Što je bijeli iscjedak kod žena i treba li vas brinuti?

Bijeli iscjedak tema je o kojoj mnogi ne žele pričati iz nekoliko razloga – sram, strah, manjak razumijevanja… Nažalost, danas i mlade i starije žene nemaju adekvatno znanje kako bi same sebi pomogle kad im se jave određeni simptomi. Bilo da vas muči bijeli iscjedak ili neki iscjedak druge boje, danas ćemo razgovarati o tome što koji od njih znači i postoji li bezopasna verzija. Ne brinite, bijeli iscjedak najmanji je problem od svih.

Što je vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak ili flour vaginalis je tekućina prozirne do bijele boje koja izlazi iz vagine svake žene i ima važnu ulogu u održavanju vaginalnog zdravlja. On nastaje u vagini i sastoji se ponajprije od epitelnih stanica, cervikalne sluzi, bakterija i ostalih sastojaka koje tijelo izbacuje kako bi spriječilo zdravstvene probleme koje bi te bakterije mogle uzrokovati.

Na ovaj način žensko tijelo prirodno čisti vaginu od nečistoća i patogena te pomaže u borbi protiv loših bakterija i mogućih infekcija. Vaginalni iscjedak stvara barijeru koja sprječava ulaz raznim mikroorganizmima pa na taj način štiti žene od nastanka vaginalnih infekcija. Mnoge mlade žene i prije no što dobiju mjesečnicu imaju bijeli iscjedak, što znači da će ju potencijalno i uskoro dobiti.

Radi se o potpuno normalnom prirodnom procesu koji može varirati u jačini. Ponekad je iscjedak toliko rijedak da se ni ne primjećuje, a ponekad je češći i vrlo primjetan. On također varira s obzirom na doba žene, njenu spolnu aktivnost, konzumaciju lijekova, korištenje kontracepcije i slično.

Važno je spomenuti da je vaginalni iscjedak odličan indikator zdravlja ženskog reproduktivnog sustava. Proziran ili bijeli iscjedak znak je zdrave vagine, dok su promjene u boji i teksturi iscjetka često indikatori infekcija ili bolesti ovog područja, što je vrlo korisno stoga je važno obratiti pozornost na to.

Kako razlikujemo normalni vaginalni iscjedak od abnormalnog?

Već smo spomenuli da je proziran i bijeli iscjedak normalna pojava. Općenito razlikujemo normalan iscjedak po njegovoj teksturi, boji, mirisu te količini koju tijelo proizvodi. Bijeli iscjedak, odmah ćemo vam reći, nije veliki probolem, ali svakako morate i njega dobro razumijeti.

Zdravi iscjedak je prozirne, mliječnobijele ili prljavobijele boje. Dakle, ako primijetite iscjedak koji je tamnožuti, smeđi, zeleni ili siv ovo može značiti da se radi o infekciji ili nekom drugom problemu u vašem tijelu te je potrebno posjetiti ginekologa.

Normalan bijeli iscjedak varira u strukturi te može biti vodenast ili sluzav, gušći ili rjeđi. Tekstura ponajviše ovisi o vašem ciklusu, to jest o vašem trenutnom hormonalnom stanju. Ipak, neke drastične promjene u zdravlju vagine mogu uzrokovati vidljive promjene u konzistenciji iscjetka. Ako je grudast, gust i popraćen nekim drugim simptomima poput svrbeža i promjene boje vjerojatno se radi o infekciji ovog područja koja se također mora liječiti.

bijeli iscjedak
FOTO: SHUTTERSTOCK

Iako normalan vaginalni iscjedak može imati miris, on ne bi trebao biti intenzivan niti pretjerano neugodan. Ako primijetite miris koji je jači ili podsjeća na miris ribe moguće je da se radi o infekciji, pogotovo ako je pojava iscjetka popraćena ostalim prethodno spomenutim promjenama. Ako je bijeli iscjedak grudast i ima čudan, neugodan miris, potencijalno se radi i o problemu s kandidom.

Neke žene proizvode puno vaginalnog iscjetka, dok druge proizvode neprimjetno malu količinu. Ovo ovisi o raznim čimbenicima, primjerice o tome je li osoba na hormonalnoj kontracepciji, trudna ili ovulira. Ipak, nagle i drastične promjene u količini vaginalnog iscjetka jasan su pokazatelj da nešto nije u redu.

Što znači bijeli iscjedak, a što žuti i smeđi?

Boja vaginalnog iscjetka jednostavan je način na koji nam tijelo pokazuje ako nešto nije u redu s našim reproduktivnim sustavom. Tako je proziran ili bijeli vaginalni iscjedak najčešće znak da je tijelo zdravo. Ipak, ponekad iscjedak može biti bijele boje, ali neobične teksture, primjerice kod gljivičnih infekcija, te se stoga trebaju uzeti u obzir ne samo boja već i drugi simptomi koji se razlikuju od uobičajenih.

Žuti, sivi ili zeleni iscjedak često ukazuju na bakterijsku infekciju ili na spolno prenosive bolesti. Ako se radi o spolno prenosivim bolestima vrlo vjerojatno ovakav iscjedak neće biti jedini simptom. Bijeli iscjedak gotovo nikad nije povezan sa spolnim bolestima, već je češće rezultat infekcije koju možete razviti i samostalno.

Smeđi ili crveni iscjedak najčešće je povezan s neredovitim menstrualnim ciklusima ili ponekad s trudnoćom (implantacijsko krvarenje može biti znak trudnoće). Ako imate smeđi ili crveni iscjedak izvan regularne menstruacije ovo može ukazivati na određeni problem u tijelu.

Imam li infekciju ako je moj vaginalni iscjedak drukčiji no inače?

Promjena boje, konzistencije i mirisa iscjetka može biti znak infekcije. U tom slučaju često ćete primijetiti i iritaciju oko otvora vagine, kao i promjene u menstrualnom ciklusu. 

Ipak, promjena u iscjetku nije uvijek uzrokovana isključivo nekom infekcijom, već može biti znak hormonalne promjene. Dakle, manje promjene ne moraju biti znak infekcije, ali uvijek je najbolje posavjetovati se sa svojim ginekologom.

Bijeli iscjedak nije problem ako se u većini slučajeva javlja u istom obliku, ali ako se i u njemu počinju primjećivati neke promjene, svakako reagirajte i objasnite situaciju svom ginekologu. Ako vam objasne da je bijeli iscjedak normalna stvar, spomenite im druge simptome koje imate – zaista, liječnici će nas često prvo pokušati utješiti.

Koje infekcije uzrokuju promjenu iscjetka?

Ako se vaš bijeli iscjedak promjeni u žuti ili zeleni i ako primijetite promjene u teksturi i mirisu, vrlo vjerojatno se radi o nekoj vaginalnoj infekciji. 

Vaginalne gljivične infekcije relativno su česte i događaju se kada gljivica nekontrolirano raste u vagini. Osobe s ovakvom infekcijom primjećuju grudasti bijeli iscjedak koji sliči svježem siru. Ovakav problem rješava se jednostavno korištenjem antifungalnih lijekova.

žensko zdravlje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Trihomonijaza također uzrokuje promjene u iscjetku. Naime, radi se o spolno prenosivoj infekciji uzrokovanoj malim parazitom, a ova infekcija rezultira u pojavi zelenog, žutog ili čak sivog iscjetka. Ovakva infekcija se mora liječiti antibioticima i vrlo je važno držati se propisane terapije.

Klamidija i gonoreja neke su od najčešćih spolno prenosivih bolesti koje možete dobiti spolnim odnosom sa zaraženom osobom. Liječe se antibioticima, a glavni simptomi su žuti ili zeleni te prilično mutni vaginalni iscjedak. Ako se ovakve bolesti ne liječe mogu prouzrokovati mnogobrojne bolne upale i jako oslabiti imunitet i vaginalno zdravlje te tako utjecati na povećanje učestalosti ostalih vaginalnih infekcija.

Pretjerano umnožavanje određene bakterije može rezultirati bakterijskom vaginozom. Iako se ona može prenijeti spolnim kontaktom, može se i sama razviti. U ovom slučaju vaginalni iscjedak je bijele ili sive boje te izrazito neugodnog mirisa koji podsjeća na ribu. Stanje se također liječi antibioticima.

Je li neobičan vaginalni iscjedak uvijek uzrokovan infekcijom?

Iako je promjena u iscjetku najčešće uzrokovan infektivnim stanjem u tijelu, to nije uvijek slučaj. Bilo kakve veće promjene u normalnoj ravnoteži zdravih bakterija u vašoj vagini mogu uzrokovati promjene u iscjetku. 

Promjene u iscjetku također mogu biti uzrokovane predmetom u vagini koji nije trebao biti tamo. Primjerice, tampon koji je predugo u vagini može uzrokovati pojačano lučenje i promjenu iscjetka. 

Iritacija i osip nastao zbog fizičkog trenja ili iritirajuće kemikalije, primjerice deterdženta, također može uzrokovati neobičan vaginalni iscjedak. Ovo je pogotovo slučaj ako se radi o alergijskoj reakciji.

Valja spomenuti da žene tijekom trudnoće stvaraju puno više iscjetka jer je u tom periodu iznimno važno obraniti tijelo od bakterijskih infekcija kako bi se obranio i fetus. Također, nakon menopauze vaginalni iscjedak je umanjen zbog smanjenja količine estrogena u tijelu što rezultira općenitom suhoćom vagine. 

Kako se vaginalni iscjedak mijenja tijekom mojeg ciklusa?

Na početku menstruacije, iscjedak je zapravo sama menstruacija. Ne radi se o čistoj krvi već krvi koja je često ljepljiva i gusta, upravo zbog staničja i tekućine koja izlazi skupa s njom. 

Direktno nakon mjesečnice vjerojatno ćete promijeniti manje iscjetka nego inače. Ipak, kako se počinju stvarati zrele jajne stanice, tako ćete primijetiti nastanak bijelog, ponekad suptilno žućkastog, mutnog iscjetka ljepljivog na dodir. 

Par dana prije ovulacije, vaginalni iscjedak će biti manje gust i pomalo sklizak. Na ovaj način naše tijelo olakšava jajnoj stanici izlazak i putovanje do mjesta oplodnje. Nakon ovulacije iscjedak ponovno postaje ljepljivi i bjelkasti. 

Prije početka nove mjesečnice, iscjetka će biti manje sve do početka krvarenja.

Pojačani vaginalni iscjedak najčešće je posljedica sljedećih stanja: 

 • Ovulacija
 • Seksualno uzbuđenje
 • Stres
 • Hormonski disbalans
 • Alergijska reakcija
 • Antibiotici
 • Trudnoća
 • Hormonska terapija
 • Spolna infekcija
 • Dojenje
 • Gljivična bolest

Trebam li se prati kako bi uklonila vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak nije ništa čega se trebamo riješiti. On nam ne može naškoditi i normalan bijeli iscjedak nije nečist ili nezdrav. Stoga, nema potrebe za pretjeranim ispiranjem već je samo potrebno održavati normalnu higijenu ovog područja. Izlučivanje ovakve tekućine način je na koji se naše tijelo štiti od patogena i izbacuje stanice i tekućinu kako bi sam isprao područje.

Kako održavati pravilnu higijenu intimnog područja?

Već smo spomenuli da naše tijelo samo čisti vaginu, dakle već samostalno obavlja glavnu funkciju. Stoga je potrebno čistiti samo vanjski dio blagim sapunom ili vodom. Naime, pretjerano pranje ovog područja može ubiti zdrave bakterije (vaginalnu floru) kojima je potreban kiseli pH unutar naše vagine. Ove dobre bakterije nastanjuju naše intimno područje i tako sprječavaju naseljavanje i nekontrolirani rast drugih, loših mikroorganizama poput patogenih bakterija i gljivica.

Važno je spomenuti i da se trebaju izbjegavati pretjerano parfumirani sapuni, gelovi za tuširanje, maramice i slični proizvodi koji mogu izazvati iritaciju i disbalans vaginalnog područja. Također, ne preporučuje se nošenje pretjerano uskog donjeg rublja, kupaćih kostima koji mogu biti mokri od znoja ili iscjetka na dulje periode vremena. 

Vaginalni iscjedak i gljivica candida

Gljivica kandida vrlo je čest uzrok pojave pojačanog vaginalnog iscjetka i gotovo svaka seksualno aktivna žena u nekom je trenutku života imala ovu gljivicu. Gljivica uzrokuje peckanje i svrbež te pojačani iscjedak, a jača upala uzrokuje bjelkasto-žućkasti sirasti vaginalni iscjedak.

Pojava kandide najčešće je uzrokovana disbalansom imunološkog sustava, a jako je veliki faktor i prehrana. Pretjerani razvoj kandide često je uzrokovan hranom koja je bogata šećerom jer se gljivice hrane šećerom. 

zdrava hrana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Svakako je potrebno izbjegavati kruh, kolače, kekse, namirnice koje sadrže gljive, ukiseljeno povrće, mliječne proizvode, dimljenu hranu, gljive, pistacije, kikiriki. Alkohol, kvasac, kavu i crni čaj.

Ako želite smanjiti simptome infekcije kandidom potrebno je jesti cjelovite žitarice, svježe povrće, raženi kruh, tortilje, obični jogurt, svježa riba, krto meso, jaja, maslinovo ulje i češnjak.

Zaključak

Dakle, bijeli iscjedak nije problem dok god se ne javlja s drugim neugodnim simptomima kao što su svrbež, neugodan miris, iritacija i slično. Ako cijeli život imate bijeli iscjedak u određenom dijelu ciklusa, to nije nešto čime se trebate zamarati.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!