Buđenje
Foto: Pixabay

Apneja u snu – nimalo bezazleni poremećaj spavanja

Apneja u snu jedan je od ozbiljnih poremećaja spavanja od kojeg pati gotovo 10 posto pučanstva, s tim da postoji velik broj oboljelih koji još ne znaju da imaju apneju u spavanju i koji upravo zbog svoje nedijagnosticirane bolesti žive lošijom kvalitetom života i skloniji su obolijevanju od raznih vrsta bolesti.

Apneja u snu uzrokovana je problemima u radu dišnih puteva, koji su sami opet većinom uzrokovani blokadom dišnih područja, a rjeđe poremećajem moždane aktivnosti. Zdrav čovjek tijekom spavanja ima stalno prohodne dišne puteve pa zrak neometano kola cijelim putem i omogućuje dobro i kvalitetno spavanje. Osoba koja boluje od apneje u snu ima tkiva koja ometaju disanje i na taj način uzrokuju mnoge neugodne simptome i ometaju normalan san.

Apneja u snu ima mnoge simptome, a osobe koje je imaju potvrđuju da su najčešći simptomi koji su imali prije nego što su otkrili da boluju od ovog poremećaja spavanja bili: glavobolja, suho grlo, umor, razdražljivost, zbunjenost te kronična neispavanost (iako osoba spava dovoljno sati tijekom noći ili dana).

Najglavniji simptom apneje u snu su zastoji u disanju tijekom spavanja do kojih dolazi zbog toga što se tijekom spavanja mišići ždrijela opuštaju, zbog čega se jezik vraća unatrag, u položaj koji će onemogućiti normalno disanje i uzrokovati opetovane zastoje u disanju.

Apneja u snu
Foto: Unsplash

Apneja u snu – koje su najugroženije skupine?

Kao što smo već rekli, od apneje pati gotovo 10 posto stanovnika i iako se ovaj poremećaj spavanja može javiti kod bilo kojeg spola ili dobi, ova bolest većinom pogađa muški spol i to osobe starije dobi i prekomjerne težine. Vrlo često se uz to pojavljuju i dodatni rizični faktori kao što su urođeno suženje u dišnom sustavu, velike mandule, velika resica grla, debeo vrat i jezik koji se lako vraća natrag u grlo što potencira pojavu apneje. 

S obzirom na to da je jedan od tipičnih simptoma apneje glasno hrkanje mnogi stariji muškarci zanemaruju ovaj simptom smatrajući ga normalnim za svoje godine. te ne liječe apneju i na taj način sami sebe dovode u opasnost od razvoja različitih bolesti srčanog i kardiovaskularnog sustava, među kojima je najčešći visoki tlak

Jedan jako nepovoljan traktor koji doprinosi razvoju apneje je i konzumiranje alkohola, duhana i sedativa koji imaju veliki utjecaj na dišne puteve i moždanu aktivnost osobe tijekom sna.

Apneja u snu – koji su simptomi?

Postoji nekoliko simptoma apneje u snu, a među njima su najvažniji hrkanje i epizode prestanka disanja koje sami oboljeli ne prepoznaju jer se događaju u snu, ali ih na to obično upozore partneri ili neke druge osobe s kojima dijele kućanstvo. 

Jedan također važan simptom je naglo buđenje iz sna koje može upućivati na centralnu apneju, što je opasnija vrsta apneje. Ovo je vrlo čest simptom, osobito ako je praćen otežanim disanjem nakon naglog buđenja.

Osoba koja boluje od apneje često se budi tijekom noći upravo zbog tih zastoja disanja, ujutro često osjeća grlobolju i suho grlo zbog čestog hrkanja, a nisu neuobičajene niti glavobolje i manjak energije. Mnogi oboljeli žale se na manjak koncentracije i slabije pamćenje što je uzrokovano nekvalitetnim snom i opterećenjem mozga tijekom tog perioda stalnog buđenja i uspavljivanja. Za pravi noćni odmor potreban je čvrst, duboki san nakon čega je tijelo odmorno, a ne isprekidano i mučno spavanje koje je tako uobičajeno kod apneje.

Još jedna posljedica apneje je i pojava smanjenog libida te često noćno mokrenje. Osobe koje boluju od apneje, a ne znaju da je imaju, vrlo su često deprimirane i razdražljive, osobito ako apneja kod njih uzrokuje probleme s impotencijom, glavobolju, kronični umor i pospanost. Nerijetko se događa da osoba toliko glasno hrče da to utječe na brak i razdvajanje partnera dok istovremeno niti jedan od partnera nije svjestan da je u stvari riječ o medicinskom problemu.

Osobe koje imaju tešku apneju imaju poteškoće s održavanjem budnosti i na radnom mjestu zbog čega ih se često obilježava kao neradnike pa je apneja čest uzrok otkaza na radu, s obzirom na to da bolest još uvijek nije dijagnosticirana.

Apneja u snu – kako je dijagnosticirati?

Dijagnoza započinje proučavanjem simptoma koje pacijent osjeća nakon čega slijedi temeljiti otorinolaringološki pregled i test spavanja. Za test spavanja potrebno je provesti jednu noć u zdravstvenoj ustanovi gdje će osoba biti spojena na poseban aparat koji prati njenu moždanu aktivnost. To se naziva cjelonoćna polisomnografija i iziskuje ostanak u bolnici u trajanju od 1 ili 2 noći. 

Osim moždane aktivnosti posebno će se pratiti i otkucaji srca, tlak te pokreti očiju jer su zastoji u disanju najčešći upravo u REM fazi, što je poseban naziv za fazu brzih pokreta očiju u dijelu spavanja kada osoba ima najizraženije snove. 

Postoji mnogo vrsta testova za dokazivanje apneje, a najpoznatiji skrining testovi su Epworth upitnik, Berlinski upitnik te Test spavanja.

Apneje se inače dijele na dvije vrste, a poznate su kao opstruktivna apneja i centralna apneja sna. Opstruktivna apneja u spavanju je najčešća vrsta apneje u kojoj dolazi do mehaničkog zatvaranja mišića tijekom spavanja, a mnogo je rjeđa centralna apneja koja je vezana uz mozak i kod koje izostaju moždani signali koji kontroliraju disanje pa mišići koji su zaduženi za kontrolu disanja ne rade ispravno. 

Sve apneje nisu iste i ovise o tome koliko osoba često ima zastoj disanja tijekom noći pa se prema tome apneja dijeli u 3 glavne skupine:

a) blaga opstruktivna apneja – to je najblaža vrsta apneje u kojoj se zastoji disanja pojavljuje 5 do 15 puta tijekom jednog sata spavanja 

b) umjerena opstruktivna apneja – je vrsta apneje u kojoj se zastoj disanja događa 15 do 30 puta tijekom jednog sata spavanja 

c) teška opstruktivna apneja – najteži oblik apneje gdje osoba tijekom jednog sata spavanja ima zastoj disanja više od 30 puta. Iako može biti teško za povjerovati, ali neke osobe tijekom noći mogu imati zastoj u disanju i preko 500 puta.

Apneja u snu – kako je liječiti?

Apneja u snu se liječi na način da se ublaže simptomi, a sama vrsta liječenja i tretmani koji se koriste ovise o tome koju vrstu apneje ima oboljela osoba i koliko je težak njen oblik.

Apneju je jako važno liječiti zbog toga što neliječena apneja za posljedicu obično ima razvoj visokog tlaka i pojavu različitih srčanih bolesti i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Najčešća i najuspješnija terapija uključuje korištenje aparata CPAP, što je zapravo uređaj koji omogućuje normalno disanje tijekom spavanja. Njegov najvažniji dio je maska koja se nosi na licu tijekom spavanja i koja kroz nos upuhuje dovoljno zraka i time sprječava da se dišni put uopće zatvori. 

Ova maska je vrlo učinkovita i ne uzrokuje nikakve ozbiljnije nuspojave, a djeluje brzo i efikasno na osobu koja ju nosi. Ponekad se može dogoditi da se bolesnik nikako ne može naviknuti na aparat ili da kod njega aparat stvara određene probleme (nemogućnost pronalaska rješenja kako se riješiti podočnjaka koji su vrlo otečeni), pa se takve osobe vrlo često odlučuju na kirurško rješenje. 

Ovo je posljednja opcija rješavanja problema s apnejom i uključuje rekonstrukciju gornjih dišnih puteva kako bi se kod osobe uklonili uzroci hrkanja. Jedan dio pacijenata zahtijeva i traheotomiju, to jest operaciju otvaranja dušnika koja bi omogućila normalno disanje tijekom sna. 

Kirurški tretman je obično nužan i u slučaju kada osoba ima prevelike mandule ili polipe koji ometaju disanje.

CPAP uređaj je vrlo skup, ali nalazi se na listi pomagala HZZO-a pa osobe koje imaju određenu težinu apneje tj. velik broj zastoja disanja kroz dan mogu ovaj uređaj dobiti besplatno. 

Apneja liječenje prirodnim putem

Apneju svakako možete ublažiti i sami i to djelovanjem na svoj dnevni ritam prehrane i spavanja, a važno je i da odbacite duhan i alkohol te da održavate normalnu tjelesnu težinu.

Kod blažih vrsta apneja postoji i prirodni način za ublažavanje njenih simptoma i olakšavanje borbe s njom. 

Ako vas muči apneja liječenje prirodnim putem moguće je promjenom životnog stila, ali ne polovično nego cjelokupnom i vrlo ozbiljnom promjenom. Važno je voditi brigu o pravilnoj prehrani, a većina bolesnika s apnejom treba i smršaviti jer prekomjerni višak kilograma dodatno utječe na pojavu apneje. Osobe koje su pretile imaju 4 puta veću mogućnost dobiti apneju

Ovdje je osobito važno spomenuti opasnost nakupljanja masnoće u području vrata jer ona jako ometa prolazak zraka i disanje tijekom spavanja. Smatra se da muškarci s opsegom vrata većim od 43 cm i žene s opsegom vrata većim od 38 cm imaju višestruko veći rizik od apneje u snu.

Važno je spomenuti i da su se neki blaži slučajevi apneje u potpunosti izliječili mršavljenjem te nije bila potrebna nikakva druga vrsta liječenja.

Što se tiče prehrane, bitno je unositi jako puno vlakana putem voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova te se orijentirati na zdrave masnoće od čega je osobito preporučljivo maslinovo i kokosovo ulje. Također, redovno konzumiranje meda, cimeta i češnjaka je vrlo dobro za apneju jer oni imaju protuupalna svojstva i potiču dobar rad dišnog sustava.

potrebno je redovno vježbati i potpuno izbaciti cigarete, alkohol i slične proizvode koji uzrokuju ovisnost i opterećuju mozak i dišne puteve. I pušenje i alkohol potiču zadržavanje tekućine u dišnim putevima zbog čega će osoba tijekom sna imati problema s disanjem. 

Tjelovježba

Što se tiče tjelovježbe potrebno je biti aktivan i vježbati, a dovoljno je i pola sata brzog hoda svaki dan da se tijelo oporavi i potakne na funkcionalnije disanje.

Jako dobar izbor za osobe s apnejom je joga jer se kroz nju uči kako duboko i svjesno disati čime se povećava količina kisika u tkivu kojem kisik upravo najviše nedostaje.

Treba pokušati i promijeniti položaj spavanja zbog toga što jako velik broj ljudi s apnejom spava na leđima što je zapravo najlošija pozicija za apneju, pa je potrebno spavati na lijevom ili desnom boku s povišenim jastukom. Ovo jedino ne vrijedi za djecu koja spavaju zbog toga što je kod njih spavanje na leđima mnogo preporučljivije.

Ako vam se dogodi apneja liječenje prirodnim putem možete započeti i uljem lavande i ovlaživačem zraka. Lavanda je poznata mediteranska biljka koja ima umirujuće djelovanje i koja je jako dobra za inhalaciju i smanjenje mišićne opstrukcije grla tijekom spavanja. Ovlaživač zraka je svakako koristan jer suhi zrak u sobi u kojoj spavate može dodatno iritirati vaš dišni sustav i pojačati apneju. U ovlaživaču možete koristiti i razna eterična ulja poput eteričnog ulja lavande, metvice ili eukaliptusa koji su poznati po svom blagotvornom djelovanju na dišni sustav. 

Jako dobra pomoć kod problema s apnejom je i meditacija koja će osobu naučiti kako pravilno disati čime će se čitavo tijelo relaksirati, a kvaliteta sna će se podići na viši nivo. To će omogućiti mirni i duboki san i smanjiti simptome apneje.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!