Koji su fizički simptomi anksioznosti? (12 najčešćih)

Znate li koji su fizički simptomi anksioznosti? Anksioznost, taj neuhvatljivi i nevidljivi neprijatelj, krije se u tijelima mnogih od nas, unoseći valove nemira koji preplavljuju um i tijelo. Dok su mentalne i emotivne manifestacije anksioznosti često analizirane, fizički simptomi koji prate ovu skrivenu unutarnju borbu zaslužuju jednaku, ako ne i veću, pažnju. 

Ovaj članak je posvećen razotkrivanju i istraživanju fizičkih simptoma anksioznosti, tragova koje ostavlja na tijelu, utječući na svakodnevni život i dobrobit pojedinaca.

Fizički simptomi anksioznosti nisu samo psihosomatske manifestacije; oni su realni, opipljivi i često mučni. Od ubrzanog rada srca, znojenja i drhtanja, do mučnine, gastrointestinalnih tegoba i mišićne napetosti, tijelo postaje bojište na kojem se odvija stalna borba. 

gastrointestinalne tegobe
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovi simptomi nisu samo prolazni efekti; fizički simptomi anksioznosti mogu značajno utjecati na kvalitetu života, socijalne odnose i profesionalno postignuće osoba koje žive s anksioznošću.

U ovom ćemo članku uroniti u raznoliki spektar fizičkih simptoma anksioznosti, njihove uzroke, i kako se manifestiraju u tijelu. Također ćemo istražiti kako ovi simptomi utječu na različite aspekte života pojedinca i ponuditi uvide u strategije i metode suočavanja s njima. 

Kroz dublje razumijevanje tjelesnih aspekata anksioznosti, nadamo se pružiti olakšanje i podršku onima koji tragaju za načinima prebrođivanja ovog izazovnog stanja.

Što je anksioznost i zašto je opasna?

Anksioznost je složeno emocionalno stanje koje obuhvaća širok spektar simptoma i reakcija. U svojoj osnovi, anksioznost je prirodna reakcija tijela na stres i neizvjesnost, funkcionalna u smislu pripreme tijela za moguće prijetnje. 

Međutim, kada anksioznost postane kronična, intenzivna i nerazmjerna u odnosu na stvarne prijetnje, može se razviti u anksiozni poremećaj, koji može ozbiljno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Anksioznost može biti opasna iz nekoliko razloga. Prvo, može utjecati na fizičko zdravlje, uzrokujući simptome kao što su pojačani srčani otkucaji, mučnina, glavobolje i mnoge druge. Osim toga, anksioznost može smanjiti imunološki odgovor tijela, čineći osobu podložnijom infekcijama i bolestima.

Anksioznost također može imati snažan negativan utjecaj na mentalno i emocionalno zdravlje. Može utjecati na sposobnost osobe da se koncentrira, donosi odluke i održava pozitivne međuljudske odnose. Kronična anksioznost također može dovesti do depresije, poremećaja spavanja i drugih mentalnih zdravstvenih problema.

Anksioznost također može izazvati razne psihološke i emocionalne simptome, pa tako osoba može neprestano razmišljati o problemima, stvarnim ili izmišljenim, i teško se usredotočiti na druge aspekte života. Može doći do vrlo brze iritacije i frustracije okolinom ili događajima.

Kod mnogih se mogu pojavljivati iznenadni, intenzivni osjećaji straha i tjeskobe koji mogu uključivati ubrzano srce, znojenje, drhtanje i otežano disanje.

Razumijevanje i prepoznavanje simptoma anksioznosti ključno je za pružanje podrške i traženje profesionalne pomoći kada je to potrebno. Terapije, kao i strategije samopomoći poput meditacije i vježbanja, mogu biti učinkovite u upravljanju anksioznošću i njezinim simptomima.

Fizički simptomi anksioznosti: nemojte ih ignorirati

U svijetu koji se sve više bori s mentalnim zdravljem, anksioznost zauzima središnje mjesto u mnogim diskusijama i istraživanjima. Dok se emotivni i psihološki aspekti anksioznosti često naglašavaju, vitalno je da se s jednakom ozbiljnošću i pažnjom posvetimo i njezinim fizičkim simptomima. 

Fizički simptomi anksioznosti nisu samo manifestacije unutarnje borbe, već i siloviti valovi koji mogu potopiti kvalitetu dnevnog života, smanjujući funkcionalnost, socijalnu interakciju i opće dobrobiti pojedinaca.

Razumijevanje i priznavanje ove široke palete simptoma, od kardiovaskularnih do gastrointestinalnih, esencijalno je u pristupu tretmanu i podršci onima koji pate. Ignoriranje ili umanjivanje ovih simptoma može otežati proces ozdravljenja i doprinijeti osjećaju izolacije i nemoći među onima koji se suočavaju s anksioznošću.

Ovaj članak ima za cilj baciti svjetlo na raznolike i kompleksne fizičke simptome anksioznosti, s namjerom demistificiranja i pružanja nužne informacije koje mogu pomoći u pristupu tretmanu i strategijama suočavanja. 

Kroz obogaćivanje našeg kolektivnog razumijevanja ovih simptoma, možemo doprinijeti stvaranju suosjećajnijeg, informiranijeg i učinkovitijeg odgovora na anksioznost u našim zajednicama i u širem društvu.

Anksioznost može izazvati različite fizičke simptome, koji se mogu manifestirati na razne načine, ovisno o individui i situaciji. U nastavku pročitajte koji su to fizički simptomi anksioznosti koji se češće javljaju u ovakvim slučajevima. 

1. Kardiovaskularni simptomi

Fizički simptomi anksioznosti često se nazivaju “anksioznim simptomima” i mogu uključivati niz kardiovaskularnih simptoma. Važno je napomenuti da ovi simptomi nisu nužno znak ozbiljnih srčanih problema, već su rezultat tijela koje reagira na stres i anksioznost.

 • Povećan srčani ritam (tahikardija) –  anksioznost može uzrokovati značajno ubrzanje srčanog ritma.
 • Nepravilni otkucaji srca (aritmija) – osobe koje pate od anksioznosti mogu osjećati da srce ima nepravilne ritmove.
 • Bol u prsima – anksioznost može uzrokovati bol, pritisak ili nelagodu u prsima. Ova senzacija često se tumači kao znak srčanog problema.
 • Povišeni krvni tlak – anksioznost može dovesti do privremenog porasta krvnog tlaka kao prirodne reakcije na stres.

2. Respiratorni simptomi

Respiratorni simptomi vrlo su česti kod anksioznih osoba, te mogu uzrokovati širok raspon vrlo neugodnih simptoma, osobito u slučaju osjećaja gušenja. 

 • Osjećaj gušenja – anksioznost može izazvati osjećaj gušenja ili nedostatka zraka zbog čega se pojavljuju fizički simptomi anksioznosti koje osobe često opisuju kao poteškoće s udisanjem ili osjećaj da ne mogu dobiti dovoljno zraka.
 • Brzo i plitko disanje – tijekom anksioznih epizoda, disanje postaje ubrzano i plitko. Ovo se naziva tahipneja, a osoba kod koje se pojavljuju ovi fizički simptomi anksioznosti tvrdi da ima problema s disanjem. 
 • Hiperventilacija – anksioznost može dovesti do hiperventilacije, što znači da osoba diše brže i dublje nego što je potrebno. Ovo može rezultirati osjećajem trnaca u rukama i nogama, omaglicom i vrtoglavicom, što su dodatni fizički simptomi anksioznosti. 
 • Otežano gutanje – Neke osobe s anksioznošću mogu osjetiti otežano gutanje ili osjećaj “stranog tijela” u grlu, što može uzrokovati nelagodu tijekom obroka ili gutanja sline.
 • Kratkoća daha – anksioznost može dovesti do kratkoće daha, gdje osoba ima osjećaj nedostatka zraka, čak i ako nema fizičkog problema s plućima.
 • Napetost u mišićima dišnih putova – stres i anksioznost mogu uzrokovati napetost u mišićima dišnih putova, što otežava normalno disanje.
 • Otežano disanje u snu – osobe kod kojih se pojavljuju fizički simptomi anksioznosti često imaju poteškoće s disanjem tijekom spavanja, uključujući nesanicu i noćne more.

3. Gastrointestinalni simptomi

Gastrointestinalni simptomi često su prisutni kod osoba koje pate od anksioznosti. Stres i anksioznost mogu značajno utjecati na gastrointestinalni trakt, posebice želudac, izazivajući različite simptome. 

tjeskobni trenuci
FOTO: SHUTTERSTOCK
 • Mučnina – anksioznost može uzrokovati osjećaj mučnine ili čak povraćanje. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi prije situacija koje izazivaju stres, kao što su javni nastupi ili važni ispiti.
 • Bol u trbuhu – osobe s anksioznošću često doživljavaju bol u trbuhu ili nelagodu u abdominalnom području. Ova nelagodnost može biti blaga ili jaka.
 • Proljev ili zatvor – anksioznost može poremetiti normalan rad crijeva i uzrokovati proljev ili zatvor. Osobe koje pate od anksioznosti mogu često imati promjene u stolici.
 • Nadutost – osjećaj nadutosti ili punoće u trbuhu čest je gastrointestinalni simptom povezan s anksioznošću.
 • Refluks kiseline – Anksioznost može povećati proizvodnju želučane kiseline i uzrokovati simptome refluksa i žgaravice.
 • Gutanje zraka – Tijekom anksioznih epizoda, neki ljudi mogu nesvjesno gutati zrak, što može izazvati osjećaj nadutosti i nelagode u trbuhu.
 • Smanjen apetit ili prejedanje – anksioznost može utjecati na apetit, što može rezultirati smanjenim unosom hrane ili, obrnuto, prekomjernim jedenjem.
 • Grčevi u crijevima – osobe koje pate od anksioznosti mogu osjećati grčeve ili bol u crijevima.
 • Osjećaj težine u želucu – anksioznost može izazvati osjećaj težine ili “kamen u želucu”.
 • Iritabilni sindrom crijeva (IBS) – IBS je često povezan s anksioznošću, a simptomi uključuju bol u trbuhu, promjene u stolici (proljev ili zatvor) i nadutost.

Fizički simptomi anksioznosti kao što su gastrointestinalni simptomi mogu se pogoršati tijekom anksioznih epizoda, ali su obično privremeni i prolazni. 

4. Neurološki simptomi

Anksioznost može izazvati različite neurološke simptome zbog utjecaja na živčani sustav. Ovi fizički simptomi anksioznosti su često posljedica tijela koje reagira na stres i anksioznost, iako se ne radi o ozbiljnim neurološkim poremećajima. 

 • Glavobolja –  osobe koje pate od anksioznosti često prijavljuju glavobolje ili napetost u mišićima vrata i vrata.
 • Ošamućenost –  osjećaj vrtoglavice ili ošamućenosti čest je neurološki simptom anksioznosti. To može biti posljedica promjena u cirkulaciji krvi ili povećane napetosti mišića.
 • Trnjenje ili utrnulost –  osobe s anksioznošću mogu osjećati trnjenje ili utrnulost u rukama, nogama ili drugim dijelovima tijela.
 • Tremor (drhtanje) –  anksioznost može izazvati blagi tremor, posebno u rukama. To se može primijetiti tijekom stresa ili tjeskobe.
 • Napetost mišića –  anksioznost može uzrokovati napetost mišića, posebno u vratu, ramenima i leđima. Ovo može rezultirati bolom i nelagodom.
 • Osjećaj utrnulosti u licu ili tijelu –  Neke osobe s anksioznošću opisuju osjećaj utrnulosti u licu ili dijelovima tijela.
 • Tjelesne senzacije –  anksioznost može uzrokovati različite tjelesne senzacije, uključujući osjećaj “topline” ili “hladnoće” koji nije povezan s promjenama u temperaturi okoline.
 • Povećana osjetljivost na svjetlo i zvuk –  Osobe s anksioznošću mogu biti osjetljivije na svjetlo i zvuk te ih ti podražaji mogu dodatno uznemiriti.
 • Problemi sa snom –  anksioznost može dovesti do problema sa spavanjem, uključujući nesanicu ili nemirne snove.
 • Zaboravljanje i poteškoće s koncentracijom –  anksioznost može utjecati na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i pamćenje, te uzrokovati poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka.

5. Mišićno – koštani simptomi

Mišićno-koštani simptomi povezani s anksioznošću često su posljedica napetosti mišića uzrokovane stresom i anksioznošću. Ovi simptomi obično nisu ozbiljni, ali mogu biti neugodni i utjecati na svakodnevnu funkcionalnost. 

 • Napetost mišića –  anksioznost može izazvati opću napetost mišića, često u području vrata, ramena i leđa. Ova napetost može uzrokovati bol i nelagodu.
 • Bol u mišićima –  osobe koje pate od anksioznosti često prijavljuju bol u mišićima, posebno u mišićima leđa, vratu i ramenima. Ova bol može biti kronična ili povremena.
 • Tremor (drhtanje) –  anksioznost može uzrokovati blagi tremor ili drhtanje ruku, nogu ili drugih dijelova tijela.
 • Bruksizam –  stres povezan s anksioznošću može dovesti do stiskanja zuba tijekom dana ili škripanja zuba tijekom noći (noćni bruksizam). Ovo može uzrokovati bol u čeljusti i glavobolje.
 • Osjećaj težine u ekstremitetima –  osobe s anksioznošću mogu osjećati težinu u rukama ili nogama, što može biti posljedica napetosti mišića.

6. Termoregulacijski simptomi

Anksioznost može utjecati na termoregulaciju tijela i izazvati različite termoregulacijske simptome. Termoregulacija je proces regulacije tjelesne temperature kako bi se održala unutar normalnih granica. Kod anksioznosti, taj proces može biti poremećen, što dovodi do različitih simptoma.

 • Toplina i znojenje –  anksioznost može uzrokovati osjećaj topline i pojačano znojenje. Osoba može imati osjećaj “pregrijavanja” čak i u normalnim uvjetima temperature.
 • Osjećaj hladnoće –  s druge strane, anksioznost može uzrokovati osjećaj hladnoće, čak i kada je okolina topla. To se može manifestirati u obliku hladnih ruku i nogu ili drhtanja.
 • Promjene u tjelesnoj temperaturi –  anksioznost može utjecati na tjelesnu temperaturu. Osoba može osjećati da se temperatura njenog tijela mijenja, iako nema stvarnih promjena u tjelesnoj temperaturi.
 • Osjećaj vrućih i hladnih valova 
 • Promjene u cirkulaciji krvi –  stres uzrokovan anksioznošću može utjecati na cirkulaciju krvi, što može rezultirati promjenama u percepciji tjelesne temperature.
 • Povećana osjetljivost na temperaturne promjene –  osobe koje pate od anksioznosti mogu biti osjetljivije na promjene temperature u okolini i percipirati ih kao neproporcionalno neugodne.
 • Znojenje dlanova i stopala –  anksioznost može uzrokovati pojačano znojenje dlanova i stopala, što može biti neugodno i uzrokovati osjećaj vlažnosti.

7. Dermatološki simptomi

Anksioznost može izazvati različite dermatološke simptome, od kojih su mnogi posljedica tijela koje reagira na stres i anksioznost. 

tjeskoba u praksi
FOTO: SHUTTERSTOCK
 • Osip i svrbež –  anksioznost može izazvati osip na koži ili svrbež. Ovaj osip obično prolazi nakon što se smanji stres i anksioznost.
 • Ubrzano ispadanje kose –  intenzivna tjeskoba može uzrokovati pojačano ispadanje kose. Ovo je obično privremeno, i kosa se obično obnavlja nakon što se smanji stres.
 • Akne i pogoršanje postojećih kožnih problema –  anksioznost može pogoršati stanja poput akni, ekcema ili psorijaze. Stres može dovesti do upale i pogoršanja simptoma.
 • Grickanje noktiju ili kože –  anksiozne epizode mogu potaknuti naviku grickanja noktiju ili kože oko noktiju, što može uzrokovati oštećenje kože.
 • Crvenilo lica (rumenilo) –  osobe koje pate od anksioznosti mogu iskusiti crvenilo lica, koje je povezano s aktivacijom simpatičkog živčanog sustava.
 • Kožne promjene uslijed samoispitivanja –  osobe koje su anksiozne često provode više vremena pregledavajući svoju kožu, što može dovesti do prekomjernog dodirivanja ili grebanja, što za posljedicu ima iritaciju ili ozljede na koži.

8. Urinarni i reproduktivni simptomi

Anksioznost može utjecati na različite tjelesne sustave, uključujući i urinarni i reproduktivni sustav. Ovi fizički simptomi anksioznosti su često posljedica tijela koje reagira na stres i anksioznost, iako obično nisu znak ozbiljnih urinarnih ili reproduktivnih problema. 

 • Češće mokrenje –  anksioznost može uzrokovati povećanu potrebu za mokrenjem. Osoba može osjećati da mora često posjećivati WC, iako nema fizičkih problema s mjehurom.
 • Urinarna inkontinencija –  Intenzivna tjeskoba može uzrokovati privremenu inkontinenciju (nekontrolirano mokrenje), i to osobito kod osoba koje inače nisu inkontinentne.
 • Bol u donjem dijelu trbuha –  anksioznost može izazvati napetost u mišićima zdjelice i donjeg dijela trbuha, što može rezultirati bolom.
 • Smanjen libido –  anksioznost može smanjiti seksualnu želju i uzrokovati smanjen libido.
 • Problemi s erekcijom ili orgazmom –  muškarci koji pate od anksioznosti mogu doživjeti poteškoće s postizanjem ili održavanjem erekcije, dok žene mogu imati problema s postizanjem orgazma.
 • Neregularni menstrualni ciklusi –  intenzivan stres uzrokovan anksioznošću može utjecati na hormonalnu ravnotežu i rezultirati neregularnim menstrualnim ciklusima kod žena.
 • Povećana osjetljivost na simptome PMS-a 

9. Oralni simptomi

Anksioznost može utjecati na oralno zdravlje i izazvati različite oralne simptome. 

 • Suha usta –  anksioznost može smanjiti proizvodnju sline, što rezultira osjećajem suhih usta. Suha usta mogu povećati rizik od karijesa i neugodnog daha.
 • Povećano žvakanje ili stiskanje zuba – osobe koje pate od anksioznosti mogu nesvjesno žvakati ili stiskati zube, što može uzrokovati abraziju zubne cakline i bol u čeljusti.
 • Povećana osjetljivost zuba –  anksioznost može povećati osjetljivost zuba na temperaturne promjene, slatke ili kisele namirnice.
 • Bol u čeljusti – anksioznost može uzrokovati napetost u mišićima čeljusti, što može dovesti do bolova.
 • Neugodan zadah –  suha usta i povećana anksioznost mogu pridonijeti neugodnom zadahu.

10. Umor i iscrpljenost

Umor i iscrpljenost često su simptomi anksioznosti i stresa. Kada su u pitanju fizički simptomi anksioznosti tada su umor i iscrpljenost na vrhu ljestvice kod većine osoba koje boluju od anksioznog poremećaja.

 • Nesanica –  anksioznost često ometa san, uzrokujući poteškoće pri spavanju što dovodi do osjećaja umora tijekom dana.
 • Povećana tjelesna napetost –  anksioznost potiče tijelo na konstantnu pripravnost za borbu ili bijeg, što može uzrokovati napetost mišića. Ova kronična napetost može dovesti do umora mišića i općeg umora.
 • Brza srčana aktivnost –  tijelo reagira na anksioznost povećanjem srčane aktivnosti i protoka krvi prema mišićima kako bi se pripremilo za moguće opasnosti. Ovo povećano opterećenje srca može rezultirati osjećajem umora.
 • Hiperventilacija –  tijekom anksioznih epizoda, disanje postaje brže i pliće, što može dovesti do smanjenja razine kisika u tijelu. Nedostatak kisika može uzrokovati osjećaj umora i iscrpljenosti.

11. Poteškoće sa spavanjem (insomnija)

Poteškoće sa spavanjem, uključujući nesanicu, često su povezane s anksioznošću i stresom. Anksioznost može uzrokovati niz problema sa spavanjem, uključujući teškoće pri uspavljivanju, buđenje usred noći i nemirne snove. 

fizički simptomi anksioznosti
FOTO: SHUTTERSTOCK
 • Nemirni snovi –  anksioznost može rezultirati nemirnim i često neprijatnim snovima koji mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna. 
 • Nedostatak dubokog sna –  anksioznost može uzrokovati plitak san, što može rezultirati umorom tijekom dana. 
 • Razmišljanje o brigama prije spavanja –  često se događa da se tijekom noći tjeskobne misli intenziviraju. 
 • Izbjegavanje spavanja –  ponekad ljudi s anksioznošću razvijaju naviku izbjegavanja spavanja kako bi se nosili s tjeskobom. To može pogoršati problem nesanice. 

12. Poremećaji apetita

Poremećaji apetita često su povezani s anksioznošću i stresom. Anksioznost može imati različite učinke na apetit i prehrambene navike, a ovi poremećaji mogu varirati od gubitka apetita do povećanog unosa hrane. 

 • Gubitak apetita –  anksioznost može uzrokovati smanjen apetit, što može rezultirati gubitkom težine.   
 • Povećan apetit –  neki ljudi reagiraju na stres i anksioznost povećanim unosom hrane, često visokokalorične i nezdrave hrane. 
 • Prekomjerno jedenje noću –  Anksioznost može utjecati na spavanje i uzrokovati prekomjerno jedenje noću. Ovo se često naziva “noćnim prejedanjem”. 

Ovi fizički simptomi anksioznosti mogu varirati od blagih do teških i mogu utjecati na kvalitetu života osobe koja ih ima. Uvijek je najbolje potražiti stručnu medicinsku pomoć za pravilnu dijagnozu i tretman.

Kako si pomoći i smanjiti fizičke simptome anksioznosti?

Pokušajte s dubokim disanjem. Udahnite kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do četiri, a zatim izdahnite kroz usta brojeći do osam.

Pokušajte opustiti mišiće. Sjednite ili legnite na udobno mjesto. Fokusirajte se na različite grupe mišića i svjesno ih stegnite i opustite.

Redovito vježbanje može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti. Čak i brza šetnja može biti korisna.

Odvojite vrijeme za prakticiranje meditacije kako biste smanjili razinu stresa.

Održavajte uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima. Izbjegavajte previše kofeina i alkohola.

Pokušajte svaku noć spavati 7-9 sati.

Neki biljni čajevi, kao što su kamilica i valerijana, mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

Ako simptomi anksioznosti postanu preteški, možda će biti korisno potražiti pomoć liječnika.

Pokušajte različite tehnike i strategije kako biste vidjeli koje vam najbolje pomažu. Važno je napomenuti da ako osjećate da vam je potrebna dodatna pomoć, trebali biste se konzultirati s vašim liječnikom.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!