amarant
Foto: Shutterstock

Što je amarant i koji su njegovi benefiti? 10 zanimljivosti

Amarant je hranjiva žitarica koja se uzgaja stoljećima. Sa svojim podrijetlom u drevnim civilizacijama Asteka i Inka, postala je popularna diljem svijeta zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti. primjene. Radi se o bezglutenskoj žitarici koja je bogata proteinima, vlaknima te esencijalnim vitaminima i mineralima. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini potpunim izvorom proteina. Odličan je izbor za vegetarijance i vegane koji žele uključiti više biljnih proteina u svoju prehranu.

Amarant – simbol otpornosti

Biljka amarant pripada obitelji Amaranthaceae, a poznata je po lišću i prepoznatljivom cvatu. S više od 60 vrsta unutar roda Amaranthus, obuhvaća širok raspon sorti, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike.

Obično ima široke listove u obliku koplja koji mogu varirati u boji, u rasponu od bujne zelene do crvenkasto-ljubičaste, ovisno o specifičnoj sorti. Listovi često imaju sjajnu ili mat teksturu, što dodatno povećava njihovu vizualnu privlačnost. Kako biljka sazrijeva, razvija čvrstu središnju stabljiku koja se grana, stvarajući grmolik izgled.

Jedan od najzadivljujućih aspekata biljke je njezin cvat. Grozdovi malih, živih cvjetova izbijaju iz vrha biljke, tvoreći guste, izdužene rese ili šiljaste perjanice. Amarant je vrlo prilagodljiva i može uspijevati u različitim klimatskim uvjetima i uvjetima tla. Stoljećima se uzgaja u različitim regijama svijeta, stekavši reputaciju zbog svoje otpornosti i sposobnosti da izdrži nepovoljne uvjete uzgoja.

amarant
foto: shutterstock

Povijest drevne žitarice

Podrijetlo amaranta može se pratiti do drevnih civilizacija Amerike, posebno Asteka i Inka. Ove autohtone kulture poštovale su amarant kao svetu biljku, smatrajući ga vitalnim dijelom svojih vjerskih obreda i prehrane.

Samo ime žitarice potječe od grčke riječi “amarantos”, što znači “besmrtan”, naglašavajući značaj biljke. Žitarica je uspijevala u različitim klimatskim i geografskim regijama, od velikih nadmorskih visina Anda do sušnih ravnica Meksika. Njegova prilagodljivost zajedno s nutritivnim profilom, pridonijeli su uzgoju i konzumaciji diljem Amerike. Međutim, dolaskom europskih kolonizatora u 16. stoljeću, amarant se suočio s potiskivanjem zbog povezanosti s domorodačkim ritualima.

Unatoč ovom neuspjehu, sjemenke su nekako uspjele preživjeti u skrovitim džepovima, čuvajući nasljeđe drevne žitarice. Posljednjih godina amarant je ponovno postao popularan zbog svojih iznimnih nutritivnih prednosti, što je dovelo do povećanog uzgoja i priznanja u cijelom svijetu. Danas ova cijenjena drevna žitarica nastavlja osvajati ljude kao hranjiv izvor hrane, poštujući svoje trajno nasljeđe i drevne korijene.

Nutritivni profil

Nutritivni profil amaranta doista je impresivan. Ova drevna žitarica prepuna je esencijalnih nutrijenata koji mogu pridonijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Jedna porcija kuhane žitarice sadrži otprilike 179 kalorija, 3 grama masti, 31 grama ugljikohidrata i 7 grama proteina.

Jedna od istaknutih nutritivnih prednosti je njegov visok sadržaj proteina i svih devet esencijalnih aminokiselina koje su tijelu potrebne za optimalno zdravlje. Također je dobar izvor dijetalnih vlakana, a jedna šalica kuhanog amaranta sadrži približno 5 grama vlakana. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sustava i mogu spriječiti zatvor, regulirati razinu šećera u krvi i održati zdravu težinu. Sadrži i i niz vitamina i minerala, uključujući kalcij, željezo, magnezij i vitamin C.

Kombinacija vlakana, zdravih masnoća i hranjivih tvari koja se nalazi u ovoj žitarici doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava. Potencijal amaranta za smanjenje razine kolesterola, snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje ukupnog zdravlja srca proučavan je i prepoznat.

Neka istraživanja pokazuju da ima i protuupalna svojstva, što se može pripisati visokom sadržaju bioaktivnih spojeva. Ova svojstva mogu doprinijeti upravljanju upalnim stanjima i poboljšati opću dobrobit.

amarant nutritivna vrijednost
Foto: Shutterstock

Amarant recepti

Uključiti amarant u svoju prehranu lakše je nego što mislite. Ova svestrana žitarica može se koristiti u raznim receptima, od jela za doručak do glavnih jela, pa čak i deserta. Evo nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata za početak:

  1. Kremasta kaša s amarantom

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog amaranta
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • Svježe bobičasto voće i orasi za preljev

Priprema: U loncu zagrijte bademovo mlijeko na srednje jakoj vatri dok se ne zagrije. Dodajte kuhanu žitaricu u lonac i miješajte dok se dobro ne sjedini. Po ukusu zasladite medom ili javorovim sirupom. Prebacite u zdjelu i pospite svježim bobičastim voćem i orašastim plodovima.

  1. Salata od amaranta s pečenim povrćem

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog amaranta
  • Razno pečeno povrće (paprike, tikvice i patlidžan)
  • Šaka svježeg začinskog bilja (poput peršina ili bosiljka)
  • Preljev po vašem izboru (balzamični ocat, limun…)

Priprema:U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu žitaricu i pečeno povrće. Prelijte svježim začinskim biljem i preljevom po izboru. Poslužite kao prilog ili lagani ručak.

  1. Energetske kuglice od amaranta

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog amaranta
  • 1/2 šalice maslaca od orašastih plodova (poput maslaca od badema ili kikirikija)
  • 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
  • 1/2 šalice naribanog kokosa
  • 1/4 šalice nasjeckanih orašastih plodova ili suhog voća

Priprema: U zdjeli za miješanje pomiješajte kuhanu žitaricu, maslac od orašastih plodova, med ili javorov sirup, nasjeckani kokos i nasjeckane orašaste plodove ili sušeno voće. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Razvaljajte u male kuglice i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat da se stisne.

amarant recepti
foto: shutterstock

Amarant u različitim kuhinjama

Amarant nije samo hranjiva žitarica, već je i glavna namirnica u mnogim tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta. Upoznajmo neka međunarodna jela koja imaju ovu žitaricu kao ključni sastojak:

  1. Meksička salata od amaranta: Ova osvježavajuća salata popularno je jelo u meksičkoj kuhinji. Kombinira kuhanu žitaricu s rajčicama, avokadom, korijanderom, sokom limete i daškom čilija za nalet okusa. Poslužite kao prilog ili kao lagani ručak.
  1. Indijski curry od amaranta: U indijskoj kuhinji drevna žitarica se često koristi za pripremu izdašnog i ukusnog curryja. Kuha se sa začinima poput kurkume, kumina i korijandera, uz povrće i proteine po izboru. Poslužite uz rižu ili naan kruh za potpuni obrok.
  1. Grčki Tabbouleh: Tabbouleh je popularna bliskoistočna salata koja se obično pravi od bulgur pšenice. Međutim, možete lako zamijeniti bulgur za kuhani amarant kako biste stvorili verziju bez glutena. Prelijte ga svježim začinskim biljem, rajčicama, krastavcima i preljevom od limuna za laganu i osvježavajuću salatu.
  2. Indijski Rajgira Puri: Rajgira puri je tradicionalno indijsko jelo napravljeno od brašna amaranta. Ovaj kruh bez glutena priprema se miješanjem brašna, vode i malo soli u mekano tijesto. Tijesto se zatim razvalja u male krugove i prži u dubokom ulju dok se ne napuhne i dobije zlatnosmeđu boju. Ovi aromatični i hrskavi purisi često se poslužuju s dodatkom curryja od krumpira ili jogurta, što ih čini popularnim izborom za svečane prilike ili posebne obroke.
  3. Nigerijska Efo Tete juha: Efo Tete juha je ukusno nigerijsko jelo koje prikazuje svestranost lišća amaranta. Nježni listovi, poznati kao “tete” glavni su sastojak ove hranjive juhe. Listovi se kuhaju u mirisnoj juhi od temeljca, dimljene ribe, luka, rajčice i raznih začina. Često poslužena s mljevenim jamom ili fufuom, juha Efo Tete izdašan je i ukusan obrok koji slavi bogate okuse nigerijske kuhinje.
  4. Peruanski Atol de Amaranto: Ovo je tradicionalno je peruansko piće koje sadrži drevnu žitaricu kao ključnu komponentu. Sjemenke amaranta kuhaju se s vodom, mlijekom, cimetom i zaslađenim kondenziranim mlijekom, što rezultira kremastim i hranjivim napitkom. Često se koristi kao doručak ili međuobrok, te pruža izvrsnu ravnotežu slatkoće i topline, što ga čini popularnim izborom tijekom hladnijih mjeseci u Peruu.
  5. Etiopska Alecha: Alecha je ukusno etiopsko jelo koje ističe nježan okus zelenila amaranta. Zelenje se pirja s lukom, češnjakom, đumbirom i začinima poput kurkume i kumina. Dobiveno jelo je živopisno i aromatično prženo meso koje se dobro slaže s injerom, tradicionalnim etiopskim somunom. Alecha nudi jedinstven i hranjiv način da kušate okuse etiopske kuhinje dok uključuje zdravstvene dobrobiti zelenila amaranta.

Amarant u prehrani: savjeti i trikovi

Sada kada imate neke ukusne recepte za amarant koje možete isprobati, naučimo neke savjete i trikove za uključivanje ove hranjive žitarice u vašu svakodnevnu prehranu. Slijedeći ove savjete, možete ju jednostavno uključiti u svoju prehranu i iskoristiti mnoge zdravstvene prednosti koje nudi.

  • Počnite s malim koracima: Ako ste tek počeli jesti ovu žitaricu, počnite s dodavanjem male količine svojim obrocima i postupno povećavajte veličinu porcije kako se više upoznajete s njegovim okusom i teksturom.
  • Izmiksajte: Ova žitarica se može kuhati i koristiti kao osnovu za salate, dodati juhama i varivima ili čak koristiti kao zamjenu za rižu ili tjesteninu u vašim omiljenim jelima.
  • Budite kreativni: Nemojte se bojati eksperimentirati s različitim okusima i sastojcima. Drevna žitarica se dobro slaže s raznim biljem, začinima i povrćem, pa neka vaša kulinarska kreativnost zablista.
  • Kuhajte unaprijed: Skuhajte veliku količinu ove hranjive žitarice početkom tjedna i spremite je u hladnjak za brzu i jednostavnu pripremu obroka tijekom tjedna.
  • Istražite međunarodne kuhinje: Ukusna žitarica je glavna namirnica u mnogim tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta. Pokušajte istražiti recepte iz različitih kultura kako biste otkrili nove i uzbudljive načine uživanja u ovoj hranjivoj žitarici.

Amarant za posebne prehrambene potrebe

Amarant je svestrana žitarica koja može zadovoljiti različite prehrambene potrebe. Bez obzira jeste li na bezglutenskoj, veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani, može biti vrijedan dodatak vašim jelima.

Za osobe s intolerancijom na gluten ili celijakijom, odlična je alternativa žitaricama koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Može se koristiti kao zamjena za pšenično brašno u pekarstvu ili kao zamjena za žitarice poput kus-kusa ili bulgura u slanim jelima.

Za vegane i vegetarijance amarant je izvrstan izvor biljnih proteina. Može se koristiti umjesto životinjskih proteina u jelima kao što su pomfrit, salate i zdjele za žitarice. Osim toga, dobar je izvor željeza, kalcija i drugih esencijalnih nutrijenata koji često nedostaju u biljnoj prehrani.

amarant u prehrani
foto: shutterstock

Kupovina amaranta: na što obratiti pozornost?

Pri kupnji amaranta važno je odabrati kvalitetne žitarice kako bi se osigurala maksimalna svježina i nutritivna vrijednost. Slijedeći ove smjernice, možete osigurati da vaša žitarica ostane svježa i ukusna dulje vrijeme.

  • Potražite organski: Kad god je to moguće, odaberite organski proizvod kako biste izbjegli izlaganje pesticidima i drugim kemikalijama.
  • Provjerite svježinu: Potražite žitarice koje su čiste, suhe i bez ikakvih znakova vlage ili oštećenja od insekata.
  • Pravilno skladištenje: Za očuvanje svježine, čuvajte žitarice u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.
  • Iskoristite u roku od godinu dana: Iako ima dug rok trajanja, najbolje ga je upotrijebiti u roku od godinu dana od kupnje kako biste osigurali optimalan okus i teksturu.

Amarant proizvodi na tržištu

Kako popularnost ove žitarice raste, tako raste i dostupnost proizvoda od amaranta na tržištu. Evo nekih popularnih marki i sorti na koje treba obratiti pozornost:

  • Bob’s Red Mill: Poznat po svojim visokokvalitetnim žitaricama i brašnom, Bob’s Red Mill nudi niz proizvoda od amaranta, uključujući onaj od cijelog zrna i brašno.
  • Nature’s Path: Ova tvrtka organske hrane proizvodi niz žitarica i granola na bazi drevne žitarice, savršenih za hranjivi doručak.
  • Arrowhead Mills: S fokusom na organske i prirodne proizvode, Arrowhead Mills nudi izbor mješavina za pečenje na bazi amaranta, uključujući mješavinu za palačinke i mješavinu za kruh.

Ovo su samo neki od primjera mnogih proizvoda dostupnih na tržištu. Istražite svoje lokalne trgovine mješovitom robom i prodavaonice zdrave hrane kako biste otkrili još više mogućnosti i brendove poput Nutrigolda, Allos i Probios.

Amarant izvan kuhinje: Druge namjene i primjene

Iako je amarant prije svega poznat kao hranjiva žitarica, on ima druge namjene i primjene izvan kuhinje. Njegova svestranost i nutritivne prednosti čine ga vrijednim resursom u raznim industrijama. Evo nekoliko primjera:

  • Ulje: Ekstrahirano iz sjemenki biljke amarant, njegovo ulje je bogato antioksidansima i koristi se u tradicionalnoj medicini zbog potencijalnih zdravstvenih dobrobiti. Može se koristiti lokalno kao hidratantna krema ili dodati proizvodima za njegu kože.
  • U vrtu: Biljka žitarice poznata je po svojim živim i ukrasnim cvjetovima. Može se uzgajati u vrtovima kao ukrasna biljke ili koristiti kao prirodna boja za tkanine.
  • U stočnoj hrani: Zbog visoke nutritivne vrijednosti često se koristi kao hrana za stoku i perad.