Kako uspavati bebu
Foto: Pixabay

Kako uspavati bebu brzo i sigurno?

Roditelji često traže način kako uspavati bebu uspavaju brzo i sigurno. Neovisno o tome koliko smo umorni i koliko bismo rado željeli spavati nikada nećemo riskirati sigurnost svoje djece. Danas ćemo pričati o sigurnim i boljim načinima uspavljivanja djece. Ponekad roditelji ne znaju kako točno smiriti svoju djecu i što učiniti da prestanu plakati, ali postoje neke stvari koje nikad ne bismo smjeli isprobavati i koje nam ne bi trebale biti opcije „iz rukava“.

Prije no što krenemo na rješenja, moramo razumjeti zašto se bebe ponašaju tako kako se ponašaju i postoji li način da to spriječimo, odnosno da budemo korak ispred njihove čangrizavosti i zbunjenosti. Uskoro ćemo saznati da to nije moguće, a otkrit ćemo i zašto.

Zašto bebe malo spavaju?

U ranoj životnoj dobi djeca ne znaju komunicirati, a da ne plaču. Njihov prvi instinkt kojim pokazuju da trebaju  nešto je plač. Na taj način  dobivaju pažnju onih koji su im bliski. Neovisno o tome jesu li gladni, žedni, umorni ili samo žele bliskost, njihova će reakcija biti ista.  Plač je nešto na što se novi roditelji moraju spremati već kada se pokažu prvi znakovi trudnoće.

Bebe ne mogu ispunjavati vlastite potrebe i zbog toga su jako ovisne o svojim roditeljima. S obzirom na to da s njima provodimo jako puno vremena, razvije se određena povezanost i međuovisnost između roditelja i djeteta, a pogotovo između djeteta i majke. Zbog toga će djeca često plakati kad nisu u blizini svoje majke i prestat će plakati kad se majka pojavi u vidokrugu.

Tijekom dana i tijekom noći bebe plaču iz istih razloga. Jedina je razlika u tome što po noći bude nas iz sna, što je nama mnogo napornije nego tijekom dana. Osim što imaju potrebe koje ne znaju izraziti drugačije, bebe također prolaze kroz određene tjelesne promjene koje mogu otežati svakodnevicu. Nagli skokovi u rastu, izlaženje zubića i problemi s probavom mogu biti samo neke od stvari koje bebe iskuse u prvih nekoliko mjeseci života.

Pomaže li dojenje bebe u uspavljivanju?

Mnoge majke pitaju se, je li dojenje dobar način kako uspavati bebu. Na neki način već i znamo odgovor na ovo pitanje jer mnoge majke dožive upravo to – djeca zaspu tijekom dojenja. Osim što male bebe jako vole biti u prisutnosti svojih roditelja, posebno svoje majke, one također vole jesti. Obje ove aktivnosti smanjuju njihovu razinu kortizola, koji je hormon stresa pa se bebe tada postaju umornima i smirenima. S obzirom na to da se bebe ne umaraju puno kroz dan, njihov cirkadijski ritam uglavnom je određen time kada imate dojenje bebe. 

Unatoč tome što je ovo praktički metoda da odredite bebi kad će spavati, većina majki doji djecu kad djeca izraze nezadovoljstvo – dojenje se baš i ne može koristiti kao metoda tajmiranja sna. U svakom slučaju, jako velik postotak djece nakon dojenja prispava zbog toga što su se smirili, osjećaju se sitima, a i sam mirovanje tijekom dojenja će ih učiniti mirnijima.

Lako je povući paralelu s ljudima odrasle dobi – i mi često nakon ručka odrijemamo kako bismo bolje probavili hranu koju smo upravo pojeli. Znanstvenici u ovom slučaju zapravo pričaju o nečemu što se naziva simpatikus i parasimpatikus, ali da ne ulazimo u detalje, prirodno je da čovjek bude umoran nakon jela. Isti se mehanizam primjenjuje na djecu.

Dojenje bebe iznimno je važno za dijete i fizički i psihički stoga pokušajte dojenje održati što duljim.

Jesu li grčevi kod beba dugotrajni?

Svi roditelji znaju koliko grčevi mogu biti problematični kod male djece. Tzv. kolike ili grčevi kod dojenčadi mogu se javiti tijekom ranog života, a roditelji u tim periodima obično imaju problema sa spavanjem. Grčevi su praćeni vjetrovima, a bebe ponekad imaju i problema s pražnjenjem crijeva, zbog čega morate biti svjesni ovog i pratiti što bebe rade te kako se ponašaju.

U ovim slučajevima hrana rijetko pomaže – djeca obično odbiju i dudu varalicu i dojenje, a plač se nastavlja. Kolike mogu trajati mjesecima te se prvotno javljaju između drugog i trećeg tjedna života jer se tada intenzivno razvija probavni sustav. Tek negdje u četvrtom ili petom mjesecu taj razvoj slabi i usporava, što znači da ćete se do tada vjerojatno malo mučiti s umirivanjem vaše bebe.

Zašto spominjemo grčeve? Grčevi kod beba su česti problem kod spavanja. Ako ste na ovaj članak naišli tražeći rješenje za san vašeg djeteta, a ništa ne pomaže te dijete i dalje kontinuirano plače, možda ima grčeve te mu zapravo oni smetaju. Grčevi kod beba se moraju rješavati kao zaseban problem.

Ima li vaše dijete grčeve? Pa, dojenčad često proguta previše zraka tijekom dojenja i plakanja zbog čega se javljaju učestali vjetrovi. Ako ste primijetili da dijete lošije reagira na neku specifičnu hranu, možda ste ju prerano uveli u djetetovu prehranu. Intolerancija na laktozu također može biti problem, iako je češće stvar u tome da djeca jednostavno imaju prilično brzu probavu, a probavni sustav nije u potpunosti razvijen.

Ako sumnjate da vaše dijete gubi san radi ovog problema, preporučujemo da se javite pedijatru ili doktoru opće medicine te da se s njima dogovorite o tome koja je metoda najbolja za rješavanje vaših problema. Zbog kolika ne morate ukinuti dojenje – obično je dovoljno izbjegavati kravlje mlijeko i/ili jaja i djetetu davati čaj koji pomaže ublažiti grčeve.

Kako NE smijete pokušavati uspavati bebu?

Možda vam je pomalo neobično što smo odlučili prvo obraditi ono što ne smijete, a nakon toga ponuditi metode koje su dobre. Razlog je jednostavan – puno roditelja u trenucima nesanice osjeća očaj i, iako ne žele nauditi svom djetetu, zbog umora ili neznanja čine stvari koje i nisu najbolje za njihovo dijete. Želimo da odmah budete svjesni kako postoje neke metode koje su prenošene s koljena na koljeno, ali nisu ergonomski dobre za vaše dijete.

Nemojte namjerno umarati bebu!

Mnogo roditelja vjeruje da ako dijete ne spava kroz dan, svakako će spavati kroz cijelu noć. Ipak, ova metoda previše je radikalna te će vas učiniti u potpunosti očajnima tijekom dana. Djeca za svoj razvoj trebaju san i danju i noću, a ako ga ne dobiju, postaju razdražljiva i rade probleme. Kortizol koji se javlja u trenucima stresa može se nakupiti do te mjere da djeca ne mogu spavati ni po noći, a ako zaspu, mogu se buditi jer se osjećaju uznemireno.

Dakle, pustite bebu da spava svojim prirodnim tempom. Njihovo djetinjstvo nije toliko dugo pa će brzo proći i ovi trenuci očaja i umora koje potencijalno osjećate. 

Nemojte im davati obilne obroke navečer!

Vjerovanja naših baka tvrde da malo mekanih pahuljica u mlijeku čini bebe sitima te ih to sprječava u noćnom buđenju (u kojem traže majčino mlijeko). Ipak, danas dobro znamo da to nije istina. Veći obroci navečer mogu utjecati na dječju probavu na način koji smo komentirali kad smo raspravljali o grčevima. Djeca će u ovim situacijama nerijetko osjećati negativne utjecaje hrane na svoju probavu, pogotovo ako se radi o jako vlaknastoj hrani koja probavu ubrzava.

Kruća se hrana (kao pahuljice) preporučuje tek iza pola godine starosti, a prije toga ćete vrlo vjerojatno dodatno uznemiriti djetetovu probavu, što će utjecati na njihov san tako da će se buditi s grčevima ili će im smetati puna pelena.

Nemojte spavati uz svoju bebu!

Znamo, znamo – nema ljepšeg osjećaja nego da zaspite uz svoje dijete. Ponekad majke zadrijemaju nakon dojenja, a ponekad legnu u krevet sa svojom djecom kako bi ih uspavala toplina majčinog tijela i njena blizina. I istina je, taj proces svakako ima smisla i funkcionira. On radi bez ikakvog problema… Ili?

Ovo je zapravo vrlo opasno! Djeca s razlogom imaju svoje krevetiće koji imaju podignute strane te je u potpunosti smisleno da ih te podignute strane štite od puzanja, dizanja, okretanja i sličnih manevara. Osim što vaše dijete ne može biti zaštićeno od pada, ono ne može biti zaštićeno ni od vas! Zasigurno ste čuli one strašne priče kad majke zaspe pri dojenju i slučajno pritisnu dijete ili im onemoguće pravilno disanje.

Ovakve stvari se nažalost događaju, a često su uzrokovane i strašnim umorom kojeg majke osjećaju. Zbog toga se preporučuje da zatražite pomoć ukoliko se osjećate jako umorno te da izbjegavate ležeće dojenje ukoliko ste baš jako pospane.

Ne koristite automobil kao opciju kako uspavati bebu!

Puno roditelja tvrdi da je najlakši i jedini način koji brzo uspavljuje njihovo dijete vožnja automobilom. Iako ovaj trik nije loša opcija za iskoristiti tu i tamo, ovo definitivno nije nešto što bi vam trebalo ući u naviku. Djeca moraju imati ergonomski ispravne podloge za spavanje te će se naučiti na određene pozicije spavanja. 

Nemojte da im primarna pozicija bude uspravna, već ih naučite da moraju ležati u svojem krevetiću. Ovo će im puno pomoći i prilikom prebacivanja u veći krevet. Isto tako, puno roditelja ne shvaća da je spavanje u automobilu zapravo spavanje u savršenim uvjetima – lagane vibracije, prigušeni zvukovi… Teško ćete ove stvari replicirati u svom domu, stoga nemojte ovu metodu koristiti osim u izvanrednim slučajima. Naučite li dijete na čestu vožnju autom spavanje u krevetiću možda više ne bude zanimljiva opcija za njega.

Kako uspavati bebu sigurno?

Kako uspavati bebu
Foto: Pixabay

Uspavanke i ljuljanje

Ljuljanje/nunanje djece odlična je metoda kako uspavati bebu pod uvjetom da je majka dovoljno budna da dijete ostavi u krevetiću poslije. Ova metoda uspavljivanja je fantastična jer djeca osjete ljudsku blizinu te im to snižava kortizol. Određeni mehanizmi u dječjim mozgovima uzrokuju da se djeca do puberteta više fokusiraju na majčin glas nego na strane glasove, što je posebno korisno i u ovakvim slučajevima kad slušaju majčinu pjesmu ili ona priča neke priče za djecu

Zvuk roditeljskog glasa djeci je smirujući, a uz lagano kretanje i ljuljanje, obično postoji određen ritam koji pomaže i najneumornijima.

Druženje u prigodnom ambijentu

Ponekad je dovoljno da mazite i pazite svoju babu u prigodnom ambijentu! Djeca su relativno često umorna i sve im je naporno, tako da ovi trenuci kada dijelite pažnju i ljubav mogu biti od velike koristi. Kako stvoriti prigodan ambijent? Prigušite svjetla, podesite temperaturu na sobnu, držite dijete blizu i lagano ga mazite prstima.

Određeni dijelovi lica kao područje između obrvi, iznad usana i iza uha mogu biti posebno uspavljujući za malu djecu. Djecu možete i masirati nekim prirodnim uljem jer je to preporučeno raditi nakon kupanja, a uz neke lagane zvukove u pozadini, vaše dijete može zaspati lako i jednostavno. Budite oprezni s aromaterapijom koju mnoge majke u ovom periodu često koriste kako bi umirile djecu – lavanda jest umirujuća, ali tako mala djeca moraju imati prilagođene koncentracije i opcije. Svakako se savjetujte s profesionalcem i ne činite ništa na svoju ruku.

Dojenje

Oprezno s ovom metodom – beba se ne bi trebala namjerno dojiti kako bi zaspala! Ipak, dojenje jako smiruje djecu i nakon dojenja djeca će biti vidno umornija i smirenija, gotovo „omamljena“ obrokom, tako da je ovo idealan trenutak da svoje dijete lagano uspavate pomoću nekih drugih metoda. Naravno, dojenje neće uvijek biti točan odgovor na djetetove potrebe te dijete nikako ne treba siliti da doji u nadi da će zaspati nakon što se najede.

Održavanje rutine

Cirkadijski ritam jest ugrađen sat našeg tijela. Veliku većinu vremena jako je korisno imati određen cirkadijski ritam i održavati neki omjer budnog vremena i sna. Kod djece, taj cirkadijski ritam još nije u potpunosti ispravan te jako ovisi o vanjskim faktorima. Nerijetko i odrasli ljudi imaju problema s tajmiranjem ovog ritma zbog toga što isti ritam jako može disruptiran plavim svjetlom i drugim senzorskim iskustvima.

Iako vaše dijete neće uvijek surađivati, pokušajte razviti određenu rutinu. Do drugog mjeseca života, djeca bi već mogla razviti dojam o tome kad se obično bude i kad obično idu spavati. Iako, naravno, to nije racionalna odluka, na to će utjecati njihovi hormonalni mehanizmi koji će se uskladiti s onim što ste ih naučili! Dakle, barem 30 minuta prije spavanja trebali biste napraviti prigodnu atmosferu, a već unutar 30 minuta od buđenja, dijete bi trebalo vidjeti sunčevu svjetlost (barem kroz prozore).

Kako uspavati djecu ponekad nije lak posao – bebe ne surađuju, pogotovo kad su u bolovima, kad su razdražena ili jednostavno nije njihov dan kao što se nekada i nama odraslima dogodi. Ipak, na nama je da se informiramo o tome koje su metode uspavljivanja ispravne, a koje nisu. Kako biste bili bolji roditelj, trebate se često informirati o tome što je dobro za vas i vaše dijete. Proces učenja nije uvijek linearan, ali je u svakom slučaju potreban.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!