Želudac je jedan od najosjetljivijih ljudskih organa, zbog čega u svom kuhinjskom ormariću vrijedi imati dobar čaj za želudac! Navedenu bol može prouzrokovati nepravilna prehrana, stres ili bolest iznimno je neugodna za svaku osobu, bez obzira je li riječ o djetetu, odrasloj osobi ili starcu.
Čaj za želudac vrlo je ukusan, zdrav i provjeren način liječenja trbušnih tegoba, a osim blagotvornog djelovanja na želudac on je jako dobar i za ostale unutarnje organe, posebice jetru i crijeva.
Ako imate problema s kiselinom u želucu i borite se sa žgaravicom ili nakupljanjem zraka koje uzrokuje neugodne reflekse poput podrigivanja ili kašljucanja te kontinuirano osjećate bol u želucu i prsnom košu vrijeme je za liječenje. Kako bismo vam pomogli da nađete čaj za želudac koji odgovara baš vama, stvorili smo listu zgodnih čajeva koje možete isprobati redom koji vam odgovara.
Iako možete izabrati neku konzervativnu metodu liječenja poput tableta, kapsula ili raznih praškastih medikamenata, naša je preporuka da se prvo ozbiljno posvetite nekoj prirodnoj metodi liječenja, a jedna od najboljih je svakako i čaj za želudac. Ovo je osobito važno za sve one koji nisu svjesni koliko je velik utjecaj medicinskih lijekova na ljudsko tijelo, a ponekad negativan utjecaj nadmašuje korist proizvoda.
Čajevi se proizvode od biljaka koje imaju posebna ljekovita svojstva, a postoji mnogo vrsta koje jako dobro djeluju na želudac te istovremeno ne ostavljaju neke negativne posljedice na vaš organizam.
U nastavku pročitajte koji čaj za želudac možete koristiti, koja su svojstva i djelovanje biljke te kako ga pripremiti. Svakako dajte priliku barem nekoliko opcija jer idealni čaj za želudac naći možete isključivo isprobavanjem – svi smo drukčiji.
Čaj za želudac – 12 najboljih ikada
1. Čaj od komorača
Komorač je čaj kojeg vrlo dobro poznaju sve mlade majke jer ga vrlo često preporučuju pedijatri kao pomoć kod grčeva kod beba. No, ova je biljka vrlo blagotvorna za sve uzraste pa je jedna od najčešćih sastojaka čajnih mješavina koje su usmjerene liječenju probavnih tegoba.
Što je komorač? Komorač, na latinskom Foeniculum vulgare, pripada u skupinu aromatičnih biljaka koja je vrlo popularna ne samo za korištenje u ljekovite svrhe, već i u kulinarstvu, upravo zbog svoje osebujne arome.
Uz anis, sjemenke komorača najčešći su začin različitih internacionalnih kuhinja, osobito indijske kuhinje i kuhinje Bliskog istoka. U tim je zemljama prepoznata njegova ljekovitost pa se osim u kulinarstvu već stotinama godina koristi i u narodnoj medicini.
Poznata je činjenica da komorač ima jako pozitivan utjecaj na probavni sustav, što uključuje i želudac, ali pomaže i u liječenju visokog tlaka i kod smanjenja laktacije kod dojilja.
Riječ je o samonikloj biljci koju se može pronaći na europskim prostorima, a osim listova koriste se i sjemenke i gomolj komorača.
Čaj od komorača je odličan čaj za želudac koji ujedno u sebi nosi i određene količine vitamina C i E, kalcija, mangana, željeza i betakarotena.
Komorač se koristi kao čaj za želudac jer njegovi sastojci djeluju kao inhibitori za grčenje mišića želuca, a samim time djeluje i na ostale probavne organe. Smanjuje osjećaj nadutosti i grčeve te olakšava probavljanje hrane u želucu.
Osim svog dobrog utjecaja na želudac i probavu poznato je i da jača imunitet, pomaže ublažiti simptome PMS-a te štiti srce i kardiovaskularni sustav.
Oprez! Osobe koje su alergične na celer, mrkvu ili neko drugo korjenasto povrće mogle bi razviti alergijsku reakciju na komorač stoga treba pristupiti s pažnjom. Nije svaki čaj za želudac uvijek i potpuno siguran za svakoga, stoga oprezno pristupite konzumaciji.
Kako pripremiti čaj za želudac od komorača? Čaj se može pripremiti od sjemenki, svježih listova ili gomolja. Princip je isti, a radi se o klasičnom zalijevanju kipućom vodom.
Kod sjemenki se koristi 1 žlica sjemenki koje je prethodno potrebno zgnječiti, kod svježeg lišća uzme se lišće jednog komorača, a kod gomolja se koristi jedan gomolj nasjeckan na komade. Mjera za sve navedeno je 1 šalica.
2. Čaj od đumbira
Ako ste skloni pikantnim i aromatičnim čajevima, tada je odlična izbor za vas upravo čaj od đumbira. Ovaj čaj za želudac možete konzumirati i topao i hladan, a u oba slučaja će biti jednako djelotvoran.
Đumbir je poznat kao vrlo ukusan začin, a čaj od đumbira se mora piti u ograničenoj količini, od pola litre dnevno. To znači da svoj čaj za želudac trebate “razrijeđivati” vodom između obroka, a ne samo i isključivo piti taj čaj.
Đumbir je iznimno popularan u Aziji gdje se već stotinama godina koristi kao začin i lijek, a poznato je da je bogat vitaminima i mineralima, a posebno magnezijem i vitaminom C. Upravo zato se često koristi za vrijeme jeseni i zime jer ima jako dobar utjecaj na imunitet te dobro štiti od raznih upala i infekcija koje u to doba godine haraju među populacijom.
Čaj od đumbira pozitivno djeluje na cijeli probavni sustav, ali ima još mnoge druge zdravstvene prednosti kao što su ubrzavanje metabolizma, zaštita od infekcija, jačanje imuniteta, pospješivanje cirkulacije i drugo.
Osobito je koristan kod mučnine u želucu, zbog čega je ovaj čaj za želudac odlična preporuka za sve ljude koji imaju problema s nemirnim želucem ili gastritisom.
S obzirom na to da je riječ o korijenu đumbira, koji mnogima ne izgleda baš privlačno, ovaj se čaj za želudac priprema na malo drugačiji način.
Potreban vam je 1 korijen svježeg korijena đumbira kojeg je potrebno narezati na manje komade (ne komadiće). Takav korijen treba dodati u posudu i staviti na vatru s količinom vode koja odgovara jednoj šalici.
Zakipite čaj i pustite da vrije oko 5 minuta, a ako ste ljubitelj đumbira i njegove jake arome možete ga pustiti da vrije i deset minuta. Nakon toga maknite posudu s vatre i procijedite tekućinu. Zasladite medom i popijte vrućeg.
3. Zeleni čaj
Zeleni čaj pojavio se u Kini i Japanu prije nekoliko tisuća godina, a bio je omiljeni napitak kineskom caru koji ga je otkrio u to vrijeme. Nastaje iz iste biljke iz koje nastaju i bijeli i crni čaj – razlika među njima nastaje načinom obrade i pripreme biljke.
Zeleni čaj u sebi nosi preko 300 spojeva, među kojima je i kofein, ali najvažniji sastojak su polifenoli koji mu daju antioksidativna svojstva.
Zeleni čaj iznimno je dobar u borbi protiv gastritisa jer ima umirujuća svojstva koja pomažu obnovi iziritirane želučane sluznice. Želučana sluznica je posebno osjetljiva na intenzivne namirnice i čajeve pa je zeleni čaj za želudac jako dobar izbor za njeno smirivanje.
No moramo posebno naglasiti da se zeleni čaj ne smije piti na prazan želudac i uvijek se mora konzumirati nakon jela. Inače može izazvati grčeve i poremetiti metabolizam, kao i svi ostali čajevi koji se ne bi smjeli piti natašte.
Zeleni čaj sadrži i kofein pa je potrebno pripaziti na količinu koja se pije, a koja svakako ne bi trebala prijeći broj od 2-3 šalice dnevno.
Priprema čaja je jednostavna: jednu čajnu žličicu zelenog čaja potrebno je preliti s 2 dcl prokuhane vode, koja ne smije biti kipuća. Ovaj se čaj ne smije zaslađivati jer mu to smanjuje ljekovitost!
4. Čaj od sladića
Sladić ili slatki korijen biljka je iz porodice mahunarki koja može narasti i do jednog metra visine, ali još je fascinantnije ono što se u njoj nalazi.
Sladić obiluje ljekovitim sastojcima poput flavonoida i fitoestrogena, a poseban je po spoju koji se naziva glicirizin. Glicirizin je čak 50 puta slađi od šećera pa nije čudno da je ovaj slatki korijen vrlo omiljen diljem svijeta.
Čaj od sladića koristi se za zacjeljivanje sluznice želuca, ali je jako dobar za cijelu probavu. Osobe koje boluju od gastritisa ili imaju čir na želucu koriste upravo ovaj čaj za želudac.
Ljudi koji liječe čir na želucu ili dvanaesniku vrlo često piju čaj od sladića te ga kombiniraju s još nekim za želudac korisnim biljem kao što je matičnjak.
S ovim čajem se također ne smije pretjerivati jer je granični unos glicirizina najviše 100 mg na dnevnoj bazi, što iznosi otprilike 3 šalice čaja.
5. Čaj od paprene metvice
Odličan čaj za želudac je i čaj od paprene metvice. Paprena metvica poznata je diljem svijeta kao ukusan začin, a riječ je o biljci koja nije samonikla već se uzgaja.
Kod paprene metvice cijela je biljka ljekovita, ali listovi su oni koji se najčešće upotrebljavaju jer su iznimno aromatični, a jednostavni za pripremu. Aromu biljci daje mentol koji svi poznajemo i obožavamo njegovu aromu i miris.
Paprena metvica sadrži spojeve koji su vrlo učinkoviti u smirivanju problema s probavnim traktom stoga je jako dobar izbor za čaj za želudac.
Za sve one koji imaju bolove i osjećaj slabosti u želucu, mučnine i grčeve te druge slične tegobe čaj od paprene metvice dobar je izbor. Zbog toga se vrlo često koristi i u liječenju mučnine nastale putovanjem.
Metvica u sebi sadrži velike količine triptofana, spoja koji sudjeluje u stvaranju serotonina, poznatog kao „hormon sreće“. Zbog toga smiruje organizam i smanjuje razinu stresa koji direktno utječe na želudac, a samim time smiruje i sve želučane tegobe uzrokovane upravo stresom.
Za izradu čaja potrebna je jedna čajna žličica suhe biljke na 2-3 dl vode, ovisno o tome želite li blažu ili jaču verziju čaja. Čaj za želudac ne mora nužno uvijek biti blag, ali nije loše krenuti s blažim koncentracijama.
6. Čaj od kamilice
Popularan čaj za želudac je i čaj od kamilice, koji se koristi u liječenju bolesti želuca već tisućama godina. Zbog svoje nježnosti i blagosti vrlo je čest izbor ljudi diljem svijeta, osobito onih koji ne vole jake čajeve.
Osim što ima mnoge blagodati za želudac, ovaj čaj je jako dobar i za sve ostale probavne organe pa se njime liječe nadimanje, proljev, mučnina i bolovi u želucu.
S obzirom na to da kamilica ima protuupalno djelovanje pomoći će u smanjivanju upale želučane sluznice, a samim time biti od velike pomoći za bolnu upalu jednjaka uzrokovanu refluksom. Kamilica će pomoći neutralizirati želučanu kiselinu i tako smanjiti ove neugodne tegobe uzrokovane podizanjem kiseline. Time pomaže i u sprječavanju nastajanja čira te je još jedan razlog zašto popiti ovaj ukusan čaj za želudac.
S obzirom na to da je kamilica prilično blaga biljka ona se priprema drugačije s obzirom na dob osobe koja ju konzumira. Da bi imala dovoljno jak učinak, odrasli ljudi čaj od kamilice moraju pripremati od 2 žlice cvjetova na 3 dl kipuće vode, a upola blažu verziju treba davati djeci.
Ovaj čaj za želudac se nipošto ne smije kuhati jer tako hlape sva eterična ulja zbog kojih ga i pijemo.
7. Tulsi – čaj od bosiljka
Tulsi je jedna od vrsti bosiljka, a vrlo često je nazivaju svetim bosiljkom jer ima snažnu religijsku poveznicu iz prošlosti. Ova biljka dolazi iz Azije, a najveći uzgajatelj tulsija je Indija.
Tulsi se jako razlikuje od običnog bosiljka i izgledom i okusom, a posebno aromom koja je i nekoliko puta intenzivnija.
Za izradu čaja koriste se listovi, a ispijanjem čaja ćete ojačati stijenke želuca i smanjiti upalu želučane sluznice. Listovi tulsija „čiste“ želudac od bakterija i patogena.
Priprema čaja je vrlo jednostavna: 1-2 žlice sitnih listića suhe biljke potrebno je preliti s 2-2,5 dcl vruće vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta i popiti.
8. Crni čaj
Crni čaj nastaje iz lišća biljke Camellia sinensis, jednako kao i zeleni čaj. Crna boja čaja nastaje sušenjem i fermentacijom lišća, a to utječe i na bogatstvo okusa.
Crni čaj je za želudac jednako djelotvoran kao i njegov bliski rođak, zeleni čaj, no sadrži mnogo više kofeina. Kod mnogih je ljudi upravo zbog toga postao alternativa za kavu koja vrlo često jako loše djeluje na želudac. Ako se pije s mlijekom ili limunom dobiva okus jako sličan klasičnoj kavi. Čaj za želudac ne mora nužno biti gorak ili bezukusan!
S obzirom na to da se u crnom čaju nalazi jako mnogo antioksidansa ovaj čaj za želudac jako je dobar u zaštiti stanica i smanjivanju upala. On potiče na detoksikaciju organizma i ubrzava metabolizam, a razlog zašto je dobar za želudac je taj što smiruje želučanu kiselinu i na taj način omogućuje lakšu razgradnju hrane u želucu i bolji protok hranjivih tvari.
Crni čaj često vežemo i uz Veliku Britaniju jer je ispijanje crnog čaja s mlijekom njihova poznata tradicija, no vrlo često ga nazivaju i indijskim i ruskim čajem.
9. Čaj od sljeza
Čaj od sljeza također je vrlo poznati čaj za želudac, ali mnogi ne znaju da postoje dvije vrste ove biljke: crni i bijeli sljez. Crni sljez se koristi za liječenje tegoba respiratornog sustava, dok je bijeli sljez taj od kojeg se radi čaj za želudac.
Bijeli sljez originalno potječe iz Afrike, danas je rasprostranjen i na područje Europe i Azije. Ima ljekoviti korijen sivkaste boje i upravo taj korijen ima odlična svojstva za želudac, iako je i samo lišće ljekovito, ali više odgovara liječenju drugih tegoba, napose urinarnih.
Za bijeli sljez je dokazano da sprječava upalu želuca, ali i crijeva. Zbog toga je idealna pomoć za liječenje nadražene ili oštećene sluznice. Čaj od bijelog sljeza koristi se i za liječenje čira na želucu te jedne od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu – gastritisa.
Općenito je dobar za zaštitu slabog želuca čija je sluznica osjetljiva, oštećena ili nadražena.
Priprema čaja je drugačija nego kod ostalih biljaka jer je riječ o korijenu. On se stavlja u posudu s hladnom vodom, pušta ga se da nabubri barem 2-3 sata u 2dcl vode. Tada se ta tekućina procijedi i zagrije da bude ugodne temperature za konzumaciju te popije. Temperatura ne smije prijeći 50 stupnjeva Celzijevih jer tada korijen gubi svoja ljekovita svojstva.
10. Čaj od melise
Melisa je biljka koju mnogi od nas poznaju pod njenim drugim imenom: matičnjak. Melisa ima jedinstveni i vrlo osvježavajući miris i okus koji pomalo podsjeća na citruse stoga je vrlo popularan među ljubiteljima čaja.
On djeluje antivirusno pa se često koristi kod liječenja prehlade i gripe, a odličan je i za liječenje živčanog sustava te pomaže u borbi protiv posljedica koje uzrokuje stres.
Osim što ima jako blagotvoran učinak na živčani sustav, ona je poznata i po svom pozitivnom učinku na želudac. Ona ga smiruje, smanjuje mučninu, nagon za povraćanjem, a može pomoći ublažiti i probavne kolike.
Ljudi koji su nervozni svojom nervozom remete normalnu probavu. Zbog toga je potrebno koristiti ovaj čaj za želudac koji će pomoći smiriti organizam, a samim time vratiti ravnotežu u probavni sustav.
Priprema čaja je vrlo jednostavna: 1 veliku žlicu usitnjene biljke potrebno je preliti šalicom kipuće vode i pustiti da odstoji najmanje 30 minuta. Procijedite otopinu i zasladite je (po mogućnosti prirodnim sladilom kao što je med).
11. Čaj od stolisnika
Stolisnik pripada u red najljekovitijih biljaka, a zimi se koristi za suzbijanje prehlade. Vrlo je poznat među ženskom populacijom jer je otkriven njegov blagotvoran učinak na liječenje ženskih tegoba, poput neredovite menstruacije, upale jajnika i slično.
Ipak, posebno moramo naglasiti ulogu koju stolisnik ili hajdučica ima u rješavanju problema sa želucem jer ima osobito svojstvo pozitivnog djelovanja na razna krvarenja probavnog trakt, od krvarenja u želucu do onog u crijevima.
Stolisnik također regulira rad želuca i probave, a jako je bitan ljudima koji boluju od gastritisa, bez obzira je li riječ o akutnom ili kroničnom obliku. Upravo čaj od stolisnika ima izvanredna protuupalna svojstva koja će smanjiti upalu sluznice i time ukloniti ili smanjiti bol kod gastritisa.
Čaj za želudac se priprema vrlo jednostavno: jednu žličicu stolisnika potrebno je preliti šalicom vrele vode i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Preporučena dnevna doza čaja je 2 šalice.
12. Čaj od iđirota
Mnogima nepoznata biljka, iđirot ili komuš je močvarna biljka koja je na naša područja stigla iz Azije, a koja raste uz obale rijeka ili jezera te na močvarnom tlu.
Biljka ima izrazito aromatična okus, istovremeno često i gorak i ljut, ali s obzirom na odlična ljekovita svojstva vrlo se lako može zanemariti njegova jačina. Ovo možda nije najukusniji čaj za želudac, ali svakako puno pomaže!
Ovo je čaj koji se ne konzumira redovito već u ograničenom trajanju i samo kada je uistinu potreban. Jako je blagotvoran za probavni sustav, ponajprije na želudac i crijeva. Kod osoba koje izlučuju prekomjernu ili manjkavu želučanu kiselinu iđirot će ustabiliti lučenje te na taj način ublažiti grčeve i smanjiti količinu plinova u probavnom sustavu.
Priprema čaja je sljedeća: žličicu iđirota se treba namakati barem 6 sati u hladnoj vodi, a potom zagrijati na temperaturu za pijenje. Iako se može kuhati kao klasičan čaj, ipak je ovaj način mnogo učinkovitiji jer iđirot na taj način ispušta više svojih ljekovitih svojstava i ispunjava svoju svrhu kao čaj za želudac.
Legenda o čaju – kako je nastao vaš omiljeni topli napitak
Legenda o čaju vezana je uz drevnu kinesku legendu koja datira 5 tisuća godina u prošlost. Ona kaže da je čaj otkrio otac kineske medicine Shennong Shi (u prijevodu „Božanski farmer“) koji se smatra prvim kineskim biljnim liječnikom. On je bio poznat po isprobavanju raznih vrsta bilja i proučavanju njegovog učinka u liječenju, a sve je biljke isprobavao na sebi.
Legenda govori da je ovaj poznati kineski travar imao prozirno tijelo te je na taj način mogao vidjeti kako sve bilje koje je konzumirao djeluje na njega i njegovo tijelo. Shennong je začet u trenutku kada je njegova majka udahnula paru nebeskog zmaja i zbog toga se on rodio s prozirnim tijelom i organima koji su bili vidljivi.
No legendi nije ovdje kraj. Nakon rođenja trebalo mu je samo tri dana da progovori, pet dana da prohoda i sedam dana da mu narastu svi zubi.
Zbog traženja biljaka mnogo je vremena provodio na planinama gdje je skupljao razne biljke. Jednog dana je pronašao jako lijepu zelenu biljku koja je na sebi imala bijele cvjetove te ju je konzumirao kako bi vidio njen učinak na tijelo koje je već bilo pretjerano zasićeno raznim biljem kojeg je taj dan konzumirao, a od kojih su neke biljke bile i otrovne.
Nakon što ju je konzumirao vidio je kako biljka potiče protok hrane u njegovom probavnom sustavu, osjećao se bolje, shvatio da je lakše probavio hranu, da se riješio loših biljaka te da mu je zadah u ustima mnogo svježiji. On je ovu biljku nazvao „cha“ što u prijevodu znači „ispitati“ i „provjeriti“.
Shennong je ovu biljku uvijek nosio sa sobom i konzumirao ju je nakon drugog bilja kako bi se riješio toksina i kako bi osvježio organizam.
Shennong Shi napravio je vlastiti katalog ljekovitog bilja u kojem se nalazilo 365 biljnih vrsta, njihovi opisi, svojstva i učinak na tijelo koje je isprobao na sebi.
Zbog njegove važnosti, u kineskoj se mitologiji smatra drugim po redu od tri cara: Fuxi, Shennong i Hungdi. Legenda kaže da je on postao vladar koji je svoj narod naučio poljoprivredi, korištenju vatre u poljoprivredi, ali i da je izumio plug i kola.