoida, esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala.

Aroniju možete konzumirati sušenu, ali i u obliku džema i soka. Sušena aronija je odličan izvor vlakana koji pomažu održati zdravlje probavnog sustava što je vrlo česta bolest modernog doba. 

Njeni sastojci su odlična podrška imunitetu pa pomažu spriječiti prehlade i gripe, a drže podalje i opaku E. Coli, bakteriju urinarnog trakta koje se vrlo teško riješiti iz organizma. 

U aroniji se nalazi i velika količina željeza, minerala koji pomaže spriječiti anemiju i koji dobro utječe na nivo kolesterola u krvi, a samim time sprječava nastanak plaka i smanjuje potencijalnu opasnost od začepljenja krvnih žila. Ima i veliki utjecaj na krvni tlak kojeg pomaže smanjiti.